Ruski LNG s nižim cijenama prodire i na tržište Indije

Brod tanker LNG
13 komentara

Nakon Kine, Indija također povećava uvoz prirodnog plina i u sljedećih pet godina bi mogla postati jedno od najbrže rastućih tržišta na svijetu. Glavna bitka će se voditi među dobavljačima prirodnog ukapljenog plina. Rusija računa na pristojan udjel na indijskom tržištu, prije svega zbog eksplozivnog rasta svog LNG diva Novatek.

U Indiji potražnja za plinom raste, dok domaća proizvodnja plina opada. Posljednica ovog trenda je, prema procjenama Shella, da je s više od 27 milijardi kubnih metara udio uvezenog plina 2018. u Indiji po prvi put premašio 50% ukupne potražnje.

Indijski premijer Narendra Modi je odredio da se udio plina u energetskoj bilanci zemlje poveća sa 6,5% na 15%. Do nedavno su u Indiji radila četiri LNG terminala, a za sedam godina bi s e njihov broj trebao povećati za 11.

Njihov će ukupni kapacitet će premašiti 70 milijuna tona, jednom replinificiranih to je količina od 96 milijardi kubičnih metara. Štoviše, novi peti indijski LNG terminal je krenuo s radom 6. ožujka.

Indijski premijer je otvorio Ennore LNG terminal u Tamil Nadu. Od terminala kapaciteta 5 milijuna tona, oko 7 milijardi kubičnih metara, plinovodom, koji je još u izgradnji i duljine 1,244 km opskrbljivaće rafinerije, petrokemijska postrojenja, postrojenja za proizvodnju gnojiva i plinske elektrane.

Rast potrošnje plina u Indiji dokazuje i činjenica da je državna transportna tvrtka Maharashtra State Road Transport Corporation objavila da zbog smanjenja troškova 18 tisuća svojih autobusa prebacuje na plin.

Indija LNG terminali
FOTO: Indija, 4 postojeća LNG terminala

Katar je i najveći dobavljač plina za Indiju i osigurava 60% uvezenog LNG-a. Slijede Australija, Zapadna Afrika i SAD. Američki izvoznici su, prema energetskom informacijskom odjelu State Departmenta, prošle godine povećali izvoz u Indiji gotovo tri puta, na 1,6 milijardi kubičnih metara.

Prošle godine je i Rusija počela izvoziti svoj LNG indijskim partnerima. Poslana je jedna probna pošiljka od oko 100 milijuna kubnih metara, a teret je isporučila Novatekova trgovačka podružnica Novatek Gas & Power Asia Pte. Ltd. Još milijardu kubičnih metara je isporučio Gazprom Marketing & Trading, u vlasništvu Gazproma.

Prema ugovoru kojeg su sklopili ruski holding sa indijskim GAIL, isporuke LNG-a će od 2022. godine u Indiju ukupno iznositi 2,5 milijuna tona, ili 3,45 milijardi kubnih metara. Gazprom će LNG kupovati od ruskog projekta Yamal LNG.

Jamal LNG - Total
FOTO: ilustracija, Jamal LNG – Total

Ugovori indijskih tvrtki s američkim dobavljačima su dvostruko veći nego oni s Gazpromom i SAD će Indiji osiguravati 6 milijuna tona, ili 8,2 milijarde kubnih metara plina. Njihov portfelj i dalje raste. U veljači je indijski Petronet potpisao ugovor s američkom kompanijom Telurian Inc. o ulaganju u LNG terminal u izgradnji u Louisiani.

Glavni adut Rusije su oduvijek bili plinovodi. Međutim, za razliku od Kine, izgradnja plinovoda do Indije je prezahtjevan posao. Kupac je predaleko, a postojeći projekti drugih zemalja se grade desetljećima i još nisu dovršeni.

Ali je Indija zainteresirana i za stabilan uvoz plinovodnog plina. Postojeći projekt TAPI, plinovod od Turkmenistana preko Afganistana i Pakistan do Indije, napredovao je dalje od svih ostalih, ali njegove izglede ugrožava nestabilna situacija u Afganistanu.

Razgovori o izgradnji plinovoda iz Irana se nastavljaju. Iako u dobroj namjeri, bilo koji od postojećih projekata plinovoda do Indije je još uvijek jednadžba s mnogim nepoznanicama, kaže Sergej Kapitonov, analitičar plina u Energetskom centru Moskovske škole za upravljanje Skolokovo.

Plinovodi IPI i TAPI
FOTO: Plinovodi IPI i TAPI

Voditelj Centra za istraživanje nafte Ilham Šabann spominje da je turkmenski plin spreman i da je Ašgabat vrlo zainteresiran za novu rutu opskrbe.

“Mislim da će se plinovod TAPI izgraditi, iako, naravno, do prosinca 2019. neće biti pušten u rad, kako je najavljeno “, kaže stručnjak.

Izgradnja plinovoda je spora i postoje problemi s financiranjem projekta. Projekt je velik, duljina plinovoda je 1735 km, prolazi kroz teritorij Turkmenistana, Afganistana, Pakistana i Indije i može se usporediti s naftovodom Baku-Tbilisi-Ceyhan. Izgradnja ovog plinovoda završena je u roku od tri godine i pušten u rad krajem svibnja 2006. Međutim, izgradnja TAPI-a je započela je u prosincu 2015. i do sada nije prijavljeno da je završen barem njegov turkmenski dio.

Zamjenik ravnatelja ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost, Aleksej Grivač, vjeruje da je Indija za Rusiju tržište LNG-a koje bi dugoročno moglo slijediti put Kine.

“To će omogućiti ruskim tvrtkama da sudjeluju u razvoju infrastrukture kako unutar Indije, tako i za opskrbu plinom iz trećih zemalja, prvenstveno Irana”, kaže stručnjak.

Indija je također izvrstan pregovarač koji ne želi preplatiti robu. To su pokazali dugoročni ugovori o opskrbi LNG-om. 2015. je katarski RasGas u pregovorima s indijskim Petronetom pristao na ustupke i složio se promijeniti formulu izračuna cijene tako da se cijena za Indiju smanjila gotovo dvostruko, ali se volumen izvoza do 2028. godine povećao na 8,5 milijuna tona godišnje ili 11,7 milijardi kubnih metara.

Indijski premijer Narendra Modi je tada rekao da će državna tvrtka uštedjeti 3 milijarde dolara, a u jesen 2017. je američki ExxonMobil također morao smanjiti cijenu.

gas plin sat mjerac

Exxon isporučuje LNG u Indiju iz Australije. U zamjenu za povećanje godišnjih isporuka s 1,5 milijuna tona na 2,7 milijuna tona, Amerikanci su se složili snositi troškove isporuke ukapljenog plina i promijeniti formulu za određivanje cijena u korist Indijaca. Indijsko ministarstvo nafte je procijenilo da su uštede od ugovornih uvjeta bile 600 milijuna dolara. Sličnu priču je prošao i Gazprom, koji je revidirao ugovor iz 2012. godine.

U Indiji su najavili značajne uštede. Kao što je izvijesti indijski The Economic Times, pozivajući se na pisani odgovor indijskog ministra nafte Dharmendra Pradhana, tvrtka GAIL će smanjiti troškove ugovora za više od milijardu dolara i rusli LNG će biti jeftiniji od plina konkurenata iz Katara, Australije i Sjedinjenih Država.

Međutim, borba dobavljača će se pojačati, najvjerojatnije ne za dugoročne, već za trenutne isporuke, koje ionako čine značajan dio kupovine indijskih tvrtki. Sergej Kapitonov primjećuje da potražnja za LNG-om u Indiji izravno ovisi o razini cijena ukapljenog plina na tržištu.

“Što je niža cijena LNG-a, Indija više uvozi”, kaže analitičar. Prema njegovom mišljenju, rast ponude ruskog LNG-a Indiji izravno ovisi o konkurentnosti ruskog ukapljenog plina na lokalnom tržištu.

Jedan od problema s kojim se suočava ruski LNG u Indiji su ograničeni volumeni koje ruski proizvođači mogu dostaviti, ali će se to uskoro promijeniti. Primjerice, već ove godine će kompleks Yamal LNG doseći svoj puni projektirani kapacitet od 16,5 milijuna tona, a gotovo sav plin je već ugovoren. Stoga je najbliži izvor ruskog LNG-a za Indiju projekt “Arktik LNG 2”, koji će početi s radom 2023. godine.

Zamjenik predsjednika Novateka, Mark Jetway, kazao je kako će samo polovica ukapljenog plina od proizvedenih 20 milijuna tona, ili 27 milijardi kubnih metara, biti isporučena na temelju dugoročnih ugovora.

Ostatak će biti dostupan na spot tržištu. Tijekom konferencije u Londonu krajem veljače je izjavio da će Novatek plinom moći opskrbljivati, na primjer, Europu po cijeni od 3,15 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (BTU), što bi bilo 112 dolara za tisuću kubnih metara, umjesto sadašnjih 6 dolara za milijun BTU. Cijena američkih izvoznika je već sad veća od ruskog Novateka i kreće se od 7 do 8 dolara za milijun BTU, što je 248 do 284 dolara za tisuću kubnih metara.

 

“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD

Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu sankcije

Brojke ne lažu – Europa LNG terminale gradi ne za američki LNG, već za ruski

Oil Price obećava jeftiniji američki LNG, ali se Europa treba strpjeti

Pogrešan izračun SAD-a – Rusija izbila na prvo mjesto u opskrbi LNG-om u Europi

Američke plinske bajke – SAD dobro znaju čije je europsko tržište

Baku-Tbilisi-CeyhanLNGNarendra ModiPetronetSankcijeTAPI
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonorola
5 godine prije

Prije se pretpostavljalo a sad je potpuno jasno da će Rusi zbog položaja i kapaciteta vladati i određivati pravila svjetskog tržišta plina.

eu kolonija
5 godine prije

uskoro kada rusi počnu proizvoditi zrakoplove na nuklearni pogon moći će početi izvoziti zrakoplove 5+ generacije po bagatelnim cijenama indiji. indija će tada po vojnoj moći biti ravna americi:)

Ray
5 godine prije

Dokaz da su Rusi glupi trgovci. Ameri traze 7 dolara, oni daju za 3. Nikad nisam cuo za ekonomski gluplji potez. Ako Ameri daju za 7, ti daj za 5 ili 6. I da prodaju duplo manje, opet ce da zarade isto kao da daju za 3.

Tom
5 godine prije

Bas me zanima ko sve ima dionice u novateku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI