Rat u Kašmiru eskalira – Indija ne odgovara na pakistansku ponudu za dijalog

Indija specijalna jedinica Para
69 komentara

Nakon što je indijsko zrakoplovstvo jučer provelo zračne udare po kampu islamističke skupine Jaish-e-Mohammad, pakistanska vojska je danas oborila dva indijska borbena zrakoplova, a kasnije i jedan helikopter Mi-17.

Prethodno je indijska artiljerija žestoko bombardirala pogranično područje Bhimber Sialkot, prenosi Pakistan Tribune.

Teško je procijeniti broj žrtava na obje strane. Za prvi napad pakistanski izvori tvrde da su uspjeli potjerati indijsku eskadrilu iznad naseljenih područja i da su indijski piloti bombe bacili na nenaseljeno područje. Indija tvrdi da je uspješno bombardirala kamp terorističke skupine i usmrtila 200 do 300 militanata.

Od dva oborena indijska zrakoplova posada jednog je stradala, a drugi je pao na pakistanski dio Kašmira. Indijski pilot Abhinandan, koji je upravljao tim zrakoplovom, katapultirao se i zarobljen je.

Jutros je Pakistan zatvorio svoj zračni prostor za sve civilne letova, a danas poslijepodne je pakistanski premijer Imran Khan Indiji ponudio dijalog.

U trenutku dok se čekao odgovor iz New Delhija je stigla vijest da je Indija oborila pakistanski zrakoplov u Kašmiru.

mapa Kašmir sukobi 26/27.2.2019.
FOTO – Kronologija i područje sukoba

Dan nakon operacije koju je u utorak pokrenuo New Delhi, koju je nazvao “preventivnim bombardiranjem” terorističkog kampa u Pakistanu, pakistanske zračne snage su “napale vojna postrojenja” u indijskom dijelu Kašmira, ali su “pokušaji Pakistana uspješno osujećeni”, rekao je Raveesh Kumar, glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova.

Informacije koje objavljuju državne agencija i ministarstva obrane obje strane su oprečne, ali Indija priznaje gubitak borbenog zrakoplova MiG 21Bison i da je nestao jedan pilot.

“U angažmanu protiv pakistanskih zračnih snaga smo, nažalost, smo izgubili jedan MiG21Bison. Pilot je nestao u akciji. Pakistan tvrdi da je u njihovom pritvoru., utvrđujemo činjenice”, rekao je Raveesh Kumar, ali je pakistanska strana kasnije objavila snimku zarobljenog pilota Abhia Nandana.

Kumar je također tvrdio da je ranije danas jedan pakistanski F-16 oboren od strane indijskih snaga.

Međutim, general pakistanske vojske Asif Ghafoor je pojasnio da borbeni zrakoplovi F-16 nisu dio formacije koja se bori protiv indijskih zrakoplova.

Prije najnovije vijesti o obaranju drugog, ili možda prvog pakistanskog zrakoplova, koja još treba biti potvrđena, premijer Pakistana, Imran Khan je indijskom premijeru Narendri Modiju ponudio dijalog. Doduše, ponuda je uslijedila nakon što su pakistanske zračne snage srušile dva indijska borbena zrakoplova, ali i nakon zračnih i artiljerijskih udara indijske vojske na pakistanski teritorij.

Imran Khan
FOTO: Imran Khan

U svom obraćanju naciji, premijer Khan je kazao kako bi Indija trebala razmisliti o tome gdje želi dovesti ovu situaciju.

Nazivajući ranije provedeni teroristički napad u Pulwami na indijske policajce tragedijom, premijer Imran Khan je rekao kako u potpunosti razumije bol žrtava jer je i sam svjedok rata i uništenja.

“Ponudili smo Indiji zajedničku istragu za napad u Pulwami, jer u interesu Pakistana nije da se naš teritorij koristi za napade protiv bilo koje zemlje“, rekao je Imran Khan.

Iako smo iskreno ponudili da istražimo incident, Indija je djelovala nezrelo, kazao je pakistanski premijer i govorio javnosti o eksponencijalnom porastu tenzija između dviju susjednih zemalja.

JF-17 Pakistan PAF
FOTO: pakistanski JF-17

Ranije je generalni direktor pakistanskih obavještajnih službi ISPR, general Asif Ghafoor, također održao tiskovnu konferenciju na kojoj je tvrdio da se zemlja zalaže za mir.

“Pakistan ne želi rat. Mi smo svoje ciljeve gađali u samoobrani i na otvorenom, namjerno izbjegavajući eskalaciju”, rekao je general Ghafoor.

Sada je vlada Narendre Modija u dilemi. Koliko god u početku vjerovao da je operacija protiv terorista skupine Jaish-e-Mohammad bila briljantna, čini se da je za Aziju i cijeli svijet najbolje da dođe do “deeskalacije”.

U međuvremenu obje strane raspoređuju pojačanja na potencijalnu liniju fronta, gdje od sinoć dovlače tenkove, oklopna borbena vozila, artiljeriju, a brojni veliki gradovi su proglasili najvišu razinu uzbune.

VIDEO: Pilot Hasan Siddiqui pripadnik 14. skvadrona PAF-a na aerodromu Minhas pored aviona  JF-17 Block-II kojim je oborio indijski MiG21Bison

Teroristički napadi u Iranu i Indiji – Kome odgovara da je kriv Pakistan i kako izbjeći rat?

Indijsko zrakoplovstvo bombardiralo teritorij Pakistana

Pakistan oborio dva indijska zrakoplova. Svjedočimo li početku novog rata?

Imran KhanJF-17Narendra Modi
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

šta je baba vanga rekla:
uništenje svijeta će početi u hindustanu
dva ovna na brvnu
budalaši

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Briti su otrov posejali kad su vidjeli da moraju iz Indije kao okupator bjezati…posejali su mrznju religijsku.
.Kako ovaj otrov zvuci poznato nami s ex Yu hmmmm A Indijski velikan Gandi je zapisao i ovo ,,kad vidite da se 2 ribe svadjaju na dnu rijeke znajte da su englezi blizu.

Janoš
5 godine prije

U kontekstu “Puta svile” ovo baš i ne paše Kinezima.

Laki Topalović
5 godine prije

Čitao sam ranije dok se kuhalo, da je Modi mislio baciti tonu bombi, što objektivno i nije nešto, na kampove JeM-a u južnom Pakistanu, a da Islamabad neće odgovoriti i tako će dobiti poene za predstojeće izbore. Ali je Khan rekao da će odgovoriti. Sada postoje info da iranska IRGC balističkim raketama kratkog dometa misli gađati kampove sunitskih separatista i pakistanskom Balučistanu. Ako to bude, a ne vjerujem, to je gadno. Općenito je indijski napad bio igrokaz. Pakistanski izvori pokazuju tri kratera u brdu i kažu da je jedna osoba ranjena. Ako je trebalo za izbore, onda je Modi poludio

Laki Topalović
5 godine prije

Sad sam gledao video, pa pakistanska vojska je ovog indijskog pilota doslovno spasila da ga ne linčuju . Pao je u komadu, onda su ga okružili ljutiti civili i kasnije izlazi sav krvav, sreća njegova. I šta je mogao raditi s avionom MiG-21 tamo. Za čega to služi? Ja sam mislio samo za predstave u nas u RH?

Arcibald Rajs
5 godine prije

Bojim se da je ovde u igri mnogo vise nego sto se cini na prvi pogled. Destabilizacija centralne Azije uz dovlacenje islamske drzave iz Sirije i Iraka, uz povlacenje americkih snaga vodi direktno ka skretanju paznje sa Venecuele i onoga sto ce se tamo desiti. Ovde je u pitanju sahovska rokada i prekomponovanje strateskih pozicija kao priprema za jos ozbiljniji sukob koji sledi globalno. Rovovi se kopaju…

ekofvrogewnrgfnewrfneurnfuwer
5 godine prije

Nebitno je što želi Kan, bitno je što žele oni koji su ovo producirali, režirali, inscenirali. Pogled na marku šturmgewera na prvoj fotki otkriva od kuda sve to dolazi. Inaće kafeni bude se ponašaju kao i tvorci šturmgewera na fotki, fasciji samo takovi, za njih su pakiji bebe. Ne brinem se za pakije, oplest će oni sa nukleusom kad budu ugroženi. Vidi se iz nastupa tko je tu nahuškan i kurči se ko odabrani a tko je mekši.

Ante
5 godine prije

Amerikanci tu imaju svoje papke. Taj sukob služi da se uništit Kineski put svile, da se uvuče Iran u rat, da se stvore preduvjeti za kaos koji će služiti za odvraćanje od bitnijih stvari, koje će se događati uz ovaj sukob ako se nastavi.

Tom
5 godine prije

Dobro brate Indija je u nspad poslala Mig21 , sprdate li se to ! Pored svih najmodernjih ruskih i americkih lovaca kojih imaju ovi salju ovo praistorisko cudo koju jos samo neka zapadnobalkanka plemena koriste :)) to su kao neke provokacije ajde oborite nas pa da idemo dalje….

Riddick
5 godine prije

Nadam se da se ova spirala nasilja okoncati sto pre.

Retro
5 godine prije

Boli me briga i za jedne i druge, inace ovi Pakistanci kao da jos zive u 10 stoljecu, barbari najveci

dr drug
5 godine prije

… ovo nikako nije dobro ni po Ruse ni Kineze, Iran Indiju i Pakistan a vidi se debela korist za sad (ako se situacija ne smiri) put svile postaje planirani put svile, nestabilnost regije znaci i smanjenje kapitala, novca, ulaganja, i opcenito poslovanja u susjedstvu a pogledajmo kartu i vidimo koga ce sve to pogodit, takodjer skretanje s Venecuele tj americkog dvorista a i upozorenje Kini i Indiji da olade od Venecuele(mislim na potporu i pomoc koju daju). Mozda su ameri skontali gubimo br 1 u svetu ali necemo ni biti br 5 i 7 ili ko zna koji….. a vidimo kako s gospodarstva i ekonomija susjednih zemalja a i samih aktera rastu …. i Yugi su napravili haos zato ato su predvidjali da ce za 10 god ojacati( u europi bi bila medju prve 3 zemlje navodno) [da odma odgovorim onima koji ce rec kakva Juga kakva medju prve3….]… Čitaj više »

Šule
5 godine prije

Rusofili i Kinezi pa jeste vi svjesni da iza ove provokacije stoji princ Salman u dogovoru sa USA diplomatima jer problem je Kina saveznik Pakistana a Indija zbog najavljene kupnje S_400, normalno to treba silom spriječit a Rusofilima poruka ipak je PUTIN morao primit BIBIJA…inače odoše u zrak makete S300 u Siriji.

apolo
5 godine prije

Onaj sejh Imran Hosein je prije deset godina pricao o tome da je Pakistan jedina prijetnja Izraelu, da jedini ima kapacitet da ga unisti. On je sve to u bobu predvidio. Govorio je da ce Izrael sve uciniti da tu prijetnju otkloni.
Tad sam to preslusao i nista. Sad mi izgleda dosta logicno.

alfa33
5 godine prije

Igraju se rata veliki dečki. Ja imam bolju praćku,nemaš,moj tata je jači od tvoga,nije… Odoh na spavanje,probudite me kad završi igra rata……

Mercury
5 godine prije

Malo će Indija morati podvući rep… Sad znaju koliko ih košta kada ne slušaju.

Splitexpress
5 godine prije

Isti nered koji su stvorili Englezi na kraju I.svj.rata,stvaranjem umjetnih država Sirije,Iraka,Libanona i Palestine,ponovili su davanjem nezavisnosti Indiji 1947,diobom indijskog potkontinenta na Indiju i dva Pakistana?Plodove njihova djelovanja kusaju svi već više od 70 godina,milijuni žrtava i ogromna ekonomska šteta,kojima se ne može sagledati kraj?Englezi demokrati dali im nezavisnost,a divljaci ne znaju što napraviti s njom?

Ivan
5 godine prije

Dok se dvoje tuku, treći zadovoljno trlja ruke.

Tiki
5 godine prije

Da mig 21 bison,bivol jbt

dinaricus vulgaris
5 godine prije

di su atomske ? da mi to vidimo

Savchenko For President !
5 godine prije

niko ne govori s čime su ih skinuli ? s 400 ili patriot ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI