Kome u Europi opće treba američki LNG?

gas sat 0
19 komentara

Kao što smo ranije izvijestili, potpuno je nejasno zašto se predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera, nakon susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom slavi kao “heroja koji je spasio EU od trgovinskog rata”, ako je sve što je uspio učiniti bilo zaustavljanje uvođenja novih carina i pokretanje pregovora s američkom stranom. S duge strane je pristao na povećan uvoz američke soje, ukapljenog plina i smanjenje trgovinskih barijera za američke sektore kao što su usluge, kemijska i medicinska proizvodnja i drugo. U završnoj izjavi se Trump nije obvezao na ništa, osim što je obećao da neće uvoditi nove carine i da će pregovarati s EU.

Liberalizacija europskog tržišta za američki LNG je ideja koja se nimalo ne sviđa Nijemcima, što je razumljivo, ako u obzir uzmemo činjenicu da Njemačka kroz plinovod “Sjeverni tok 2” želi postati distribucijski centar ruskog prirodnog plina.

Stručnjaci za tržište energije u EU su prilično zbunjeni, jer američki ukapljeni plin nije predodređen da igra dominantnu ulogu na europskom energetskom tržištu, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten. LNG iz Sjedinjenih Država u Europi nikako ne može konkurirati ruskom plinu. “Prema svim parametrima je ovo neusporedivo”, rekao je za njemački list analitičar Commerzbanke.

Ukapljeni plin iz Sjedinjenih Država neće igrati dominantnu ulogu na europskom energetskom tržištu, ukazuju analitičari, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Prema američkom Ministarstvu energije, do sada u Europi američki ukapljeni plin kupuju zemlje poput Portugala, Italije, Turske i Španjolske. Poljska i Litva su primile samo jednokratne isporuke, podsjeća DWN.

Konkurenti na europskom energetskom tržištu Sjedinjenim Državama nije samo Rusija, nego i Norveška, Katar, Alžir, Libija, Azerbajdžan, Nigerija i Peru, pojašnjava Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Odgovor na pitanje može li se ukapljeni plin iz Sjedinjenih Američkih Država natjecati s ruskim plinom u Europi je njemački list zatražio od Eugena Weinberga, direktora odjela komercijalnih istraživanja Commerzbanke.

“Razumijem da mediji i političari pokušavaju predstaviti ukapljeni plin iz Sjedinjenih Država kao konkurenciju ruskom plinu, kojeg žele sankcionirati u okviru trgovinskog rata. Ne bih precijenio taj učinak, jer bez “Sjevernog toka 2″ bi Sjedinjene Države ukapljeni plin prodavale Europi. Međutim, udio američkog ukapljenog plina na tržište energenata u Europi bit će prilično beznačajan. Osim toga, Rusija će i dalje opskrbljivati Europu svojim prirodnim plinom u istim količinama. Naravno, američki ukapljeni plin predstavlja konkurenciju ruskom plinu, ali je razina konkurentnosti apsolutno nesumjerljiva”, objasnio je analitičar.

Osim toga, kako bi bio ozbiljna konkurencija prirodnom plinu iz Rusije, američkom tekućem plinu je najveći teret njegova prilično visoka cijena. Stručnjaci analitičkog centra Instituta Brookings i portal Oil Price slažu se s time, naglašava Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

U ožujku je portal Oil Price upozorio na geopolitičku prirodu američkih težnji, kada je američki državni tajnik Odjela za energiju Rick Perry u priopćenju poslao snažnu poruku Moskvi i europskim energetskim tržištima. On je tada pred Odborom za oružane snage američkog Senata izjavio “kako je prodaja američke energije u istočnoj Europi jedan od najsnažnijih načina da se spriječi ruski utjecaj”.

trziste plina
FOTO – Dinamika na rastućem tržištu ukapljenog plina u svijetu 2016. i 2017.

“Energetska politika kojom ćemo isporučivati energiju u istočnu Europu, gdje imamo partnere i gdje znaju da ćemo im dati energiju, najmoćnija je poruka koju možemo poslati Rusiji”, dodao je državni tajnik Perry.

Američki Zakon o obrani također spominje kako se američke napori trebaju fokusirati na energetsku sigurnost Europe, navodeći kako Rusija koristi energiju “kao oružje za prisiljavanje, zastrašivanje i utjecaj na zemlje u regiji”.

Ipak, Perryovu poruku možda neće pozdraviti u Europi, predvodio je Oil Price. Iako članice EU, uključujući i sve nervozniju Njemačku, čini sve da se otmu ruskom utjecaju, mnogi su u Europskoj uniji jednako oprezni zbog američkih motiva za izvoz njihovog ukapljenog plina na europska tržišta.

Izazvati dominantu ulogu Rusije na europskim tržištima plina nije mala stvar, čak i za SAD, koje će do kraja desetljeća imati čak pet velikih LNG projekata i postati treći po veličini izvoznik ukapljenog plina, odmah nakon Katara i Australije.

Naime, izvoz ruskog plina u Europu je prošle godine porastao za 8,1 posto, na rekordnu razinu od 193,9 milijardi kubnih metara, unatoč rastućoj konkurenciji i zabrinutosti zbog moguće dominacije u opskrbama zemalja kao što su Estonija, Latvija, Bugarska, Slovačka, Finska i donedavno Litva, koje sav potreban plin uvoze iz Rusije.

Ruski državni plinski div Gazprom, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, ima monopol nad ruskom mrežom plinovoda u Europi i isporučuje europskim partnerima gotovo 40 posto njihovih potreba. Međutim, Gazprom je posljednjih godina bio prisiljen snižavati svoje cijene i tako je zaštitio tržišni udio u trenutku kada su neke zemlje EU htjele kupiti više plina iz Sjedinjenih Država, Katara i drugih proizvođača.

Osim toga, “Sjeverni tok 2”, ruski ambiciozni projekt će biti završen iduće godine. Ova će ruta dodatno osigurati ruski udio na europskom tržišta plina, a njegov prateći geopolitički utjecaj bit će teška zadaća za SAD.

No, ekonomski čimbenici su posebno važni. Naime, američki LNG je u nepovoljnom položaju u odnosu na ruski plin. Uz baznu cijenu plina od 2,85 dolara za “britansku termalnu jedinicu” (BTU) u Americi, kada joj dodamo troškove prerade i transporta, cijena američkog ukapljenog plina u EU iznositi 6 dolara.

Ruski ukapljeni plin se iz energetskog kompleksa “Jamal LNG” europskim kupcima LNG po cijeni od 5 dolara za BTU, a mogao bi čak trgovati i po nižim cijenama, budući da Gazprom uklanja povezivanje cijene plina za cijenu barela nafte. U omjeru cijena ruskog prirodnog plina i američkog ukapljenog plina nema smisla ni govoriti, što se vidi iz karte rasta i pada pošiljki tijekom 2017.

Oil Price / DWN

Na trgovinske ustupke u pregovorima s Trumpom je u ime EU pristao samo Juncker

GazpromLNGSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hafez
5 godine prije

Žan-Klod, badava si letio.

krivA
5 godine prije

…NIKOME.., a ocito ni njima cim ga na sve mile nacine pokusavaju uvaliti drugima pogotovo eu…, premda su nam vec propisno “uvalili” mnogocega.., od demokracije pa nadalje. Ali mi to ne cutimo.., jal zbog neosjetljivosti, razradjenosti, mogucnosti i prilagodljivosti za modus jos-jos..ili..mozda zbog kolicine “vazeljin” koji amortizira i olaksava penetrirajuce trenje.

Ivan
5 godine prije

Od LNG će sigurno dobro profitirati onaj tko EU utrapi skupu opremu za LNG postrojenje

Mister x
5 godine prije

Uvlakačima,to je svima jasno.

Janoš
5 godine prije

Kome u Europi opće treba američki LNG ???
Pa zna se kome. Nije Hrvatska luda da kupuje ruski plin po 3$ kad moze dobiti američki po 6$. Trebali bi se svi ugledati na nas. Pogledajte samo kakav smo sjajan posao sklopili sa avionima. Još nekoliko takvih dobrih poslova i Hrvatska je na konju. Svi će nam zavidjeti.

Fakesve
5 godine prije

U kojoj mi diktaturi zivimo kad ovaj od nikog izabran olos odlucuje koliko ce se gmo soje uvaliti u nasu prehranu, koliko ce se skupljeg plina uvaliti na nasa ledja…mislim, tko je on osim sta je stipac guzice naseg radodajnog premijera?

Zadranin
5 godine prije

Osigurajte mi dovoljnu količinu svježeg, domaćeg fažola, i domaćih jaja.. a ja ću vama osigurati “domaći plin”.

Prdc.

Eto ga.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Kakvo pitanje kome treba? Treba amerikenjcima ali da ga plate evropljani. Yankee out of Europe, we don’t need you, we don’t like you. Svi evropljani koji toliko vole SAD neka se pakiraju i neka idu u SAD mi bez njih mozemo, ne trebaju nam ni njihovi stari avioni, ni stari vojni kamioni, ni njihovi spijuni, ni njihovi poltroni, a ne trebaju nam ni njihovi petokolonasi, ne treba nam ni NATO, bez NAto-aeako bude tr smo se odbranili i opet cemo trebalo mars stoko, van iz Hrvatske.

ratimir pod gasom
5 godine prije

nama naravno…mi ćemo profitirat a amerika će upumpavati vodu u zemlju da izađe zadnji gram plinai nafte a usput će potrovat vodu a na kraju obrušit i potopit cijeli kontinent što je opet dobro za nas

Tom
5 godine prije

Plin treba onima koji se spremaju za rat protiv rusije nemozes ratovat bez plina…

Ivo
5 godine prije

hahah…slobodno tržište i savršeni liberalni poredak…nabijem ih na k. lopovski i lažljivi sve odreda.

Mucke
5 godine prije

Kako kome treba?Pa ne mozes maznut vecu lovu nego da sklopis ugovor stetan po vlastiti narod.

Zvrk
5 godine prije

Znate ono, slobodno tržište, demokracija, preprodaja i tako to. Jesmo’l otvoreni svijetu ili nismo?

RAJKO
5 godine prije

jadno sad ako usa naredi poltronima svojim najvjernijim istocnjacima a medju njih spada i hrvatska normalno da se opce ne kupuje ruski plin vec samo normalno americki ipak su to uspravniji putovi bozji sto je htjela presjednica reci svojom uspravnicom blago hrvatima kad sljede put katolicku a ona ih je bolan i spasila otkad samo nju sljede svakA CAST

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI