“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD s tržišta

Jamal LNG - Total
31 komentar

Ruska kompanija “Novatek”, vlasnik kompleksa za ukapljeni plin Jamal LNG, smatra da će dovršetkom izgradnje drugog kompleksa, “Arktik LNG 2”, čija će prva linija biti pokrenuta 2022. do 2023. godine, trošak ukapljivanja plina smanjiti za jedan i pol puta.

“Novatek” namjerava zaobići SAD i manjim troškom opskrbe ukapljenim plinom projektom “Arktik LNG 2” preuzeti azijsko tržište. Planovi tvrtke su smanjiti troškove maksimalnim korištenjem domaće opreme i optimizacijom logistike.

Već sada je cijena plina, iz postojećeg kompleksa “Jamal LNG”, za Europu niža od američkih i australskih dobavljača. Rusko gorivo košta 6 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (BTU), a američki plin je skuplji za 40 centi. Isporuke iz Australije koštaju 10,8 dolara za milijun BTU.

Ali kada se isporučuje u Aziju, američki tekući plin je i dalje jeftiniji od ruskog. Naime, kompleks “Jamal LNG” u Aziju prodaje LNG po cijeni od 7,7 dolara po  milijun BTU, dok se američki LNG prodaje za 7,5 dolara. Jasno, Australija i dalje nije konkurencija Rusiji, jer u Aziji LNG prodaje po cijeni od 9,4 dolara za milijun BTU.

Međutim, “Novatek” će ozbiljno promijeniti situaciju na tržištu otvaranjem kompleksa “Arktik LNG 2”. Rok za početak isporuka je određen za  kraj 2022. ili početak 2023. godine. Trošak ukapljivanja plina bi se trebao smanjiti za više od 1,5 puta i s 4,1 dolara za milijun BTU pasti na 2,5 dolara.

Time “Novatek” želi smanjiti cijenu LNG-a kada se isporučuje u Europu na 4,4 dolara, a u Aziju na 6,1 dolara za milijun BTU.

Arktik LNG 2gasJamal-LNGLNGNovatekPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
5 godine prije

Kako se to smanjuje nesto za jedan i po puta nije mi bas jasno? Smanjenje ce dakle biti oko 39%, hmmm ispravite to.

Tomisantak
5 godine prije

Naravno neće isporučivati plin po toj cijeni ali moći će konkurenciju držati pod kontrolom.

Moreno
5 godine prije

Daleko je 2022, a ko zna koji će se sve modeli sankcija za kupce toga plina razvit do tada.

neko
5 godine prije

BS

Tako nešto se napravi u tisini
I ne kaki se okolo

Koča Popović
5 godine prije

Cijene energenata su posljedica geopolitičkih odnosa, a na tom planu veli Merkelica da podržava ruske akcije u Sirije! Kakav salto morale!!! Prvi put.

Kile
5 godine prije

Ameri na aparatima

Maus
5 godine prije

Naime, kompleks “Jamal LNG” u Aziju prodaje LNG po cijeni od 7,7 dolara.
7.7$ = 1 , 0.5= 3.85$ znaci smanjiti nesto za 1.5puta je 150% sto iznosi -11.55$.
Prije da je smanjenje 1/5, jedna petina znaci 20% (1.54$) 6.16$ ugl. Nesto opasno ne stima sa svim tim brojkama u textu.

fiveri
5 godine prije

Cijena se ne bude toliko smanjila budimo realni. Nisu Rusi budal da to naprave kada su vidjeli sto se dogodilo kada je Saudiska A. spustila cijenu barela sirove nafte, To je jedanod probnih balona da se privucu strani ulagaci.Budimo realni tj. moramo znati da Gasprom financira 100% Tusrki tok ( ix tog razloga ga ne pogadjaju ekonomska previranja u Turskoj- procijena situacije ispravna), Sjeverni tok-2 Gasprom financira u onome dijelu koliko mu “dozvoljava”direktiva EU-a, Moc Sibeira ( u RF) sve financira RF. Projekt Yamal je zbo nedostatka znanja i kapaciteta morao (ostalih 49%) biti podjeljen Francuzima , Kinezima i Talijanima, nesto malo ostalima), Sada nastavak gradnje na Yamalu iziskuje “probijanje ekonomskih sankcija” ali treba ujedno spoznati da izlaskom francuskog Totala iz Irana Kinezima se otvaraju velika vrata za eksplataciju plina. (moze ugroziti i Rusiju u izvozu).Taj projekt (Yamal-2) je samo na papiru, dok trziste ne dade povratnu informaciju. Yamal-1 mora… Čitaj više »

Baba Vanga
5 godine prije

Ja ako sam dobro shvatio smanjice se troskovi vadjenja plina za 1,5 puta a onda ce se formirati nove cjene koje su nize od konkurenata sto ne znaci da ce biti i 1,5puta manje za kupce?

Arch
5 godine prije

Naravno da će smanjiti troškove, ako ništa rublja slabi prema ostalim ‘svjetskim’ valutama. Ako troškove plaćate u rubljama a plin prodajete u € ili $, eto vam smanjenja troškova samog po sebi. Samo budale misle da je ‘jaka’ valuta dobra stvar. Uvjek se sjetim Tuđmana, koji se na TV slavodobitno hvalio (navodim po sjećanju): “Prigovarali su nam zbog uvođenja kune, a naša kuna jača i u odnosu na dolar i marku i franak”. Što je u roku par godina hrvatski izvoz desetkovalo, a uvoz udeseterostručilo. Pa smo sad tu di jesmo, sve iz uvoza i sve na dug! Idiot.

google translate
5 godine prije

ahahaaa, tako im i treba. umjesto da to ulazu u sibir i svoj narod oni ulazu u anglosaksonce..prodali bi rodjenu mater da ih zapad samo potapse po ramenu. on kupuje klubove po londonu, sto nije kupio klub u vladivostoku ili barem moskvi pa napravio svjetski klub,,,,, Super-rich Russian oligarchs including Roman Abramovich could have their assets SEIZED as 100 foreign nationals with unexplained wealth are targeted by Britain’s FBI.Dozens of Russian oligarchs in Britain, including Roman Abramovich, Oleg Deripaska and Elisina Khayrova, are set to have their assets seized in the wake of the Salisbury revelations. A Whitehall source said the National Crime Agency could target ‘more than 100’ foreigners with ‘unexplained wealth orders’ in the coming months. The majority are understood to be Russian. Police were given new powers at the start of this year to apply for the orders against foreigners in the UK suspected of having links… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

A matematičara majke ti Isusove . Kada krene Akrtik LNG 2 = Стоимость сжижения газа должна снизиться более чем в полтора (1,5) раза: с $4,1 за 1 млн BTU до $2,5. Это позволит уменьшить себестоимость LNG при поставке в Европу до $4,4, а в Азию – до $6,1. ili prevedeno Trošak ukapljivanja plina bi se trebao smanjiti za više od 1,5 puta i s 4,1 dolara za milijun BTU pasti na 2,5 dolara. Time “Novatek” želi smanjiti cijenu LNG-a kada se isporučuje u Europu na 4,4 dolara, a u Aziju na 6,1 dolara za milijun BTU

Miki
5 godine prije

Super. Inaće sviđa mi se takva jedinica BTU umesto m3, jer nam uvaljuju pod kubne metre plin koga mešaju s vazduhom, da bi se brojač okretao a kaloričnost plina opala.

eu kolonija
5 godine prije

rusi nove mesije izbavljaju narod europe I azije tj. euroazije iz anglosaksonskog ropstva. AVE RUSSIA

Dub Miroslav
5 godine prije

Novinar molim te nauči omjere!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI