fbpx

Indija kupuje preko 450 ruskih tenkova T-90MS

Indija kupuje preko 450 ruskih tenkova T-90MS 1

Indija je u siječnju ove godine potvrdila konačnu odluku da će, usprkos američkim prijetnja, kupiti ruske sustave protuzračne obrane S-400 i dogovorila je način plaćanja koji će zaobići američke sankcije i rokove isporuke.

Indija je s Rusijom potpisala sporazum u listopadu prošle godine za nabavu serije raketnih sustava i zapečatila je sporazum bez obzira na američka upozorenja.

Bilo je strahovanja oko mehanizma plaćanja, ali je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u posjeti New Delhiju rekao: “Indija će dobiti sustave u dogovorene vrijeme, bez ikakvih kašnjenja i indijska nacionalna sigurnost bit će znatno poboljšana”.

“Rusija želi biti imuna na arbitrarne jednostrane mjere koje neka zemlja poduzima protiv vrlo legitimnog oblika međunarodne suradnje”, kazao je Rjabkov.

Indija kupuje 464 ruska tenka T-90MS

Tenk T-90MS

FOTO: tenk T-90MS

Sada je The Times potvrdio vijest da je Odbor za sigurnost indijske vlade odobrio kupnju 464 ruska tenka T-90MS. Očekuje se da će potrebni ugovor između Indije i Rusije biti potpisan u sljedećih nekoliko mjeseci.

Indija je objavila svoju oduku da dodijeli oko 1,93 milijarde dolara za kupnju više od 450 ruskih tenkova T-90MS, prenosi The Times. Vladin odbor za sigurnost, na čijem je čelu premijer Narendra Modi, odobrio je kupnju borbenih tenkova T-90MS, kojima će biti opremljeno deset tenkovskih pukovnija indijske vojske.

Prema britanskom izdanju, ugovor o kupnji 464 tenka bit će potpisan u narednim mjesecima. Štoviše, prema ugovoru, Indija će dobiti komplete ruskih oklopnih vozila koje proizvodi Uralvagonzavod, koji će se potom sastaviti u indijskoj tvornici teške vojne opreme i vozila.

The Times primjećuje da je Indija najveći uvoznik oružja u svijetu, a 70% uvoza ove vrste u ovu zemlju dolazi iz Rusije. Kao što smo rekli, ovaj ugovor je nastavak kupnje protuzračnih raketnih sustava S-400 vrijednih više od 5 milijardi dolara, jedne fregate i nosača zrakoplova.

U ožujku su Indija i Rusija potpisale sporazum o dugoročnom zakupu indijske strane još jedne ruske nuklearne višenamjenske podmornice, koja je azijsku zemlju koštala 3 milijarde dolara. Ne u američkoj valuti, naravno.

The Times

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
subaru (eisrgiuaewnrgfawnefnwf)
Gost
subaru (eisrgiuaewnrgfawnefnwf)
1 godina prije

Hvale vrijedan biznis za Ruse, to jest one koji posjeduju tvornicu tenkova. U barabiji . došla pošiljka Solcenpeka da prže jadne Hutije .. Prvi operativni službujući Su-57 će biti locirani na Krimu, uskoro. Briši slobodno . anarho………… ;) Anarho: cemu ovaj kic, kad mozes ti to bolje?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pozdravljam Subarua ?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Pozdrav za sedam sestara..

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

neka indija kupuje 450 tenkova
ali što će im toliki broj osim ako se ne spremaju na rat sa pakistankom ili bangladešom
osim toga imaju u razvoju svoj tenk

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Indija je kupila 660 a sama napravila 1000 Tdevedesetki a ovih 450 će rusi napraviti. Njihov tenk je za racku, zato kupuju od rusa.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Možda se spremaju za odbranu?

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Siniša opet si omirisao flašu hehehe, koja odbrana pa Indija je projekt pet očiju i tu je da zagorča život kinezima i pakijima napadom a ne odbranom…………………..

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Koliko se sjećam Pakiji nisu izpoštovali Indiju, a zadnji put tenzije s Kinom je zato što su se Kinezi malo zaigrali.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Koliko je to…odprilike 4,5 miliona mada kažu da mu je cijena 5,1milion….ni Rusija nije jeftina.
Abrams nekih 8,5 miliona..
Lekler nekih 12 miliona….
Čelendžer nekih 8,8 miliona…
Leopard 2 8 miliona…
Ariete 6,7 miliona…
Stradisvagen 122 6 miliona…
Tip 99a2 (Kina) 4 miliona
T14 varira od službenih 4 do neslužbenih 8 miliona…
Merkava….nevjerovatnih 5 miliona!!??

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

1,5 USD po glavi stanovnika?

Siniša
Gost
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

2018….
https://www.kurir.rs/planeta/3074481/oni-su-promenili-nacin-ratovanja-ovo-je-lista-top-10-najskupljih-tenkova-na-svetu
Znatno se razlikuje cijena od sajta do sajta, vjerovatno zavisi od opreme ili čega već.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Merkava je skuplja od 5 milijuna jer se proizvodi u relativno malim serijama i to samo za izraelsku vojsku tj Izraelci je još nisu izvozili u druge zemlje i Merkava je jedam od naj boljih tenkova današnjice i daleko najsigurniji tenk za vlastitu posadu a spada među rijetke tenkove sa stvarnim borbenim iskustvom. Ono borbeno iskustvo, koje je prošao ruski tenk T 90 u borbama na sirijskom frontu protiv potpuno inferiornih protivnika nije baš neko adekvatno borbeno iskustvo! To bi se moglo reći kad bi se T 90 raznih varijanti susreo sa izraelskim Merkavama, Abramsima ili Leopardima..
Indija inače ima vrlo šaroliko društvo tenkova u svom naoružanju! Priličan broj njih je proizveden u indiji koji imaju top zapadnog kalibra od 120 mm, a ovi ruski tenkovi imaju kalibar od 125 mm, Ali kod Indije postoji jedan drugi problem, a to je, da su joj susjedi, koji su neprijateljski raspoloženi prema Indiji, nuklearne sile. To su Kina i Pakistan, koji su usto u tijesnom savezništvu i s kojima Indija često ima vojne konflikte a sa Pakistanom je praktično u nekoj vrsti rata i ako do njega dođe i ako se otme kontroli, nikakvi tenkovi tu više ne pomažu.

Povrs
Gost
Povrs
1 godina prije

Al ga i ti nadrobi. T-90 i inferioran protivnik i kao slabo borbeno iskustvo. Eto Merkava je imala stvarno borbeno iskustvo s Palestincima i njihovim praćkama i po kojim kalsšom. Hezbolah ih je nabušio tako da mu je to borbeno iskustvo za k…
Nismo vidjeli ni Merkavu da se susrela sa Abramsima,Leopardima ,na suprotnoj strani
Iako su za mene svi tenkovi konzerve, radije sam na drugoj strani sa otvaracem

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Povrs, lik pojma nema. Taj velebni Abrams koristi plinsku turbinu umjesto dizel motora i nebrojeno ih se pokvarilo u pustinjama zbog slabe filtracije zraka, a da ne pišem koliko je težak i koliko ih je zaglavilo u pustinjama i močvarama.

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

U Emiratima bila izložba 1993 i Abrams se skoro zaglavio kad je išao bočnim nasipom a na svemu tome T-80 U leti, bukvalno, duplo agilniji i prohodniji je od Abramsa. Ruski tenkovi T-80 U su isto pogonjeni turbinama i imaju specijalne centrifugalne prečistaće i zato su otporni na pijesak. Abramsima dodaju filtere koji se začepe jer mu turbini treba 5 puta više zraka od dizela. T-90 sa dizel motorom isto nema problema sa pijeskom.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

T80U je prvi i posljednji Ruski tenk koji je koristio plinsku turbinu. Mislim da Rusi više neće ugraditi plinsku turbinu u tenk (razloga je puno). Također, za razliku od T90 u Siriji T80U se baš nije iskazao u Čečeniji.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

U Čečeniji se ne može iskazati niti jedan Tenk zbog konfiguracije terena brdoviti teren tenkovi bilo kakav oklop su patke za odstrjel jednako kao Sovjetski i Američki u Afganistanu,ili Srpski u Bosni, ne donosi zaključke ne znaš niti osnove uvjeta kakvi su 1996 bili u Čečeniji.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@Ivex
A Muslimanski i Hrvatski u Bosni su se iskazali kao uspjesni dok oni treci nisu ???
Znam da ce biti obrisan post ali nekada ne mozes svaku precutati.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Dakle T90A nije prošao pravo borbeno iskustvo kad ga je pogodio BGM-71Tow II, ali je Abrams M1A2S prošao pravo borbeno iskustvo u Jemenu kad ga je pogodio 9M113 Konkurs i kad se ovaj spomenuti Abrams unatoč posebnom odjeljku za streljivo (koji se Ruskim tenkovima uzima kao najveća mana jer ga osim T-14 nemaju) razletio u milijun komada (i njegova posada također). Ne T90A se nije dokazao u Siriji gdje su svi mogući teroristi bili naoružani PO sustavima zapadne proizvodnje (TOW, Milan itd.) i obučeni za rad na istima. Nije se dokazao u bitci za Aleppo 2016 ni u pustinji pri čemu je uništen samo jedan jedini tenk kojeg je zapalio Isil jer ga je posada napustila. Ali zato su se dokazale Merkave III i IV i to posebno u Libanonu 2006 u dolini Bekaa kad su ih Korneti izbušili koliko???? Nako toga se za spomenute tenkove uvodi APS Thropy. Ako se išta Rusko dokazalo i imalo opasnog protivnika u Siriji onda je to T90A. Aje molim te ne trkeljaj gluposti o kojima pojma nemaš.

eisrgiuaewnrgfawnefnwf
Gost
eisrgiuaewnrgfawnefnwf
1 godina prije

Zadnja verzija T-90M ima streljivo iza kupole.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ta verzija T90M ili Izvozna T90MS još nije ušla u upotrebu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ne trolaj, uspoređuješ borbeno iskustvo tenka T 90 A sa Abramsovim pravim borbenim iskustvom i da te malo podsjetim, to je bilo u iračkom ratu kad je ono Sadam Husein okupirao Kuvajt! To je bila mislim druga najveća tenkovska bitka, koju je i sam Sadam nazvao majkom svih bitaka, prva je bila ona kod Kurska 43. godine. Na iračkoj strani je sudjelovalo oko 2.000 tenkova koje su Iračani sami proizvodili po licenci tenka T 72 (slično kao i Yuga svoj M84) Na savezničkoj (američkoj strani je sudjelovalo ok 700 Abramsa. Bitka je trajala cijeli dan i skoro cijelu noć a bila je prava katastrofa za iračke tenkove, kojih je većina izgorjela u pustinji! Bilo je pogođeno i mnogo Abramsa, ali ni jedan nije bio uništen, nego su pretepjeli samo manju vanjsku štetu, Ta činjenica bi morala biti poznata svakom iole boljem poznavatelju oklopništva i tenkova, među koje i ti sebe ubrajaš a ti meni navodiš samo po jedan primjer uništenja tenka T 90 A i jednog Abramsa u Jemenu, za kojeg ja slučajno znam, da nije bio potpuno uništen jer je bio pogođen u dio na kupoli u kojem se nalaze granate i taj dio je uslijed eksplozije otpao, kako je i predviđeno samom konstrukcijom tog dijela kupole, koji se zato i naziva “blow off”

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

opet nisi uzeo lijekove, džugi. Borbeno iskustvo merkave je slijedeće: nikad se nisu sukobili s protivničkim tenkom bilo koje vrste, nikad se nisu sukobili sa bilo kakvim protivničkim oklopnim vozilom bilo koje vrste, nikad nisu djelovali pod protivničkim zračnim napadom. Hezbollahova pješadija je izbacila 20-tak iz stroja ručnim naoružanjem. Nedavno je jedna merkava uspjela ubiti dva palestinca koji su protestirali blizu ograde, to im je za sad najveći potvrđeni ‘uspjeh’.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Najopasniji protivnik tenka nije drugi tenkveć urbana borba i ručni PO sustavi.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Ima nešto istine u tvojoj tvrdnji, ali najbitnija stvar je doktrina ratovanja. Kako i kada upotrebljavaš određenu vojnu tehniku. Ukoliko pogriješiš u uporabi, i najbolja tehnika može se pokazati kao neefikasna. U današnje vrijeme, uporaba tenka u gradskoj borbi je prilično hrabar potez. Ali ako se nađeš u situaciji da ratuješ protiv stotinu tenkova na otvorenom prostoru i to još uz potporu topništva i BOV-ova, onda je jedini odgovor tenk.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Jesu i bespilotne letjelice, jeli tako?

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Merkava je imala borbeno iskustvo u frci sa Egiptom. Tu se pokazao važnim jedan bizaran detalj. Mogli su spustiti cijev niže nego egipatski (tj. ruski) a bili su na uzvišenijim mjestima dok su ovi napadali od dole. Radilo se samo o par stupnjeva evaluacije topovske cijevi. U drugom ratu se je desio isto jedan bizaran detalj kad su Egipćani doslovce vodom iz Sueza pomoću jakih pumpi oprali pješčane nasipe koji su do tad bili nepremostiva prepreka za njihove tenkove.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

to su bili stari modeli, ovdje govorimo o modernim tenkovima trenutno u upotrebi. Merkava 3 i 4 imaju samo iskustvo s palestinskim civilima i Hezbollahom.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Ivo, prepoznajem te kao “stručnjaka” za sve. Mogao bi kazati google stručnjak za sve koji ima neograničenu mržnju prema svemu zapadnom, a posebno američkom. Legitimno je voljeti, ali mislim da je vrlo teško živjeti s predodređenom mržnjom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ako se ne varam, vi ste, dž…, naveli da ste bili branitelj…?
Daleko ste premladi…vidi se po svemu, a sada…
ISIL nije nimalo inferioran protivnik. A Sirija je postala, pored ostalog, i groblje tenkova…Tko je prošao Siriju, prošao je težak test.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Kuvajt par godina pre rasuranja SFRJ je raspisao medj.natjecaj za kupnju 200 tenkova.Na kraju krajeva natjecaj je spao na 2 izbora Yu T-84 i USA Abrams gde se Yu tenk na provnim takmicenjima pokazao boljim i Kuvajt zakljuci ugovor s Yu.Zadnjih par desetina genkova Yu je isporucila iz S.Broda usprkos vec zapocetim ratu u Hrvatskoj .Nisam siguran da li je Yu isporucila svih 200 tenkova.
Sjecam se pre rata 2-3 godine kako je Yu stampa pisala o velikom soku i ljutnji kaubojskih zvijeri u vezi tog naseg tenka i Kuvajta…T-84 je kopija i Yu nadogradnja tenka slavnog Sovjetskog T-72 ciju je licencu kupila Yu.
Mogu zamisliti ovaj scenarijo da ocuvana Yu dobija ovaj ugovor s Indijom prgijateljskoj i nesvrsstanoj s nasom ex Yu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nije ih sve isporučila iz S.Broda. Ne znam koliko ih je završilo po ratištima u Hrvatskoj i imali su pustinjsku kamuflažu prema tome su bili prepoznatljivi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
34
0
()
x