Oil Price obećava jeftiniji američki LNG, ali se Europa treba strpjeti

gas u rukama
20 komentara

Povećanje američke proizvodnje učinit će ukapljeni plin jeftinijim, a Europa će imati koristi od konkurencije između Sjedinjenih Država i Rusije, piše portal Oil Price.

Europska unija nedavno je ažurirala pravila poslovanja plinovoda kako bi ublažila zabrinutost zbog sve većeg oslanjanja na ruski plin. Ovaj potez su pohvalili protivnici Sjevernog toka 2, ali uzalud, jer nova direktiva nije zaustavila projekt, nego ga je samo usporila. Iako kontroverzan, projekt će biti jedan od čimbenika koji će u sve većoj konkurenciji s drugim izvoznicima prirodnog plina koristiti europskim korisnicima.

Njemačka, najveće tržište plina u Europi i najveći kupac ruskog plina, kao i najveći zagovornik Sjevernog toka 2, najavila je da će izgraditi dva LNG terminala za diversifikaciju. Berlin se na to odlučio pod pritiskom zelenog lobija i u sklopu nastojanja da se riješi svojih izvora energije poput ugljena i nuklearnih elektrana.

Oil Price navodi kako je američki LNG prirodni kandidat za te terminale, ali ne i jedini. Ruska tvrtka Novatek također izvozi LNG u Europu. Budući da je kompleks Yamal LNG bliže kontinentu od američkih izvoznih terminala Sabine Pass kompanije Cheniere Energy, ruske su cijene atraktivnije.

To znači da Rusija na europskom tržištu plina igra ne samo s jednim, već s dva igrača, što će američkom LNG-u otežati da stekne veći tržišni udio.

Međutim, taj se izazov može prevladati, izjavio je ranije ove godine tijekom posjeta Njemačkoj zamjenik američkog ministra energetike Dan Brouillette. Kako sve više kapaciteta za proizvodnju LNG-a stupa na snagu u SAD-u, cijene će i dalje padati, čime će američki LNG moći konkurirati ruskom.

Neki sumnjaju kako će se to brzo dogoditi. Jedan od njih je robni strateg Christopher Louney iz kuće RBC Capital.

Prošlog mjeseca je Louney za CNBC rekao: “Europa kao kupac američkog LNG-a i američki LNG kao konkurencija ruskom plinovodnom plinu su dvije različite stvari. Europa je već uzimala američki LNG, i to u posljednje dvije godine sa samo nekoliko izvoznih terminala u pogonu. Što više bude američkih izvoznih terminala, može se povećati broj klijenata, ali je još uvijek dug put da se može konkurirati Rusiji.”

Drugim riječima, to se neće dogoditi preko noći, ali za portal Oil Price američki LNG u Europi ima obećavajuću budućnost.

Oil Price

gasLNGNovatekPlinSjeverni tok 2TNGYamal-LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
5 godine prije

Sam naslov podsjeća na onu priču kada je neki domaćin imao magarca pa mu palo na pamet da uštedi tako što će umjesto da ga hrani, naučiti da gladuje. I tako nije ga hranio dva mjeseca i taman kad je mislio kako ga je istrenirao na gladovanje, magarac crkne. I sav razočaran požali se komšiji – ” e baš nemam sreće, taman sam ga naučio gladovanju kad on – crk’o”!

Sovonarola
5 godine prije

U narodu se to kaže.Cekaj magare dok trava naraste.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Lazem ti Boze lazem a ti vjeruj ako si lud.

Ime imena
5 godine prije

Ne radim ni za jednu stranu niti sam troll zelim samo reci da je idiotizam prevoziti plin sa mega tankerima miljon puta vamo tamo. Kolicine su jadne i za puniti upaljace a ne za velike pogone industrija a i zagadjenje prirode kod transporta je uzas. Ruski plin kroz pipeline je bez razmisljanja najbolje za eto bas Njemacku. Merkel ipak nije izhlapjela babetina. Americke bajke su bile za doba kad nije bilo interneta i tv. Slobodno trziste bez masonskih uplitanja. Na kraju je mali covjek zrtva hijena.

Laki Topalović
5 godine prije

Bez Novateka je Gazprom 2018. u EU isporučio 200 milijardi m3 plina. Oni će preorat cijele SAD s tim škripavcem škriljavcem dok stignu petinu toga

Miki maus
5 godine prije

Sto je najjadnije ovim US bajkama o njihovom LNG vjeruje vecina Evropljana! Novatek, Ruska kompanija koja je operater polja Jamal 1 i Jamal 2 u zavrsetku izgradnje i kad bude operativan, snizice cijene LNG na priblizno cijenu plina koji dolazi plinovodima u EU. Osim toga polja Jamal su jako blizu EU, svi ostali su daleko i nemogu cijenom konkurirati Novateku. Da je to tako isplativo (US Lng), odavno bi US sama izgradila flotu Lng tankera i Lng terminala sirom EU, a ne da prisiljava druge da izgradi terminale. Nije problem izracunati koliko bi trebalo Lng tankera da opskrbi Evropu sa plinom ( lng tankera nema trenutno ni blizu dovoljno, a i da ih sad pocnu graditi, 10-15 godina bi im trebalo da izgrade dovoljno), a tek koliki bi to bio konvoj preko Atlantika, kao invazija na Normandiju! Bajku i prevaru zvanu plin i nafta iz skriljevaca suvisno je i spominjati!… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

Hoće li biti plate….hoće,a kaće ne zna se.

Sunseeker
5 godine prije

Hehe pričam ti priču

Kolega 105
5 godine prije

Moze li nekako da na plinovod spojim guzicu moje Fate, kada ona ispusta plinove prozori se tresu a zasmrdi pola sela opasnost je kresnuti sibicu ili upaljac.

Gladan penzic
5 godine prije

Za priglupe krezube evropljane je najbolje jesti grah i skupljati vjetrove sa zadnjica. Pametni madjari, njemci i taljani zele ruski jeftin kvalitetan plin.Game over . 🙂

Fatih
5 godine prije

CEKAM DA SOK DA KOMENTAR.

Duki
5 godine prije

Strpiti ??
A zašto dok Uncle Sam ne dogovori preko treće strane punjenje tankera negdje u Baltiku pa prodavanje EU-ovčicama ???
Bit’ će zanimljivo !!

Muppet shou
5 godine prije

I ako kupite “americki” LNG plin velika je vjerovatnost da je kupljen od rusa. Razlika je samo sto ste glupi i platite dosta skuplje. Ali zato im i trebamo hahahahaaha
Koliko nas trebaju? Jos nam drze vize za ulazak u njihovu zemlju. Pametnome dosta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI