fbpx

Pakistan oborio dva indijska zrakoplova. Svjedočimo li početku novog rata?

Srušeni indijski zrakoplov od strane Pakistana

Jučer smo pisali o bombardiraju teritorija Pakistana od strane Indije. Već danas stižu vijesti kako je Pakistan oborio dva indijska zrakoplova u regiji Kašmir, javlja vojska Pakistana. Indijske vlasti su, prema medijima, već potvrdile pad dva vojna zrakoplova i uhićenje jednog pilota koji se uspio katapultirati. Pakistanski zrakoplovi su se nakratko našli u zračnom prostoru Indije, a nakon čega su otjerani, tvrde jutros vlasti Indije. Tenzije su na najvišoj razini, potvrđuju obje strane. Ne treba zaboraviti da su obje države nuklearne sile i da je ovo novi geopolitički moment. Uskoro opširnije…

Prema prvim informacijama oborena su bar dva indijska aviona od čega jedan MiG-21Bison čije je obaranje priznalo indijsko Ministarstvo odbrane.

Na Twiteru su se pojavili snimci pilota od kojih je jedan uhvaćen posle katapultiranja od strane lokalnih pakistanaca.

Postoji mogućnost da je drugi avion bio dvosjed MiG-21U  što ostavlja mogućnost da su oborena 3 pilota.

Pilot koji je oboren u avionu MiG-21Bison jeste komadant vinga Abhinandan pilot na avionu MiG-21bison 50-og skvadrona iz Springara.


Premijer Pakistana Imran Khan je pozvao na smirivanje situacije rekavši da je “Istorija pokazala da su ratovi puni pogrešnih procjena” i da ne mogu sebi priuštiti pogrešne procjene budući da obje države posjeduju nuklearno oružje.

Karta nuklearnog oružja

Trenutno je vazdušni prostor Pakistana zatvoren za civilni saobraćaj a duž granice traje teška razmjena artiljeriske vatre sa obje strane.

Vazdusni prostor Indija Pakistan

FOTO: Vazdusni prostor Indije i Pakistana 27.02.2019. oko 15 časova

VIDEO: zarobljavanje i linč oborenog pilota

FOTO: Zarobljen indijski pilot

https://mobile.twitter.com/PDCMDOfficial/status/1100662110978220033

VIDEO: Obaranje indijskog aviona

https://mobile.twitter.com/FGMallick/status/1100637892769140737

VIDEO: Snimak jednog od oborenih aviona koji je pao u Pakistan

https://mobile.twitter.com/ChUsmanwahla/status/1100629205610577920

VIDEO: 18+ mjesto pada indijskog helikoptera Mi-17

https://mobile.twitter.com/PDCMDOfficial/status/1100687147101835265

Danas je došlo do pada indijskog helikoptera Mi-17 u dijelu Kašmira koji je pod kontrolom Indije, indijsko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je helikopter pao ne navodeći razlog pada navodeći da su pri padu nastradala 4 vojnika

Pročitajte jučerašnju vijest koja je prethodila obaranju dva indijska zrakoplova.

5 1
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
97 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Isprobavanje ratne tehnike prije odluke za stvarnu lokaciju?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

prije konfrontacija i iscrpljivanje u svrhu dominacije
posredno kine na strani pakistana,
treba očekivati napetosti između kine i japana
i kine i taiwana
eventualno kine i vijetnama

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ovima je stvarno dosadno. Ima li podataka koji avioni su u pitanju,btw?

zwizdan007
Gost
zwizdan007
1 godina prije

Najvjerojatnije Mirage

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

2xMig 21 dvosjed kod Indije + Mi17 helić i F16 kod Pakistana po najnovijem, situacija je usijana, još se rokaju sa artiljerijom

Jovo
Gost
Jovo
1 godina prije

Onaj britanski školski avion

Undertaker
Gost
Undertaker
1 godina prije

Indija upravo srušila Pakistanski F-16. Ništa novo kod njih. Isti narod, različitih religija, spremni na istrebljenje

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Uh, sva sreća da tako nije i na Balkanu.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Ako vidiš da se dvije ribe svađaju na dnu mora, znaj da je Britanac u blizini..Uzroke mržnji i netrpeljivosti između ova 2 naroda treba tražiti u britanskom kolonijalizmu….Vjerujem da su i danas ovo Britanska i Američka posla…..Čitao sam jučer na RT kak Ameri već godinama financiraju ove terorističke skupine po Pakistanu da napadaju Iran i rade nerede u regiji…..A samo pogledajte gdje se nalazi Pakistan pa će vam sve biti jasno……

Guest
Gost
Guest
1 godina prije

Slažem se. Cilj je destabilizacija regije a time i Irana, a možda ujedno i skretanje pozornosti s Venecuele.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pao i Mi17, Indijski.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Britanac posvađao dvije ribe. Hehehehe.
Ima jednaserija Taboo, Gdje se Britanci hvale kako su posvađale sve maharadže u Indiji.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

ISI kao britanska ispostava na tim prostorima. Duboka pakistanska država koja bi rušila sadašnjeg lidera koji je prokineski orijentiran. Inače posljednji pravi rat prije 20ak godina je počeo nakon prekida detanta. Ubrzo nakon završetka bio je državni udar u Pakistanu gdje je vojska preuzela vlast i tada su se ponovno vratili prekoooceanskim partnerima. Da ne zaboravim, u Indiji je izborna godina. A gdje ćeš bolje mobilizacije nego rat sa susjedom.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ZVRK, a lijepo je pročitati da netko o nečemu o čemu piše, zna razlikovati. Znam i ja da je predizborna godina u Indiji. Mislim da nema ništa na Svijetu, u politici to mislim, zanimljivije od općih izbora u Indiji. Kada se pokrene ta dugotrajna kampanja, sa stotinam političkih stranaka (ne znam točno, ali mislim oko 1.000 političkih stranaka ima u Indiji), sa desetinama koalicija….
Pa onda sam izborni proces, koji traje više faza, rastegne se na barem mjesec ili dva mjeseca. Pa tek kada dođu rezultati, pa se vidi da u različitim saveznim državama Indije, vladaju različite stranke iliti partije, i da se sklope različite koalicije. A na saveznom nivou opet bude neka sasvim drugačija situacija.
Zato savezna država ima donji dom parlamenta (Lokh Sabha), i gornji dom (Rajya Sabha), koja predstavlja svih sada 29 saveznih država. Pa opet parlamenti u svakoj saveznoj državi….pa u regijama svake savezne države.
Meni je sa našeg stanovišta tužno gledati, kako se održava mnogonacionalna, mnogojezična, multikulturalna, rasno i etnički šarolika i pregolema Indija, a mi na slavenskom jugu se nismo u onih 70 i nešto godina uspjeli dogovoriti, ujediniti….
A imamo više između sebe zajedničko, nego cijela Indija. Dapače, Indija je čak i šarolikija od Evrope. Pa tko od koga da uči?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@zlatan Odlična Vam je paralela sa Balkanom!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ZEN, koja dva naroda? Pročitati šta sam napisao gore o tome. Dvije države to da, a naroda ima koliko te volja, u obje države. I mnogo službenih jezika.

petar777
Gost
petar777
1 godina prije

to je to,rukopis inteligentnih antihumanista

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Bilo bi najbolje da se Indija i Pakistan udruže i bombardiraju London.Đavolji otok treba malo razbuditi.I pomoći Argentini da vrati Falklande.

Spock
Gost
Spock
1 godina prije

Eto, baš slučajno, Mohammed bin Salman dođe u Pakistan, poklone mu zlatni Heckler & Koch MP5 i odjednom problemi sa Indijom, baš u vrijeme kada Trump pregovara sa Kimom u Vijetnamu a sa Kinom pokušava riješiti trgovonske sporove..

ribar
Gost
ribar
1 godina prije

Nisu OBORENI
PRIZEMLJEN su 🙂

Da da....
Gost
Da da....
1 godina prije

Ovo ne treba zanemarivati,jer iz ovog sukoba može nastradati pola planete. Dvije nuklearne sile decenijama “reže” jedna na drugu. Siguran sam da bi izbijanjem sukoba između njih se sigurno proširilo na cijeli region. Ipak su blizu Afganistan,Mijanmar i jadne Rohinje,Irak,Iran,Sirija…. Svi su blizu…..

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Već je uhapšen i snimljen indijski pilot, sa povezom preko oka, krvav… hm, nekako mi sve skupa miriši na engleske tajne službe. Ova eskalacija izgleda fake. Čak i jučer, nakon prvog “napada” Indije, novinski izvještaji sumnjaju dali se događaj stvarno i desio.
Kažu, da je bombardiranje bilo u “nenanseljenom području, jako rijetko naseljeno područje”, a na snimci pada aviona se vide zgrade, naselja, i gomila ljudi naokolo…. nešto smrdi u cijeloj priči. Sve se odvija prebrzo…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Sad gledam, indijski pilot sa brčinama, ruke i noge zavezane, krvavi povez preko očiju. Indijski amblem na uniformi. Ponižavajuće, kao da Pakistan namjerno hoće izazvat Indiju.
Indija ima nekoliko stotina aviona i nekoliko tisuća tenkova, ne mogu ni zamislit (konvencionalni) rat između te dvije zemlje. Ili nuklearni?

Amerika
Gost
Amerika
1 godina prije

Nema tu nuklearnog rata, previse pratis i čitas dezinformacije oko toga svega.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

pa rat iz 1971. je bio konvencionalni. povod – otcijepljenje današnjeg bangladeša.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

To je samo malo šamaranja, sad ce se ustrčati međunarodna zajednica, a sve ce stati kad jos izgube pokoji zrakoplov i shvate da je rat skup.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Pa i nije skupo. Ratuju sa MiG-21 kojima se blizi kraju zivotni vijek. Zanimljivo je to: najmnogoljudinija zemlja i nuklearna sila koristi MiG-21 za pentracije u protivnicku teritoriju, a neke male drzave razmisljaju o nabavci F-35.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Hoces reci da ti migovi 21 nisu ni oboreni nego padaju sami od sebe ko i hrvatski nakon ukrajinskog remonta ?

gungula1950
Gost
gungula1950
1 godina prije

imas na netu podatak koji je mig bija u kojoj zemlji na remontu, ovi sta si bili u rumunjskoj su prvi crkli i prvi pali

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

@ Brave new world: hocu reci da su naletjeli na novije avione sa boljim raketama. U svakom sahovskom otaranju guras pjesaka ga ga pojede konj ili top. To je bilo i ovde.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Bas me zanima kako ga odrzavaju kada je prestala proizvodnja aviona 1985.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Imaju sveukupno 400 kupljenih migova 21 i 112 modificirani operativnih, 135 su ih sami srušili u razno raznim letovima/vježbama, dijelova ko kiše, mogu ih održavat još 100 godina, plus još oko 100 migova 27 i 29

Mimo
Gost
Mimo
1 godina prije

Riddick , pitaj Grunfa ??

Ludilo
Gost
Ludilo
1 godina prije

Jedna me stvar dosta zabrinjava kod ljudskog roda. Obje nacije su prilicno siromasne u stvari vecina pucanstva je siromasna a imaju jako jako skupe ratne igracke i to u triljardama eura racunajuci.
Homo sapiens je sisao sa drveta ali nije se ni udaljio od njega. Nastavlja bacati kamenje na susjedni copor cipanza. Ponasanje u prapovjesti isto onda i danas razlika samo u igrackama za razbijanje lubanja.

Dominik
Gost
Dominik
1 godina prije

Da, i mene fascinira ludski rod. 1/3 populacije gladna, dio umire od gladi i siromaštva na dnevnoj bazi a ovi imaju skupe igračke izraženo u milijardama. Kada bi se 1/10 novca preusmjerila iz proizvodnje oružja u iskorjenjivanje gladi i siromaštva mislim da bi to bilo dovoljno.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DOMINIK, da nešto pratiš, onda bi znao da se posebno Indija ubrzano razvija, po svim pitanjima. Jasno da siromaštva ima, ali ne toliko koliko mi mislimo. U nekim saveznim državama, kao npr.,u Kerali ili Guđaratu, onog najgoreg siromaštva nema uopće. Iako mi mislimo da su indijski i pakistanski gradovi preplavljeni slamovima, mnogi i jesu, barem kada je riječ o Indiji, ima gradova koji su riješili problem slamova. Npr., Bangaluru, gl.grad države Karnataka. Grad informatičke i kozmičke industrije i najmodernijih tehnologija. Čak i Amerikanci stručnjaci za visoke tehnologije dolaze raditi u Bangalor.
Glad ne postoji u Svijetu više nigdje, osim na nekoliko lokacija u kojima su ratovi (Jemen recimo). U Indiji i Paksitanu, i općenito tamo, ima ljudi koji nemaju dovoljno, ima takvih i u Evropi, ali nema gladi.
Daj se informirajte o tome.
Inače te “igračke”, a koliko takvih igračaka ima SAD? Rusija? EU? Kina? Pa jedna velika Indija, ne može sebi više nikada dopustiti biti bez oružja za odvarćanje, jer da je tada razjedinjena indijska civilizacija, bila skupa i naoružana, ne bi ih kolonizirali, Jer, u tom 17.tom i 18-tom stoljeću, Potkontinet se rasuo na 650 državica. Lako je takve bilo i to bez pucanja osvojiti. Kada imaš a-bombu, hahaaa, ona ti je garant razvoja. Neće ti tek tako netko doći i reći: tvoje je moje!

P.S. Po paritetu kupovne moći, taj oblik iskazivanja love, kaže da su već četvrta sila Svijeta, ali u odnosu na br.stan., su još daleko od toga po glavi stan. Ne znam koji su po industrijskoj proizvodnji, valjda ovisi koja proizvodnja je u pitanju, ali u poljoprivredi su treći. Koliko znam, u znanosti ne treba ni raspravljati. Jedini je problem da dio znanstvenih mozgova odlazi u SAD, ali ih više ostaje u Indiji.
Mlade generacije su već skoro posve opismenjene, i mlade obitelji diljem Indije ne žele više čopor djece. Upravo sam pročitao da je po fertilnoj ženi sada samo 2,2 djeteta, a saveznoj državi Kerali, samo 1,7 djeteta. Ispod nivoa reprodukcije. U spomenutoj Kerali životni vijek je dosegao oko 78 godina! Više nego u mnogim zemlja, više nego u Rusiji.
Čiati..čitati..pratiti………ne živjeti u mitovima prošlosti.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zlatane tesko je neke stvari objasniti ljudima naviklim na stereotipe BBC i CNN. Sad do nas dolaze samo filtrirane informacije, a nekad je Tanjug imao dopisnika iz sve i jedne drzave, a TV BG, ZG i SA su radile putopisne reportaze sirom svijeta pa i iz nesvrstanih zemalja. Stariji ce se sjetiti o cemu pricam.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Napad od pre neki dan na indijski deo Kašmira – teroristi? Ko kontroliše većinu svetskih terorista? Da li to znači da Indija nije dovoljno privržena “američkom putu”? Da, to znači upravo to.

Događa se ono što sam najavio kao mogućnost još dok je Tramp obećavao “povlačenje u svoje granice”. SAD završava svoja posla i to dobrim delom na račun “saveznika” dok istovremeno pali krizna žarišta koja je decenijama stvarao. To je bio više osećaj jer logika govori suprotno.

Ono što je bitno je da iz ovoga možemo izvući važne zaključke:
1. Počelo je. Ima mnogo kriznih žarišta koja će se aktivirati, od Koreja preko Tajvana, Blistoka, Balkana… ali su Indija i Pakistan izabrani zbog njihove snage i potencijala dugotrajnog sukoba. Oni mogu godinama ozbiljno da ratuju da bi se dovoljno izmorili da prime “američku pomoć”.
2. Za to vreme SAD “rešava probleme u svom dvorištu”. Verovatno im treba cela godina za Južnu Ameriku pa tek onda da pređu na Afriku.
3. Zašto su stali na Blistoku? Neće da uvlače Izrael u ozbiljan sukob dok nisu spremni da ga podrže punom snagom a ne žele da isuviše razvlače snagu. Svesni su da će Rusi i Kinezi pokušati da ih tako oslabe ali da neće raditi isuviše protiv međunarodnog prava pa tu prave varijante.
4. Nas najviše interesuje Balkan. Albanci su “fitilj” i predviđeni su za kasniju fazu kad Ameri “priđu”. U ovoj fazi je sve lakše predvideti poteze Amera, kad krene pucačina onda vojska preuzima primat nad kalkulacijama raznih struja moći ali postaje sve teže predvideti poteze Rusije i Kine.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sumadinac ako maoze mala dopuna:
1. Kad nisu uspjeli uvuci u rat Kinu i indiju, pokusace indirektno preko Pakistana. Bitno je zasutaviti stvaranje konkurentskih kineskih saveza SOS i BRICS.

Sto se tice Balkana on ce posluziti za razbijanje glavnog neprijatelja – EU. Ako EU ne krene u rat sa Rusijom i tako bude unistena, onda ce potpaliti fitilj na Balkanu, a zatim i sve ostale fitilje sve dok Evropa ne utone u desetine sitnih sukoba koji ce je trajno pocijepati i temeljito porusiti (anglosaksoni ce baravno podrzavati pravedne snage i borce za slobodu).

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Imam samo jedno pitanje,čija je tehnika PZO, ruska ili američka…….brzo po još jednu rundu oružja…. A većina stanovnika tih država preživljava sa šakom riže dnevno, izgleda da bi tamo čak i hdz dobio izbore s obzirom na mentalitet tih ljudi.. Sad će odmah poslat bijele kacige……samo da prvo malo podšišaju brade i ispeglaju uniforme eto njih za čas….

Dominik
Gost
Dominik
1 godina prije

Mislim da Indijci imaju dio ruske PZO a navodno pregovaraju i o kupnji S400. Za Pakistan ne znam.

Venom
Gost
Venom
1 godina prije

@ alfa33
oružja…. A većina stanovnika tih država preživljava sa šakom riže dnevno,
———————————————————————————————————-
Neka dobra sorta riža kad prvih ima 150.000.000 a drugih skoro deset puta više.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

VENOM, iznenadio bi se, ali većina stanovnika tih država, hrane se bolje od mnogih na ex-yu prostorima. Obzirom na raznoliku i toplu klimu, obilje vode, tamo je poljoprivredna proizvodnja nešto sasvim drugo nego šta možeš i zamisliti.
Moji prijatelji koji su na tropskom jugu Indije bili prije desetak godina, u Karnataki i Andra Pradeshu, u Kerali, Goi, Maharashtri, ostali su paffff, kada su vidjeli nepregledne vinograde. Još su više bili u čudu kada su im rekli da grožđe dozrijeva cijelu godinu, i da se od toga rade sve kvalitetnija indijska vina. Jer nova srednja klasa želi piti dobro vino, ako nisi znao.
Pa odjednom jabuke…odakle jabuke u tropima, pitali? Pa iz Kašmira, iz himalajskog područja umjerene klime. Treba znati da u himalajskom području posebno uspjevaju marelice.
Tek koji su vrhunski med donijeli, ja ga probao. Veliki sam medoljubac, ali taj tropski šumski med sa juga Indije, nešto očaravajuće. Zanimljivo, to je med iz netaknutih tropskih šuma sa planinskog područja Zapadni Gati, od onih divljih tropski pčela. Pisalo je na staklenki. Forest honey from West Gats.
Ti moji prijatelji bili su tamo desetak puta, ukupno su proveli godinu dana. Muž te gospođe je sladokusac, pa se svaki put “utapao” u lubenicama. Koje stalno svih 12 mjeseci dozrijevaju i u odnosu na naše, su preslatke. Opet………….klima, klima, toplina, obilje sunca i vode.
A tek morske ribe, na obali mora. Kao naše, samo znatno veće i ukusnije.
Ako nekome ovo išta znači, šta sam napisao.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zlatane samo nastavi pisati, ne stedi tastaturu. Ovde se hranimo sa samo nekoliko namirnica, a nemamo pojma sa sarenilom indijskih pijaca i koliko raznovrsnu prehranu imaju. Sprdamo se sa indijskom nuklearnom i svemirskom tehnologijom, a nismo u sanju da prizvedemo fen i peglu.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Izgleda da se umjerene glavosjece iz Sirije prebacuju u Kashmir. Plavi vrag nikad ne spava. Pocnu li ove nuke zemlje rokati atome bude duuuuga pomrcina na monkey planet.
Kupite gaiger brojac i baterije za lampu, puno pasteta.

bok123
Gost
bok123
1 godina prije

ja mislio da će se rusi i ameri pokefat a ono ode sve na drugom kraju svijeta.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

koji su naši ? ima li uncle sam tu prste ?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

“Naš” je svaki oni jadnik koji jedva priživljava iz dana u dan dok elita troši nemilice

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Naši su ti oni za koje nam USA kaže da im dostavimo oružje.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

KLEPETANE, hahahaaa, kako su se obranili Hrvati? Hrvatske tada kao države nije ni bilo, a Osmanlije su došli sve do Beča. Ako smo mi Hrvati bili toliko moćni, pa kako su Turci osmanlije došli čak do tamo?
Tako i utvrda Klis, bila pod Turcima nekih 110 godina, a meka granica bila danas u Solinu. Znači oko 5 km od tada malog Splita. Između Venecije i Turske Imperije. Čak je kćerka Sulejmana Veličanstvenog živila u današnjem Solinu, mnogi to ne znaju.
E pa ti Klišani danas luperdaju da su spasili Evropu od Osmanlija, hahaaaaaa. Čitao u nekoj njihovoj turističkoj brošuri, koju sam sa gađenjem odmah bacio u stari papir. Ipak sam svejstan građanin, pa odlažem otpad odvojeno. Hahaa, to je kao ona bitka protiv tobožnjih Mongola na Grobniku, koja se uopće nije ni dogodila. I tu su Hrvati pobijedlil, a koga nismo? Osim u povijesnom lažnom mitu !!!

igi
Gost
igi
1 godina prije

…jednom sam razgovarao s konzervatorima u hrvatskom zagorju koji su obnavljali crkvene zidove sa slikama…kažu da se na zidovima još vidi gar od plamena uzrokovanim turskim pljačkama….

iuesngtunesurgfnwuebfuwef
Gost
iuesngtunesurgfnwuebfuwef
1 godina prije

Je istina što veliš ti al se nešto mislim ako turaka nema stoju godina tko popali silne đamije i sruši ih do temelja u zadnjem ratu a Dečani, Pečka patrijaršija i Gračanica stoje li ga stoje stolječima………………….

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

IUESN…itd, točno. Moja Dalmatinska zagora bila je dio Turske iliti Osmanske Imperije, oko 150 godina i nakon Kandijskih ratova između Venecije i Turaka, opet se Zagora vratila pod Veneciju. Granica je od kraja 17-tog stoljeća gdje je i sada , na vrhovima masiva Dinare.
E pa, u jednome Benkovcu, Kninu, Sinju, Drnišu…., bijaše ponešto džamija. Sve ih porušili “uljuđeni” kršćani nakon odlaska Turaka. Jedino je u Drnišu, na drniškoj Gradini, ostalo pola minareta. Sada spomenik kulture. I prije nekih 5, 6 ili 8 godina, čitam ja grafit na minaretu: Tursko ruglo usred Drniša, srušimo ga!
Barbarluk nikako da izađe iz ljudi. Ajd, srećom, lani sam bio i nisam više vidio taj grafit.
Pa se čude zašto su jajima gađali Tuđmanov kip?

Da se razumijemo, ja sam protiv bilo kakvih rušenja, gađanja jajima, grafita, dinamita, ili preoravanja grobova, bacanja ili prevrtanja nadgrobnih spomenika. Ljudi nikako da se urazume.
Ako nešto treba ukloniti zbog nekih razloga meni nejasnih, to se treba raditi na civiliziran način.
I talijanski fašistički okupator je sa Peristila u Splitu, samo rastavio u uklonio spomenik biskupu Grguru Ninskome, a nakon rata su ga “zli” komunisti, opet vratili. Ali na ljepše mjesto. Neka našeg Meštorvića i njegovih djela!
Da, jesu “zli” komunisti uklonili spomenik banu Jelačiću, ali su ga samo rastavili, nisu ga minirali.
Može se kada se hoće i na pametan način ponešto ukloniti.

To se ne bi moglo reći za hitlerove naciste. Oni su npr., neke slavenske gradove slistili do temelja, a tek da su dobili rat? Hm, pa Moskvu je Hića želio pretvoriti u jezero, i ne smao Moskvu !
Ali siromah, izgubio i rat i sam sebi prosvirao lubanju. Neka, neka…

iuesngtunesurgfnwuebfuwef
Gost
iuesngtunesurgfnwuebfuwef
1 godina prije

Ne daju Kini da se preko pakija snabdjeva energentima a Iranu da preko pakija izvozi energente u Indiju. Kafene bude su uvijek svirale u ciozurlu ko oni njihovi fakiri što sviraju kobrama bez zuba. Ovo je upereno prvo protiv Irana, prije par godina sam rekao da ako žele uništiti Iran prvo moraju Pakistan, ima to negdje zapisano il na advansu, alteru. Drugi vrh koplja ovog rata je uperen protiv Kine da ne pravi rezervnu rutu za energente. Treći je da odabrani sa plinom iz Turkmenciostana žele biti jedini dobavljač plina a ne tamo neki Iran. Da nosferatu ne radi za bojse odavno bi im u Helmandu gdje prolazi plinovod rasturio isti sa pomaganjem talibana no naravno on ne smije iste naoružati ni sa protuzračnim sa ramena a kamoli nešto da radi protiv braće, ipak je to obiteljski biznis. E sad se zapitajte kako su ciokaubojgusari naoružavali talibane stingerima a nosferatu ne smije a rade rusima o glavi deset stoljeća…………………….

Jozo Galić
Gost
Jozo Galić
1 godina prije

Kafene Bude:)) Buda je budan, živio Subaru, pravo zboriš!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Indija ce iz Irana dobiti ruski gasovod. Vec iduce godine pocece da se polazu cijevi ispod mora. To ni jedan evopski komesar ne moze sprijeciti.

kerwfbgvwnergfnewifvneiur
Gost
kerwfbgvwnergfnewifvneiur
1 godina prije

Znaći po tebi telaviviski i ciokaubojski odabrani će dozvoliti da ih shebu moskovski odabrani………………mudro nema šta………..

Realist
Gost
Realist
1 godina prije

A problema srusit migove 21.to su ruske stare kante koji ne sluze nicemu

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Mig-21 Bizon je Izraelska modifikacija.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Odnosno Indijci su svašta radili na ovim zrakoplovima, ugrađen je dio Ruske i izraelske opreme. Indijci imaju dosta problema zato što uporno pokušavaju ugurati zapadnu i rusku tehnologiju u isti avion, a zna se da iste nisu kompatibilne.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Hmmm baš da ne služe ničem, imaju 112 modificiranih mig 21 od 400 kojih su kupili, znači dijelova na bacanje, kad ti krenu u roju pa si ti misli onda + 110 migova 29 i 27

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Dobar je to avion ma sta ti mislio. Stvar je u tome kojim je raketama naoruzan.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Uspjeh zapadnih službi u ovom djelu svijeta ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Poslati mig21 u borbenu misiju van granice u današnjem vremenu mogu samo diletanti ili bolje rečeno kreteni. Međutim, ovo me podsjeća na još jednu u nizu akcija pod “lažnom zastavom”..

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Svaki avion ima svoju namjenu. Nisu bez veze odlucili da MiG-21 predvodi napade.

Povrs
Gost
Povrs
1 godina prije

Portparol indijskom ministarstva vanjskih poslova Rames Kumar izjavljuje da je jedan pakistanski avion oboren od strane Mig 21,a da su na zalost jednog miga izgubili.
E sad taj pakistanski je F16, i ispade da ove ,,kante,, ipak nisu kante dok su skinule F 16

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Narode, svatite da je Indija mogla podici sve najjace eskadrile, a fala bogu imaju toga poprilicno, i poslati na Pakistan da pociste, PVO, avijaciju i aerodrome, a onda sa starim kantama gadjati teroristicke kampove na miru. Da su to uradili doslo bi do rata koji bi godinama trajao. Odlucili su se na zatezanje situacije i simbolicke geste. Zato su u akciju poslali vjerovatno najslabije od migova koje imaju sa pilotima dobrovoljcima, pa ako prodje prodje, a ako ne prodje nije velika steta.

ime amatera
Gost
ime amatera
1 godina prije

Kazu indijci; dvoje se kolju englez je u blizini. Amen.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Svi mediji naseg govornog podrucja koriste izraz “uhicen”. Vojnik u vojnoj misiji je “zarobljen”.

Jozo Galić
Gost
Jozo Galić
1 godina prije

da su ga i uzaptili, njemu je svejedno. stoje mu brč’ne odu’a dou’a

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

A crn sesir natuk’o na glavu.

Jelenko?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Umjesto što su ga tukli mogli su mu brčine orbrijat, to bi ga potreslo više od šake u glavu.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ma neće oni u otvoreni rat, prelijeni su.
Ovo su uobičajene čarke koje samo dodatno podgrijavaju vanjski faktori.

don
Gost
don
1 godina prije

.Indija je sila koju naivno potcjenjujemo

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DON, nisam siguran da je sve baš tako. Imam jednu prijateljicu, naše gore list, iz Dalmacije, ali dugo živi u SAD-u. Skoro 50 godina, sa kraćim prekidima. Ponešto je putovala po Svijetu i bila dva puta u Indiji, ali sa američkim pasošem. I zamisli, 2007 godine dobila je vizu na 10 godina sve do 2017. Kad je upitala u indijskoj ambasadi šta to znači, oni joj objasnili, da može biti tamo svih 10 godina ili da može izlaziti i ulaziti puta koliko je volja.
Jer, ona je već tada imala preko 60 godina, nekako u to doba je išla u penziju i ne, nije bogata. Dapače, za američke pojmove je siromašna. Penzija samo 700$, u Americi ništa. Ali živi sa kćerkom i radi pomalo u penziji na crno. Dok je ne stisnu godine. Zato i dođe ljeti tu, kući, osim nostalgije i zbog jeftinijeg života kod nas.
No, tu povlasticu za 10 godina vize iskoristila je samo dva puta, jer nije imala više novca za ići na put.

Mene je najprije iznenadilo da čak i državljani SAD trebaju vizu za Indiju, ali eto trebaju je. Dalje, ona mi je objasnila da postoje u SAD-u turističke organizacije, koje vode američke turiste u Indiju popravljati zube, po najsuvremenijim stomatološkim dostignućima. Zanimljivo, put do tamo, boravak u hotelu, popravljanje zubi i još izleti naokolo, te prosječne Amerikance dođe jeftinije sve skupa, nego popraviti zube kod kuće. Pa obična plomba košta preko 500 dolara. Ona mi kaže !

DON, unatoč svemu, nije Indija više ono šta mi mislimo da je, zapravo sve je manje onakva kakvu je zamišljamo.

P.S. Šta se tiče zubi, sigurno mnogim Indijcima koji su još uvijek siromašni ti je nedostupno ili barem dugo čekaju preko “socijalnog”. A ti Ameriaknci su vjerojatno prosječni u SAD-u, ali im je stoamtologija u Americi preskupa. Bogati ili bogatiji Amerikanci, kao si svi bogati, oni imaju šta im treba.I više od toga.
I Indijci imaju iznenađujuće dobre zube, u nekom prosjeku.

don
Gost
don
1 godina prije

To stoji da je siromašna, na selima doslovno bijedna i bit će još dugo. 98.god poštanski službenik u Mysoreu imao je plaću 1100rupija (22USD) u državnoj službi ,a konobar u Bombayu 400-500(9USD). deset godina kasnije to je naraslo za 5 puta.I raste još ubrzano. Puno Primoraca i Istrijana je zimovalo na Goi i Kerali godinama, (trošili od turizma što su zaradili ljeti) ali sad je već teže, ne mogu ostati 4 mjeseca ko nekada nego max dva i moraju čak i pripaziti sa troškovima. A nekad su bili begovi. Traperice su bile raritet, mogao si ih mijenjati za šta hoćeš,a danas ih svi nose. I imaju nuklearno oružje, kud ćeš gore. Ako tamo plane, najebasmo svi. Oni su fatalisti.

prezime
Gost
prezime
1 godina prije

“Pakistan oborio dva indijska zrakoplova” (i jedan helicopter). ……pa nista cudno, kamenom sa ramena mozes oboriti rusko smeće. amerikanci bi ih izbombardirali ovi ih ne bi ni vidjeli.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Pametni, MiG-21Bizon (koji je oboren) je Izraelska modifikacija MiG-a 21 tako da se informiraš prije nego što počneš trkeljati.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Nema tu nikakvog rata, bolesnici su tempirali ograničeni sukob da bi zamaglili istorijski sporazum sa Sjevernom Korejom !

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Ljudi ako imate vremena pročitajte nešto. Baš sam pročitao, da u trenutnom savezu indijskog saveznog parlamenta, Lokh Sabha, u opoziciji, postoje čak tri različite marksističke partije.
Komunistička partija Indije, zatim Komunistička partije Indije-partija marksista, te Revolucionarna Socijalistička Stranka. Ta socijalistička stranka, ima uporište u Bengalu, Assamu, i tako na tom sjeveroistoku.
Zanimljivo, a šta bi na to rekao EU parlament? Koji je, jel’te molim vas, osudio sve totalitarne sisteme, hm?
osim te tri marksisitičke, postoje i mnoge druge male revolucionarne starnke, ali nisu uspjeli prijeći izborni prag. No, ne znam, jesu li ušle u paramente pojedinih saveznih država, ne da i se toliko čačkati po netu. Bolje je izaći na sunčano vrijeme.

Također je zanimljivo da donji dom saveznog parlamenta Indijske Unije, ima svoj tv-kanal, Lokh Sabha-tv, sjedište je u zgradi parlamenta. Ta tv emitira uživo sve sjednice parlamenta, i kabelska je tv, a mogu je pratiti u cijeloj Indiji. A tv-kuća u Indiji ima, toliko puno, da boli glava-:))) !!!

Gornji dom saveznog parlamenta Indijske Unije , Rajya Sabha, upravo čitam, zastupnici mogu govoriti na svom materinjem jeziku, svoje savezne države, jer postoji simultano prevođenje na 22 živa službena indijska jezika. Zato mi je bilo čudno kada sam gledao na youtubeu, baš snimke iz Rajya Sabhe, da šta će im slušalice? Ali pomislio sam da je to baš tako, kako sam sada otkrio.

A mi, južnoslavenski narodi, ista krv i jezik, pa se razje…..bas…o -:((( !!!

P.S. Neka me dežurni antijugoslaveni ne napadaju da sam jugonostalgičar, jer nisam. Samo sam realističan. I navijam da se Indija nikada ne raspadne, ali tko zna šta nosi budućnost? Bilo kome, i bilo gdje! Možda se za nekih 300 godina, mi opet ujedinimo,… -))) !!!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Upravo sam otkrio sam još i ovo. Svoj tv-program ima i gornji dom saveznog indijskog parlamenta, Rajya Sabha TV. Emitira se 24 sata dnevno, preko satelita za cijeli Svijet, na engleskom i hindiju.
Nerazvijeni, hm?
Moram priznati da niti ja, koji dosta toga pratim ovo nisam znao, ali znao sam da najveće i najjače države imaju svoje parlamentarne tv-kanale.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Pisati da je Indija nerazvijena je glupost, Indija je zemlja sa bezgraničnim razlikama, od sirotinje i vršenja velike nužde iza prvog čoška do svemirske tehnologije i lansiranja svojih i tuđih satelita.

Bokan
Gost
Bokan
1 godina prije

Opet krivi Ameri, Židovi, Porošenko, HDZ…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Mislim da je ovaj put bez njih.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

I…hoće li biti tog rata?
Elem…Indijski se pilot uz čaj zahvaljuje PAKi vojnicima što su mu spasli život od rulje.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Podsjeti me na našu žalost.zarakijašmo se, bi nam lijepo pa sena kraju kao papci izbišmo….
https://youtu.be/oJePpN90j1M

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Onomad mi kolega pričao, inače je radio na nekom vojnom remontnom zavodu kod Zagreba, da MiG21 ima najbolju aerodinamiku sa najboljim mogućim usisom;problem je kako ga god nadogradili nema mjesta za vrhunske radare jer oni su gotovo pod obavezno u nosu aviona i naravno hendikep je njegova tromost u manevrima. Vjerovatno je glede elektronike dosta uznapredovao ali avionika mu je i dalje nenadogradiva.

Povrs
Gost
Povrs
1 godina prije

Jel itko zna cime su naoružani ovi indijski migovi 21?
Jer prema Indijcima upravo mig 21 bison je srusio pakistanski F16
Ili je to bilo po onoj narodnoj i ćorava koka nađe zrno

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Budimo realni…F16 i nije nešto posebno; vrlo vjerovatno je da je 21kec prvi opalio.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Pakistan,Pakistan,tu je svaki momak mlad,pakistanske djevojčice crvene ko jabučice.Pardon,garave ko ……

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Očekuje su komentar i analiza situacije poslovično najcjenjenijeg komentara i ponajboljeg analitičara geostrateških odnosa na forumu i planeti,svima vam dobro znanog burta.Taj britki um je u vrlo kratkom vremenu osvojio široke forumske mase,koje ga željno iščekuju,a on im se obraća navještenjima kao prorok.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
97
0
()
x