Na trgovinske ustupke u pregovorima s Trumpom je u ime EU pristao samo Juncker

eu sad
43 komentara

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i američki predsjednik Donald Trump su navodno uspjeli zaustaviti eskalaciju trgovinskog rata i čak planiraju raditi na novom sporazumu o slobodnoj trgovini. Međutim, Donald Trump zapravo nije dao nikakve značajne ustupke Europskoj uniji, dok je Europa obećala povećati uvoz američke robe i izgraditi nove terminale za prijem ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država.

Pregovori u Bijeloj kući su s posebnom pozornošću praćeni u Njemačkoj, gdje je u vrhu vlasti vladao pesimizam o mogućnosti sprečavanja eskalacije trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i EU. Mnogi vjerovali da će Trump uvesti carine na uvoz automobilskih proizvoda iz Europe, što bi najteže pogodilo upravo Njemačku.

EU i Sjedinjene Američke Države su na sastanku u Bijeloj kući zaključili su neku vrstu sporazuma o nenapadanju i privremeno je ukinuto pitanje nametanja carina na automobile. Sada obje strane namjeravaju pregovarati o potpunom ukidanju carina na proizvode koji nisu vezani za automobilsku industriju, kao i uklanjanju trgovinskih barijera i birokracije općenito.

Stoga iznenađujuće što je njemački ministar ekonomije Peter Altmaier bio iznenađen i na Twitteru čestitao Junckeru i Trumpu na napretku koji je spriječio trgovinski rat i spasio milijune radnih mjesta.

“Ovo je divno za cijelu svjetsku ekonomiju!”, napisao je Peter Altmaier.

Die Welt piše kako je ova strategija uistinu veliki uspjeh za Junckera i vođe EU.

“Očigledno je Europa uspjela, kombinirajući čvrstoću i spremnost na dijalog, što je potaknulo Trumpa da popusti, ali bez stvarnih i značajnih ustupaka”, za Die Welt piše Clemens Wergin.

Ali kakvo je to popuštanje bez stvarnih i značajnih ustupaka? Prema Trumpu, Europljani bi trebali gotovo odmah početi kupovati veliku količinu američke soje. S druge strane, Juncker je najavio početak intenzivnije suradnje s američkom stranom u području energetike i izgradnje više terminala za prijam američkog ukapljenog plina.

“To je također znak i za druge”, rekao je Juncker, misleći na Rusiju, jer EU želi smanjiti svoju ovisnost o ruskim dobavljačima energenata.

Juncker
FOTO: Jean-Claude Juncker

Međutim, ako pobliže promatrate zajedničku pisanu izjavu obiju strana, postaje jasno da su oba ulomka formulirana vrlo nejasno, ističe dopisnik njemačkog lista koji je u Washingtonu pratio sastanak.

Dokument sadrži samo izjavu Europe o namjeri uvoza više tekućeg plina iz Sjedinjenih Država, a soja predstavljaju samo jedno od mnogih neindustrijskih područja u kojima bi se trebale smanjiti trgovinske barijere, kao što su usluge, kemijska i medicinska proizvodnja.

Na tiskovnoj konferenciji se dao naglasak na navodne ustupke Trumpa Europskoj uniji i korak prema približavanju europskim partnerima.

Naime, primjer soje bi trebao ublažiti strahove američkih farmera, zabrinutih zbog toga što su njihovi proizvodi na kineskom tržištu postali nekonkurentni, nakon što je Peking uveo recipročne carine na američki uvoz uključujući soju.

Valja napomenuti da se glavna zadaća američkog predsjednika smanjenje visokih europskih ograničenja na automobilske proizvode iz Sjedinjenih Država, ali toga nema u sporazumu, naglašava njemački list.

Stoga je prerano za opuštanje, kaže Die Welt. Na kraju, nitko ne zna što se može dogoditi tijekom planiranih pregovora. Čak i među ekonomskim savjetnicima Trumpa oko mnogih trgovinskih pitanjima nema suglasja.

Podsjetimo i kako je završio “povijesni trgovinski dogovor” između Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, zaboravljen u Bijeloj kući nakon nekoliko tjedana

Ipak, sporazum iza kojeg stoji Europska unija je mali znak promjene kursa Trumpove administracije, jer je do sada bilo pitanje samo kada i za koliko će SAD podići carine Europi i uvesti druge protekcionističke mjere.

EU uvodu sankcije SAD

Sada se govori o tome koliko daleko obje strane žele ući u liberalizaciju gospodarskih odnosa. Juncker i Trump su se uspjeli su se složiti oko obrasca sporazuma o slobodnoj trgovini, nekoj vrsti lakše verzije starog sporazuma TTIP. U industrijskoj sferi, uz izuzetak automobilske industrije, obje strane tvrde kako žele raditi na postizanju nulte stope carinskih pristojbi i subvencija.

“Što je još važnije, SAD i EU su se dogovorile o zajedničkom djelovanju protiv nepoštenih trgovinskih praksi poput krađe intelektualnog vlasništva, prisilnog prijenosa tehnologije, industrijskih subvencija i tržišnih poremećaja za koja su kriva poduzeća u državnom vlasništvu i višak proizvodnih kapaciteta”, za Die Welt piše Clemens Wergin, pri čemu je očito da je mislio na Kinu.

Clemens Wergin sam priznaje “kako je ova mjera usmjerena protiv Kine, ali da je u tome trump u pravu i da je Zapad odavno trebao biti odlučniji i poduzeti mjere protiv kršenja međunarodnih ekonomskih propisa od strane Pekinga”.

Još nije jasno koliko će trajati ovaj mir između EU i Trumpove uprave. U normalnim uvjetima je potrebno nekoliko godina da se takvi sporazumi zaključe i godine da daju vidljive rezultate. Osim toga, Trump je više puta pokazao kako lako mijenja odluke i stavove i po tome je osebujna osoba u modernoj američkoj povijesti. Zbog toga se ne treba previše oslanjati na činjenicu da će mir tijekom pregovara biti dug. No, za zagovornike čvršćih veza Bruxellesa i Sjedinjenih Država, unatoč očitoj kapitulaciji Junckera koji se pisanom izjavom obvezao da će EU kupovati višak američke soje, LNG, usluge, kemijske i medicinske proizvode, ovo je veliki uspjeh. Naime, čak i ako je put nesiguran i trnovit, dogovoreni cilj za njih znači “kretanje u pravom smjeru”.

Naime, uoči pregovora je Trump na svom Twitteru napisao kako bi SAD i EU mogli ukinuti sve carine, trgovinske barijere i subvencije, a Juncker je pristao o tome pregovarati i neke će se ukinuti po hitnom postupku.

“To bi napokon moglo biti ono što se zove slobodno tržište i poštena trgovina. Nadam se da će to napraviti. Mi smo spremni smo, ali oni nisu!”, napisao Trump na svom Twitteru. Pogriješio je, na štetu europskih zemalja, što mu je i bio cilj.

Trumpov plan za EU – Gori od zloglasnog TTIP-a?

jean claude junckerPeter AltmaierSankcijettip
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
put in
5 godine prije

dakle, rezime, njemci su sebi obezbijedili jeftini ruski plin a sada su obećali da će francuzi, italijani, hrvati i drugi kupovati veće količine skupljeg američkog ukapljenog plina a i ostalih proizvoda a sve kako bi sačuvali njemački izvoz automobila u ameriku. pristajanje na ovakav dogovor u ostatku europske unije treba tumačiti kao čin veleizdaje i vlade ostalih država europske unije trebaju proglasiti njemačke diplomate nepoželjnim

Štef
5 godine prije

Spašavanje vojnika Rayana….

Son of Alerik
5 godine prije

Želiš li svoje proizvode izvoziti bez carina u druge države, onda neka i druge države mogu bez carina izvoziti svoju robu u tvoju državu. Ako različitim trikovima onemogućuješ druge da izvoze u tvoju zemlju, ako vlastite proizvođače skriveno i neskriveno subvencioniraš, onda zapravo varaš u trgovini. Upravo to rade Kina i EU u odnosu na SAD. Trump je odlučio to promijeniti i korak po korak, tweet po tweet doći će do cilja.

Tomisantak
5 godine prije

Interesantni su ti ustupci….. Cijela europa bi trebala kupovati skuplji Američki plin a Njemačka dobija jeftiniji Ruski….. A ustupci Amerike je da se neće dizati carine na izvoz automobila a automobile opet izvozi samo Njemačka……. Znaći Švabe našim kur_em gloginje mlate…..

benty20
5 godine prije

Balon koji se stalno napuhuje mora puknuti! Rak na kraju pojede sam sebe… Sve su ove mjere privremeno krpanje i neće spriječiti ono neminovno! Mrzim termin “održivi razvoj”, ali mislim da bi trebalo ukazati na njega megalomanski proizvođačima koji iz godine u godinu samo gomilaju rast i nemilosrdno gaze sve pred sobom. I onda kad negdje zapne onda cijeli svijet ima problem zbog njih par debelih guzičara… Po ovome ispada da će Hrvatska, bez obzira na volju njenih građana biti prisiljena na gradnju LNG terminala na Krku! To bi značilo da će naša “DEMOKRATSKI BIRANA VLAST” morati učiniti extra dodatne napore kako bi Hrvati shvatili da nam je pametnije zariskirati s onečišćenjem mora i dati uniji pristup plinu, za kojeg, zbog njegove cijene baš i nije sigurno da će biti ekstra tražena roba. To je samo potrvrda da mi ne biramo, u stvari da biramo između onih koje su nam… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

I treba Tramp da pritisne Impotentnu EUniju.

tuf
5 godine prije

“Što je još važnije, SAD i EU su se dogovorile o zajedničkom djelovanju protiv nepoštenih trgovinskih praksi poput krađe intelektualnog vlasništva” – hahaha, kasno, Kinezi vas vise ne trebaju. Postali su druga najveca R&D sila (odmah iza SAD-a, prestigli Europu), na prvom mjestu su u citavom nizu tehnologija (supercomputing, kvantna komunikacija, hipersonicne letjelice, energetske tehnologije), sada se mogu zahvaliti i reci – dalje nastavljamo sami. Stvaraju najveci broj znanstvenika na svijetu i to im se vec isplacuje.
Ovo je samo dokaz koliko je zapad postao u svojim strategijama trom, neucinkovit, uspavan.

Jim
5 godine prije

Postoji jedan alat da se eu rjesi genocidne soje iz amerike je da su uvozi soja iz Ruske federacije bez carine ovako bi režim preko bare dobio po njusci ali to su samo moje puste želje.

Tupko Glupko
5 godine prije

Soja je (uz kukuruz i pamuk) najvise genetski modificirana hrana u cijoj proizvodnji, naravno, izuzetni prednjace. Uvoz americke GMO hrane bez ikakvih regula (koje EU za sada donekle ima) nece biti nikako dobro po nase zdravlje. Preporucam knjige Marijana Josta: (iz)um bez (raz)uma i Sjeme unistenja od Williama Engdahla koga zanima GMO agenda.

Nino
5 godine prije

Prvo da bude jasno, ništa nije potpisano! Dogovoreno je samo da treba pregovarati i da u ovom trrenutku ne treba zaoštravati situaciju. Sve ovo što se piše je samo Trumpova lista želja, njegov način pregovora. Puštaju se baloni ne bi li se EU razjedinila i tako lakše pokorila. To je problem sa budalama što ne žele priznati da su budale. Tko je kriv malim zemljama koje nisu htjele plinovod “Južni tok”. Zato što je ruski? Pa će rađe kupovati puno skuplji ukapljeni plin jer je to američki. Sve će to biti plaćeno kreditima koji se nikada neće moći otplatiti, političari će stavljati novce u svoj džep a budale će im još i pljeskati. Počnimo svi razmišljati kao normalni ljud, što bi učinio da je to tvoje i da ti odlučuješ? Svjesno kupovao nešto skuplje i tako uništio svoj posao i budućnost svojoj djeci jer im ništa ne bi ostavio (osim… Čitaj više »

Spektator
5 godine prije

Svi koji potcjenjuju Trumpa jako griješe. Njegov kaubojski stil i zastrašivanje suparnika služe za ostvarivanje boljih pregovaračkih pozicija. Amerika je stvarno u problemima s golemim deficitom, vojni budžet nezaustavljivo raste i već je praktički veći od ostatka svijeta zajedno. Efekti tih golemih troškova moraju se očitovati u ekonomskim probicima SAD-a i to je ono što Trump želi postići. S druge strane ide u pregovore i sučeljavanje sa svima što je najbolji način da stvori realniju sliku međunarodnih zbivanja. Nažalost mi mali ćemo biti kolateralne žrtve, što se vidi iz povlaštenog
tretmana Njemačke u odnosu na ostale EU zemlje.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Ko je Juncker? Šta je EU komisija? Junker je samo vojnik EU komisije i nije bitna njegova nacionalnost nego za koga radi. Svako ko bar malo prati dogadjanja zadnjih godina vidi iz aviona da EU komisija ne radi u interesu EU. Gazde EU svog najveceg vazala u EU Njemacku hrane sa svog stola samo dok je apsolutno poslusna. Cim Njemacka povuce neki potez u svoju korist povlace se potezi da se kazni. Tako je Merkel bila glavna dok je pozivala migrante u EU i radila na agendi gazda. Kad je vidila da je Nijemci nece vise izabrati pokusala je zaustaviti migrante i odmah je poceo medijski linc iste i ona sad na izborima ode. Sad je isto Njemacka napravila potez u svoju korist sa Sjevernim tokom 2 i odmah dolazi kazna. Sta se prvo spomenulo? Carine na automobile. U Njemackoj skoro 10 miliona ljudi sto direktno sto indirektno zivi od… Čitaj više »

Krnja
5 godine prije

Sve je to jedna najobicnija obmana.Amerika sve placa svojim dolarima a Europa sto god uvozi iz USA placa isto sa dolarima koje Amerika stampa, a tako je ista situacija sa svim ostalim drzavama.To je najobicniji kolnijalni odnos. I jos se Trump ima obraza buniti, a Junker?Jeli poljubio Trumpove skute i moliko za oprost?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI