Financial Times: Za Rusiju se LNG od prijetnje pretvorio u prednost

jamal 123
2 komentara

Kako prenosi Financial Times, Moskva namjerava steći važno mjesto na svjetskom tržištu ukapljenog plina i svjetsku potražnju za takvom vrstom goriva okrenuti u svoju korist. Ruske vlasti su već uspješno pokrenule proizvodnju i isporuke iz kompleksa Jamal-LNG i narednih godina planiraju povećati broj takvih projekata, navodi britanski list.

“Predsjednik uprave kompanije Novatek, Leonid Mihelson, doslovno je bio sretan i ponosan kada je Vladimir Putin projekt ukapljivanja i opskrbe prirodnim plinom nazvao vrlo važnim korakom za Rusiju”, piše Financial Times.

“Naime, i Leonid Mihelson i ruski predsjednik su dugo savjetovani da odbace ovaj i slične projekte. Kritičari su inzistirali na tome kako složena konstrukcija kompleksa Jamal-LNG na Arktiku nema ekonomsku izvedivost u zemlji u kojoj u izvozu plina Gazprom igra vodeću ulogu”, nastavlja FT.

“Nitko nije vjerovao u projekt, a neki su govorili: Nemojte to raditi! No, oni koji su započeli ovaj projekt su zgrabili priliku i ispostavilo se da je, prema rezultatima, rizik bio razuman”, istaknuo je ruski predsjednik na svečanoj ceremoniji otvaranja kompleksa. Rekao je kako vjeruje da ova inicijativa jamči svijetlu budućnost zemlji i njenom gospodarstvu.

Predsjednik je početak rada kompleksa Jamal-LNG nazvao još jednim dokazom  statusa Rusije kao jednog od svjetskih energetskih lidera. Istovremeno je istaknuo “kako broj takvih obećavajućih projekata treba povećati”.

“Jamal-LNG je izgrađen na vrijeme i unutar proračuna, što je doista prekretnica za rusku industriju nafte i plina, što je žila kucavica ruskog gospodarstva”, prenosi  Financial Times, što je još uvijek prisutan mit, jer udio u prihodima države nezaustavljivo raste od poljoprivrede i vojno-industrijskog sektora. Naravno, energetski sektor svakako neće biti zapostavljen i projekti će se nastaviti graditi, kako oni za LNG,  tako i plinovodi prema raznim dijelovima svijeta.

“Putinove primjedbe bile su i upozorenje stranim akterima, koji su ranije ušli na tržište ukapljenog prirodnog plina”, piše FT.

Jamal LNG - Total
FOTO: Jamal LNG

“Tijekom proteklih deset godina se globalna potražnja za prirodnim ukapljenim plinom udvostručila, dosegnuvši prošle godine isporuke od 258 milijuna tona. U tekućem stanju se omogućava dostava plina bez izgradnje skupih plinovoda, a zbog relativno niske razine zagađenja je plin popularan u zemljama koje pokušavaju smanjiti potrošnju ugljena”, objašnjava Financial Times.

“Zbog toga je LNG postao prijetnja i može dovesti do ruske dominacije na europskom tržištu plina. Ali Mihelson i Putin pokušavaju preokrenuti tijek događaja u njihovu korist”, kaže članak.

Rusija je tradicionalno vodeći izvoznik plina u Europu, zahvaljujući plinovodima iz sovjetske ere. Ali sada zemlja ima za cilj preuzeti 15 do 20% svjetskog tržišta prirodnog ukapljenog plina, kojim dominiraju SAD, Katar i Australija. Mihelson, koji je morao pronaći način da zaobiđe zapadne sankcije i svlada ekstremne vremenske uvjete u izgradnju najsjevernijeg LNG kompleksa na svijetu, uvjeren je da se taj cilj može ostvariti do 2020. godine”, piše britanski list.

“Ruski plin će biti tražen na međunarodnoj sceni”, uvjeren je čelnik Novateka.

U narednim godinama tvrtka planira pokrenuti drugi sličan projekt, “Arktik LNG-2”. Francuski i kineski investitori, koji posjeduju 20% udjela u kompleksu Jamal-LNG, već su se uključili u pregovore za sudjelovanje u novom projektu.

“Ostvarivanje ovih ambicija će biti izazov za Moskvu. Zapadne sankcije ograničavaju inozemno financiranje, što je razlog za zabrinutost potencijalnih partnera. Osim toga, konkurentski projekti u drugim zemljama će dovesti do smanjenja potražnje za ukapljenim plinom”, tvrdi Financial Times.

“Trenutno, Rusija već posluje u LNG sektoru na Delkom istoku na otoku Sahalin. No, Jamal-LNG, projekt tvrtke Novatek, ima veći doseg i bolji pristup Europi. Putin je osobno poslao prvu pošiljku plina u Veliku Britaniju”, piše britansko izdanje.

Prema Mihelsonu će u vrlo bliskoj budućnosti duže stanke zaleđenosti mora omogućiti isporuku ukapljenog plina iz kompleksa Jamal-LNG do Azije, duž sjeverne rute tijekom cijele godine. To će smanjiti troškove transporta plina u zemlje poput Kine, Japana i Južne Koreje za 30%, što je značajna stavka u ukupnom izračunu cijena.

“Rusija je kasnila u LNG igri, ali se nada da će brzo sustići konkurente”, zaključuje Financial Times.

Plinske igre – Ruski LNG preko Velike Britanije ide za Aziju

Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu antiruske sankcije

gasGazpromLNGPlinPlinovod JamalSankcijeYamal-LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Znači preteklih ih Rusi, barem što se EU tiče i sad će američki prekupac natovariti u Jamalu, i prodat nama, ako se izgradi Krk LNG, kao američki.

Hr ---------
6 godine prije

Ništa novo,ovo se spremalo godinama,sankcije tu ne igraju ulogu.Jalamlski LNG je po cijeni konkurentniji bliskoistočnom LNG plinu u EU,a pogotovo u Aziji (Kina,Japan,Koreja).Rusi su se očito spremili za igru.A o arktičkoj transportnoj ruti ćemo tek čitati,to je ozbiljan game-changer.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI