fbpx

“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD s tržišta

Jamal LNG - Total

Ruska kompanija “Novatek”, vlasnik kompleksa za ukapljeni plin Jamal LNG, smatra da će dovršetkom izgradnje drugog kompleksa, “Arktik LNG 2”, čija će prva linija biti pokrenuta 2022. do 2023. godine, trošak ukapljivanja plina smanjiti za jedan i pol puta.

“Novatek” namjerava zaobići SAD i manjim troškom opskrbe ukapljenim plinom projektom “Arktik LNG 2” preuzeti azijsko tržište. Planovi tvrtke su smanjiti troškove maksimalnim korištenjem domaće opreme i optimizacijom logistike.

Već sada je cijena plina, iz postojećeg kompleksa “Jamal LNG”, za Europu niža od američkih i australskih dobavljača. Rusko gorivo košta 6 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (BTU), a američki plin je skuplji za 40 centi. Isporuke iz Australije koštaju 10,8 dolara za milijun BTU.

Ali kada se isporučuje u Aziju, američki tekući plin je i dalje jeftiniji od ruskog. Naime, kompleks “Jamal LNG” u Aziju prodaje LNG po cijeni od 7,7 dolara po  milijun BTU, dok se američki LNG prodaje za 7,5 dolara. Jasno, Australija i dalje nije konkurencija Rusiji, jer u Aziji LNG prodaje po cijeni od 9,4 dolara za milijun BTU.

Međutim, “Novatek” će ozbiljno promijeniti situaciju na tržištu otvaranjem kompleksa “Arktik LNG 2”. Rok za početak isporuka je određen za  kraj 2022. ili početak 2023. godine. Trošak ukapljivanja plina bi se trebao smanjiti za više od 1,5 puta i s 4,1 dolara za milijun BTU pasti na 2,5 dolara.

Time “Novatek” želi smanjiti cijenu LNG-a kada se isporučuje u Europu na 4,4 dolara, a u Aziju na 6,1 dolara za milijun BTU.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Kako se to smanjuje nesto za jedan i po puta nije mi bas jasno? Smanjenje ce dakle biti oko 39%, hmmm ispravite to.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Ivan

Da, baš i ja računam….

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije
Reply to  Ivan

Da, iz teksta je prilicno nejasno. Smanjiti “1 i pol put” bi bilo novaCijena = staraCijena / 1.5 to je smanjenje od 33%, smanjiti “ZA 1 i pol put” bi bilo novaCijena = staraCijena – staraCijena/1.5 to je smanjenje od 66%

ljubo
Gost
ljubo
2 godine prije
Reply to  Neko ime

I aj razbijam glavu. Nemože se nešto smanjiti za 1,5 puta. Ode u minus. Valjda se vodio onom ;za duplo jeftinije , pa bi ovdje ostalo oko 66% od ukupne cijene I odnosi se samo na trošak ukapljivanja a ne na ukupnu cijenu plina. Da ga jbm u matematiku, a taman prešao na dizelaša.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Neko ime

Da, to znaci da bi za svaki milion BTU Novatek ispaltio isporuciocu jos 2,05 dolara. Ljubo je u pravu.

ljubo
Gost
ljubo
2 godine prije
Reply to  Ivan

Smanjenje se odnosi samo na ukapljivanje plina a ne na ukupnu cijenu ukapljivog plina. Al ga je zamrsio. Da se izračunati da je sadašnja cijana u Evropi oko 7 dol pa bi tako , po njegovom,nova cijena bila oko 0,5 dol.Trebao je napisati-Nova cijena će biti 1,5 puta manja od sadašnje.Nije isto.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ivan

Al je matematika 🙂 ako cijena ukapljivanja novog kompleksa bude ta, a vjerojatno će biti, cijena za EU će biti , ne iz Jamala LNG, nego Arktik LNG 2 . Pa jel tako komplicirano: Trošak ukapljivanja plina bi se trebao smanjiti za više od 1,5 puta i s 4,1 dolara za milijun BTU pasti na 2,5 dolara. Time “Novatek” želi smanjiti cijenu LNG-a kada se isporučuje u Europu na 4,4 dolara, a u Aziju na 6,1 dolara za milijun BTU.

ljubo
Gost
ljubo
2 godine prije

Ta tvoja matematika prolazi samo kod prodaje mrvačkih sanduka. Nešto u odnosu na nešto može da bude jeftinije 1,5 puta.Sam sebe nemožeš smanjiti više nego od 1 puta. Kad bi čovjek htio da se vrati odakle je izašao nemože nikako da se vrati 1 i po njega jednog. Textopisac je pogriješio i to ljude zbunjuje.

google translate
Gost
google translate
2 godine prije
Reply to  Ivan

kako se to smanjuje…..to se smanjuje preko google translate….

Tomisantak
Gost
Tomisantak
2 godine prije

Naravno neće isporučivati plin po toj cijeni ali moći će konkurenciju držati pod kontrolom.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Daleko je 2022, a ko zna koji će se sve modeli sankcija za kupce toga plina razvit do tada.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Moreno

Tko zna tko će moći nametnuti sankcije do tada?

neko
Gost
neko
2 godine prije

BS

Tako nešto se napravi u tisini
I ne kaki se okolo

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Cijene energenata su posljedica geopolitičkih odnosa, a na tom planu veli Merkelica da podržava ruske akcije u Sirije! Kakav salto morale!!! Prvi put.

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Ameri na aparatima

Maus
Gost
Maus
2 godine prije

Naime, kompleks “Jamal LNG” u Aziju prodaje LNG po cijeni od 7,7 dolara.
7.7$ = 1 , 0.5= 3.85$ znaci smanjiti nesto za 1.5puta je 150% sto iznosi -11.55$.
Prije da je smanjenje 1/5, jedna petina znaci 20% (1.54$) 6.16$ ugl. Nesto opasno ne stima sa svim tim brojkama u textu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Maus

Greška u izračunu, cijena ukapljivanja će biti 1,5 puta manja i onda će cijene kompleksa “Arktik 2 LNG” biti…. piše dolje.

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije

Cijena se ne bude toliko smanjila budimo realni. Nisu Rusi budal da to naprave kada su vidjeli sto se dogodilo kada je Saudiska A. spustila cijenu barela sirove nafte, To je jedanod probnih balona da se privucu strani ulagaci.Budimo realni tj. moramo znati da Gasprom financira 100% Tusrki tok ( ix tog razloga ga ne pogadjaju ekonomska previranja u Turskoj- procijena situacije ispravna), Sjeverni tok-2 Gasprom financira u onome dijelu koliko mu “dozvoljava”direktiva EU-a, Moc Sibeira ( u RF) sve financira RF. Projekt Yamal je zbo nedostatka znanja i kapaciteta morao (ostalih 49%) biti podjeljen Francuzima , Kinezima i Talijanima, nesto malo ostalima), Sada nastavak gradnje na Yamalu iziskuje “probijanje ekonomskih sankcija” ali treba ujedno spoznati da izlaskom francuskog Totala iz Irana Kinezima se otvaraju velika vrata za eksplataciju plina. (moze ugroziti i Rusiju u izvozu).Taj projekt (Yamal-2) je samo na papiru, dok trziste ne dade povratnu informaciju. Yamal-1 mora prvo raditi cijelu godinu, kao sto radi Sjeverni tok-1 da bi opravdao gradnju dodatnih postrojenja.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  fiveri

Nikad ne fincira onaj koji ima! Financira netko drugi ( u ovom slučaju možda Kina!) a glavnicu i kamate plaĆaju konačni kupci i preko preprodavaća budale kao npr. Hrvatska!!!

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

Ja ako sam dobro shvatio smanjice se troskovi vadjenja plina za 1,5 puta a onda ce se formirati nove cjene koje su nize od konkurenata sto ne znaci da ce biti i 1,5puta manje za kupce?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

1,5 puta manje za kupce u, u prijevodu, znaći, KUPCIMA ĆE PLAĆATI POLA VRIJEDNOSTI DA BI TROŠILI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Arch
Gost
Arch
2 godine prije

Naravno da će smanjiti troškove, ako ništa rublja slabi prema ostalim ‘svjetskim’ valutama. Ako troškove plaćate u rubljama a plin prodajete u € ili $, eto vam smanjenja troškova samog po sebi. Samo budale misle da je ‘jaka’ valuta dobra stvar. Uvjek se sjetim Tuđmana, koji se na TV slavodobitno hvalio (navodim po sjećanju): “Prigovarali su nam zbog uvođenja kune, a naša kuna jača i u odnosu na dolar i marku i franak”. Što je u roku par godina hrvatski izvoz desetkovalo, a uvoz udeseterostručilo. Pa smo sad tu di jesmo, sve iz uvoza i sve na dug! Idiot.

Maus
Gost
Maus
2 godine prije
Reply to  Arch

Ne diraj sv.dr. Franju

google translate
Gost
google translate
2 godine prije

ahahaaa, tako im i treba. umjesto da to ulazu u sibir i svoj narod oni ulazu u anglosaksonce..prodali bi rodjenu mater da ih zapad samo potapse po ramenu. on kupuje klubove po londonu, sto nije kupio klub u vladivostoku ili barem moskvi pa napravio svjetski klub,,,,,

Super-rich Russian oligarchs including Roman Abramovich could have their assets SEIZED as 100 foreign nationals with unexplained wealth are targeted by Britain’s FBI.Dozens of Russian oligarchs in Britain, including Roman Abramovich, Oleg Deripaska and Elisina Khayrova, are set to have their assets seized in the wake of the Salisbury revelations. A Whitehall source said the National Crime Agency could target ‘more than 100’ foreigners with ‘unexplained wealth orders’ in the coming months. The majority are understood to be Russian. Police were given new powers at the start of this year to apply for the orders against foreigners in the UK suspected of having links to corruption or organised crime abroad.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-6141275/Russian-oligarchs-living-mansions-Britain-face-crackdown-dirty-money.html

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

u redu je burte, uzmi lijekove i pomalo. Pročitaj nešto o Daraii, da se smiriš.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Ne mješaj govna slična našim, proizašlim iz kuponske privatizacije, s službenom, sadašnjom državom!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

A matematičara majke ti Isusove . Kada krene Akrtik LNG 2 = Стоимость сжижения газа должна снизиться более чем в полтора (1,5) раза: с $4,1 за 1 млн BTU до $2,5. Это позволит уменьшить себестоимость LNG при поставке в Европу до $4,4, а в Азию – до $6,1. ili prevedeno Trošak ukapljivanja plina bi se trebao smanjiti za više od 1,5 puta i s 4,1 dolara za milijun BTU pasti na 2,5 dolara. Time “Novatek” želi smanjiti cijenu LNG-a kada se isporučuje u Europu na 4,4 dolara, a u Aziju na 6,1 dolara za milijun BTU

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Super. Inaće sviđa mi se takva jedinica BTU umesto m3, jer nam uvaljuju pod kubne metre plin koga mešaju s vazduhom, da bi se brojač okretao a kaloričnost plina opala.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

rusi nove mesije izbavljaju narod europe I azije tj. euroazije iz anglosaksonskog ropstva. AVE RUSSIA

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Bičuje te ovaj ili onaj jednako boli! Za robove se ništa ne mijenja!!!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Novinar molim te nauči omjere!!!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik