fbpx

Na trgovinske ustupke u pregovorima s Trumpom je u ime EU pristao samo Juncker

eu sad

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i američki predsjednik Donald Trump su navodno uspjeli zaustaviti eskalaciju trgovinskog rata i čak planiraju raditi na novom sporazumu o slobodnoj trgovini. Međutim, Donald Trump zapravo nije dao nikakve značajne ustupke Europskoj uniji, dok je Europa obećala povećati uvoz američke robe i izgraditi nove terminale za prijem ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država.

Pregovori u Bijeloj kući su s posebnom pozornošću praćeni u Njemačkoj, gdje je u vrhu vlasti vladao pesimizam o mogućnosti sprečavanja eskalacije trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i EU. Mnogi vjerovali da će Trump uvesti carine na uvoz automobilskih proizvoda iz Europe, što bi najteže pogodilo upravo Njemačku.

EU i Sjedinjene Američke Države su na sastanku u Bijeloj kući zaključili su neku vrstu sporazuma o nenapadanju i privremeno je ukinuto pitanje nametanja carina na automobile. Sada obje strane namjeravaju pregovarati o potpunom ukidanju carina na proizvode koji nisu vezani za automobilsku industriju, kao i uklanjanju trgovinskih barijera i birokracije općenito.

Stoga iznenađujuće što je njemački ministar ekonomije Peter Altmaier bio iznenađen i na Twitteru čestitao Junckeru i Trumpu na napretku koji je spriječio trgovinski rat i spasio milijune radnih mjesta.

“Ovo je divno za cijelu svjetsku ekonomiju!”, napisao je Peter Altmaier.

Die Welt piše kako je ova strategija uistinu veliki uspjeh za Junckera i vođe EU.

“Očigledno je Europa uspjela, kombinirajući čvrstoću i spremnost na dijalog, što je potaknulo Trumpa da popusti, ali bez stvarnih i značajnih ustupaka”, za Die Welt piše Clemens Wergin.

Ali kakvo je to popuštanje bez stvarnih i značajnih ustupaka? Prema Trumpu, Europljani bi trebali gotovo odmah početi kupovati veliku količinu američke soje. S druge strane, Juncker je najavio početak intenzivnije suradnje s američkom stranom u području energetike i izgradnje više terminala za prijam američkog ukapljenog plina.

“To je također znak i za druge”, rekao je Juncker, misleći na Rusiju, jer EU želi smanjiti svoju ovisnost o ruskim dobavljačima energenata.

Juncker

FOTO: Jean-Claude Juncker

Međutim, ako pobliže promatrate zajedničku pisanu izjavu obiju strana, postaje jasno da su oba ulomka formulirana vrlo nejasno, ističe dopisnik njemačkog lista koji je u Washingtonu pratio sastanak.

Dokument sadrži samo izjavu Europe o namjeri uvoza više tekućeg plina iz Sjedinjenih Država, a soja predstavljaju samo jedno od mnogih neindustrijskih područja u kojima bi se trebale smanjiti trgovinske barijere, kao što su usluge, kemijska i medicinska proizvodnja.

Na tiskovnoj konferenciji se dao naglasak na navodne ustupke Trumpa Europskoj uniji i korak prema približavanju europskim partnerima.

Naime, primjer soje bi trebao ublažiti strahove američkih farmera, zabrinutih zbog toga što su njihovi proizvodi na kineskom tržištu postali nekonkurentni, nakon što je Peking uveo recipročne carine na američki uvoz uključujući soju.

Valja napomenuti da se glavna zadaća američkog predsjednika smanjenje visokih europskih ograničenja na automobilske proizvode iz Sjedinjenih Država, ali toga nema u sporazumu, naglašava njemački list.

Stoga je prerano za opuštanje, kaže Die Welt. Na kraju, nitko ne zna što se može dogoditi tijekom planiranih pregovora. Čak i među ekonomskim savjetnicima Trumpa oko mnogih trgovinskih pitanjima nema suglasja.

Podsjetimo i kako je završio “povijesni trgovinski dogovor” između Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, zaboravljen u Bijeloj kući nakon nekoliko tjedana

Ipak, sporazum iza kojeg stoji Europska unija je mali znak promjene kursa Trumpove administracije, jer je do sada bilo pitanje samo kada i za koliko će SAD podići carine Europi i uvesti druge protekcionističke mjere.

EU uvodu sankcije SAD

Sada se govori o tome koliko daleko obje strane žele ući u liberalizaciju gospodarskih odnosa. Juncker i Trump su se uspjeli su se složiti oko obrasca sporazuma o slobodnoj trgovini, nekoj vrsti lakše verzije starog sporazuma TTIP. U industrijskoj sferi, uz izuzetak automobilske industrije, obje strane tvrde kako žele raditi na postizanju nulte stope carinskih pristojbi i subvencija.

“Što je još važnije, SAD i EU su se dogovorile o zajedničkom djelovanju protiv nepoštenih trgovinskih praksi poput krađe intelektualnog vlasništva, prisilnog prijenosa tehnologije, industrijskih subvencija i tržišnih poremećaja za koja su kriva poduzeća u državnom vlasništvu i višak proizvodnih kapaciteta”, za Die Welt piše Clemens Wergin, pri čemu je očito da je mislio na Kinu.

Clemens Wergin sam priznaje “kako je ova mjera usmjerena protiv Kine, ali da je u tome trump u pravu i da je Zapad odavno trebao biti odlučniji i poduzeti mjere protiv kršenja međunarodnih ekonomskih propisa od strane Pekinga”.

Još nije jasno koliko će trajati ovaj mir između EU i Trumpove uprave. U normalnim uvjetima je potrebno nekoliko godina da se takvi sporazumi zaključe i godine da daju vidljive rezultate. Osim toga, Trump je više puta pokazao kako lako mijenja odluke i stavove i po tome je osebujna osoba u modernoj američkoj povijesti. Zbog toga se ne treba previše oslanjati na činjenicu da će mir tijekom pregovara biti dug. No, za zagovornike čvršćih veza Bruxellesa i Sjedinjenih Država, unatoč očitoj kapitulaciji Junckera koji se pisanom izjavom obvezao da će EU kupovati višak američke soje, LNG, usluge, kemijske i medicinske proizvode, ovo je veliki uspjeh. Naime, čak i ako je put nesiguran i trnovit, dogovoreni cilj za njih znači “kretanje u pravom smjeru”.

Naime, uoči pregovora je Trump na svom Twitteru napisao kako bi SAD i EU mogli ukinuti sve carine, trgovinske barijere i subvencije, a Juncker je pristao o tome pregovarati i neke će se ukinuti po hitnom postupku.

“To bi napokon moglo biti ono što se zove slobodno tržište i poštena trgovina. Nadam se da će to napraviti. Mi smo spremni smo, ali oni nisu!”, napisao Trump na svom Twitteru. Pogriješio je, na štetu europskih zemalja, što mu je i bio cilj.

Trumpov plan za EU – Gori od zloglasnog TTIP-a?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
put in
Gost
put in
2 godine prije

dakle, rezime, njemci su sebi obezbijedili jeftini ruski plin a sada su obećali da će francuzi, italijani, hrvati i drugi kupovati veće količine skupljeg američkog ukapljenog plina a i ostalih proizvoda a sve kako bi sačuvali njemački izvoz automobila u ameriku. pristajanje na ovakav dogovor u ostatku europske unije treba tumačiti kao čin veleizdaje i vlade ostalih država europske unije trebaju proglasiti njemačke diplomate nepoželjnim

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

A soja, petrokemija, lijekovi i med. oprema…. Da će se zajedno boriti protiv Kine….Hm?

put in
Gost
put in
2 godine prije

na ovome primjeru je jasno vidljivo zašto gospodarstva ostalih članica europske unije stagniraju i propadaju a njemačko gospodarstvo raste. ode jedan dripac u ameriku i on u ime ostatka europske unije sklopi sporazum sa amerikom i na osnovu toga sporazuma samo amerika i njemačka imaju koristi a ostali treba da one nepoželjne propratne pojave, poput kupovine skupljeg američkog ukapljenog plina ili gmo soje, prime i neutraliziraju svojim gospodarstvima. ovo je čin veleizdaje i ako ima i jedna domoljubna vlada u europskoj uniji, a ima, ovo treba odbaciti sa gađenjem.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Trapm to zna , da ovo nece pasati drugim drzavama ,zna i da junker ne zastupa interese sviju u eu… Sad je bacio mamac i lagano moze da sjedi i mezi dok ceka svadju po evropi…
Kad krene.svadja onda idu carine da glava boli…

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Alen Volio bih i želio da ste u pravu jer dosta zla je Njemačka, po meni krivac broj 1 za ratove u ex YU i za rasturanje naših gospodarstava, nanijela i nama u ex YU i ostatku EU!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Zeljko @ Naravno da je tako , to je samo manevar trampa da lakse gurne carine…. Sve se to mora sinhronizirati s brexitom kao vrhunac svega toga….
Za yu je glavni krivac amerika , njemacka je samo nizi saradnik nagradjen pljackom istocne evrope….

put in
Gost
put in
2 godine prije

što znači da je europska unija nedonošče koje nemože živjeti i funkcionirati bez “roditeljske” pažnje. a onda se postavlja pitanje kome odgovara takva europska unija. narodu sigurno ne

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Predvidjam da ce Madjari i Austrijanci prvi odhebati ovaj sporazum.

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije

Trump zna kako se igra, trebate pročitati njegovu “knjigu” o umjetnosti pregovaranja i onda će sve biti jasno. Na osnovu toga izraditi vlastitu taktiku, i na sastanke ići uvijek pripremljen. da pijandura juncker nešto vrijedi nebi ga “izabrali” jer bi mislio svojom glavom, On najviše odgovara švabama.

Krnja
Gost
Krnja
2 godine prije

Svi se ugovori moraju ratificirati u Europskom parlamentu u Bruselsu, sto ja sumnjam da ca Brusel to prihvatiti. Dovoljno je da jedna drzava ne pristane, sve treba poceti iznova.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

A sta drugo ocekivat od opjevanih Njemaca?

put in
Gost
put in
2 godine prije

i ttip su pregovarali europska unija i amerika a u tome ttip-u također jedinu korist bi izvukli njemci i amerikanci a sve na štetu ostalih gospodarstava europske unije. ovu praksu treba prekinuti

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

Posudio sam tuđi komentar sa jednog drugog portala sa svime se slažem i BTW da li je istina da je GMO zabranjen u Srbiji i u BiH jer moram sada se snabdijevati sa svime iz BiH!

“Jadna Evropa, stalno na koljenima moli za milost i pristaje na sve. Prva stvar koja bode u oči je, otkud Junckeru mandat i pristojnost, da se u ime EU dogovara o tako velikim stvarima. Koliko znam u EU nemože jedan čovek donositi tako važne odluke, bez parlamenta, jer sve drugo je diktatura. Druga stvar koja bode u oči je, da čemo svi u EU, primarno zbog Nemačkih automobila, pojest gov**, odnosno plačati čemo više za plin i jesti čemo GMO soju, jer druge osim GMO u SAD-u i nema, a mnoge analize več dugo vremena pokazuju, koliko je GMO hrana štetna za zdravlje čoveka, i koliki je porast rakavih obolenja. U glavnom sa potpunom kapitulacijom je Juncker misli da je kupio Trumpa ali kupio ga je samo za nekoliko vremena, dok opet nešto ne osmisli, jer to je kao da agresivnom čoveku stalno popuštaš, a on te ucjenjuje i stalno nešto nadje da te izkoriščava za svoj interes. Ovo je još jedan dokaz, da nam ovakva Evropa ne treba i da treba hitno neke stvari menjati.”

put in
Gost
put in
2 godine prije

slažem se. standard u europi je stalno u padu a ovim potezima su zacementirali taj trend.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

put in Sve je tako kako si napisa međutim to nije nikakva novost. To znamo. Sve EU države su pristale na to, i čini se oće joś.
Nisan primjetija da je vlast ijedne države rekla ne.
Šta se tiće Hrvatske vlada je već odlučila dovest plutajući LNG terminal i u svim drugim segmentima je poslušnija Americi nego većini zemalja EU.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Moreno U Hrvatskoj otklon od ” Danke Deutchland ” ka “velikom bratu”!

Štef
Gost
Štef
2 godine prije

Spašavanje vojnika Rayana….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Želiš li svoje proizvode izvoziti bez carina u druge države, onda neka i druge države mogu bez carina izvoziti svoju robu u tvoju državu. Ako različitim trikovima onemogućuješ druge da izvoze u tvoju zemlju, ako vlastite proizvođače skriveno i neskriveno subvencioniraš, onda zapravo varaš u trgovini. Upravo to rade Kina i EU u odnosu na SAD. Trump je odlučio to promijeniti i korak po korak, tweet po tweet doći će do cilja.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Son of Alerik Isto što i Njemačka radi nama u ex YU, mi smo zbog njihovih tzv. agendi zatvorili naše fabrike, poslali im “danak u krvi” tj. naše ljude a oni su subvencijama svojim proizvođačima uništili našu konkurentnost i naše fabrike, sljedeći u nizu je “Uljanik” Pula jer Hamburg mora da se širi, čitam i Bijela u Crnoj Gori je doživjela sudbinu “Uljanika”!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Gomila gluposti. Za naše ne/uspjehe nisu nam krivi drugi. Sve loše ‘što nam se radi’, radi nam isključivo naša država u ime potkupljenih glasačkih skupina.

Mali pas
Gost
Mali pas
2 godine prije

I ne samo to jedan od gorucih problema je podmitljivost domaceg covjeka. Korupcija je rak rana naseg drustva i dok ne maknemo kulturu davanja mita za sve vrste usluga promjene idu krajnje sporo. Pohlepa i korupcijske djelatnosti su nas kostale ekonomske slobode i sami smo si krivi. Vidjeli zapadnjaci da nekim balkancima treba gurnit koji dinar a ovi narodi jedva docekali.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

@mali pas, potpuno si u pravu.
Jos nadodaj da niti jedan korumpirani, podmitljivi politicar nije zavrsio u zatvoru, niti vratio mito, niti vratio novce stecene malverzacijama zahvaljujuci nasim sudovima cak i uz predocene dokaze, dobit ces glavni razlog bjezanije mladih sa ovih prostora u strane zemlje.
Skoro tri desetljeca to traje, ali marva i dalje glasa za iste.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Mali pas @ korupcija je prisutna u svim drustvima danasnjice od vjerske ksa pa preko rusije ,kine , pa sve do zapada koji je teska kategorija u korupciji…
Svijet je zagadjen korupcijom i bilo ko ,ko ima kakvog doticaja s amerikom moze ovekivati korupciju u svome dvoristu…
Opet onaj ko stampa pare je glava korupcije i tako upravlja s usa koja upravlja na isti nacin s ostalima nize u hijerarhiji…
Lanac koruptizma sa sjedistem u sad vec de facto jerusalimu…

milan
Gost
milan
2 godine prije

Ako smijem da konstatiram korupcija je imanentna covjeku tj. socijalnim strukturama, jer drustva su i osnovana na bazi prevashodno covjekovog interesa za svacim necim! Proglasava se da korupcija postoji onda, kada je postala samorealizirajuca, manje bitno jer je potrebita ili, kada to odgovara odredjenim politickim organizacijama. Neodstranjiva je, neunistiva je jer, odstraniti korupciju je isto kao da se odreknete postojeceg drustvenog uredjenja i pravite neko novo drzavno-socijalno uredjenje.

pppp
Gost
pppp
2 godine prije

Nisu nam krivi drugi, već domaći izdajnici i petokolonaši!

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

SOA Previše pojednostavljujeś stvari.
Okay, ako EU ukine carine recimo na svu amerićku robu, zašto onda EU mora uzimat GMO soju i skuplji LNG . . .
Nadalje radi se i o skroz drugačijim standardima . . . koja bi to strana tribala prihvatit čije standarde . . .

Arch
Gost
Arch
2 godine prije

Trump je upravo USA proizvođačima soje dodjelio 12 mlrd$ subvencija! Osim toga, USA već dugo subvencioniraju svoju proizvodnju (o financijskom sektoru da ne govorim) uključujući i automobile (još od vremena Lee Iaccoce i njegovog legendarnog ‘spašavanja’ Chryslera, pa sve do Elona Muska i njegove Tesle). Subvencije su USA izum, ali kao i sve drugo, kad im odgovara šute, kad im ne odgovara prozivaju druge, pa dok ide, ide. Trump, za razliku od tebe, sve to dobro zna, samo se pravi blesav jer njemu je to posao. Ali šta je tebi?

Tomisantak
Gost
Tomisantak
2 godine prije

Interesantni su ti ustupci….. Cijela europa bi trebala kupovati skuplji Američki plin a Njemačka dobija jeftiniji Ruski….. A ustupci Amerike je da se neće dizati carine na izvoz automobila a automobile opet izvozi samo Njemačka……. Znaći Švabe našim kur_em gloginje mlate…..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Netočno. Automobile izvozi cijela Europa. U Hrvatskoj je to industrija koja zapošljava oko 10 000 radnika i ima prihode od 4 milijarde kuna na godinu.Europa će uvijek kupovati dostupniji i jeftiniji plin. Američki ne može, ako nema terminala. Na čiji će trošak ići izgradnja terminala, to već može biti predmet pregovora.

put in
Gost
put in
2 godine prije

netreba klati vola radi kile mesa. 4 mijirade kuna nije ni 1% gdp-a hrvatske. sada radi toga treba uništiti kompletno hrvatsko gospodarstvo. i drugo, francuski proizvođači automobila imaju svoje pogone u usa pa neće biti toliko na udaru američkih sankcija poput njemačkih proizvođača i ovdje je riječ o dilu isključivo koji ide u korist njemačkoj (jer će sačuvati radna mjesta u njemačkoj) i njemačkim proizvođačima

Nino
Gost
Nino
2 godine prije

Pišeš čiste laži. Na američkom tržištu njemački proizvođači dominiraju u klasi luksuznih automobila (bmw, ww, audi, mercedes) i svi oni imaju tvornice u Americi i proizvode aute tamo. Naravno, domaća proizvodnja je puno veća. Tu su oni u puno povoljnijem položaju od Francuske ali nije poanta u tome. Ako se Njemačka i Francuska ne uspiju dogovoriti da zajedno predvode pokret otpora (a Macron je već rekao da će oći na pojedinačne dogovore) a mi ostali ih podržimo u tome onda nema nade za EU.

put in
Gost
put in
2 godine prije

pa ako je tako, kako to da trump uvodi carine na uvoz njemačkih automobila i zašto je juncker bio na sastanku kod trumpa. molim te da nas prosvjetliš

Nino
Gost
Nino
2 godine prije

Ono što sam ja napisao su javno dostupni podaci. Američko tržište automobila je puno veće nego što su kapaciteti tvornica tamo tako da Njemačka i Francuska plasiraju tamo puno više auta iz domaće (EU) proizvodnje. Trump prijeti Njemačkoj da će im naštetiti na taj način ako se ne odreknu drugog kraka “Sjevernog toka” (plinovoda). Ponovit ću i ovdje, Juncker nije ništa potpisao, sastank nije postigao ništa, dogovoreno je samo da se nastavi razgovarati i da se ne zaoštrava situacija. Prestanite dizati paniku i napadati Njemačku bez razloga.

benty20
Gost
benty20
2 godine prije

Balon koji se stalno napuhuje mora puknuti! Rak na kraju pojede sam sebe… Sve su ove mjere privremeno krpanje i neće spriječiti ono neminovno! Mrzim termin “održivi razvoj”, ali mislim da bi trebalo ukazati na njega megalomanski proizvođačima koji iz godine u godinu samo gomilaju rast i nemilosrdno gaze sve pred sobom. I onda kad negdje zapne onda cijeli svijet ima problem zbog njih par debelih guzičara…
Po ovome ispada da će Hrvatska, bez obzira na volju njenih građana biti prisiljena na gradnju LNG terminala na Krku! To bi značilo da će naša “DEMOKRATSKI BIRANA VLAST” morati učiniti extra dodatne napore kako bi Hrvati shvatili da nam je pametnije zariskirati s onečišćenjem mora i dati uniji pristup plinu, za kojeg, zbog njegove cijene baš i nije sigurno da će biti ekstra tražena roba. To je samo potrvrda da mi ne biramo, u stvari da biramo između onih koje su nam postavili zapadnjački vladari. Tako svjedočimo čestom Junkerovom tapšanju Plenkovićeve guze ispred tv kamera, a malo se nas pita tko je izabrao tog Junkera, koji u ime desetaka milijuna europljana odlučuje u naše ime…

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

I treba Tramp da pritisne Impotentnu EUniju.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

“Što je još važnije, SAD i EU su se dogovorile o zajedničkom djelovanju protiv nepoštenih trgovinskih praksi poput krađe intelektualnog vlasništva” – hahaha, kasno, Kinezi vas vise ne trebaju. Postali su druga najveca R&D sila (odmah iza SAD-a, prestigli Europu), na prvom mjestu su u citavom nizu tehnologija (supercomputing, kvantna komunikacija, hipersonicne letjelice, energetske tehnologije), sada se mogu zahvaliti i reci – dalje nastavljamo sami. Stvaraju najveci broj znanstvenika na svijetu i to im se vec isplacuje.
Ovo je samo dokaz koliko je zapad postao u svojim strategijama trom, neucinkovit, uspavan.

Jim
Gost
Jim
2 godine prije

Postoji jedan alat da se eu rjesi genocidne soje iz amerike je da su uvozi soja iz Ruske federacije bez carine ovako bi režim preko bare dobio po njusci ali to su samo moje puste želje.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Soja je (uz kukuruz i pamuk) najvise genetski modificirana hrana u cijoj proizvodnji, naravno, izuzetni prednjace. Uvoz americke GMO hrane bez ikakvih regula (koje EU za sada donekle ima) nece biti nikako dobro po nase zdravlje. Preporucam knjige Marijana Josta: (iz)um bez (raz)uma i Sjeme unistenja od Williama Engdahla koga zanima GMO agenda.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

98 % soje u svetskom prometu je GMO.
45 % sojine sačme je iz Argentine.
Nije problem GMO već poreklo i cena soje?
Soja koja se uvozi je iz Brazila, Argentine i cenovno je povoljnija od soje iz SAD. i naravno da je Južnoamerička soja GMO.
Tramp samo kaže: Morate i od nas da kupujete soju!

Nino
Gost
Nino
2 godine prije

Prvo da bude jasno, ništa nije potpisano! Dogovoreno je samo da treba pregovarati i da u ovom trrenutku ne treba zaoštravati situaciju. Sve ovo što se piše je samo Trumpova lista želja, njegov način pregovora. Puštaju se baloni ne bi li se EU razjedinila i tako lakše pokorila. To je problem sa budalama što ne žele priznati da su budale. Tko je kriv malim zemljama koje nisu htjele plinovod “Južni tok”. Zato što je ruski? Pa će rađe kupovati puno skuplji ukapljeni plin jer je to američki. Sve će to biti plaćeno kreditima koji se nikada neće moći otplatiti, političari će stavljati novce u svoj džep a budale će im još i pljeskati. Počnimo svi razmišljati kao normalni ljud, što bi učinio da je to tvoje i da ti odlučuješ? Svjesno kupovao nešto skuplje i tako uništio svoj posao i budućnost svojoj djeci jer im ništa ne bi ostavio (osim dugova).

Spektator
Gost
Spektator
2 godine prije

Svi koji potcjenjuju Trumpa jako griješe. Njegov kaubojski stil i zastrašivanje suparnika služe za ostvarivanje boljih pregovaračkih pozicija. Amerika je stvarno u problemima s golemim deficitom, vojni budžet nezaustavljivo raste i već je praktički veći od ostatka svijeta zajedno. Efekti tih golemih troškova moraju se očitovati u ekonomskim probicima SAD-a i to je ono što Trump želi postići. S druge strane ide u pregovore i sučeljavanje sa svima što je najbolji način da stvori realniju sliku međunarodnih zbivanja. Nažalost mi mali ćemo biti kolateralne žrtve, što se vidi iz povlaštenog
tretmana Njemačke u odnosu na ostale EU zemlje.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Ko je Juncker? Šta je EU komisija? Junker je samo vojnik EU komisije i nije bitna njegova nacionalnost nego za koga radi. Svako ko bar malo prati dogadjanja zadnjih godina vidi iz aviona da EU komisija ne radi u interesu EU. Gazde EU svog najveceg vazala u EU Njemacku hrane sa svog stola samo dok je apsolutno poslusna. Cim Njemacka povuce neki potez u svoju korist povlace se potezi da se kazni. Tako je Merkel bila glavna dok je pozivala migrante u EU i radila na agendi gazda. Kad je vidila da je Nijemci nece vise izabrati pokusala je zaustaviti migrante i odmah je poceo medijski linc iste i ona sad na izborima ode. Sad je isto Njemacka napravila potez u svoju korist sa Sjevernim tokom 2 i odmah dolazi kazna. Sta se prvo spomenulo? Carine na automobile. U Njemackoj skoro 10 miliona ljudi sto direktno sto indirektno zivi od autoindustrije. Ako ameri uvedu te carine Njemacka je na koljenima. Ovo sad je bilo pokazivanje batine Njemackoj i Njemacka je dobro shvatila poruku. Sad niko iz Njemacke nece nista talasati dok se prave novi dogovori o trgovini. Ti dogovori ce biti napravljeni 100% na stetu Evrope u cjelini. Na njima ce izgubiti i Njemacka ali bice im ipak manje bolno nego carine na aute. Ako se onaj ko zamjeni Merkelicu drzne osporit sporazume odmah ce im leci carine pa tako sa sigurnoscu mozemo reci da ce Njemacki politicari radje zavaliti cijelu Evropu nego sjebat samo sebe. Tako je to kad si vazal. Jedini nam je spas svima oduzimanje svih ovlasti EU komisiji jer njima svakako niko od Evropljana nije ni dao ovlast niti ih izabrao. Da se to desi trebaju se pokrenuti miloni ljudi u Evropi i izaci na ulice. Tesko da ce doci do toga jer gazde kontroliraju medije i vecina ovaca mirno pase i ne uvidja da je oploljena vukovima. Ipak nadam se da bi Madjari,Austrijanci i mozda jos poneko mogao pokusati da se izbori za svoje interese pa se mozda otvore oci vecem broju ljudi. Inace alternativa nam je nikakva. Ono sto smo mi nazivali Evropskom kulturom i nacinom zivota za 10-20 godina vise nece postojati.

Krnja
Gost
Krnja
2 godine prije

Sve je to jedna najobicnija obmana.Amerika sve placa svojim dolarima a Europa sto god uvozi iz USA placa isto sa dolarima koje Amerika stampa, a tako je ista situacija sa svim ostalim drzavama.To je najobicniji kolnijalni odnos. I jos se Trump ima obraza buniti, a Junker?Jeli poljubio Trumpove skute i moliko za oprost?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
43
0
()
x