Indija želi kupiti 4 ruske fregate za 2,2 mlrd. dolara po shemi “rupiji-rublje”

Admiral Grigorovic Projekt 11356
26 komentara

Indija namjerava zaključiti jedan od najvećih poslova s ​​Rusijom, piše indijski The Economic Times. Indijske vlasti od Moskve namjeravaju kupiti četiri fregate Projekt 11356 za 2,2 milijarde dolara.

Samo dva tjedna nakon što je Indija znatno ojačala svoje obrambene veze sa Sjedinjenim Državama kroz Sporazum o kompatibilnosti i sigurnosti u komunikaciji (COMCASA), objavljena je namjera indijske vlade da zaključi jedan od najvećih sporazuma s Rusijom, navodi The Economic Times.

Indija namjerava od Moskve kupiti četiri fregate Projekta 11356 za 2,2 milijarde dolara.

Potpisivanje sporazuma o nabavi ratnih brodova se očekuje u listopadu, tijekom nadolazećeg sastanka na vrhu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija.

Prema ovom sporazumu, tehnologija za izgradnju fregata ove vrste bit će prenesena indijskoj strani, a dva broda će biti izgrađena “od nule” u brodogradilištu u indijskoj državi Goa. Izgradnja ostale dvije fregate je povjerena brodogradilištu Yantar.

Kao što ističe The Economic Times, pozivajući se na svoje izvore u indijskoj vladi, trenutno se dogovaraju konačni detalji transakcije. Možda će indijska strana Rusiji platiti po shemi “rupije-rublje”, odnosno u nacionalnim valutama, što je način plaćanja kojeg zagovara i Moskva.

The Economic Times piše kako su financijske sankcije nametnute od strane Sjedinjenih Američkih Država komplicirale kupnju oružja iz Moskve, budući da indijske banke ne mogu prenijeti novac obrambenim tvrtkama u Rusiji. Stoga se trenutno razvija alternativna mogućnost s plaćanjem u indijskim rupijama, a ne u američkim dolarima.

Sporazum COMCASA i čudna “podrška” Pekinga indo-američkoj suradnji

Indijska fregata INS Trikand (F51)
FOTO: Indijska fregata INS Trikand (F51), klasa Talwar (ruska modifikovana klasa Krivak III)

Što se tiče samog sporazuma COMCASA, prema kojem bi američki brodovi i sustavi za nadzor u realnom vremenu obavještavali indijsku stranu o kretanju kineskih brodova, vjerovalo se da će Peking oštrije reagirati na ovaj sporazum.

Međutim, Times of India 7. rujna prenosi kako je Kina pozdravila pregovore SAD-Indija u formatu “2 + 2”, ali ne želi opširnije komentirati sporazum COMCASA.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je rekao: “Što se tiče konzultacija između Indije i SAD-a, vidjeli smo izvješće. Sretni smo što vidimo normalne bilateralne odnosi dviju strana i nadamo se da će dvije zemlje u tom procesu učiniti više za promicanje regionalnog mira i stabilnosti”.

Međutim, Hua Chunying je kratko dodao kako će Kina zadržati suvereno pravo da plovi u svojim teritorijalnim i međunarodnim vodama.

“O sigurnost plovidbe u moru, mi ćemo se držati zakonskih prava koja su nam zajamčena na međunarodnoj razini, a nadamo se da će i druge stranke moći osigurati slobodu plovidbe”, komentirajući planove Washingtona da s Indijom uspostavi “Indo-pacifičku regiju plovidbe”, koja bi se protezala od zapadne američke obale pa sve do Indijskog oceana, rekao je Hua Chunying, nakon čega Peking više nije komentirao ovu temu.

Economic Times

Indija potpisala pakt s Amerikom – Pentagon će New Delhiju slati sve podatke o kineskoj floti

COMCASAMornaricaProjekt 11356
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Nestao ruski Awacs blizu Latakije.Navodno srušen.
Nema komentara?

fenix
5 godine prije

Francuzi (uz Ameriku) masovno bombardovali Siriju i to sve oko Ruskih baza plus je oboren IL20 navodno SAA. Cak i da je SAA opet su krivi Francuzi i co. Sa druge strane Putin potpisao neku demilitariziranu zonu koja cak obuhvata i Alepo sto je uzas poslije ovoga vise nemogu nikako da shvatim Ruse ozbiljno oni ili se igraju ili neshvataju ozbiljno rat ispade da je mnogo bolje biti pod Americkom zastitom (okupacijom ) nego da ti Rusi podjele drzavu sa Turcima i ostalima ovako te bar samo Amerikanci okupiraju. Dzaba dedolarizacija i ostale stvari kada Amerikanac uzima sve vojno i nitko im se nemoze suprostaviti.

čitalac
5 godine prije

Polako sa zaključcima glede nestanka ruskog Awacsa.
Nemamo pojma šta se je dogodilo…

ben-hur
5 godine prije

neće to amerikanci odobriti. ništa od toga.

njonjo
5 godine prije

Čini mi se da poslije rušenja ruskog izviđakog aviona i pogibije četrnaest vrhunskih obavještajnih stručnjaka plus pilot, rusko naoružanje ide na akciju tri u jedan.

Lurker
5 godine prije

Drugim riječima, Kinezi su rekli da im se živo fućka za ovaj sporazum.

zlatan
5 godine prije

Vidim da je tema o kupnji tog nekog naoružanja Indije od Rusije. Hm, pred nekih desetak dana bila je neka vijest o kupnji nekog oružja Indije od SAD-a. Pa su komentatori onako rasističko-divljački opleli o Indiji, a gledam sada ništa od toga. Jesu li urednici portala Logično, svjesni tko im poneki put komentira? Znam da jesu, ali ima i nas koji kada naiđemo na neke članke to isto primijetimo. No, naši ljudi velikim dijelom, ionako su puni neznanja i mržnje. Usput, ako Indija kupuje od ovih ili onih, samo dokazuje da nije ničija podređena državica, plus svega imaju oni itekako veliku vlastitu proizvodnju naoružanja. I sa Rusijom ili koliko pratim sa Ukrajinom, imaju itekakve aranžmane po tome i mnogim drugim pitanjima. P.S. A šta sa podacima, da indijska privreda već ulaže svoj kapital u ex-yu državama? U Hrvatskoj u nekoj tvornici lijekova, u Srbiji nešto u turizmu. Ne zaboravimo, to… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI