Imran Khan osuđen na treću kaznu zatvora u tjedan dana

Imran Khan
8 komentara

Pakistanski sud presudio je da je brak bivšeg premijera 2018. prekršio islamski zakon

Bivši pakistanski premijer Imran Khan i njegova supruga Bushra Bibi osuđeni su na sedam godina zatvora i novčano kažnjeni nakon što je sud u subotu njihov brak proglasio nezakonitim. Bila je to treća presuda protiv Khana ovog tjedna.

Građanski sud osnovan je u zatvoru u Rawalpindiju, gdje se bivši premijer nalazi od kolovoza prošle godine pod više od 100 optužbi. Presude su došle prije parlamentarnih izbora 8. veljače na kojima je Khanu, koji je i dalje popularan među biračima, zabranjeno natjecanje.

U srijedu su Khan i njegova supruga osuđeni na 14 godina zatvora zbog nezakonite prodaje državnih darova, a dan ranije Khan je dobio deset godina zatvora zbog odavanja državnih tajni. Tvrdio je da depeša koju je objavio sadrži dokaze o tajnom dogovoru između pakistanske vojske i američkih dužnosnika kako bi on bio uklonjen s vlasti u travnju 2022.

Khanovi predstavnici kažu da će se žaliti na sva tri slučaja. Kazne se zbrajaju do 34 godine i služit će se istovremeno.

Tužbu za brak pokrenuo je bivši suprug Bushra Bibi, Khawar Maneka, koji je tvrdio da ona nije poštovala “iddat” – obvezno tromjesečno razdoblje čekanja kojeg se žena mora pridržavati prema islamskom zakonu nakon smrti svog supruga ili razvoda, prije udaje za drugog čovjeka. Khanovi su negirali nedjelo.

Imran Khan je, međutim, tvrdio da je slučaj pokrenut kako bi se “ponizio i osramotio” njega i njegovu suprugu.

“Ovo označava prvi slučaj u povijesti u kojem je pokrenut slučaj vezan za iddat”, rekao je novinarima.

Sudsku odluku osudili su članovi Khanove stranke, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

Syed Zulfiqar Bukhari, službenik PTI-ja, nazvao je slučaj braka “lažnim”, rekavši da presude protiv Khana predstavljaju “izrugivanje zakonu”.

“Način na koji se vode ova suđenja ostavlja veliki upitnik na izbore 8. veljače. Ovo je testni slučaj za pakistansko više pravosuđe”, rekao je za Al Jazeeru. Predsjednik PTI-ja Gohar Ali Khan opisao je suđenje kao “sramotno” i obećao da će se žaliti na presudu višem sudu.

Reema Omar, pakistanska pravna savjetnica za Međunarodnu komisiju pravnika, napisala je na X (bivši Twitter) da je kazna “prokleta mrlja na našem pravosudnom sustavu”.

Khan, igrač kriketa koji je postao političar, svrgnut je glasanjem o povjerenju 2022. godine, a oporba ga je optužila za loše upravljanje gospodarstvom i vanjskom politikom. Khan je odbacio sve optužbe protiv sebe kao politički motivirane.

Imran KhanPakistanzatvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Banana država s nuklearnim oružjem.

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

Samo zato što je hteo mir i gospodarsku saradnju sa Rusijom.

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Danas se svakoga može za nešto optužiti i strpati u zatvor, jer su napisali toliko toga u svoje tzv “zakone”, da je nemoguće ne prekršiti barem jednu od svih tih fiktivnih izmišljotina.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Ovo će se isto obiti Amerima o glavu.

Cijeli svijet je uz njega.

Vidjela danas što pišu i prikazuju Arapi i …drugi.

Ne bih isključila mogućnost da ga otruju u zatvoru.
Ne izgleda baš najbolje.

2 mjeseci prije

jemima goldsmith dobila nogu?

Jomla
2 mjeseci prije

Ovo pokazuje koliko je cionistima bitno da imaju Pakistan, sad kad su ih svi drugi ojeßali, jbg… 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI