Pogrešan izračun SAD-a – Rusija izbila na prvo mjesto u opskrbi LNG-om u Europi

gas
19 komentara

U veljači 2019. je Rusija isporučila najveću količinu ukapljenog prirodnog plina u Europu, nadmašivši brojne bivše lidere u pogledu isporuke LNG-a.

Vijest je u četvrtak, 28. veljače, prenio Reuters, pozivajući se na podatke s terminala Refinitiv Eikon. Obujam isporuke u veljači je bio 1,41 milijun tona LNG-a, odnosno 19 pošiljki koje su u EU isporučene s terminala za “Yamal LNG”. Ovo je bio rekordan broj isporuka najvećeg poduzeća za ukapljivanje prirodnog plina u Rusiji.

Prema podacima Refinitiv Eikona, na drugom mjestu po količini isporuka ukapljenog plina u EU u veljači je zauzeo Katar s 18 pošiljki od 1,33 milijuna tona. Alžir i Nigerija svrstali su imali 18 i 16 serija LNG-a u EU.

Istodobno, isporuke LNG-a iz SAD-a su u 9 pošiljki iznosile samo 0,64 milijuna tona i pale su se na najnižu razinu od studenog 2018. godine.

Kao što je navedeno, najveći volumen LNG-a iz Rusije isporučen je u terminale za ponovno uplinjavanje u sjeverozapadnoj Europi. Prema procjenama Reutersa, ove statistike pokazuju visoku konkurentnost ruskog LNG-a u Europi.

Dan ranije je na konferenciji u Londonu Mark Jetway, glavni financijski direktor društva PJSC Novatek, najvećeg dioničara kompleksa “Yamal LNG”, istaknuo je da bi Novatek mogao prodati LNG po cijeni od 3,15 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (BTU) u usporedbi s cijenama od 7 do 8 dolara za milijun BTU, koliko stoje za isporuke LNG-a iz Sjedinjenih Država.

Menadžer Novateka je također je istaknuo da su troškovi proizvodnje i ukapljivanja plina za tvrtku znatno niži nego za američke LNG proizvođače, a dodatno će pasti kada s radom krene drugi kompleks Novateka “Arctic LNG 2”.

Reuters

“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD

Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu sankcije

Brojke ne lažu – Europa LNG terminale gradi ne za američki LNG, već za ruski

Arctic LNG 2gasJamal-LNGLNGNovatekPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sunseeker
5 godine prije

Kako se to kaže….Pura se ? čudila.
Ništa novog na zapadu..

X3M
5 godine prije

Sta to bi??
Toliki terminali se grade za americki LnG a rusi ih sve pune?

Svi hvale americki plin a kupuju ruski??

Joj joj joj pa sta jos trollovi iz kremlja nece progurati ????

maliboro
5 godine prije

Sada će nove sankcije Rusima.

Drazen P.
5 godine prije

Ameri pritišću cijenu nafte ne bi li uništili rusku ekonomiju, a Rusi im šuknu ukapljenim plinom i gasovodima. Sad će Ameri ruski gas proglasiti prijetnjom za svoju nacionalnu bezbjednost, kao što su proglasili njemačke aute haha

Siniša
5 godine prije

Ono kada igraš šah, razvijaš igru, jedeš sve od reda, ponosiš se sa samim sobom kao rasturaš a ono bato šukne mat da se sve puši iz ušiju.

eu kolonija
5 godine prije

rusi su toliko razvijeni da gasoviti uranijum mogu isporučiti americi za 5 minuta:)

Rotor
5 godine prije

Amerika podsjeća na bure koje pušta na sve strane. Tako to biva kad zagrizeš prvelik zalogaj. Pokorit cijeli svijet je, još uvijek, prevelik zalogaj za bilo koju naciju na svijetu pa, dakle, i za SAD. Povijesne šanse su kao i ljubav, ako ih ne iskoristiš na vrijeme onda nećeš nikada. Amerika je propustila sve svoje političke, ekonomske i vojne šanse da barem ‘tušira’ Rusiju za vrijeme pijanog Jeljcina. Sad, kada se Rusija digla na noge, to je ‘piši propalo’. Ali, ne lezi vraže, uz Rusiju su stasali i drugi sparing partneri kao što su Kina i Indija, tako da se taj američki san danas pretvorio u geopolitičku moru. Amerika bi, mislim, više profitirala na politici poštovanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i miroljubive koegzistencije, dakle na nenasilnim sredstvima, nego na sili, jer sila rađa silu, otpor, inat itd itd. Ali, inercija je yebena stvar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI