Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu antiruske sankcije

LNG Tanker
8 komentara

Po završetku projekta Yamal-LNG se očekuje da će Rusija povećati izvoz plina na europska i azijska tržišta. Terminal ukupnog kapaciteta 16,5 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina godišnje je financiran na način da Bruxelles ne može sankcionirati ruski energetski sektor ugljikovodika na kazne, ali ni američke vlasti, koje su htjele osujetiti ovaj rusko-francusko projekt.

Unatoč sankcijama i kontinuiranim medijskim napisima o upitnoj izvedbi projekta, Yamal-LNG je u petak, 8. prosinca, otvoren u nazočnosti Vladimira Putina i Patricka Pouyannéa, direktora francuske kompanije Total, koja ima 20% udjela u terminalu.

Yamal-LNG je industrijski kompleks s aerodromom i lukom, izgrađen u rekordnom vremenu na dalekom sjeveru, odakle će se ruski LNG izravno izvoziti tankerima u Aziju i Europu. Kupci su već osigurani, a Francuska je jedan od ključnih, vjerojatno i zbog osiguranja izgradnje projekta.

Međutim, ako se projekt nađe na sankcija, kao i ostali sektori ruske ekonomije, uključujući naftu i plin, megaprojekt Rusije, Novateka, francuskog Totala i kineske kompanije CNPC, sankcije bi najteže pogodile  europskog dioničara.

Rusija je glavni partner Totalu, što znaju u Parizu i Bruxellesu, ali to ne predstavlja nikakav poseban problem niti za Francusku, ni za Europsku uniju. Oni su stali uz američku stranu, iako je očito da je za europske tvrtke vrlo povoljno raditi na ruskim energetskim projektima, jer ovi projekti imaju očiglednu stratešku vrijednost”, objašnjava Francis Perrin, predsjednik Politike energetskih strategija i politika (SPE) i direktor na Institutu za međunarodne i strateške odnose (IRIS).

Prema stručnjaku za energetska pitanja, europske vlasti su stoga uzele u obzir ukrajinsku krizu i uvidjele prednost sporazuma postignutog oko projekta Yamal-LNG.

Amerikanci nisu krili razočaranje i htjeli su prisiliti svoja poduzeća da se odreknu partnerstva s ruskim naftnim i plinskim tvrtkama, što je dovelo do zamrzavanja ruskih razvojnih projekata, ali otvorilo prostor za kineske.

Yamal LNG
FOTO: Yamal LNG

“Jamal-LNG je izvan sankcija. U svakom slučaju, kako od francuskih, tako i europskih vlasti”, kaže Francis Perrin.

Naravno, Bruxelles primjenjuje od 2014. godine, pod pritiskom Washingtona, nametnute sankcije protiv ruskog energetskog sektora, ali su te sankcije uglavnom usmjerene na off shore poslovanja i nekonvencionalnu ekstrakciju s opremom dubokim vodama ili drobljenje škriljevca.

Amerikanci su pogodili gotovo cijeli ruski energetski sektor u kojem kompanije, i njihove čelnike.

Razlika u sankcijama od strane Bruxellesa se sigurno ne može objasniti posebnom ljubavlju prema europskim tvrtkama, nego stupnjem ovisnosti Europljana o ruskoj energiji.

Kao što je istaknuo Francis Perrin, Europska unija ima čime zadovoljiti povećanje opskrbe prirodnog plina na domaćem tržištu i ne ustručava se potražiti nove izvore, kako je predviđeno energetskim dogovorom iz 2015.

Francis Perrin navodi kako, osim ponude Alžira, Katara i Norveške, imamo i nedavni ulazak Sjedinjenih Američkih Država, iako do sada američki LNG uglavnom odlazi za Aziju.

“Europska unija je u dobroj poziciji da ispuni jedan od svojih prioriteta i stoga će na europskom tržištu biti više konkurencije, ali to će biti slučaj i na azijskom tržištu. Možda i više, danas i u narednim godinama”, rekao je Francis Perrin.

Američki embargo stalno jača, tako da su u kolovozu 2015. nove sankcije Washingtona uključivale i projekta Yamal –LNG.

Međutim, kako kaže Hélène Clément-Pitiot, ekonomistica u agenciji CEMI-EHESS, “ako je postalo nemoguće uključiti američke subjekte, pa čak i novac, zbog rizika da će biti snažno sankcionirani, partneri projekta Yamal-LNG su se okrenuli drugim izvorima financiranja, ruskim i kineskim suverenim fondovima i nekim europskim bankama”

Plinovod Rusija
FOTO: Gasovod

“Odgovor je da danas u projektu sudjeluju Ruski suvereni socijalni fond s 2,4 milijarde dolara, ruske banke Sberbank i Gazprombank s 4 milijarde dolara. Najmanje 12 milijardi dolara su osigurale su kineske institucije Bank of China i China Development Bank i malo talijanskih banaka”, kaže Hélène Clément-Pitiot.

Projekt trenutno vrijedi 27 milijardi dolara. Moramo otkriti presudnu točku u ovoj fazi u Jamalu-LNG. Naime, s ovim se projektom rodio multipolarni monetarni svijet. Nikada nije postignuto ovako veliko financiranje projekata u svijetu, više od 27 milijardi dolara, čak i više od 30, ako dodamo nastavak projekta, a pronađeni su novi ulagači”, ističe Hélène Clément-Pitiot.

Suočeni s potrebama financiranja je prirodno da se Rusija okrenula Kini i njezinim kolosalnim deviznim rezervama.

Vrlo dobro znamo mogućnost kineskih ulaganja, pa je za Novatek, Rusiju i Total imalo smisla da Yamal-LNG postane uspješan projekt. Očigledno je ovo dobar način da se privuče Kina, koja u konzorciju Yamal-LNG vidi svoj interes”, rekao je stručnjak Francis Perrin.

Uz važne kredite dobivene od kineskih banaka, mjesec dana nakon posljednjeg kruga američkih sankcija, Novatek je prodao 9,9% svojih dionica kineskom državnom investicijskom fondu “Novi put svile”.

Operacija koja značajno jača kinesku poziciju u projektu, jer CNPC drži 20% udjela konzorciju Yamal-LNG, kineske javne ustanove drže gotovo 30% udjela. A sve se događa usprkos američkim sankcijama.

Francis Perrin kaže kako sudjelovanje Kine “nije iznenađenje”. Ako bude problema zbog američkih sankcija, Rusija će se okrenuti azijskom tržištu, a njegove mogućnosti ne treba zanemariti.  Od 16,5 milijuna tona ukapljenog plina, Yamal-LNG će proizvesti oko 4 milijuna tona godišnje samo za Kinu.

Godinama Rusija i Gazprom vode bitku, bilo putem plinovoda ili LNG terminala, kako bi zadovoljili rastuće potrebe azijskog tržišta, koje je sve veće. Yamal-LNG je vrlo važan element ove strategije, koji će omogućiti Rusiji da izvozi više plina u Aziju, a to je također jedan od ruski strateških ciljeva”, kaže Francis Perrin.

“S prirodnim ukapljenim plinom i manjim ograničavanjima, geopolitički govoreći, Rusija povećava izvoz plina i na prethodno osigurana tržišta s izobiljem ponude. S Yamalom-LNG, udio Rusije na svjetskom tržištu ukapljenog plina  će porasti s 4% na više od 8%. U stvari, ako ruski ukapljeni prirodni plin bude jeftiniji, ruska proizvodnja za europske i azijska tržišta bi mogla biti veliki udarac za ekonomske održivosti američkog izvoza u Europu,koja je već počela primati isporuke prirodnog ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država”, zaključio je Francis Perrin i još jednom dodao “kako je posebno važno što je Jamal-LNG izvan sankcija, kako od francuskih, tako i europskih vlasti”.

gasLNGPlinYamalYamal-LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Nisam ni znao da su ih Rusi pretekli. Znam nešto na Dalekom istoku, ali za Jamal-LNG ovdje ne.

Andrija
6 godine prije

ne kužim sad, kinezi imaju 50%, francuzi 20%, nešto imaju talijanske banke, jel ostalo što rusima?

Zokiruma
6 godine prije

Trebali ste makar negde napisati da je ovog mega cudo izmdju ostalih izgradio i Velesstroj, bivsi Amerko. Vlasnik Velessa je Miha Perencevic, mozda i najbogatiji Hrvat. Inace u Velesstroju ima mnogo zaposlenih iz bivse SFRJ, uglavnom Hrvati, Srbi i nesto Bosanaca.

https://www.facebook.com/VELESSTROY/

tedi
6 godine prije

Kad se roba trazi i nasusno je potrebna, niko ne moze spreciti njenu prodaju.Ona nade put preko svih zabrana do onog tko je trazi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI