Njemački kancelar kaže da “nema razloga za zabrinutost” iako dionice najveće banke padaju

Olaf Scholz
24 komentara

Najveći njemački zajmodavac, Deutsche Bank, neće doživjeti istu sudbinu kao Credit Suisse, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz novinarima na konferenciji za novinare u Briselu u petak, nakon što su dionice banke pale za 15 posto u jednom danu.

“Deutsche Banka je fundamentalno modernizirala i reorganizirala svoj poslovni model i vrlo je profitabilna banka”, rekao je Scholz. “Nema razloga da budete zabrinuti zbog bilo čega.”

Kancelar je to govorio nakon razgovora s čelnicima EU i predsjednicom Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. U petak je također došlo do zabrinutosti za evropski bankarski sektor, što je dovelo do rekordnog pada dionica Deutsche Bank.

Zabrinutost je dijelom izazvana hitnim spašavanjem Credit Suissea od strane švicarske vlade. Banku u sukobu preuzela je UBS grupa kao dio posla.

Pale su i akcije UBS Grupe – za 6% u petak. Događaji su izazvani naglim porastom kreditnih obaveza u četvrtak uveče. Akcije njemačke Commerzbanke i francuske Societe Generale također su pale za 9%, odnosno 7%.

Scholz je, međutim, ostao pri stavu da je bankarski nadzor EU i dalje “robusan i stabilan”.

“Već dugi niz godina donosimo vrlo ispravne odluke u pogledu stabilnosti naših banaka u Evropi”, rekla je kancelarka.

Zvaničnik EU rekao je za Financial Times da je Lagarde također ranije na samitu eurozone rekla da je bankarski sektor bloka “jak” i uvjerila ih da će ECB obezbijediti likvidnost bankama eurozone ako bude potrebno.

Sam FT je također primijetio da, iako se Deutsche Bank uspjela oporaviti nakon, kako je nazvala, “godina skandala i kontroverzi”, njen domaći zajmodavac za maloprodaje jedva je bio profitabilan, a njenu jedinicu za upravljanje imovinom pogodio je takozvani skandal zelenog pranja, kada je otkriveno je da banka pozajmljuje velike svote novca industrijama koje u velikoj mjeri doprinose globalnom zagrijavanju.

Deutche BankFinancial TimesnjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Apsolutno planirana i kontrolirana” panika “.
U pozadini je već gotovo uvođenje digitalnog EURa,traži se povoljan trenutak za realizaciju,papirni novac je već otpisan prije “šišmiš influence”,Ruska aktivnost u Ukrajini je samo po meni sve razobličila i kopletna agenda 2020-2030 je postala javna.
Do kraja 2024 možemo očekivati digitalni EUR i paralelno karbonski otisak za svakog stanovnika EU

alexosijek
1 godina prije

Ista priča kao u SAD-u prije 2 tjedna…nema problema, bankarski sektor siguran, likvidnost osigurana…a kada tako što objave MSM – “istina” zagarantirana…lp

tihobl
1 godina prije

Svaki put kada bi Milka Planinc najavila da poskupljenja nece biti sutradan bi poskupilo to za sta je garantovala.

Ivan
1 godina prije

Njemacki kancelar je jos veca budaletina od svoje prethodnice. Nijemci probudite se dok vam ne bude kasno. Ugledajte se na Francuze kako se ruse bitange na vlasti..

noppo
1 godina prije

Deutsche Bank je sličan pacient kao je bio Credit Suisse.

noppo
1 godina prije

pad akcija je rezultat povišenja kamatne stope za 0.5%

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

‘Kada postane ozbiljno, moraš lagati’ – Jean-Claude Juncker

P.S.
Baba, oni Scholz kaže da ne zna ko je minirao Sjeverni tok 1 i 2…
I da je “bankarski sustav u Europi stabilan”, a “Deutsche Bank vrlo profitabilna, nema razloga za brigu”…
Je i ja ću u drugom životu izgledat ka’ Monica Bellucci, a Plenković će uhapsit Putina ako dođe u Hrvatsku…

SOX
1 godina prije

Pocelo je,i 2008-me je pocelo u 3-cem mj.s 2-3 banke da bi vec u devetom nastala bankarska kriza,ako se povjest ponavlja jos malo je za pricekati!!!!!
Jutros citam na SEEbiz-u : Gotovo 100 miljardi $ depozita izvuceno iz Americkih banaka (prosle sedmice)krenulo nepovjerenje(konacno).
Najvise me zabrinjava uvjerenja svih vodecih kako nije nista,a da nije,nebi oni nas uvjeravali u to i nebi ni bilo izjava a kamoli ponovno aktivirati nova printanja koja ce nas gurnuti ka dvoznamekastoj inflaciji(preko 20%)!!!!!

Nekoime
1 godina prije

Scholz je, međutim, ostao pri stavu da je bankarski nadzor EU i dalje “robusan i stabilan”, kao i sigurna pobjeda Ukrajiine u ratu protiv Rusije.

Blaza
1 godina prije

Ovaj je na teskim drogama

abc
1 godina prije

Nemojte se brinuti. Ionako če vam propasti samo ušteđevine.

FATIH
1 godina prije

PADOVI I USPONI SU DVIJE KONSTANTE KOJE SE PERIODICNO SMIJENJUJU.
U VASEM SLUCAJU KANCELERU TO NECE BITI.OSTACE SAMO KONSTANTA KOJA SE ZOVE PAD.DALI STE NJEMACKU DRZAVU VELIKOM DEMENTNOM BRATU NA PLADNJU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI