O pitanjima kupnje oružja New Delhi neće tražiti dozvole od Washingtona

indija
4 komentara

Indijski general Bipin Rawat je izjavio kako njegova zemlja ima dovoljno snažnu i sposobnu vojsku i indijsko vodstvo može inzistirati na tome što smatra svojim pravom.

Indija provodi neovisnu politiku i namjerava kupiti helikoptere “Kamov” i druge oružane sustave iz Rusije, izjavio je general Bipin Rawat, komentirajući prijetnje Washingtona o nametanju sankcija Indiji zbog kupnje ruskih sustava S-400 “Trijumf”.

“Rusija možete biti sigurna da Indija, čak i ako uđe u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama zbog stjecanja različitih tehnologija, provodi neovisnu politiku”, rekao je Rawat tijekom posjete Rusiji.

General Rawat je otputovao u Rusiju, gdje je o jačanju bilateralne suradnje održao pregovore s ruskim vojnim dužnosnicima. Prema njegovim riječima, ruska strana je zainteresirana za suradnju s indijskom vojskom.

“Rusi su zainteresirani za suradnju s indijskim oružanim snagama, jer stvarno razumiju da smo jaka vojska koja može inzistirati na onome što smatramo našim temeljenim pravom za našu stratešku viziju”, objasnio je indijski general.

Ugovor o isporuci Indiji sustava S-400 “Trijumf” potpisan je 5. listopada tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Indiji. Ugovor uključuje isporuku indijskoj vojsci pet pukovnija sustava S-400 za više od 5 milijardi dolara, ne nužno u američkoj valuti.

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi su se dogovorili kako namjeravaju zaobići američke sankcije u isplatama ugovora za opskrbu oružjem. Ovo je za ruske agencije potvrdio potpredsjednik vlade Jurij Borisov, ali nije htio otkriti kako će be riješiti ovo pitanje.

Borisov je tijekom rusko-indijskog poslovnog summita u New Delhiju rekao kako se trenutno “raspravlja o pitanjima isplate”.

Međutim, mediji prenose da su i ruska i indijska strana navele kako će se transakcija provesti u nacionalnim valutama, što je bilo očekivano.

Podsjetimo da je u kolovozu potvrđeno kako Indija od travnja ove godine kasni s ugovorenim isplatama za ranije isporuke brojnih ugovora o kupnji ruskog oružja zbog sankcija koje je Washington nametnuo Rosoboronexportu, ruskoj kompaniji za izvoz vojne opreme.

Potpisivanje ugovora o isporuci sustava S-400 u New Delhiju, pregovori o kupnji četiri nove Projekt 11356 za 2,2 milijarde dolara i 200 helikoptera Ka-226, posao koji je dogovoren još 2016. godine, znači da je ipak pronađen model za zakašnjele isplate već isporučenog oružja Indiji, kao i za nabavu novog.

Usprkos američkim prijetnjama, Indija je kupila pet ruskih sustava S-400

Indija želi kupiti 4 ruske fregate za 2,2 mlrd. dolara po shemi “rupiji-rublje”

Bipin RawatNarendra ModiS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Neće tražiti dozvole od Washingtona?
Ma di je sad Mladen Delić da viče: “Ljudi moji, ma je li to moguće?”

Ivo
5 godine prije

Svaka zemlja bi trebala biti nuklearno naoružana, tada washington ne bi prijetio nikome. Ukidanje liberalne demonkracije, koja je i izmišljena za lakšu manipulaciju i korumpiranje izabranih pajaca, dodatno bi učvrstilo sigurnost i samostalnost. Dobra i pravedna socijalistička diktatura tipa Jugoslavija, ili stroga jednopartijska diktatura u Kini, garant su nezavisnosti. Čim imaš ekipu koja je tu na rok od 4 godine i ne odgovara nikome za ništa, to je put u propast.

Siniša
5 godine prije

Vele Sirija dobila 3 diviziona s300SM na poklon?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI