Masovni protesti u Pakistanu protiv „uvezene“ vlade

Protesti u Pakistanu
29 komentara

Bivši premijer Imran Khan rekao je da je zemlja krenula ka novoj „borbi za slobodu“ i proglasio njegovo svrgavanje kao „promjenu režima koju podržavaju SAD“.

Masovne demonstracije potresle su u nedjelju više pakistanskih gradova, uključujući glavni grad te zemlje Islamabad, a hiljade ljudi izašlo je na ulice da izrazi svoju podršku svrgnutom premijeru Imranu Khanu. Njega je u subotu zbacio parlament zemlje uspješnim glasanjem o nepovjerenju. Khan je kritikovao glasanje kao operaciju promjene režima koju podržavaju strane zemlje.

„Nikada u našoj istoriji takva gomila nije izašla tako spontano i u tolikom broju, odbacujući uvezenu vladu koju vode lopovi“, rekao je Khan na Twitteru, podjelivši snimke protesta.

Proteste je predvodila Khanova partija PTI, koja je pozvala svoje članove i pristalice da izađu na ulice širom zemlje.

Ranije u toku dana, Khan je ponovio svoje optužbe protiv SAD, okrivljujući za svoju smjenu Washington i nazvavši to operacijom „promjene režima“ koja ima za cilj da dovede „na vlast grupu povodljivih lopova koji su svi potkupljeni“.

Bivši premijer je takođe rekao da zemlja ulazi u novi period „borbe za slobodu“ sa pakistanskim narodom koji štiti „suverenitet i demokratiju“ od „inostrane zavjere promjene režima“.

Prethodno je političar tvrdio da ima snimak dobijen od pakistanskog ambasadora u Washingtonu koji dokazuje te navode. SAD su odlučno odbacile takve optužbe, negirajući bilo kakvu umiješanost u pakistanske događaje.

Pakistanska nacionalna skupština izglasala je nepovjerenje Khanu sa 176 od 342 poslanika koji su glasali za prijevremeni završetak njegovog mandata. Partija PTI je praktično izgubila svoju parlamentarnu većinu još u martu, nakon što se sedam poslanika iz njene koalicione stranke pridružilo redovima opozicije. Pakistanski parlament će u ponedjeljak održati glasanje o izboru novog premijera.

Imran KhanPakistanProsvjedprotest
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

znaci ovo je novi oblik svrgavanja rezima ,,,nastampas novaca koliko zele i kupis ih

Tupko Glupko
2 godine prije

Uh, ovoga sam se najviše bojao.

Pakistan je nuklearna sila, ima 220 milijuna stanovnika i na izuzetno je bitnom geostrateškom položaju.

Graniči sa istočne strane sa Indijom i Afganistanom, sa sjeverne sa Kinom, a sa istočne sa Indijom.

Indija ima populaciju od 1,4 milijarde stanovnika, ekonomski raste i ima ogromne potrebe za naftom i plinom, što Iran ima.

Ovo je maslo izuzetnih 10000%

Mrčikola
2 godine prije

Usprkos “dedolarizaciji”, dolar još uvijek pjeva opojnije od mitskih sirena.
Možda bi dobro rješenje bilo; zabrana posjedovanja dolara, a one koji ga posjeduju bi trebalo proglasiti ekonomskim teroristima…i krenuti ih loviti po Iraku i Afganistanu. 😁

Zoxx
2 godine prije

Ovo je jako losa vijest, a i taj Khan je mogao odavno nesto poduzet da se ovo ne desi.

gigi pinna
2 godine prije

Ali ako je izglasano nepovjerenje premijeru zar ne bi trebali biti održani prijevremeni izbori?

tihobl
2 godine prije

Prvo su ameri izveli monetarni udar kao u Turskoj. Zatim su pokupovali poslanike. Pa je Kan raspustio parlament. Pa je parlament izglasao njegovu smjenu. Sad treba parlament izabrati izmedju tri amerikca kandidata – Mr. 10%, Me 20% i jedog engleza koji ne zna urdu.
Ameri guraju Pakisatan u gradjanski rat. Vide da su tu drzavu izgubili, pa ce ce povuci po metodu spaljene zemlje. Vatrogasac (Rusija) je zauzeta drugim problemima. Indija ne moze da gasi ovaj pozar zbog proslosti. Ostaje da se vidi sta moze uraditi Kina.

łedeno doba
2 godine prije

neću da budem zloguki prorok, ali i ovo mi izgleda nešto mućkasto Jer i ovaj bivši premjer Imran Khan je britanski isprdak i prozapadni političar. Iz imućne pakistanske obitelji, naravno- svi su tamo političari iz imućnih obitelji, više aristokratske klase, -dok sirotinja nema šanse. I svi su dresirani i školovani u Britaniji, a tako je slično u i susjednoj Indiji. Tako i Imran Khan, školovao se na najboljim elitnim britanskim školama, najprije na 2 elitne britanske škole u samom pakistanu, onda na elitnoj školi u Worchesteru u Engleskoj i napokon na sveučilištu Oxford. Bio je profesionalni igrač kriketa, bogataš, koji je živio po zapadu, kao plejboj, i obarao mnoge poznate ženske.. Među njegovim brojnim vezama su Zeenat Aman, Emma Sergeant, Susie Murray-Philipson, Sita White, Sarah Crawley, Stephanie Beacham, Goldie Hawn, Kristiane Backer, Susannah Constantine, Marie Helvin, Caroline Kellett,Liza Campbell, Anastasia Cooke, Hannah Mary Rothschild, Lulu Blacker. Od ovih imena, poznata mi… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Ameri svrgavaju Khana jer se dogovarao s Putnom i nije htio uvesti sanlcije.

FATIH
2 godine prije

SMRAD FEKALIJA IZ OVALNOG UREDA.
PAKISTANSKI NAROD NIJE GLUP.SKONTALI SU IZDAJNIKE KUPLJENE KVAZI DOLARIMA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI