Indijski premijer prijeti susjedu nuklearnim oružjem: “Vrijeme je da plaču u Pakistanu”

Narendra Modi
29 komentara

Indijski premijer Narendra Modi upozorava Pakistan na nuklearne mogućnosti New Delhija.

“Indija je napustila politiku straha od pakistanskih prijetnji (…) Svaka dva dana su govorili: Imamo nuklearni gumb, imamo nuklearni gumb. Pa zar mi nemamo? Mislite da ga čuvamo za Diwali, festival svjetla u Indiji?”, rekao je Narendra Modi u nedjelju u govoru tijekom događaja u okrugu Barmer, u sjeverozapadnoj indijskoj državi Rajastan.

U istom duhu je indijski premijer nekoliko dana ranije izjavio kako New Delhi ima “majku nuklearnih bombi”, tako da nikada neće popustiti pred onim što je opisao kao nuklearnu ucjenu od strane Pakistana.

Imamo majku nuklearnih bombi. Odlučio sam im reći neka čine što god žele. U prošlosti su naši ljudi plakali, obilazili svijet govoreći da je Pakistan učinio ovo, da je Pakistan učinio ono. (…) Sada je vrijeme za žalost u Pakistanu”, rekao je indijski premijer.

Napetosti između New Delhija i Islamabada su porasle nakon što je skupina militanata sa sjedištem u Pakistanu izvršila samoubilački napad u četvrti Pulwama u Kašmiru u kojem je poginulo 42 pripadnika rezerve središnje policije.

Pakistanski ministar željeznica, Rasheed Ahmed, upozorio je da će vojni sukob između Islamabada i New Delhija biti krvaviji i destruktivniji od ijednog svjetskog rata. Naglasio je i kako Pakistan neće mirno sjediti dok se “krši integritet njegova nacionalnog teritorija”.

Indija i Pakistan se spore za Kašmir od osamostaljenja 1947. godine, kada je došlo do podjele indijskog potkontinenta, a vodili su i dva rata na teritoriju Himalaja.

Indija je provela svoj prvi nuklearni test 1974. godine, dok je Pakistan svoj proveo 1998. godine. Dvije zemlje razvijaju svoj nuklearni program  bez potpisivanja Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i Ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih testova (CTBT).

Narendra ModiNPT ugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Ono kada ti je u jeku predizborna kampanja a imaš nuklearni arsenal kao džoker…
Da je slična pokretnina na našim prostorima, HDZ pri tijekom kampanje barem jednu ispucao da si osigura većinu u saboru.

Pazi
5 godine prije

Ako itko zna zbog koga je poceo sukob dva bratska naroda?

eu kolonija
5 godine prije

indija imala nuklearku 1974. godine a pakistan 1998. godine ili 24 godine poslije. sada pakistan prijeti indiji nuklearkama iako je indija imala 24 godine da ih ispali na pakistan I pored toga što je indijaca 5 puta više. neznam, možda griješim, ali mi se čini da su indijci pravi mirotvorci spram pakistanaca

alfa33
5 godine prije

Oni koji zagovaraju rat,da moraju svoju djecu poslati na prvu liniju siguran sam da bi se odmah dogovorili. Ali krkani će svoju djecu skloniti negdje na sigurno,recimo švica je dobra za čuvati i pare i familiju,visoko u planinama i čisti zrak.Oni su isto prilično ispranih mozgova,slušam kolege na poslu iz obe te dvije države,isto ko da su sa balkana, nema neke razlike.A mislim ako treba doći do nuklearnog rata,to će doći bez velike najave,a ne ono u stilu ja imam i mogli bi….. Naći će se netko dovoljno lud da prvi stisne prekidač za resetiranje,a onda kud koji mili moji.

TrebaImatMuda
5 godine prije

Kad su takve budale neka si bacaju i neka ih nestane!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI