fbpx

Američke plinske bajke – SAD dobro znaju čije je europsko tržište

Plin u Europi

Jutros smo objavili članak o naporima američke uprave i medija da se pod svaku cijenu obustavi izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” i Rusiju spriječi da uđe na plinsko tržište Hrvatske, “jer će u tom slučaju Kremlj steći poluge pritiska na američke saveznike u Europi, koji im se više neće moći oduprijeti”.

Upozorenja i članaka kakve su ranije ovog tjedna napisali američki veleposlanik u Berlinu i Stephen Blank, viši istraživač u Institutu za vanjskopolitičke studije u članku za The New York Post. Međutim, što to SAD nude? Ništa, jer se jednostavno ne mogu natjecati s ruskim proizvođačima i izvoznicima plina, kako na europskom tržištu, tako i azijskom.

Mitovi i legende o američkom ukapljenom plinu

Mit o američkom ukapljenom plinu, koji će navodno izbaciti ruski Gazprom s europskog tržišta, traje već nekoliko godina, a da se ništa nije promijenilo.

Slične bajke su pričane o “revoluciji škriljaca”, zbog kojeg su SAD trebale preplaviti svijet naftom iz svojih ležišta, ali industrija škriljca u Sjedinjenim Državama, blago rečeno, ne proživljava najbolje dane. Većina rudarskih tvrtki je jako zaslužna, najbogatiji depoziti su gotovo na rubu iscrpljenosti, a uspjeh nije postignut, posebno ne u smislu profita, i najvjerojatnije nikada neće ni biti.
Što imamo u Europi? Nekoliko LNG terminala. Četiri u Velikoj Britaniji, koji nisu ni važni, obzirom da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU i nitko nikada nije planirao izgraditi plinovod iz Rusije to britanskog tržišta. Četiri LNG terminala su u Francuskoj, sedam u Italiji, dok ih je u Španjolskoj šest radnika, plus tri u procesu izgradnje, ali plin za njih dolazi iz zemalja Magreba, prije svega iz Alžira. Po jedan LNG terminal imamo u Belgiji, Nizozemskoj, Portugalu, Grčkoj i tako dalje.

Neki od LNG terminala, posebno u zemljama pod vanjskom kontrolom Sjedinjenih Država i s ograničenim suverenitetom, su neprofitabilni. Na primjer, poljski i litvanski terminali se uopće ne isplate, baš kao ni onaj koji se trebao graditi u Hrvatskoj.

Čak i tamo gdje LNG terminali rade normalno, oni uglavnom kupuju ukapljeni plin iz Norveške, Alžira, Maroka, Nigerije i tako dalje. Stvarni udio američkog plina u Europi je zanemariv, jer čak ni vrhuncu isporuka, uključujući plin iz plinovoda i ukapljeni, SAD nisu zadovoljile više od 0,7% europske potrošnje.

Za usporedbu, 2017. godine je Rusija europskom tržištu isporučila 194,4 milijarde kubnih metara plina, a Sjedinjene Države manje od 2 milijuna tona LNG-a, što nakon regasifikacije iznosi oko 3 milijarde kubnih metara. Dakle, 65 puta manje od Rusije.

Naravno da je jasno zašto Amerikanci ovo pitanje moraju politizirati do krajnjih granica, jer protiv ruskog plina ne mogu učiniti ništa kroz čisto tržišne mehanizme. Budući da je plin iz plinovoda pouzdaniji, stabilniji, jeftiniji i često kvalitetniji.

Stoga se riječi predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, koji je ljetos rekao “kako je EU spremna uložiti novac u izgradnju novih LNG terminala za primanje ukapljenog plina, uglavnom iz Sjedinjenih Država, ali ako cijene budu konkurentne”, mogu uzeti kao izrugivanje..
Zašto? Iz prostog razloga što cijene ne mogu biti konkurentne i zato što se LNG koristi prisilno, gdje se drugim načinima  ne može isporučiti prirodni plin. Dokaz za to je jednostavna činjenica da većina terminala koji su već izgrađeni rade, blago rečeno, s nepunim opterećenjem. Postojeći europski kapaciteti mogu primiti oko 160 milijuna tona, ali 2017. je ukupni europski uvoz ukapljenog plina iznosio samo 47 milijuna tona, nešto više od četvrtine ukupnih kapaciteta svih terminala zajedno.

Tako da su sve strašne priče o izbacivanju Gazproma s europskog tržišta apsolutno nerealne i svi sudionici plinskog tržišta i ovog procesa su toga svjesni, kako Rusi, tako i Europljani i samo Amerikanci.

Osim toga, isporuke ruskog plina Europi su se posljednjih godina samo povećale. Europska unija ne može bez dodatnih plinovoda, južnog “Turskog toka” i “Južnog plinskog koridora”, te “Sjevernog toka 2”. Zato, unatoč svim glasnim izjavama o potpori riječima Ukrajini, ali samo riječima, te sankcijama i drugim političkim igrama, plinovodi su izgrađeni i grade se i ništa ne može utjecati na njihovu izgradnju, jer je prema temeljnim zakonima dijalektičkom i povijesnog materijalizma ekonomija jača od politike, a politika je samo nadgradnja koja služi ekonomiji. Ovo su temelji odnosa u svijetu, koji su u kapitalizmu sažeti u mafijašku izreku: “Nothing personal, it’s just business”.

Tu još jedan argument, kojeg iz nekog razloga do sada nitko nije spomenuo. Da bi se Rusija protjerala, ili barem znatno istisnula s europskog tržišta plina, Amerikanci uopće nemaju potrebne transportne kapacitete. Za to im je potrebno oko 100 do 150 nosača plina.

Stoga, da su zaista planirali uzeti ovo tržište, onda bi prema svakoj logici morali uložiti novac u izgradnju transportnih brodova, što je posao koji bi mogao biti gotovo u nekoliko godina. No, takve aktivnosti u brodogradnji nisi zabilježene ni u američkim ni bilo kojim drugim brodogradilištima. Nitko nije sklopio ugovore za izgradnju tako velikog broja brodova za prijevoz plina.

To znači samo jedno, da nitko u poslovnim krugovima ozbiljno ne vjeruje da će Amerikanci moći zauzeti europsko tržište. Stoga nitko ne ulaže u očigledno beznadne i neprofitabilne projekte.
Prodaja malih količina američkog ukapljenog plina po napuhanim cijenama poljskim ili baltičkim kupcima je lijepa stvar, ali ništa više od male privatne prijevare pojedinih poduzetnika i političara koji lobiraju za svoje interese.

Međutim, da bi se postigla široka ekspanzija američkog ukapljenog plina na europskom tržištu postoje različite skale i uvjeti, ali svatko razumije razinu iluzornosti takvih projekata.
Dakle, pokušaji da se spriječi izgradnja novih ruskih plinovoda opet su privatne želje pojedinih američkih političara koji imaju vlastitu dobit od prodaje ukapljenog plina različitim “vrlo neovisnim” akterima. Dakle, američka plinska histerija uopće nije dio neke pomno isplanirane dugoročne strategije. To je “samo posao”, koji i ne donosi neku dobit.

Uz sve navedeno dolazi ruski LNG

Kao što smo ranije u nekoliko navrata pisali, ne samo da SAD ne mogu konkurirati ruskom plinu koji se europskim kupcima isporučuje plinovodima, nego su “ruski zlotvori” toliko požurili da prije američkih izvoznika stvore infrastrukturu za izvoz jeftinijeg i dostupnijeg ukapljenog plina.
U određenom smislu je ruska LNG kompanija Novatek konkurent ruskom Gazpromu, iako je vjerojatnije da su Vladimir Putin i vlada odlučili požuriti s ovim projektom kako bi u Europi uzeli i ovaj dio tržišta.
Kompleks “Jamal LNG” već radi punim kapacitetom, a ruski energetski div Novatek, većinski dioničar ovog u budućeg kompleksa na ruskom sjeveru, potpisao je niz ugovora o nabavi i izgradnji s međunarodnim partnerima za njegovo ambiciozno postrojenje za ukapljivanje prirodnog plina.

Unatoč stalnim prijetnjama da će trpjeti posljedice američkih sankcija, talijanska tvrtka Nuovo Pignone, inače u vlasništvu američkog multinacionalnog konglomerata General Electric, potpisala je ugovor vrijedan 500 milijuna dolara za opskrbu plinskih turbina koje treba novo rusko postrojenje “Arktik LNG 2”, druga tvornica za ukapljivanje plina u regiji Arktika. Još jedan ugovor vrijedan 2,2 milijarde dolara s talijanskim energetskim izvođačem Saipemom i turskom tvrtkom Renaissance potpisan je za izgradnju platformi.

Prema uvjetima prvog sporazuma, podružnica General Electrica Nuovo Pignone će opskrbiti ruskog energetskog diva s 20 plinskih turbina LM9000 kapaciteta do 75 megavata, izgrađenih na temelju motora Boeing 777, prenosi ruski list Kommersant. Prema izvješćima medija, tvrtka je dobila ugovor tako što je na natječaju pobijedila konkurente kao što su Siemens i Mitsubishi.
Iako je Novatek, najveći privatni ruski proizvođač prirodnog plina, podvrgnut američkim financijskim sankcijama od 2014. godine, isporuke opreme za LNG projekte trenutno nisu pogođene sankcijama. Tvrtka je uspjela zaobići mjere i promjenom financiranja, odnosno prelaskom s dolara na euro. Novatek je dobio i 12 milijardi dolara od kineskih  ulagača, koji su zamijenili zapadne, od kojih je mudro postupio francuski Total, koji je ostao i opstao u poslu s Rusima.

Ako Washington pogodi ruski energetski sektor novim valom sankcija i bude htio  kontrolirati izvoz, tvrtke Nuovo Pignone će nastaviti s poslom i ujedno pregovarati s talijanskom vladom, obzirom da je Rim odobrio ugovor kojeg su talijanske i ruske tvrtke potpisale 17. prosinca.

Novatek planira da projekt “Arktik LNG 2” krene s radom krajem 2022. godine, a punim kapacitetom će proizvoditi 19,8 milijuna tona LNG-a. Procijenjeni trošak projekta je oko 22 milijarde dolara, naravno, ne u američkoj valuti.

“Novatek” planira “prepoloviti” cijene LNG-a za EU i Aziju i potisnuti SAD s tržišta

Kome u Europi uopće treba američki LNG?

SAD: Ako Rusija energetski pokori Njemačku i Hrvatsku, imat ce cijelu Europu u šaci

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Osnovni trik kod američkog plina je da ne postoji toliko brodova za prevoz ukapljenog plina koliko bi trebalo biti da zadovolji evropske potrebe za zemnim plinom. Jedina konkurencija je plin iz perzijskog zaljeva a to je uspješno blokirano. Ostaje plin iz stanova,ali je to mala količina pa je upitna isplativost. Ruski plin rulz.

Drale
Gost
Drale
1 godina prije

Da sam Rus, predložio bih Grenelu da poveća proizvodnju prirodnog plina iz najpouzdanijeg energenta – graha

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zaboravio si soroseve tankere za LNG koji leze neiskoristeni veci dio godine.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Gradite gospodo plinovod preko Atlantika ako imate plina.Tko vam brani.Tok&roll first.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

VRHUNSKI MANIPULATOR:

PITA OD JABUKA,
A ODGOVARA OD KRUSAKA!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

I malo dete zna da je nemoguce snabdevati plinom kontinent sa 750 miliona stanovnika i najrazvijenijom industrijom na svetu uz pomoc brodova za transport.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
1 godina prije

Brodove je trebalo graditi u usa, slaba ti je matematika druze.Lanjska zima sijecas li se da je bilo malo brodova da gas dovezu iz Rusije u usa.A to sto lupataju i ciframa i kolicini gasa u usa jedino papir trpi te gluposti.Jedva su nasli ona dva broda koja su i kasnila 15dana da prebace gas iz Rusije (hitno) jenkijima kojima je zima okovola industriju i stanovnistvo.Previse nas lazu jenki.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Bitan momenat u gasnom ratu je i ovo:
Nije važno gde je bušotina – Katar, Jamal, Kanada, Mars ….
Osnovno je: Ko fakturiše potrošaču !?
Tu ovi Banksteri žele da se učipuju!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

U pravu si. Sva igranka se svodi da ameri dobiju u EU monopol na isporuku LNG, a onda bi ruski LNG stizao po americkim cijenama. A ako bi zatvorili gradnju ST2 cijene bi skocile, a zatvaranje i ST1 uduplalo bi cijene plina u EU. Ruski plin bi stazao i dalje u istim kolicinama, ali bi vise islo para u dzep amerima nego rusima.

Pogledajte brojeve i vidjecete veliki skok americke trgovinske razmjene sa RF i Iranom od kako su uveli sankcije, a sa strane EU veliki pad. Pravi pogodak bi bio kad bi EU uvela rusima sankcije na plin.

Drale
Gost
Drale
1 godina prije

Najbolji primjer da US političari pojma nemaju šta rade i da djeluju iz čisto patološke mekartijske rusofobije su bile sankcije Rusalu, kada je američki tim političara došao u Berlin da nagovori Berlin da se pridruže sankcijama, da bi na tom sastanku saznali od Njemaca da iznenadni manjak aluminija od 40% direktno pogađa US industriju, da bi se potom Ameri vratili natrag i uveli izuzeće za Rusal.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Sto vise dobavljaca voca I povrca imam, to sam im vazniji,svatko mi netko novo voice nudi , bitno je imat 10 dobavljaca

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

kratica LNG ustvari znaci: Lupeški Neisplativi Gas

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Došli na nagovor banksterske mafije i saznali da ima ljudi, i kod njih, koji nešto proizvode…i imaju suprotne interese…

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

SAD sad znaju

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Da se kaju?
U mom zavicaju?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

a u siriju pivaju
assad adio
assad adio

p.s.
pise se zapravo ‘as sad adio’ 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

HRT TRUMPU?

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

” Prodaja malih količina američkog ukapljenog plina po napuhanim cijenama poljskim ili baltičkim kupcima je lijepa stvar, ali ništa više od male privatne prijevare pojedinih poduzetnika i političara koji lobiraju za svoje interese.”
Pogledajte u paralelnom članku na portalu, HEP i INA dali ponude…
I malo g*ovno smrdi…u maloj zemlji još više. Da mogu zaradit kunu više, mislite da kojekakvi Prdoljaci nebi to narodu naplatili? Ili bi se smrzavali, ili bi imali manje za hranu. U oba slučaja, manje umirovljenika…

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@kiki- Nije tako jednostavno. Jedno je prisiliti svoje građane da kupuju skuplje, u ovom slučaju plin, a nešto sasvim drugo ako se radi o industriji. Nisu ni u INA-i ni HEP-u naivni da ne znaju što bi to značilo za konkurentnost i onako krhke industrije. Osim toga nikakvog ukapljenog plina u cjevovodima u Hrvatskoj neće biti jer je PPD potpisao, gle čuda, sa Gasprom-om desetogodišnji ugovor o kupnji milijardu m3 godišnje.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

nadam se da PPD znaci ‘Po Povlastenom Deal-u’….sad je prilika bit mudar i cjenkat se,jer je prodavacima jako velik ulog dugotrajno gledano u pitanju,pa koliko god mi mali bili, ulazak na mala vrata je velikima bitan,a nasi bi to trebali znat prepoznat i iskoristit

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

@tobia.. PPD – “Piši Propalo Druže” .. 🙂

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Vrlo je jednostavno. Koja industrija? Netko se brinuo prije?
Misliš da neznam za taj ugovor? Pa ode PPD u stečaj, recimo…kako lažu za one cjene u Kutini, mogu i drugo…
A ima i onih koji će valjda nekako preživit 10 godina. A onda?
ZAŠTO je ona ponuda Rusa o plinifikaciji i izgradnji – PREŠUĆENA, a onda spremljena u ladicu?

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Anemični tukac i danas , 25.12., ustraje na LNG ju na Krku…

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Izgleda da se jedino Poljacima isplati … teško mi je shvatit tu patološku mržnju di svjesno radiš u korist svoje štete

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije

Hm,za početak pročitaj Gogoljevog Tarasa Buljbu.A onda nađi Sjenkjevića poljskog pisca i njegovo viđenje Rusa i pravoslavaca.Biće ti mnogo šta jasnije.
E onda uzmi u obzir propast poljsko litvanske unije.U to dodaj i povlačenje granice katoličke crkve par stotina kilometara nazad na zapad.Nakon toga dodaj oktobarsku revoluciju i ulogu Poljske u kontrarevoluciji i intervenciji zapada za vrijeme revolucije.Kao odgovor na nenamirene račune iz kontrarevolucije stiže naplata 1941 u Katinskoj šumi.Naravno i 1945. godine kada Sovjeti mudro dokazuju Poljacima da se neće osloboditi od Švaba kako oni misle već kako Sovjeti hoće.Da Poljaci ne bi sklopili pakt sa zapadom kao 1917-1923.Te su ih pustili da izginu kad su digli ustanak i tek onda ušli u Varšavu.E sad Poljaci imaju i materijalne motive pa su izgleda smatrali da gasovodi treba da idu preko njihove teritorije i to u režiji Hodorkovskog.Što jest i najkraće i najjeftinije za izgraditi do Njemačke,ali im Rusi iz nekog razloga nisu vjerovali i smatrali su da je profitabilnije i jeftinije položiti cijevi u more u gaspromovoj režiji umjesto jukosove.
U svakom slučaju mržnja je i materijalno opravdana gubitkom tranzitnih taksi i posljedično gubitkom geostrateškog značaja neizgradnjom gasovoda.Kao što se sada zanose LNG terminalima i inicijativama tri mora.Za geostrateški uticaj im,kao utješnu nagradu,Amerikanci poklanjaju protivraketnu odbranu na njihovoj teritoriji.
Ne treba zanemariti ni činjenicu da je prilikom rušenja komunizma u Evropi kasnih osamdesetih na čelu katoličke crkve bio Poljak a ne recimo Čeh ili čak Hrvat na primjer.Izgleda da Poljaci smatraju da im pripada dio sovjetskih prirodnih resursa zbog uloge u rušenju komunizma i Varšavskog pakta.Samo su zanemarili činjenicu da su sa rušenjem Varšavskog pakta i komunizma sovjetski prirodni resursi postali ruski prirodni resursi.Pa su sad malo ljuti na Ruse,jer su ih onemogućili u uživanju opravdano zasluženih beneficija.Poljska,u mome srcu mazurka,Gdanjsk,sindikati,komiteti odbrane,papa Vojtila i Štula…,eh kako se jedna pjesma izokrenu u ironiju poslije 30 godina.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Izvrsno. Ono prije Tarasa je manje poznato, ali ne i manje zanimljivo…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nisu poljaci glupi koliko se prave. Koliko sam primjetio kupuju malo LNG od amera, a pola preprodaju. Ali zato sklapaju dva puta godisnje velike ugovore sa amerima o buducim isporukama na dugorocnoj osnovi. Tih isporuka ne bude, a nisu ni vazne bitni su ugovori na osnovu kojih americke kompanije mogu dizati dodatne kredite. Pomazu amerima da nastave duvati plinske balone, a zauzvrat dobiju americku zastitu da povremeno Briselu pokazu srednji prst.
Obratite malo paznju i vidjecete da su poljaci sklopili ugovora da pola Evrope mogu podmirivati.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Kao da nešto ne funkcionira u liberalnom kapitalističkom modelu u zadnje vrijeme. Na momente se čak čini da je u pitanju najobičniji gangsterski model, malo umiven u hollywoodsku propagandu, koji izlazi ogoljen na svjetlo dana. Bilo bi interesantno čuti mišljenje dežurnog portalskog liberalo-trola o ovoj situaciji.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Ivo, imas pivo!

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Zašto nitko ne kaže kako se iz škriljevačke nafte ne može rafinirati dizel-gorivo? Otuda demonizacija dizel automobila.

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Važno je da rvacka katolibanska vlada zna što je dobro za rvacki “narod” u BIH, a jebede in se za Hrvate u Hrvatskoj. Pućiće to prije ili kasnije. Nadam se što prije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

TKO PUNO GASI,MALO PLINI?
Ako je amer u blizini,
dovolno je da Rus prdne,
amer pronalazi nacin da to unovci?

Son Of A Sam
Gost
Son Of A Sam
1 godina prije

Ameri sve rade proracunato. Iskreno cijenim gd. Babića ali svi analitičari propuštaju nešto jako bitno.

E sad par stavki što svi čitatelji ovog portala znaju da dođem do bitnog dijela:

1. Ameri žele imati monopol na energetiku i žele vezati dolar uz energente i sve transakcije vezane uz energente (kao što imamo petro dolar od 70′ ih godina). Dolar na taj nacin dobiva intrinzicnu vrijednost, ima povjerenje ulagaca te doslovno postaju svjetska banka s cime korporacije koje posluju u Americi ili sekundarno na zapadu dobivaju povlasteni status na trzistu zbog jeftinog zaduzivanja u razvojne procese i inovacije. (samo pogledajte da su sve firme u Silicijskoj dolini dobile rani novcani boost za razvoj i sirenje svojih tehnologija, aplikacija i operativnih sustava s cime su u startu privilegirane u odnosu na druge sudionike u trzistu).

2. Zapad ne predstavljaju vlade vec korporacije i one zele zadrzati svoj polozaj lidera na trzistu. Ovo je tkz srednja faza korporativnog ili kartelnog kapitalizma. E sada da se ne ponovi povijest ide nesmiljena kampanja kontra socijalizma. Kada se i pojavi neki autohtoni prosvjed, misao kontra sistema diže se propagandna mašinerija (ili da uguše istu ili da ju usmjere u svom smjeru)

3. Nije novac taj koji daje vrijednost stvarima vec energija i znanje. Konkurencija high tech izvorima energije su prirodni energenti (jeftiniji i dostupniji). Recimo plin i Europa. EU ima tri velika plinska bazena u svom susjedstvu. Rusija, Katar i Iran. Pitanje kako sprijeciti konkurenciju 🙂 svi citatelji znaju odgovor. Ali na koji nacin?

Do samog odgovora cu doci kasnije, sad ide razrada.

Najveci izvoznici energenata (plin i nafta) osim Saudijske Arabije (a i na nju cu doci) su destabilizirani u ovih 30 godina. Raspad SSSR, Kuvajt – Irak, Venezuela, Irak napadnut i osvojen, Libija u kaosu, Nigerija Boko Haram u dijelovima bogatim naftom, Iran sankcije, posvađani Katar i Saudijska Arabija (Katar ce doslovno biti pretvoren u otok).

U to vrijeme se zbog napretka tehnologije vađenja nafte i plina iz skriljevca Amerika se pretvorila iz velikog potrosaca u neto izvoznika. U tu cijelu pricu su ukljucene i klimatske promijene kako samo vađenje energata oslobađa metan u atmosferu, češći su potresi i zagađuju se podzemne pitke vode. Rekli bismo da se Petro dolar vraca kuci. Naravno svjetske potrebe su daleko vece nego sto Amerika moze ponuditi, a ostale zemlje ne žele srati po svom dvoristu te se cinilo da sama tehnologija (osim u Americi nema buducnost).

Znaci Amerika nikad nije ni htijela izvozit same energente vec ponudit tehnologiju i svoje korporacije da spase svijet od zlih Rusa, Iranaca te vehabija iz Katara i Saudijske Arabije.

Ali… EU dodaje neke iznimke na vađenje energenata iz skriljevca ali to dalje nije dovoljno da se Americke tvrtke probiju na to trziste (niti na Kinesko, Indijsko etc) Otpor pruzaju lijevo i desno centristicke stranke zbog zagađenja i toga što je metan puno jaci staklenicki plin od co2.

Zanimljivo da se iste vlade destabiliziraju dolaskom imigranata gdje jacaju stranke koje su protiv imigranata ali i protiv klimatskih promijena. (Sto je idiotski)

Vremenom ce propagandna masinerija ocrniti Rusiju, Venezuelu, Iran, Saudijsku Arabiju etc gdje ce se za nekih 5 godina pametni novinarcici s BBCa, Guardiana pitati jel treba razvijati tehnologiju naftu iz skriljevca iliti neki drugi vid energije da svaka drzava bude samodostatna sto naravno svi mi zelimo ali… na kraju tehnologiju ce kontrolirati Amerika. I to ce biti energo dolar glavna poluga s kojom ce Americka elita dozivjeti svoje zlatno doba. Elita je glupa da bilo sto novo smisli ali sa dolarom (parama kojem covjek samo vjeruje da vrijedi toliko) oni kupuju znanje i inovacije i to samo onaj segment koji njima odgovara.

Znanost i tehnologija napreduju i vrijeme je uskoro za znanstveni tehnoloski socijalizam. Kartelni kapitalizam je kocnica sveukupnom razvoju covjecanstva ali to je jedini nacin da glupa tkz elita (koja drma bankovnim sektorom dobrih 200 godina) ostane na istim pozicijama kao i prije.

Tako da ne vjerujem ni Trumpu ni Balsonaru ni talijanskim liga 5 zvijezdica ni Brexitasima i slicnim jer oni nece nikad srusit postojeci poredak niti ukinuti sankcije Rusiji ni Iranu vec zbog imigrantske prijetnje nedostatku energenata smanjiti javni otpor za klimatske promijene te financirati u banana drzavama prljave tehnologije (kao Ukrajina) vađenje plina iz skriljevca trujuci lokalno stanovnistvo.

Nuklearnu energiju su isto ocrnili a koja prakticki spada u sigurne obnovljive izvore. Samo zato sto je Rusija lider na trzistu.

Eto ovo sto sam napisao ne mora sve biti istina ali vjerujem da iza desnicarskih i ljevicarskih vlada te imigrantske krize stoje isti ljudi. Oni koji imaju novac, financiraju kampanje i kontroliraju internet i izvor informacija. Klimatske promijene su nesto sto se događa ali oni su uspjeli okrenuti vodu na svoj mlin. Zatvorit nuklearke. Zuti prsluci se bune zbog poreza na benzin koji kao ide na obnovljive izvore. Prosjecni francuz doslovno ce zabit klimatske promijene Macronu u guzicu te se Macron i klimatske promijene poistovjecuju. Odgovor ce biti La Pen koja ce kakti biti protiv imigracije poreza i klimatskih promijena te ce zagovarati samodostatnost jer i ona ce odjednom uvidjeti kako su Rusi Iranci losi te ce razvijati svoju fracking tehnologiju uz pomoc americkih korporacija.

I tako sve iznova…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x