”Duh Samarkanda” – euroazijski civilizacijski projekt za 21. stoljeće

Duh Samarkanda
138 komentara

Usred ozbiljnih potresa u svijetu geopolitike, tako je prikladno da se ovogodišnji summit šefova država Šangajske organizacije za suradnju (SCO) trebao održati u Samarkandu – krajnjem raskrižju Puta svile u zadnjih 2500 godina.

Kada je 329. godine prije Krista Aleksandar Veliki stigao do tadašnjeg sogdijskog grada Marakande, dijela Ahemenidskog carstva, bio je zapanjen: “Sve što sam čuo o Samarkandu je istina, osim što je još ljepši nego što sam zamišljao.”

Poslušajte samo govor uzbekistanskog predsjednika Shavkata Mirziyoyeva objavljenog uoči summita SCO-a, gdje on naglašava kako Samarkand sada “može postati platforma koja je u stanju ujediniti i pomiriti države s različitim vanjskopolitičkim prioritetima.”

Uostalom, povijesno gledano, svijet je sa stajališta orijentira Puta svile uvijek bio “percipiran kao jedan i nedjeljiv, a ne podijeljen. To je suština jedinstvenog fenomena – ‘samarkandskog duha’.”

I ovdje Mirziyoyev povezuje “Duh Samarkanda” s izvornim “Duhom Šangaja” SCO-a uspostavljenim početkom 2001., nekoliko mjeseci prije događaja od 11. rujna, kada je svijet bio prisiljen na sukobe i beskrajni rat, gotovo preko noći.

Sve ove godine kultura SCO-a razvijala se na osebujan kineski način. U početku su Šangajska petorica bila usredotočena na borbu protiv terorizma – mjesecima prije nego što je američki „rat protiv terorizma“ metastazirao iz Afganistana u Irak i šire.

Tijekom godina, početna “tri ne” – bez savezništva, bez sukoba, bez ciljanja na bilo koju treću stranu – završila su opremanjem brzog, hibridnog vozila čija su “četiri kotača” “politika, sigurnost, gospodarstvo i humanističke znanosti”, zajedno s Globalnom razvojnom inicijativom, a sve je u oštrom kontrastu s prioritetima hegemonističkog, konfrontirajućeg Zapada.

Vjerojatno najveći zaključak ovotjednog samita u Samarkandu jest da je kineski predsjednik Xi Jinping zajedno predstavio Kinu i Rusiju kao “odgovorne globalne sile” koje žele osigurati pojavu multipolarnosti i odbijaju samovoljni “poredak” koji su nametnule Sjedinjene Države i njihovi unipolarni svjetonazor.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je Xijev bilateralni razgovor s predsjednikom Vladimirom Putinom “izvrsnim”. Xi Jinping, prije njihovog sastanka, i obraćajući se izravno Putinu, već je naglasio zajedničke ciljeve Rusije i Kine:

“Suočeni s kolosalnim promjenama našeg vremena na globalnoj razini, bez presedana u povijesti, spremni smo s našim ruskim kolegama dati primjer odgovorne svjetske sile i igrati vodeću ulogu kako bismo postavili svijet koji se tako brzo mijenja na putanji održivog i pozitivnog razvoja.”

Kasnije, u preambuli sastanka šefova država, Xi je otišao izravno na stvar: važno je “spriječiti pokušaje vanjskih sila da organiziraju ”obojene revolucije” u zemljama SCO-a.” Pa, Europa to ne bi znala, jer se od 1945. neprestano mijenja u boji.

Putin je sa svoje strane poslao poruku koja će odzvanjati cijelim globalnim jugom: “U svjetskoj politici i ekonomiji zacrtane su temeljne transformacije i one su nepovratne.”

Iran: vrijeme je za predstavu

Iran je bio gostujuća zvijezda Samarkand showa, službeno primljen kao 9. članica SCO-a. Predsjednik Ebrahim Raisi je prije susreta s Putinom, znakovito, naglasio da “Iran ne priznaje sankcije Rusiji”. Njihovo strateško partnerstvo bit će ojačano. Na poslovnom planu, velika delegacija koju čine čelnici 80 velikih ruskih kompanija posjetit će sljedeći tjedan Teheran.

Sve veća interpolacija Rusija-Kina-Iran – tri glavna pokretača euroazijske integracije – dovraga plaši uobičajene sumnjivce, koji možda počinju shvaćati kako SCO predstavlja, dugoročno gledano, ozbiljan izazov njihovoj geoekonomskoj igri. Dakle, kao što je svako zrnce pijeska u svakoj pustinji već svjesno, geopolitički pritisak protiv trojca će eksponencijalno rasti.

A tu je bila i mega-ključna Samarkandska trilaterala: Rusija-Kina-Mongolija. Nije bilo službenih curenja informacija, ali ovaj je trio vjerojatno raspravljao o plinovodu Power of Siberia-2 – interkonektoru koji će se graditi preko Mongolije; i pojačana uloga Mongolije u ključnom koridoru povezivanja Inicijative pojas i put (BRI), sada kada Kina ne koristi transsibirsku rutu za izvoz u Europu zbog sankcija.

Putin je izvijestio Xija o svim aspektima ruske specijalne vojne operacije (SMO) u Ukrajini i vjerojatno je odgovorio na neka stvarno teška pitanja, od kojih mnoga već mjesecima kruže kineskim internetom.

Što nas dovodi do Putinovog novinara na kraju summita – s gotovo svim pitanjima koja se predvidljivo vrte oko vojnog kazališta u Ukrajini.

Ključni zaključak ruskog predsjednika: “Nema promjena u planu SMO. Glavne zadaće se provode.” Što se tiče izgleda mira, Ukrajina je ta koja “nije spremna razgovarati s Rusijom”. I općenito, “to je za žaljenje da je zapad imao ideju iskoristiti Ukrajinu da pokuša srušiti Rusiju.”

O sapunici o gnojivima, Putin je primijetio: “Opskrba hranom, opskrba energijom, oni (zapad) su stvorili te probleme, a sada ih pokušavaju riješiti na račun nekog drugog” – misleći na najsiromašnije nacije. “Europske zemlje su bivše kolonijalne sile i još uvijek imaju tu paradigmu kolonijalne filozofije. Došlo je vrijeme da promijene svoje ponašanje, da postanu civiliziranije.”

O svom sastanku sa Xi Jinpingom: “Bio je to samo običan sastanak, prošlo je dosta vremena da se nismo sreli licem u lice.” Razgovarali su o tome kako “proširiti trgovinski promet” i zaobići “trgovinske ratove uzrokovane našim takozvanim partnerima”, pri čemu “širenje obračuna u nacionalnim valutama ne napreduje brzinom kojom želimo”.

Jačanje multipolarnosti

Putinova bilaterala s indijskim premijerom Narendrom Modijem nije mogla biti srdačnija – u registru “vrlo posebnog prijateljstva” – s Modijem koji je pozivao na ozbiljna rješenja za krize s hranom i gorivom, zapravo obraćajući se zapadu. U međuvremenu, Državna banka Indije otvorit će posebne račune u rupijama za upravljanje trgovinom povezanom s Rusijom.

Ovo je Xijevo prvo putovanje u inozemstvo od pandemije Covida. Mogao bi to učiniti jer je potpuno uvjeren da će mu biti dodijeljen treći mandat tijekom kongresa Komunističke partije sljedećeg mjeseca u Pekingu. Xi sada kontrolira i/ili ima saveznike u najmanje 90 posto Politbiroa.

Drugi ozbiljan razlog bio je ponovno punjenje privlačnosti BRI-a u bliskoj vezi sa SCO-om. Kineski ambiciozni projekt BRI (Belt & Road initiative – Put Svile) službeno je pokrenuo Xi u Astani (sada Nur-Sultan) prije devet godina. Ostat će sveobuhvatni koncept kineske vanjske politike u narednim desetljećima.

BRI-jev naglasak na trgovini i povezivanju povezan je s razvijajućim mehanizmima multilateralne suradnje SCO-a, okupljajući nacije usredotočene na gospodarski razvoj neovisan o maglovitom, hegemonističkom “poretku temeljenom na pravilima”. Čak se i Indija pod Modijem predomišlja o oslanjanju na zapadne blokove, gdje je New Delhi u najboljem slučaju neokolonizirani “partner”.

Tako su Xi i Putin, u Samarkandu, zacrtali mapu puta za jačanje multipolarnosti – kao što je naglašeno u konačnoj Samarkandskoj deklaraciji koju su potpisale sve članice SCO-a.

Kazahstanska zagonetka

Bit će dosta neravnina na cesti. Nije slučajno što je Xi započeo svoje putovanje u Kazahstanu – megastrateškom zapadnom dijelu Kine, koji dijeli vrlo dugu granicu sa Xinjiangom. Tromeđa u suhoj luci Khorgos – za kamione, autobuse i vlakove, posebno – je prava stvar, apsolutno ključno BRI čvorište.

Administracija predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva u Nur-Sultanu (uskoro će ponovno biti preimenovan u Astana) prilično je nezgodna, ljulja se između istočne i zapadne političke orijentacije, a infiltrirana je od strane Amerikanaca koliko i tijekom ere prethodnika Nursultana Nazarbayeva, Kazahstanskog prvog post-SSSR predsjednika.

Ranije ovog mjeseca, na primjer, Nur-Sultan je u partnerstvu s Ankarom i British Petroleumom (BP) – koji praktički vlada Azerbajdžanom – pristao povećati količinu nafte na naftovodu Baku-Tblisi-Ceyhan (BTC) na do 4 milijuna tona mjesečno do kraja ove godine. Chevron i ExxonMobil, vrlo aktivni u Kazahstanu, dio su posla.

Otvoreni plan uobičajenih osumnjičenika je “u konačnici odvojiti gospodarstva srednjoazijskih zemalja od ruskog gospodarstva”. Budući da je Kazahstan član ne samo Euroazijske ekonomske unije (EAEU), koju predvodi Rusija, već i BRI-ja, pošteno je pretpostaviti da je Xi – kao i Putin – razgovarao s Tokajevom o nekim prilično ozbiljnim pitanjima, rekavši mu da shvati kako vjetar puše, i savjetovao mu da unutarnju političku situaciju drži pod kontrolom (vidi neuspjeli državni udar u siječnju, kada je Tokajeva de facto spasila Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) predvođena Rusijom).

Nema sumnje da će središnju Aziju, povijesno poznatu kao “kutija dragulja” u središtu Heartlanda, koračajući drevnim Putevima svile i blagoslovljenu ogromnim prirodnim bogatstvom – fosilnim gorivima, rijetkim metalima, plodnim poljoprivrednim zemljištima. uobičajeni sumnjivci kao Pandorina kutija, puštajući sve moguće otrovne trikove protiv legitimne euroazijske integracije.

To je u oštrom kontrastu sa zapadnom Azijom, gdje će Iran u SCO-u turbo pojačati svoju ključnu ulogu povezivanja raskrižja između Euroazije i Afrike, u vezi s BRI-jem i Međunarodnim prometnim koridorom sjever-jug (INSTC).

Stoga nije ni čudo da UAE, Bahrein i Kuvajt, svi u zapadnoj Aziji, prepoznaju u kojem smjeru vjetar puše. Tri države Perzijskog zaljeva dobile su službeni ”status partnera” SCO-a u Samarkandu, uz Maldive i Mianmar.

Kohezija ciljeva

Samarkand je također dao dodatan poticaj integraciji uz rusko konceptualizirano Veliko euroazijsko partnerstvo – koje uključuje Euroazijsku ekonomsku uniju (EAEU) – i to samo dva tjedna nakon preokretnog Istočnog ekonomskog foruma (EEF) održanog u Vladivostoku, na Ruskoj obali Tihog oceana.

Prioritet Moskve u EAEU je implementacija savezne države s Bjelorusijom (za koju se čini da će postati nova članica SCO-a prije 2024.), rame uz rame s bližom integracijom s BRI. Srbija, Singapur i Iran također imaju trgovinske sporazume s EAEU.

Veliko euroazijsko partnerstvo predložio je Putin 2015. godine – i postaje sve oštrije kako komisija EAEU-a, koju vodi Sergej Glazyev, aktivno dizajnira novi financijski sustav, temeljen na zlatu i prirodnim resursima i koji se suprotstavlja sustavu Bretton Woodsa. Nakon što novi okvir bude spreman za testiranje, ključni diseminator vjerojatno će biti SCO.

Dakle, ovdje vidimo u igri punu koheziju ciljeva – i mehanizama interakcije – koje su postavili Veliko euroazijsko partnerstvo, BRI, EAEU, SCO, BRICS+ i INSTC. Titanska je borba ujediniti sve te organizacije i uzeti u obzir geoekonomske prioritete svakog člana i pridruženog partnera, ali upravo se to događa, vrtoglavom brzinom.

U ovoj gozbi povezivanja praktični imperativi kreću se od borbe s lokalnim uskim grlima do postavljanja složenih višestranačkih koridora – od Kavkaza do Središnje Azije, od Irana do Indije, o čemu se raspravljalo na više okruglih stolova.

Uspjesi su već primjetni: od Rusije i Irana koji su uveli izravne obračune u rubljama i rialima, do Rusije i Kine koje su povećale svoju trgovinu u rubljama i juanima na 20 posto – i dalje. Istočna robna burza mogla bi uskoro biti uspostavljena u Vladivostoku kako bi se olakšala trgovina derivatima s azijsko-pacifičkim zemljama.

Kina je neosporni primarni vjerovnik/ulagač u infrastrukturu diljem središnje Azije. Prioriteti Pekinga možda su uvoz plina iz Turkmenistana i Uzbekistana i nafte iz Kazahstana, ali povezanost ne zaostaje.

Pet milijardi dolara vrijedna izgradnja 600 km duge željezničke pruge Pakistan-Afganistan-Uzbekistan (Pakafuz) dopremit će teret iz središnje Azije do Indijskog oceana za samo tri dana umjesto za 30. A ta će pruga biti povezana s Kazahstanom i već u tijeku. 4380 km duga kineska željeznička pruga od Lanzhoua do Taškenta, projekt BRI.

Nur-Sultan je također zainteresiran za željeznicu Turkmenistan-Iran-Türkiye, koja bi povezivala njegovu luku Aktau na Kaspijskom jezeru s Perzijskim zaljevom i Sredozemnim morem.

U međuvremenu, Turska, još uvijek promatrač SCO-a i stalno krijući svoje oklade, polako ali sigurno pokušava strateški unaprijediti vlastiti Pax Turcica, od tehnološkog razvoja do obrambene suradnje, a sve to pod svojevrsnim političko-ekonomsko-sigurnosnim paketom. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je o tome razgovarao u Samarkandu s Putinom, koji je kasnije najavio da će 25 posto ruskog plina koje kupuje Ankara biti plaćeno u rubljama.

Dobrodošli u Great Game 2.0

Rusija, čak i više od Kine, zna da uobičajeni osumnjičenici propadaju. Samo 2022. u siječnju je u Kazahstanu došlo do neuspjelog državnog udara; nevolje u Badakshanu, u Tadžikistanu, u svibnju; nevolje u Karakalpakstanu u Uzbekistanu u lipnju; neprekidni granični sukobi između Tadžikistana i Kirgistana (oba predsjednika su se u Samarkandu barem dogovorila o prekidu vatre i povlačenju trupa sa svojih granica).

A tu je i nedavno oslobođeni Afganistan – s ne manje od 11 provincija ispresijecanih ISIS-Khorasanom i njegovim tadžikistanskim i uzbečkim suradnicima. Tisuće potencijalnih džihadista iz Heartlanda otputovali su u Idlib u Siriji, a zatim natrag u Afganistan – ”ohrabreni” uobičajenim osumnjičenicima, koji će iskoristiti svaki trik kako bi uznemirili i ”izolirali” Rusiju od središnje Azije.

Dakle, Rusija i Kina bi trebale biti spremne uključiti se u neku vrstu neizmjerno složene igre Great Game 2.0 na steroidima, s borbom SAD/NATO-a protiv ujedinjene Euroazije i Turske u sredini.

S druge strane, Samarkand je dokazao da barem postoji konsenzus među svim igračima u različitim institucionalnim organizacijama da će: tehnološki suverenitet odrediti suverenitet; i da će regionalizacija – u ovom slučaju euroazijska – sigurno zamijeniti globalizaciju kojom upravlja SAD.

Ovi igrači također shvaćaju da se era Mackindera i Spykmana bliži kraju – kada je Euroazija bila ”sadržana” u polu-rastavljenom obliku kako bi zapadne pomorske sile mogle vršiti potpunu dominaciju, suprotno nacionalnim interesima aktera Globalnog juga.

Sada je to potpuno drugačija igra loptom. Koliko god Kina u potpunosti podržava Partnerstvo za Veliku Euroaziju, oboje favoriziraju međusobno povezivanje projekata BRI i EAEU, dok SCO oblikuje zajedničko okruženje.

Da, ovo je euroazijski civilizacijski projekt za 21. stoljeće i dalje. Pod okriljem “Duha Samarkanda”.

Autor: Pepe Escobar

kinarusijaSamarkandSCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
138 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Da državama upravljaju državnici, čiji legitimitet i moć proizlazi iz naroda, tj. iz baze, odozdo, ovome “projektu” bi se još i moglo vjerovati ali državama “upravljaju” političari; ljudski šljam čija moć dolazi “odozgo”, s vrha piramide moći.
Tako da je, lako moguće, i ovo projekt s onom istom milenijskom svrhom; da bogati i moćni budu bogatiji i moćniji, a zemaljska sirotinja siromašnija i nemoćnija…ma, yebaji ga, rekli bi Bosanci.

1 godina prije zadnji put uredio Mrčikola
SIRIUS
1 godina prije

Činjenica da se moć i novac sa zapada sele na istok je i više nego očita. Zar neko misli da je to slučajno? Ili da Rotšildi i Rokefeleri I Warburzi i sve monarhije nisu iza toga?
I sada se ta istočna koalicija naziva New Fair World Order. A to bumo još vidli, kolko je fer a kolko je samo priča koja omogučava globalizaciju…

Nekoime
1 godina prije

Sad će Ursula i Biden donijeti odluku kojom se zabranjuje bilio kakvo udruživanje bez njihovog odobrenja.

zapadni neimac
1 godina prije

Ekipe. Ne znaš ko koga više voli. Samo čekaju i gledaju ko će se kome krvi napiti.

Mlata
1 godina prije

Bake, udovice koje žive same u trosobnom stanu a društvo im pravi kuče od milju ojra sa zebnjom gledaju u budućnost..narkomani zapadni kojima država titra, duva u goozu nisu ni svesni da je kraj…lgbt populacija će opstati ali biti će u geto-u, služiće za “zabavu”…deca koju roditelji nisu vaspitali kako treba, da budu skromni bez obzira s kojim novcem raspolažu roditelji su takođe osuđena na propast! Mudrost je na istoku a lova na zapadu, stara “poslovica”…pita se Mlata ko će na kraju pobediti, da

1 godina prije

U cijelom ovom texstu..globalno zatvaranje ljudi,prisilna testiranja,prisilna pelcovanja,ucjenjivanje poslom,zabranom odlaska u skolu,trgovinu,prisilna razdvajanja obitelji,stavljanje starijih ljudi u zatvor gdje ih nitko ne može posjetiti,hospitalizirane prehladjenih ljudi gdje ih nitko ne može posjetiti..cijelo ovo polagano uvodjenje globalne diktature nad narodima je spomenuto samo u kontekstu toga da XI nije putovao u inozemstvo nakon početka PANDEMIJE..ne plandemije.jebite se vi i Vasa multipolarnost.

none
1 godina prije

dok zapad slavi rusku minhensku bojnu i ne priznaje referendume, rusi stvaraju temelje nove svjetske paradigme

Rimtutituki
1 godina prije

Najzad eu se vraca na rub svijeta,onako kako i jest. Kad uzmes mapu svijeta eu je tacno centar,samo sto je laznjak za 28stepeni,okteni je za 30tak stepeni,ne mora perfekt i eu dolazi na svoje pravo mjesto,na rubu svijetova. Kapa dole da su ikako i uspjeli napraviti od sebe centsr svijets zadnjih 300-400godina,alo nista nije zauvijek

Torpedo
1 godina prije

Jesu li posjetili ” Zlatnu kucu Samarkanda”?

nonwo
1 godina prije

“Putin je kasnije komentirao dogovor da se Ukrajini dopusti izvoz žitarica: Od danas – od jučer ili prekjučer – 121 brod je napustio ukrajinske luke. Samo su tri od tih 120 brodova krenula prema najsiromašnijim zemljama u okviru UN-ovog programa hrane. Nekih 35 posto, možda nešto više, žitarica izvezenih iz Ukrajine otišlo je u europske zemlje, u nesiromašne zemlje, a ne u najsiromašnije zemlje svijeta. A samo 4,5 posto pošiljki je poslano u najsiromašnije zemlje u okviru programa UN-a. Vjerojatno ste čuli o 300 000 tona ruskog gnojiva zaglavljenog u europskim lukama; naše tvrtke kažu da su ga spremne besplatno pružiti – samo ga deblokirajte i pustite, a mi ćemo ga donirati najsiromašnijim zemljama i tržištima u razvoju. Ali oni ga još uvijek drže, i to je apsolutno zapanjujuće. Oni ne žele da Rusija zaradi novac – ali mi ne ostvarujemo profit davanjem gnojiva. Jednostavno ne razumijem što rade. Koja… Čitaj više »

nonwo
1 godina prije

“Energetska kriza u Europi nije počela s početkom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, u Donbasu; zapravo je počela mnogo ranije, godinu dana prije ili čak ranije. Koliko god čudno izgledalo, počelo je sa zelenom agendom. … Kako bi slijedili trenutne političke razloge, odlučili su potpuno zatvoriti energetske programe ugljikovodika u svojim zemljama. Banke su prestale davati kredite … … Sada vidimo da su cijene, recimo, prirodnog plina u SAD-u porasle i proizvodnja raste, ali ne tako brzo kako bi oni željeli – a razlog je taj što se banke boje izdavati kredite. … Ovo su pogrešne referentne točke u zelenoj agendi, požurivanje stvari, a zelena energija nije spremna zadovoljiti potražnju za ogromnim energetskim resursima za podršku gospodarskom i industrijskom rastu. Gospodarstvo raste dok se energetski sektor smanjuje. Ovo je prva drastična greška. Druga greška tiče se prirodnog plina. Pokušali smo uvjeriti Europljane da se fokusiraju na dugoročne ugovore, a… Čitaj više »

nonwo
1 godina prije

“Medij navodi kako je Orbán zastupnicima dao precizne i detaljne smjernice za daljnji rad u kontekstu “zaštitite mađarskih obitelji”, pri čemu su “fokus govora bili rusko-ukrajinski rat i promašene sankcije Bruxellesa”. Orbán ja kazao kako rat između Ukrajine i Rusije više nije lokalni i da su ga sankcije pretvorile u globalni ekonomski rat. Prema riječima mađarskog premijera, “sada je svima jasno da treba očekivati ​​dugotrajni rat, treba se pripremiti na to da će se taj rat ove i sljedeće godine nastaviti u našem susjedstvu” Zbog toga su sigurnost i zaštita gospodarskog i nacionalnog suvereniteta postali važnije pitanje za Mađarsku nego ikad prije i zato je stvoren Nacionalni fond za obranu, kazao je dalje Orban, i naglasio da su poslali vojnike za zaštitu granice, da ih je potrebno još više i da se moraju pripremiti za obranu zemlje. Prema ocjeni Viktora Orbána, rat zabrinjava ljude, prate njegova zbivanja, ali ono što… Čitaj više »

zujo
1 godina prije

počelo jesensko špricanje…danas,subota…sve su išarali od slovenije do bosanske granice…

Perun
1 godina prije

U prevodu ”Duh Samarkanda” nije nista drugo nego ,,ZLATNA HORDA” ….P.S..dolazi vrijeme jahaca apokalipse…ujedinjeni narodi ili ujedinjene nacije pitanje svih pitanja ,tko tu koga i zasto hebe…i jos nesto vazno za one koji poznaju geografiju ….Balkan je kontinent a euRopa polustrvo …SFSN

dis
1 godina prije

“Europske zemlje su bivše kolonijalne sile i još uvijek imaju tu paradigmu kolonijalne filozofije. Došlo je vrijeme da promijene svoje ponašanje, da postanu civiliziranije.” – kaže Putin. Bumerang – ako je ispravno bačen, ostvaruje zaobljenu putanju pa se vraća na ishodište. Tko nam je kriv što nismo savladali “vještinu bacanja bumeranga”, i ne samo mi Hrvati. Čini mi se da su se naša susjedna “braća” bolje snašla od nas. Po drugoj strani – ako cijela naša lijepa domovina stane po broju stanovnika, prema zadnjem “provjerenom” popisu stanovništva, četiri puta samo u glavni grad Ruske federacije – Moskvu, a skoro šest puta u glavni grad NR Kine i da ne nabrajam dalje … komu bi se trebalo prikloniti u političkim, ekonomskim i drugim vidovima egziistencije, i ne samo pojedinca već i čitave nam još uvijek nedavnim oslobodilačkim ratom krvave domovine – Istoku ili Zapadu? Zar će nas euro spasiti? Ili smo… Čitaj više »

Primat
1 godina prije

…ove sta su ih nabili na spricu ce bit prvi ujedinjeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost i te fore…
bit ce, ono, …ko nas bre ujedini, mamumuje….

Max
1 godina prije

Temelj nove civikizacije ili štit stare.

tihobl
1 godina prije

Stvari se vracaju u normalu i stare imperije zauzimaju mjesto koje im pripada – Kina, Indija, Persija, Rusija …

Prije 500 godina Kina i Indija su drzale 60% svjetskog BDP, a onda je krenula velika pljacka. Opljackani su do gole koze. Sad se ponovo uzidizu i ponovo ce drzati 60% BDP. Stvari se vracaju u normalu.

Croatia
1 godina prije

Ursula podigla prst i prjeti , izgleda zastrašujuće ona zaboravlja da u „Demokraciji“ nema dizanja prsta nema galame problemi se rješavaju razgovorom (. ha ha ha ha ) . Zapad bi trebao sad pod hitno organizirat „Paradu ponosa“ u Samarkandu da malo prošetaju. Mozda se Kina i Rusija preplaše i odustanu od svega .

Lucija, prva
1 godina prije

“Za samo jedno leto,a to je sve sto je trebalo zar ne, ode 20% Ukrajine, referendum na vratima,posle tog potvrda Rusije,i to je to.Bas kao sto su Rusi najavili,a oni su bili jasni oko toga. I nije Finska problem,oni uvoze preko 80% gasa od Rusa, u decembru ce sami zamoliti Moskvu za “uslugu”. Bugarska moli vec nedeljama,za sad Rusi cute,i oni cekaju Decembar.

A do Decembra EU mora da zatvori 40% industrije,da bi ustedili 15% gasa.
Milioni ce ostati bez posla,svaki 7 gradjanin EU bez grejanja. I ti ces se tu naci,u redu za hranu,naftu,gas,sa sakom punom Rubalja,ako ih imas,a ako ne,”spazalosta tavarish”…” prenesen komentar

Lucija, prva
1 godina prije

“Bloomberg je upravo objavio da je Saudijska Arabija obećala da OPEC neće povećati proizvodnju nafte i da je EU TAJNO UKINULA SANKCIJE NA UVOZ RUSKOG UGLJA I DRVETA…”

C.F.
1 godina prije

Sve je to kaco od ofce.

Lucija, prva
1 godina prije

Malo o Samarkandu:
“Samarkand is one of the most ancient cities on the planet, the same age as Rome and Athens.
Iz 7. stoljeća pr.n.e.

It is over 2750 years old. The city has always been distinguished by the fact that it was a true example of the veritable oriental hospitality. Here, several nationalities have always coexisted with ease.

Džingis kan ga je uništio 1220. (nitko nije savršen 😌).
Ali ga je Timur Lenko (Tamerlan) naveliko izgradio… Priča se da je carstvo Džingisa bilo najveće na svijetu…tko zna je li to netko usporedio sa Timurovim (i grob mu je u Samarkandu; onaj koji nije preporučljivo otvarati 😌)

In 1370 the conqueror Timur (Tamerlane), the founder and ruler of the Timurid Empire, made Samarkand his capital. Over the next 35 years, he rebuilt most of the city and populated it with great artisans and craftsmen from across the empire.”

Lucija, prva
1 godina prije

Evo jednog teksta koji je uhvatio ovaj Duh Samarkanda: “The keyword in the Samarkand Declaration seemed to be “mutual”: mutual respect, mutual trust, mutual consultation, and mutual benefit. There is an echo in these words of the final communiqué of the Asian-African Conference held in Bandung, Indonesia, in 1955, which led to the formation of the Non-Aligned Movement in 1961. The Samarkand Spirit mirrors, for a different period, the Bandung Spirit with an emphasis on sovereignty and equality. Words like “mutual” are appealing only if they provide tangible benefits for the people who live in these countries. As if on cue, eyes rolled in the Western press, which either did not give much weight to the meeting in their media coverage or emphasized the divisions between the countries that attended the meeting. Remarks by China’s President Xi Jinping and India’s Prime Minister Narendra Modiabout their views on the Russian war in Ukraine shaped the headlines of the Western… Čitaj više »

Kalle balle
1 godina prije

Zna li netko zasto nato psihopati zaprasuju goyime, stoku ljudsku iz aviona?

Ingerman
1 godina prije

Tehnoloski suverenitet :-))))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI