O pitanjima kupnje oružja New Delhi neće tražiti dozvole od Washingtona

indija

Indijski general Bipin Rawat je izjavio kako njegova zemlja ima dovoljno snažnu i sposobnu vojsku i indijsko vodstvo može inzistirati na tome što smatra svojim pravom.

Indija provodi neovisnu politiku i namjerava kupiti helikoptere “Kamov” i druge oružane sustave iz Rusije, izjavio je general Bipin Rawat, komentirajući prijetnje Washingtona o nametanju sankcija Indiji zbog kupnje ruskih sustava S-400 “Trijumf”.

“Rusija možete biti sigurna da Indija, čak i ako uđe u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama zbog stjecanja različitih tehnologija, provodi neovisnu politiku”, rekao je Rawat tijekom posjete Rusiji.

General Rawat je otputovao u Rusiju, gdje je o jačanju bilateralne suradnje održao pregovore s ruskim vojnim dužnosnicima. Prema njegovim riječima, ruska strana je zainteresirana za suradnju s indijskom vojskom.

“Rusi su zainteresirani za suradnju s indijskim oružanim snagama, jer stvarno razumiju da smo jaka vojska koja može inzistirati na onome što smatramo našim temeljenim pravom za našu stratešku viziju”, objasnio je indijski general.

Ugovor o isporuci Indiji sustava S-400 “Trijumf” potpisan je 5. listopada tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Indiji. Ugovor uključuje isporuku indijskoj vojsci pet pukovnija sustava S-400 za više od 5 milijardi dolara, ne nužno u američkoj valuti.

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi su se dogovorili kako namjeravaju zaobići američke sankcije u isplatama ugovora za opskrbu oružjem. Ovo je za ruske agencije potvrdio potpredsjednik vlade Jurij Borisov, ali nije htio otkriti kako će be riješiti ovo pitanje.

Borisov je tijekom rusko-indijskog poslovnog summita u New Delhiju rekao kako se trenutno “raspravlja o pitanjima isplate”.

Međutim, mediji prenose da su i ruska i indijska strana navele kako će se transakcija provesti u nacionalnim valutama, što je bilo očekivano.

Podsjetimo da je u kolovozu potvrđeno kako Indija od travnja ove godine kasni s ugovorenim isplatama za ranije isporuke brojnih ugovora o kupnji ruskog oružja zbog sankcija koje je Washington nametnuo Rosoboronexportu, ruskoj kompaniji za izvoz vojne opreme.

Potpisivanje ugovora o isporuci sustava S-400 u New Delhiju, pregovori o kupnji četiri nove Projekt 11356 za 2,2 milijarde dolara i 200 helikoptera Ka-226, posao koji je dogovoren još 2016. godine, znači da je ipak pronađen model za zakašnjele isplate već isporučenog oružja Indiji, kao i za nabavu novog.

Usprkos američkim prijetnjama, Indija je kupila pet ruskih sustava S-400

Indija želi kupiti 4 ruske fregate za 2,2 mlrd. dolara po shemi “rupiji-rublje”

4
Ostavite komentar

avatar
10000
3 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
4 Komentatori
SinišaSinišaIvovelebit Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ivo
Gost
Ivo

Svaka zemlja bi trebala biti nuklearno naoružana, tada washington ne bi prijetio nikome. Ukidanje liberalne demonkracije, koja je i izmišljena za lakšu manipulaciju i korumpiranje izabranih pajaca, dodatno bi učvrstilo sigurnost i samostalnost. Dobra i pravedna socijalistička diktatura tipa Jugoslavija, ili stroga jednopartijska diktatura u Kini, garant su nezavisnosti. Čim imaš ekipu koja je tu na rok od 4 godine i ne odgovara nikome za ništa, to je put u propast.

velebit
Gost
velebit

Neće tražiti dozvole od Washingtona?
Ma di je sad Mladen Delić da viče: “Ljudi moji, ma je li to moguće?”

Siniša
Gost
Siniša

Vele Sirija dobila 3 diviziona s300SM na poklon?

Siniša
Gost
Siniša

Pardon…modernizovani sistem s300PM je za dž…3 po 8 lansera i 300 raketa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik