Plinske igre – Ruski LNG preko Velike Britanije ide za Aziju

Jamal LNG - Total
12 komentara

Prva pošiljka ukapljenog prirodnog plina je u četvrtak, 28. prosinca, isporučena Velikoj Britaniji. Plin je preuzet u ruskoj  tvornici Yamal-LNG i vjerojatno će biti preusmjeren u Aziju, na svojoj internetskoj stranici je sinoć izvijestio Financial Times, navodeći svoje izvore.

Financial Times tvrdi “kako će ruski plin nakon skladištenja, biti isporučen drugom tankeru, namijenjenom za transport u druge dijelove svijeta, vjerojatno u Aziju”.

Novine također citiraju zaposlenika kompanije National Grid na otoku Green, koji je potvrdio kako isporučeni ruski plin nije ušao u britansku plinsku distribucijsku mrežu.

Financial Times također ističe “kako činjenica da plin proizveden u ruskom postrojenju nije ušao na britansko tržište pokazuje da Velika Britanija ima dovoljno zaliha s drugih mjesta i da LNG može doprinijeti povećanju cijena plina, na velikim azijskim tržištima”.

Kompanija National Grid je odbila komentirati ove informacije, pozivajući se na poslovnu tajnu.

Yamal LNG
Yamal LNG

Podsjetimo da je tanker “Christophe de Margerie” s prvom pošiljkom ukapljenog plina iz kompleksa Jamal-LNG isplovio 8. prosinca u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina. Službeno je kupac ukapljenog plina bila malezijska tvrtka Petronas, ali je i tada, umjesto Azije, tanker otišao u Veliku Britaniju, gdje je LNG prodan.

Nakon nesreće u austrijskom Baumgartenu i kvara plinovodu u Sjevernom moru i na platformi na norveškom plinskom polju Troll su cijene plina naglo skočile. U roku od nekoliko dana su porasle za 23% i iznosili plin se prodavao po cijeni od 350 dolara za tisuću kubnih metara.

Osim toga, zbog geografskog položaja i ogromnog kapaciteta, koji osigurava sigurne isporuke, kompleks Jamal-LNG je privlačan privatnim kompanijama koje se bave trgovinom plina i javnost u nekim zemljama uglavnom nije ni upućena čiji se LNG zapravo kupuje.

Megaprojekt Jamal-LNG – Francuzi pronašli način da zaobiđu antiruske sankcije

Financial TimesLNGYamal-LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

I pored zvaničnog političkog stava Zapada o čvrstoći i nepokolebljivosti u držanju antiruskih ekonomskih i trgovinskih sankcija, u mnogim slučajevima pa tako i ovom, ispada da su u praksi čvrste poput korita Titanika u svojim posljednjim satima.

aleksandar
6 godine prije

u ovom tekstu na koji imate link, pise kako je to vise europski nego ruski plin. puno je ovih megakorporacija u kombinaciji protiv kojih se kao putin bori.

antun comb
6 godine prije

procito to jos jucer u daily mailu da nije za britaniju,a oni iz ruske ambasade ispali budale, tamo po facebooku se hvale kao eto stigla Ruska pomoc, nece se britanci smrzavat….ahahahaaa

17 novembar
6 godine prije

rusija i zapad cim sklope trgovinske ugovore odma sat vremena kasnije u dogovoru objave u medijima – na nebu bliski susreti ruski i nato aviona umalo da pocne rat i ostale gluposti . dok narod drze u strahu . inace ruski oligarsi vecinom jevreji i drze putina jer im odgovara .

17 novembar
6 godine prije

savio prijatelju moj sta da ti kazem svaki komentar je suvisan i nema smisla ista govoriti oko oligarha jer ovde neki ne zele da vide sta se desava . nego kad si takav poznavalac prilika u rusiji molio bi te da nam kazes svoje strucno misljenje o boginji VALENTINI MATVIYENKO

antun comb
6 godine prije

ahahaaa, supci, dje su komentari… I kao vi ste bolji I “pravedniji” od dusmanskog zapadnog medija, ista govna samo sto drugacije smrdi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI