Bivši pakistanski premijer Imran Khan osuđen na novu zatvorsku kaznu

Imran Khan
6 komentara

Političar i njegova supruga optuženi su za prodaju darova u vlasništvu države tijekom njegova premijerskog mandata 2018.-2022.

Bivši pakistanski premijer Imran Khan i njegova supruga osuđeni su na 14 godina zatvora u slučaju korupcije. Ovo dolazi nakon još jedne sudske presude u kojoj je Khan dobio deset godina zbog odavanja državnih tajni.

Političara i njegovu suprugu Bushra Bibi osudio je u srijedu pakistanski odgovorni sud u gradu Rawalpindiju, nedaleko od glavnog grada Islamabada. Oboje su optuženi za nezakonitu prodaju državnih darova dok je Khan bio premijer od 2018. do 2022. godine.

Uz kaznu, njima je zabranjeno kandidirati se za javne dužnosti deset godina i kažnjeni su novčanom kaznom od 2,7 milijuna dolara.

Ovo dolazi nakon što je Khan u utorak osuđen na deset godina zbog odavanja državnih tajni. Optužbe se odnose na šifru, povjerljivu depešu koju je u Islamabad poslao pakistanski veleposlanik u Washingtonu 2022., a u kojoj se navodno sugerira da SAD žele svrgavanje Khana zbog njegove neutralnosti u sukobu u Ukrajini.

Komentirajući presudu, Khanova stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) osudila je ono što je nazvala “potpunim uništenjem svakog postojećeg zakona u Pakistanu u dva dana”.

“Imran Khan i Bushra Bibi suočili su se s još jednim klokanovim suđenjem u kojem oboje nisu dobili pravo na obranu. Poput šifre, ovaj slučaj nema temelja da stoji ni na jednom višem sudu.”

Obje kazne dolaze uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 8. veljače. PTI je rekao da će “zločini nad [Khanom] biti osvećeni snagom glasa.”

Khan, bivši igrač kriketa koji je postao političar, izbačen je izglasavanjem nepovjerenja 2022. godine, a oporba ga je optužila za loše upravljanje gospodarstvom i vanjskom politikom. Khan tvrdi da je svrgnut kao rezultat američke zavjere.

Od tada je bivši vođa vodio desetke pravnih bitaka. Pokušaji Islamabada da ga procesuira izazvali su velike javne nemire s brojnim žrtvama.

Imran Khanpresudazatvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 mjeseci prije

Pakistan je posljednje i najvažnije uporište Amera u tom dijelu svijeta.

I nisu samo na vrhovima institucija, nego su se fino uvalili i razgranali kroz kojekakve udruge kao i obično.

Tako da se Kahnu ovo moralo dogoditi.
Isto bi se dogodilo u bilo kojoj zemlji Balkana da se sjeti provoditi neutralnu politiku.

Provesti temeljna i temeljita čišćenja.

tihobl
2 mjeseci prije

Jos kad bi im poslo za rukom da strpaju u zatvor Trampa, Orbana, Dodika i jos nekoliko neprijatelja.

Max
2 mjeseci prije

Politički pokušaj likvidacije.

Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Mora da za vrijeme PLandemije nisu dovoljno mucili svoj narod…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI