SAD: Ako Rusija energetski pokori Njemačku i Hrvatsku, imat će cijelu Europu u šaci

Rat LNG
65 komentara

Ranije ovog tjedna je američki veleposlanik u Berlinu, Richard Grenell, pozvao njemačku vladu da prestane podržavati plinovod “Sjeverni tok 2” koji je već u izgradnji.

“Projekt je očigledan pokušaj ruske vlade da ojača položaj vežući energijom američke europske saveznike i partnere, dok u isto vrijeme nastavlja kampanju za potkopavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, piše Grenell za Rheinische Post.

“Kroz plinovod koji vodi izravno povezuje Rusiju s Njemačkom kroz Baltičko more  Moskva će povećati svoj utjecaj na Europu, a Rusija će uzimati milijarde eura koje ruska vlada nastaviti koristiti za svoju destabilizirajuću vanjsku politiku i podršku sve agresivnijem stavu prema istočnom krilu NATO saveza”, piše američki veleposlanik u Berlinu u kolumni za njemački list.

“Iako je Njemačka naporno radila kako bi se napetosti između Rusije i Ukrajine smanjile diplomatskim putem, sada je Berlin u jedinstvenom položaju da potvrdi svoj politički i ekonomski utjecaj i Rusiju prisili da preuzme odgovornost za svoje postupke”, zaključuje Richard Grenell.

Američka histerija se nastavlja

Ovoj histeričnoj kampanji se jučer pridružio The New York Post, koji piše da će Europa zbog njemačke politike de facto pasti pod kontrolu Rusije, što će staviti Sjedinjene Države u ranjivu poziciju. Autor članka, Stephen Blank, viši istraživač u Institutu za vanjskopolitičke studije u članku za The New York Post, istodobno poziva Njemačku i Francusku da pokrenu europsku energetsku revoluciju koja će joj omogućiti da postane neovisna o ruskim energetskim resursima.

“Europska energetska sigurnost nije hitno pitanje za većinu Amerikanaca, ali bi trebalo biti”, kaže Stephen Blank, koji vjeruje “da ako Europa ne stvori zapadni front protiv ruske agresije i kroz energetsku dominaciju padne pod nadzor Kremlja, tada će i Sjedinjene Države postati ranjive”.

“Već sedam godina ruski predsjednik Vladimir Putin to postiže izgradnjom plinovoda Sjeverni tok 2 i blizu je uspjeha, jer Njemačka svoje energetske potrebe stavlja iznad sigurnosti Zapada”, piše Blank.

On vjeruje da je činjenica da Sjeverni tok 2 zaobilazi tradicionalne rute isporuke ruskog plina u Europu preko Ukrajine i Poljske opasna iz dva razloga.

“Prvo, to će omogućiti Kremlju da proširi svoj utjecaj u Europi, budući da zemlje koje ovise o drugim državama, posebno o tako neprijateljskim, imaju ograničene mogućnosti za vođenje vlastitog vanjskopolitičkog kursa. Drugo, “Sjeverni tok 2″ će odsjeći Ukrajinu, Poljsku i druge države srednje i istočne Europe, a Kijev će izgubiti sposobnost primanja tranzitnih dobitaka i vršenja pritiska na Rusiju”, tvrdi američki stručnjak.

“Zato se protivljenje projektu povećava i u Sjedinjenim Državama i EU, gdje se protiv njega donose rezolucije. Međutim, Berlinu na to ne obraća pažnju i Nijemci vjeruju da će kroz dogovor s Rusijom moći vršiti politički utjecaj na Moskvu”, nastavlja Stephen Blank.

Blank ide tako daleko da tvrdi kako sada Berlin očajnički pokušava opravdati korumpirani učinak ruskog novca. Istodobno, Rusija nastoji vršiti utjecaj ne samo kroz uvoz plina u Njemačku, nego i na njegovu distribuciju.

Putin želi i Hrvatsku

“Putin traži druge načine za postizanje energetske dominacije na kontinentu, posebice kroz Hrvatsku”, upozorava Blank i tvrdi da ulaskom u hrvatsko tržište plina kasnije može dovesti do potpune ruske kontrole nad europskom energijom.

Međutim, Rusija nije jedini izvor energetskih resursa za zemlje EU. Primjerice, sama Njemačka ima vrlo impresivne rezerve plina iz škriljca, toliko da su dovoljne da zadovolje domaće potrebe do kraja stoljeća. Njemačka i Francuska moraju stati na čelo energetske revolucije. S nuklearnom energijom, obnovljivom energijom i američkim prirodnim plinom Europa može postati neovisna za nekoliko godina”, piše Blank u svom članku za The New York Post.

Prema njegovim riječima, Europa u tom pogledu mora nadmudriti Rusiju.

Fijasko terminala LNG Krk

U tom kontekstu podsjetimo na nedavnu posjetu američkog podtajnika za energetiku Hrvatskoj, Mađarskoj i Češkoj, Francisa Fannona, koji se zalagao za što bržu izgradnju LNG terminala Krk, koji je ovih dana na inicijalnoj ponudi doživio fijasko, a da nije ni izgrađen.

Naime, pokazan je interes za obvezujući zakup za samo 520 milijuna kubika plina godišnje od ukupno 2,6 milijardi, te jednu uvjetnu ponudu za neobvezujući zakup kapaciteta 300 milijuna kubika. Ponudu za 400 milijuna kubika je dao HEP, za 100 milijuna kubika INA, dok su uvjetnih, neobvezujućih 300 milijuna ponudili Mađari, koja je protumačena više kao simbolična poruka Hrvatskoj, nego kao stvarni interes za poslovanje.

Dakle, SAD ne samo da ne mogu realizirati projekt LNG na Krku, koji  će se morati preispitati, nego nemaju što kome ponuditi, posebice ne Nijemcima. Stoga igraju na kartu kolektivne sigurnosti zbog ruske ugroze, koja očito ne daje željene rezultate.

NY Post

Energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

prvo, ako europa kupuje jeftiniji ruski plin mogla bi potpasti pod ruski utjecaj ali se to neće desiti ako budu kupovale skuplji američki plin. onda će ostati pod američkim energetskim, političkim, vojnim, bankarskim I svakim drugim utjecajem.

drugo, ako ruski plin u njemačku i europu bude stizao preko baltika I njemačke onda je to prijetnja a ako ruski plin u europu bude stizao preko ukrajine onda to neće biti prijetnja jer će ga amerikanci lakše kontrolirati

a što se tiče hrvatske, hrvati izvan hrvatske, najbolje poznaju američku diplomaciju na svojim leđima. u bih su npr. amerikancima preči saudijski petrodolari I od hrvata I od hrvatske a time I od europske sigurnosti I lng terminala na krku

ps. baš mi je gušt kada ovako cvile “izuzetni”

Drale
5 godine prije

Njemci će se grijati na ruski gas, a da Grenelovoj guzi bude toplo, neka se i dalje brine njegov momak.

Tupko Glupko
5 godine prije

Izuzetni se stalno zale i placu. Obvezite se dugorocnim ugovorima Europi dostavljati redovno plin po nizim cijenama od ruskih i rijesili ste problem.
Nijemci su odavno uvidjeli kako stoje stvari, NS2 je gotov, dobivat ce ruski plin izravno po najpovoljnijoj cijeni i jos ce masno zaradjivati distribuirajuci ruski plin europskim drzavama.
Male siromasne vazalske zemlje rado pristaju kupovati puno skuplji americki LNG plin – ionako to placaju gradjani, njima bolje, jer vece cijene znace vece provizije.
Dok je ovaca, bit ce i vune.

Alen
5 godine prije

ako usa hoce da sprijeci energetsku saradnju rusije i evrope jedino rjesenje je da raznese europu .. Plinski planovi dominacije usa evropom su zakopani u siriji ,shvatila je to i njemacka i pozurila sa sjevernim tokom i tako njemacka postaje glavni hub za daljnje dilanje plina europom… Ostali krakovi i nisu toliko bitni u ovom trenutku..

Laki Topalović
5 godine prije

A jesu napali sa svih strana. Napadaju Ameri čal i Bild i Die Welt , atlantističke novine do srži, samo zato što se usude napisati da je to ekonomski projekt i da se podudara s Trećim energetskim EU paketom. Ostale da ne govorim, ali ni Švabe njih ne štede. Ali mi nije jasna logika: Sve tražim – ništa ne nudim! Pa dobro, ponudite nešto. Što su ovo ponudili Nijemcima, da kopaju škriljac, što je u Njemačkoj zabranjeno, ako se ne varam.

Alen
5 godine prije

Moramo biti svjesni koliko masovan “gubitak ” je pretrpjela usa ulaskom rusije u siriju i blokirala im sve planove koje su oni isplanirali u projektu “americko stoljece “..Po meni gubici su mastodontski… Plan je bio unistiti bliski istok ,ukljucujuci i iran , do te mjere gdje bi neometano gospodarili resursima koje bi isporucivali evropi , s time bi blokirali ruski uticaj i rjesili se konkurencije a gospodarenje resursima bi im omogucilo daljnu potraznu za dolarima i tako ,dok je resursa, lako bi manipulirali svojim dugom i zbilja bi bilo americko stoljece.. Rusiji bi bio blokiran eneregetski put ka evropi..U tom planu turska bi bila hub za europu gdje bi sjeverni krak bio pod kontrolom usa a juzni bi pripao turskoj. Sada je sve to otislo u p.m. , sudbina dolara se vec nadzire a bez njega nema niti kontrole njihovog duga i eto ih u bankrotu..Da stvar bude gora po… Čitaj više »

giordano bruno
5 godine prije

Sada je jasno zasto neki u Regionu jos nisu izasli iz ’90-tih godina proslog veka, zato sto im to Amerika ne dozvoljva.
Ne pada sneg da pokrije breg.
Svaka saradnja u Regionu, za male zemlje, prema trecim trzistima, jer pojedinacno ne mogu da budu konkurentne, bi mnogo znacilo, ali to ne moze da se izvede zahvaljujuci sebicnoj USA, koja gleda samo svoje interese.
Pogledajmo samo Savez pravoslavnih zemalja koje su se udruzile da dobiju Evropsko i Svetsko prvenstvo, a ko je u regionu najbolji u nogometu, pa Hrvatska.
Neke zemlje u Regionu moraju da se odvezu od gubitnika i priklone se Naprednom svetu, ako misle da uhvate prikljucak.

cogo
5 godine prije

e pa amerićka politika i politika njihovih BANKSTERA je kako sto vise opljackati drzave europe ,ta njihova demokracija je postala pravi teror,,i tu gamad od USrA nasi politiki tako vole da se jim uvlace u guzice ,,i to nisu kao nekorumpirani ,,samo rusi su ,,ha ha ha ,,a ko je vise korumpiran nego americki KRAMP ,,evropa nema straha od rusa ,a bi morala imati od amerikanaca ,,to sto cini njihova zlocesta ,pokvarena politika je jakooooo zabrinjujuce,,neka se narodi zamisle malo ko nas stvarno mrzi a zeli si da smo jim robovi ,,

Perica
5 godine prije

Nego šta će nego vas ‘pokoriti’….vidi se to po vašim novinama, urednicima, novinarima! Sprema se teren

palermo
5 godine prije

Ne može potpasti pod ruski utjecaj, jer bi i Rusija bila u povećim problemima bez prihoda od prodaje energenata. Ruski je plin jeftiniji, i to je jedini razlog zašto bi ga EU trebala kupovati, a ne zato što je ruski…
Njemačka je najslabija karika kada su u pitanju američki pritisci i ucjene – naravno, “šegači se” prema Grcima npr, kao što to i Grci rade prema Makedoncima.
Znači, to Amerikanci rade ne zato što su bolji ili gori od drugih, već zato što mogu…

benty20
5 godine prije

Ili drugim riječima: Izgradite LNG terminal na Krku i dobit ćete dozvolu za kupovinu aviona od Izraela!

Splitexpress
5 godine prije

Jedini način je rasparčati Rusiju na tri četiri državice,naravno pod zaštitom USA,ali onda ostaju Kina i Indija, malih državica ko u priči,zbog velikog broja novih veleposlanstava trebati će širiti State Department?

nekoime
5 godine prije

Neovisna od Rusije, ali ovisna od Amerike….jake li neovisnosti.

Ante
5 godine prije

Očito amerikanci pokušavaju izvršiti pritisak na Hrvatsku i Njemačku. Pod svaku cijenu žele da se kupuje njihov skuplji LNG plin.

Srdjan Krusevac
5 godine prije

Suza mi krenu…

Sparkling
5 godine prije

Suverenitet i teritorjalni integritet je Ukrajina izgubila kad je zajedno s vama (izuzetnima) i Ukrainskim kriminalcima (od čokolade) pocela sklapati kojekakve sporazume i pristala na ponuđene kolačiče od V. Nuland.
LP

fbslo
5 godine prije

Kad Europa kupuje od Rusa, tada ovisi o Rusima.
Kad kupuje od USA, tada je enregetsko nezavisna?

Po to ne proguta ni svako dete od 10 godina, kamoli..

Lesinar
5 godine prije

amerika se pretvara u objesnog pijanca u propaloj kavani. Sa smrču Kennedija je umra humana politika poštivanja drugoga.

alan ford
5 godine prije

Novi američki veleposlanik Grenell je gej i u Berlin je sa sobom doveo i svog dečka, koji sa njim živi u zgradi veleposanstva. Grenell je prijatelj sa njemačkim političarem i Merkeličnim ministrom zdravlja, Jensom Spahnom, koji je također gej i također živi zajedno sa svojim dečkom. Spahn je sa svojim “mužem” posjetio Grenella i njegovog muža odmah nakon što su ova dvojica stigali u Berlin. Možda su napravili orgije u četvoro

Jole
5 godine prije

Izgleda da su Ameri nešto poput Osmanlija u 21 stoljeću.Zulum i reketarenje u stilu,nemojte Ruse,dajte da vas mi pljačkamo i muzemo.

Majk Majers
5 godine prije

Rusi u Hrvatsku??? Haha, dok su zapadni potrčci na vlasti, nema teorije

Eddo
5 godine prije

Sa hrvatskom nema nikakvih problema. Nemoraju je pokoravati.

Cigo
5 godine prije

Sorry! Neko od Vas rece da je nemoguca misija da Amerika propadne? Ja se u politiku previse ne kuzim, ali znam da nista ne traje vjecno. Sto se Amerike tice, samo treba vidjeti kako im zivi dobar dio stanovnistva… Bez osiguranja, na ulici, bez sigurnih mirovina… Takva zemlja ne moze dugo ma koliko se elita trudila. Siguran sam da ces za 10 godina drugacije misliti. A sto se nas Hrvata tice. mi smo i jednima i drugima zadnja rupa na svirali. Zbog vrlo jednostavnog razloga: ne znamo ni sami sto bi. A nasa vlast? Upravo onakva kakvu trenutno zasluzujemo.

Mikojan
5 godine prije

Da je u Hrvatskoj itko tko je bio na vlasti od 1990. do danas mislio na suverenitet i neovisnost države, danas bi hrvatska bila veliki izvoznik plina, INA jedna od jačih kompanija na Balkanu i šire a hrvatski građani i industrija imala doslovno besplatan plin. No, takvih nema jer su svi lakomi na NOVAC, bio on europski, američki ili turski, sasvim svejedno. Za novac bi prodali oca i mater a gdi nebi nešto do čega su došli bez kapi znoja ili uloženog dinara/marke u bivša vremena.

Splitexpress
5 godine prije

Hrvatska je potpuno nevažna zemlja,čak i Hrvatima,u svađi sa svim susjedima pa nitko neće od nje ni plin po jeftinijoj cijeni a po skupljoj ni teoretski?

Lesinar
5 godine prije

Zahvaljujuci bedastoj amero politici Hrvatska i hrvatski inzinjeri sa Inom u Siriji su izgubili stotine miljona eura nalazista plina i nafte. Zamjerili smo se Assadu i uvijek na krivoj strani u povjesti.
Radnicima INE sretan Bozic i novu 2019 god

Car
5 godine prije

Kakve veze Hrvatska ima energetskom dominacijom Risije nad EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI