fbpx

Brojke ne lažu – Europa LNG terminale gradi ne za američki, već za ruski plin

gas sat 0

U samo godinu dana od puštanja u pogon velikog kompleksa za ukapljivanje i izvoz prirodnog plina “Jamal LNG” na sjeveru Rusije je kompanija “Novatek”, većinski vlasnik postojećeg i kompleksa u izgradnji “Arktik LNG 2”, postala drugi po veličini dobavljač ukapljenog plina za zemlje Europske unije.

Sve le počelo kao pilot projekt, kada je ruska vlada u  listopadu 2010. godine odabrala projekt kompanije Novatek. Međutim, izgradnja luke je počela u srpnju 2012. godine, a izgradnja kompleksa 2013. Usred prvih naznaka krize zbog zapadnih sankcija, u prosincu 2014. ruska vlada projekt subvencionira sa 150 milijardi rubalja. Za samo tri godine je kompleks bio dovršen i prvi LNG teret je iz kompleksa “Jamal LNG” isplovio 8. prosinca 2017. Prvi tanker koji je isplovio je dobio ime po posljednjem direktoru francuske kompanije “Total”, Christophu de Margeriu, koji je nekoliko tjedana ranije preminuo u Moskvi. Bivši čelnik francuske kompanije je našao način kako zaobići sankcije i Total ima udio u kompleksu “Jamal LNG”, a dio ima i kineski CNPC. Na svečanosti puštanja u pogon kompleksa “Jamal LNG” su bili nazočni ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar energetike Saudijske Arabije Khalid al-Falih.

“Jamal LNG” je na kraju pokazao sve samo ne “pilot projekt”. Tvrtka je odmah naručila petnaest LNG tankera ledolomaca, od kojih je od ožujka ove godine plovilo šest. Za kompleks je do sada izgrađeno 180 kilometara željezničke pruge i sva potrebna infrastruktura. Prema ranijim predviđanjima, puni kapacitet će postojeći kompleks postići do 2021. godine, možda i ranije, a usporedo se gradi drugi, “Arktik LNG 2”. U konačnici se odluka ruske vlade pokazala pravilna.

Nakon puštanja u rad drugog dijela projekta faze “Jamal LNG”, Rusija značajno povećala svoj udio na europskom tržištu ukapljenog plina. Prema međunarodnoj konzultantskoj agenciji ICIS, prošlog mjeseca je držala 17% udjela u Europi.

“Od 1. do 26. studenog je Rusija bila drugi po količini izvor opskrbe ukapljenim plinom u Europi”, napisao je na Twitteru Aleksandar Takrah, zamjenik direktora tvrtke ICIS za LNG Europe. Istaknuo je kako se udio Rusije povećao na 17%.

Katar je ostao na prvom mjestu, čiji je LNG pokrivao 25% ukupnog europskog uvoza. Međutim, Alžir s 15% i Nigerija s 11% su pali na treće i četvrto mjesto. Sjedinjene Države, koje su obećale da će zagospodariti tržištem ukapljenog plina u EU su ostale na dnu “tablice”. Američki udio u uvozu europskih zemalja je u studenom iznosio 8% i ostao na istoj razini od listopada, iako se blago povećao u odnosu na rujan. Tijekom svibnja, lipnja i srpnja, američki LNG uopće nije prodavan Europi.

Prema Informacijskom odjelu Ujedinjenog Kraljevstva za energiju (EIA), isporuke američkog ukapljenog plina u Europu su u 9 mjeseci ove godine iznosile 1,3 milijarde kubnih metara plina. Usporedbe radi, prošle godine su isporuke američkog LNG-a u Europu bile veće – 2,65 milijardi kubnih metara.

 LNG tržište Europe i udio najvećih uvoznika do studenog 2018.

FOTO – LNG tržište Europe i udio najvećih uvoznika do studenog 2018.

Uskoro će biti pokrenuta treća faza kompleksa “Jamal LNG”, što dodatno može povećati udio Rusije na europskom tržištu, navodi zamjenik direktora tvrtke ICIS.

Kao što smo naveli na početkom, projekt za transport, ukapljivanje i izvoz plina “Jamal LNG” je počeo s radom prije godinu dana. Za to vrijeme je već isporučio 7,4 milijuna tona ili 10,2 milijardi kubnih metara plina. Prošlog je tjedna “Jamal LNG” poslao stotu pošiljku tankera, rekli su u kompaniji “Novatek”.

Isporuke ukapljenog plina iz “Jamala LNG” u studenom su utjecale i na izvoz energenata putem plinovoda u Europu, izjavio je Aleksej Grivač , zamjenik ravnatelja ruske Nacionalne zaklade za energetsku sigurnost (NESB).

“Jamal LNG je došao u Europu. To je omogućilo povećanje opskrbe ukapljenim plinom kupaca na europskom tržištu, a jedan od razloga je usporavanje rasta potražnje plina u Aziji i smanjene razlike u cijenama plina između Atlantika i Pacifika. U Europi potražnja također ne raste”, kaže stručnjak, ali je ona tolika da još uvijek ima prostora za prodaju pod povoljnim uvjetima, pri čemu je cijena odlučujući faktor.

Čak i kod ukapljenog plina, Rusija može sniziti cijene i ostvarivati profit, a ranije smo prenijeli priopćenje Novateka da će se ruski LNG biti još jeftiniji nakon što s radom krene projekt “Arktik LNG 2”.

Logično je da je protok dodatnih količina plina na europsko tržište doveo je do smanjenja ponude iz drugih izvora izvoz ruskog plina kroz plinovode u Europu je prošlog mjeseca pao na razinu iz prošle godine. Međutim, količinski je pad izvoza kroz plinovode usporediv s rastom isporuka ukapljenog plina iz kompleksa “Jamal LNG”.

“Može se reći da je ruski LNG uzeo dio plinovoda na europskom tržištu, što je sektor koji pripada Gazpromu”, rekao je Grivač.

Iako je u dijelom prolog mjeseca na dnevnoj bazi Gazprom izvozio 11% manje plina nego u istom mjesecu prošle godine, početkom prosinca je državna kompanija objavila da je izvoz plina u zemlje izvan Zajednice nezavisnih država, prostor bivšeg Sovjetskog Saveza, prvih 11 mjeseci ove godine porastao za 2,6%.

Analitičari su ranije naveli kako su osnivači projekta “Jamal LNG” obećali isporuke ukapljenog plina u Aziju, pa čak i isporuke u europske zemlje koje nemaju plinovod iz Rusije, kako ne bi ugrozili izvoz Gazproma.

“Jedina mogućnost da se ruski LNG ne natječe s plinovodnim plinom u zemljama EU jeste ako europska potražnja za ruskim plinom bude maksimalnog ugovornog i fizičkog kapaciteta, a da Gazprom ne bude u stanju zadovoljiti europske potrebe”, dodao je stručnjak, iako u oba slučaja govorimo o ruskom plinu koji u konačnici završava u Europi.

Ranije su isporuke ukapljenog plina iz kompleksa “Jamal LNG” započele u Španjolskoj, kada je “Novatek” potpisao ugovor sa španjolskom kompanijom “Gas Natural Fenosa”. Nakon pokretanja ovog posla su isporuke američkog LNG-a u Španjolsku pale na minimum. Prema procjeni studija utjecaja na okoliš, u prvih devet mjeseci ove godine isporučeno je samo u Španjolsku u srpnju isporučeno 91 milijuna kubnih metara plina, dok je tijekom cijele godine isporučeno 830 milijuna kubnih metara.

Istovremeno, Europa aktivno širi i modernizira LNG terminale, ali to ne radi za američki, već za ruski ukapljeni plin.

Jamal LNG - Total

FOTO: Jamal LNG

Međunarodna savjetodavna agencija Timera Energy smatra da je projekt “Jamal LNG” jedan od najzahtjevnijih na svijetu. Čak i ako se “Jamal LNG” ne bude mogao natjecati s katarskim ukapljenim plinom, sigurno će biti taška konkurencija američkom ukapljenom plinu, kažu analitičari.

Planira se da projekt “Jamal LNG” godišnje izveze 16,5 milijuna tona LNG-a, što je oko 23 milijarde kubnih metara plina. Veći dio plinskih ugovora su  sklopili dioničari projekta – Novatek koji ima 50,1% udjela u projektu, francuski Total s 20% i kineski CNPC 20%. Osim toga, Gazprom i španjolska kompanija “Gas Natural Fenosa” su sklopili ugovor o prodaji Španjolcima 2,5 milijuna tona LNG-a godišnje.

“Jamal LNG” je jedan od rijetkih uspješnih projekata na ruskom Arktiku. Ujedno je pokazatelj uspješne međunarodne suradnje. Samo je nekoliko projekata preživjelo pod uvjetima sankcija”, za internetski časopis Arcticnow je napisala Ekaterina Klimenko, istraživačica sa Stockholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Podsjetimo da ovaj u početku pilot projekt neće stati ovdje. Uz “Jamal LNG” ruska tvrtka “Novatek” također planira izgraditi projekt “Arktik LNG 2” na poluotoku Gjidan. Njegov kapacitet će biti 20 milijuna tona, a cijena projekta je 10 milijardi dolara. Razlika u cijeni s prvim LNG projektom je posljedica odluke “Novatek” da planira izgraditi gravitacijske platforme na kojima će biti smještena modularna postrojenja za ukapljivanje plina.

Hoće li projekt “Arktik LNG 2” biti dovršen na vrijeme? Ono što se zna je da je 24. listopada 2017. predsjednik uprave “Novateka” Leonid Mihelson izvijestio je da je tvrtka brodogradilištu Zvezda predala svu potrebnu građevinsku dokumentaciju za “Arktik LNG 2” i zatražila izgradnju dodatnih petnaest LNG tankera ledolomaca za područje Arktika. Pokretanje prve linije za izvoz je zakazano za 2023. godinu,  a punim kapacitetom  bi kompleks trebao proraditi od 2023. – 2025. Na stranici kompanije se navodi kako se planira graditi i “Arktik LNG 3”, ali većih detalja o projektu nema, osim da bi trebao biti izgrađen u području Sjeverno-Obski u akvatoriju Obskog zaljeva.

Sve objave o projektu Jamal LNG: Logično – Jamal LNG

Financial Times: Za Rusiju se LNG od prijetnje pretvorio u prednost

“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD s tržišta

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Poanta je infrastrukture. U slučaju rata, Europa ima sekundarni kanal za plin pa od kuda god dolazio.
Kako bilo, mi budale, ćemo plaćati skuplji plin.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mercury

Ruski je također malo skuplji u odnosu na onaj iz plinovoda, ne pretjerano, imaju cijene u starom članku dolje, mislim, ali je plinovodski + ovaj ,koji je počeo dolaziti tek ove godine, masovni proboj na EU tržište. Sad, koliko će marže i poreza nametnuti lokalna plinarska poduzeća, s tim Rusi nemaju nikakve veze.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Mercury

Skuplji mozda.
Ameri svoga plina nekad imaju za izvoz, a nekada moraju uvoziti. Ozbiljno su racunali na fraking i da ce postati globalni prozivodjaci, do prije 5-6 godina citave bajke su pisane, a sad ispada da se nalazista iscrpljuju znatno brze nego sto je predvidjano i da nastavak proizvodnje sve vise dize cijenu (ne racunajuci ekologiju za koju ce se cijena poceti placati kad veliki igraci poberu kajmak i uteknu iz tog biznisa).
Zbog svega toga ameri su dosli na genijalnu ideju: rusima ce presjeci sve plinovode pa ce onda uzimati ruski plin i prodavati ga Evropi kao americki LNG po americki cijenama. Zato pokusavaju na sve nacine da zabrane sjeverne i juzne tokove, zato tjeraju EU da uvodi sankcije.

Sto se tice rusa Putin je objasnio njihov stav o EU: vase energetske potrebe mozete zadovoljiti ili kupovinom ruskog plina ili kupovinom ruskih drva. A sto se tice rusa njima je nebitno da li ce kupovati amerikanci ili evropljani. Na evropljanima je da odluce od koga ce kupovati ruski plin.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije

Mda.
Docim Nizozemska zapocinje izgradnju citavih novih stambenih nasilja bez plinovoda/prikljucaka za plin, a do 2050. planira isti ukinuti postojecim kucanstvima…valjda prije nego li se sve
raspline.

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije

A na šta če se grijati i kuhati. Nizozemska je poznata po šumama ili sve ide na struju

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije

Da li to rade naselja na splavima, jer kad se razina mora digne za jedan metar te zemlje više nema

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  Bulo

@Bulo
Grijati ce se toplom vodom kroz tzv. toplinsku mrezu, bioplinove, sinteticke plinove, raznorazne alternativne i/ili hibridne izvore energije, a tako ce i kuhati.
A o bojazni za Nizozemsku glede dizanja razine mora je bespredmetno raspravljati ukoliko ti koncept poldera, ustava i brana nije struka. Nije ni meni, doduse ali empirijski ZNAM da su mi noge suhe, iako mi je kuca na -6 metara nadmorske visine u ovom slucaju podmorske dubine. Velikog dijela te zemlje donedavno nije bilo. I gle cuda, sad je ima. Tako da…za pretpostaviti je da znaju sta rade

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Vasilisa-da u pravu si,Nizozemci su na polju brana broj 1 u svijetu a vjerujem da imaju i puno vjetroelektrana za proizvodnju struje tak da i na tom području dobro znaju što rade.Pametni su i iskorištavaju prirodni potencijal za proizvodnju energije i mislim da ako u tome potpuno ovladaju da im uopće neče trebati plin.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

arapi se svaki dan trebaju zahvaljivati bogu na tome što rusija sve više izvozi nafte, plina, lng-a itd. da nema rusije kod njih bi sada bio tko zna koji po redu rat za tko zna čije interese. ovako saudijska arabija, katar itd. mogu biti mirni a ne moraju više financirati ni teroriste. također sada ne mogu a I ne moraju više kupovati enormne količine američkog gvožđa pretočenog u oružje kada znaju da je čisto gvožđe dosta jeftinije po toni od američkog oružija

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

jako dobro razmišljanje,pogodio si u sridu kak bi se reklo

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Postoji logični slijed: istraživanje, eksploatacija, transport, distribucija. Kad se svi troškovi ukalkuliraju, krajnji korisnik će to sve platiti. Pa kom obojci, kom opanci. I nemojte vjerovati zubić vilama, jer uvijek postoji i Tamna strana mjeseca”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  njonjo

Pa da se informiraš, imaš točno tablice na Logičnom, i izračune gasifikacije, transporta, regasifikacije , bez krajnjeg transporta. Ergo: ruski LNG je daleko jeftiniji od američkog za EU, a Katar ima problem jer je daleko i bolje mu je prodavati u Aziji, ali ima i olakšavajuću okolnost, baš kao Rusi, da ima s Iranom Južni Pars blok, kojeg neće iscrpiti za par sto godina. Poznata je ruska izreka za naftu: “Neisplativa nam je za vaditi samo kada bude koštala NULA dolara po barelu”. Tako je i s plinom , ali i za katara i Iran. neće im se isplatiti kada tisuću m3 bude koštalo nula dolara.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

““Jamal LNG” je jedan od rijetkih uspješnih projekata na ruskom Arktiku. Ujedno je pokazatelj uspješne međunarodne suradnje. Samo je nekoliko projekata preživjelo pod uvjetima sankcija”
Evo, malo realnija slika (posredno) kako u stvari djeluju sankcije. Očito da moraju biti učesnici i strane kompanije.
Ali ovo je ludo:
“…da je tvrtka brodogradilištu Zvezda predala svu potrebnu građevinsku dokumentaciju za “Arktik LNG 2” i zatražila izgradnju dodatnih petnaest LNG tankera ledolomaca za područje Arktika. ”
Naruče 15 tankera ledolomaca za ukapljeni plin?!?
Koji poslovi i brojke….

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije

Meni se cini da je clanak malo usminkan iz sljedecih razloga: –
Kada se gradio Yamal najveci problem je bio sto se infrastruktura ( koja je dovozena u segmentima ) nije mogla graditi u FR jer nisu imali takvih kapaciteta. Danas brodogradiliste Zevezda raspolaze s postrojenjim montaze i pripreme ali postrojenje “segmenata” jos je u fazi “podizanja nosaca-stupava” hale . Iz toga proizlazi da je sam proces sklapanja moguc samo na otvorenome i na licu mjesta, sto jako usporava radove. 49% vlasnik je Juzno korejska kompanija koja nije gradila Yamal, vec su to bili Kinezi. Dodatni problem.
– Brodove “tipa 7” gradila je kineska kompanija, a poslednji je isporucen proslog tjedna (od dva koliko ih je do sada napravljeno (isporucen Grckom brodovlasniku).
-Zvezda nema kapacitete kao i iskustvo za gradnju takvih brodova (vrijeme izgradnje cca18-20 mjesec). Nisu to tankeri, kontenejrasi koji se izbacuju kao s trrake. Za sastavljanje spremnika je potreba samo polagani “rucni rad” tu strojevima nema mjesto..
– za potrebe svih operacija “izgradnje kapaciteta” u Artickome moru se pored Murmanska, na prostoru nekadasnjeg vojnog objekta gradi logisticka luka (teretna-kontejnerska) kao i postrojenje u kojem ce se graditi sva potrebna infrastruktura, Zvezda je brodogradiliste i servisna luka Pacificke podmornicke flote.
– Yamal je napravljen i s ciljem da se poveca promet Polarnim putem kako bi ukupni troskovi po jedinici bili manji.
– Yamal je namjenjen trzistu koje galopirajce raste a ne za one “hocu-necu”.
Da se vratimo na ono njabitnije a sto svi zaboravljaju. Ruski plin ima najvecu toplinsku vrijednost i najmanje ima primjesa- necisoca. Govorim o plinu iz Sibira,

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

bez obzira na cijenu još je puno novca zakopano ispod zemlje u vidu plina i nafte, međutim postoji i još jedna cijena, a to je cijena klimatskih promjena koji plaćaju svi bez obzira koji i kakav energent trošili, o toj cijenu bolje sada ne pričati, previše se uložilo u plinovode naftovode, sadašnje i buduće i lng terminale da bi nas jedna takva sitnica smela, lakše je odlučiti da ne vjerujemo u klimatske promjene izazvane od strane čovjeka uporabom fosilnih goriva, ali kako se kaže “sit gladnom ne vjeruje”, primjerice Nijemci koji su jako puno uložili u tehnologije obnovljivih izvora energije (vjetroelektrane, solarni kolektori), sami nemaju fosilnih goriva osim ugljena, imaju interes drugima prodavati tu tehnologiju pa guraju poreze na ugljik, sa druge strane Rusija, SAD, Kanada, Arapi žele prodati fosilna goriva koja imaju i ponašaju se u skladu sa time, a gdje smo tu mi? mislimo li mi na svoj interes ili vjerujemo ovoj ili onoj propagandi?

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  oddball

Njemci su najveci zagadjivaci atmosfere u Evropi sa ugljenom zasad. Plin pri gorenju ima puno vise H2O nego CO2. Vjtrenjace su rentabilne kad ima vjetra, ili budu kad baterije budu jeftinije.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Vladimir

ja sam karikirao, poanta je da svatko ima svoj račun, činjenice su poznate svakom tko ih želi znati, e sad što će tko sa činjenicama to je druga stvar, npr. mi ovdje imamo nešto plina, konkretno u Hrv., nafte jako malo, ugljena nešto u Bosni, realno dugoročno fosilna goriva za nas mogu samo poskupjeti i tu budućnosti nema pa je glupo još nasjedati propagandi velikih zagađivača da primjerice nema klimatskih promjena

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  oddball

@oddball- Vidim da inzistiraš na klimatskim promjenama što će reći zatopljenju (trenutno nije “In” solucija o novom ledenom dobu) pa ne vidim u čemu je onda problem. Super, bit će sve toplije pa će i plina za grijanje trebati manje.
A sad ozbiljno. Što to ti i ja možemo napraviti po tom pitanju? Prestati koristiti fosilna goriva (da li stvarno fosilna ili su nam vješto podvalili teoriju nastanka plina i nafte?) ili se zadužiti “ko Grčka” pa cijelu Dalmaciju ukrasiti vjetroelektranama a krovove kuća solarnim panelima?

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Piretis

Lakse je povjerovati u bajke nego se suociti sa jednostavnom matematikom da tempo kojim trosimo resurse ove planete garantira relativno brz kraj, nije u pitanju samo evidentna promjena klime cijela biosfera je ugrozena pukim gomilanjem otpada zagađenjem vode i zraka, ktcenjem suma, erozijom tla itd. Potrosacki stil zivota koji je dominantan jednostavno je neodrziv, …

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  oddball

@oddball- Komentirao sam jer si rekao “lakše je odlučiti da ne vjerujemo u klimatske promjene izazvane…uporabom fosilnih goriva”. Eto, s tim se ne slažem, a sa zagađenjem vode, zraka, zemlje se slažem. To je očigledni problem o kome malo tko govori, a ako i da, malo se čini.
Meni je zanimljivo kako je odmah po postavljanju teze da je čovjek uzrok zatopljenja iznikla cijela industrija koja će nas spasiti i riješiti pitanje opstanka. lobira se za obnovljive izvore energije ali to ćemo platiti mi a netko će na tome zgrnutu milione. Ako je stvarno u pitanju goli opstanak zašto jednostavno ne zabrane sve “zagađivače” ili bi možda isplivalo da je prizvodnja sol. panela i vjetroelektrana veći onečišćivač od npr. plina? Ili bi netko postavio pitanje kako ćemo sutra zbrinuti kubične kilometre stiropora koji nam sada ugrađuju da bi uštedjeli energiju?
P.S. Imam previše godina da bih si dopusio nepotrebnu naivnost. Toliko puta su nas do sad povukli za nos da stvarno ne vidim razloga da sada neće. Ako netko vikne “dršte lopova” velika je vjerojatnost da je on lopov, a da viče radi skretanja pozornosti sa sebe.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  Piretis

“Meni je zanimljivo kako je odmah po postavljanju teze da je čovjek uzrok zatopljenja iznikla cijela industrija koja će nas spasiti i riješiti pitanje opstanka. lobira se za obnovljive izvore energije ali to ćemo platiti mi a netko će na tome zgrnutu milione.”
@Piretis
Zanimljivo jeste, ali ne iskljucivo u ovom kontekstu. I nimalo neuobicajeno. Jerbo je tome uvijek tako, nove teze iniciraju antiteze, pa lobiranja, pa nova poduzetnistva, nove industrije i na koncu najvispreniji zgrnu lovu. Kao sto ce ju zgrnuti i zbrinjavanjem stiropora,

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Vladimir

Možda bi bilo zgodno napisati nešto o solarnoj energiji; neki člančić. Naišla sam na podatak da je broj ljudi koji rade u toj industriji samo u SAD davno prešao milijun.

pera detlic
Gost
pera detlic
2 godine prije
Reply to  oddball

Do prije neki dan je bilo toplo, a sad malo zahladilo….sto bi reko Vojko “kako to, kako to?” Mora da su klimave promene.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU!!!!!

??
Gost
??
2 godine prije

EU nije glupa a narocito ne svabe i francuzi. Znaju sta rade

ive
Gost
ive
2 godine prije

Evo svaka čast energetici.net lijepo su vas prenijeli i ispravno citirali!
http://www.energetika-net.com/vijesti/plin/ruski-lng-preplavio-je-europu-27812

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Dobro,pitanje je i tko je diler tog plina i čiji su sve prsti upleteni u taj posao,to se baš i ne govori…..prekupci su isto jedna od struja koja vodi bitnu riječ u politici,ak su pametni mogu donjeti u državu puno novaca kroz poreze i zaradu,i na taj način se puno zaradi,nekad i više nego da prodaješ svoje proizvode….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik