Pakistan, kao ni Indija, neće pokleknuti pred pritiskom Zapada – premijer Khan

Imran Khan
15 komentara

Premijer Imran Khan brani „nezavisnu spoljnu politiku“ New Delhija u vezi sa sukobom između Rusije i Ukrajine.

Premijer Imran Kan ponovo je osudio strane sile, koje su pokušale da izvrše pritisak na Pakistan da prekine veze sa Rusijom zbog njene vojne operacije u Ukrajini, obećavajući da će nastaviti da donosi odluke o suverenoj politici koje su u najboljem interesu njegove države i naroda.

„Za ove 3,5 godine samo smo pokušavali da pomognemo Pakistanu da napreduje“, rekao je premijer Khan o svojoj vladajućoj pakistanskoj partiji Tehreek-e-Insaf, obraćajući se u nedjelju na javnom skupu u gradu Dargaju.

Premijer je objasnio zašto je odbio da se pridruži međunarodnom horu koji osuđuje Rusiju za njen napad na Ukrajinu, rekavši da Pakistan ne bi dobio ništa ako bi ispunio taj zahtjev. Diplomate koje predstavljaju skoro dvadesetak misija, uključujući zemlje EU, zajedno sa Japanom, Švajcarskom, Kanadom, Velikom Britanijom i Australijom, „prekršile su protokol podnošenjem zahtjeva“ u pismu od 1. marta, dodao je on.

„Ni pred kim se nisam poklonio i neću dozvoliti ni da se moja država pokloni.“

Imran Khan se suočava sa glasanjem o nepovjerenju ove sedmice, nakon što je izgubio parlamentarnu većinu nakon višestrukih prebjegavanja iz njegove stranke. Premijer je direktno prekorio opozicionog lidera u Narodnoj skupštini, navodi Express Tribune, rekavši da je Shehbaz Sharif „uglancao čizme kada je vidio bjelca u odjelu“.

„Zakleo sam se da se neću pokloniti ni pred kim osim pred Bogom“, ponovio je Khan, navodeći globalni rat protiv terorizma koji predvode SAD kao primjer političke odluke koju je nametnuo Zapad i koja Pakistanu na kraju nije donijela ništa osim patnje. „Postali smo dio američkog rata protiv terorizma u Avganistanu i izgubili smo 80.000 ljudi i 100 milijardi dolara.“

Pakistan se našao pod povećanim pritiskom Zapada da javno osudi i da se distancira od Moskve, nakon što se uzdržao od rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuju vojna dejstva Moskve protiv Kijeva, birajući umjesto toga da ostane neutralan pored 34 druge zemlje, uključujući Kinu, Južnu Afriku i Indiju.

Uprkos tome što je glasan kritičar indijske vlade koju predvodi premijer Narendra Modi, Khan je odao priznanje susjednoj zemlji za donošenje „nezavisnih“ odluka u interesu svojih građana.

Indija se takođe suočava sa međunarodnim pritiskom i kritikama zbog toga što je ostala neutralna i usvojila pragmatičan pristup kako bi osigurala sopstvenu energetsku bezbjednost zemlje. New Delhi nastavlja da kupuje rusku naftu, dostupnu po sniženim cjenama, jer su je neke zemlje izbjegavale u strahu od uzvratnih sankcija od strane SAD.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini 24. februara, sa navedenim ciljem da „demilitarizuje i denacifikuje“ ukrajinsku vladu, obezbjeđujući da njene aspiracije za članstvo u NATO više ne predstavljaju prijetnju ni Rusiji ni novopriznatim republikama Donbasa, koje su pretrpjele sedam godina opsade od strane kijevskih snaga.

SAD i njihovi saveznici optužili su Rusiju da je započela „ničim izazvanu“ invaziju kako bi okupirala Ukrajinu. Moskva je pretrpjela hiljade novih oštrih ograničenja i sankcija koje su joj uvedene kao rezultat, a SAD, EU i drugi pokušavaju da „izoluju“ i „unište“ rusku ekonomiju.

Imran KhanIndijaPakistanRatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osam Šezdeset
2 godine prije

Kudikamo su pametniji od naših uvlakača u khazaro-judejske-anglosaksonsko-masonske riti!

abc
2 godine prije

Niko neče da ispaštava i nanosi sebi štetu zbog američkih lopovskih interesa. Prošlo je doba američkog imperializma.
USA je dojadila i bogu i vragu.

ogo
2 godine prije

Dobro covjek zbori

Max
2 godine prije

Jak čovjek ali mu rade o glavi. I nje u New Delhiju nego Islamabadu.

2 godine prije

Svaka čast Imrane…

Weteran
2 godine prije

Poslednjih nekoliko godina, Pakistan pravi veliki geopolitički zaokret!?
Veoma veliki zaokret, koji se ne sviđa Sili u opadanju?!

tihobl
2 godine prije

Bajdena za nobelovu nagradu. Kako je krenuo ujedinice Indiju i Pakistan. Ovo je impozantan uspjeh americke diplomatije.

HAJDUCI
2 godine prije

Svima koji se odreknu američkog licemjestva i ucijena . Čestitka i poruka izdržite , nemojte dozvoliti da vas ucijene . Vi koji ne podržavate Ameriku dovestićete zaraćene strane brže za pregovarački stol i rat će prestati. Ameriku ne zanima što Ukrajinci stradaju , a imate primjer dovoljno ; tko god ih je podržavao na kraju su ga ostavili na vjetrometini . Čim zadovolje svoje interese povuku se.

Praetorian
2 godine prije

Eto prilike da se pomire stari neprijatelji Kina-Indija-Pakistan

tihobl
2 godine prije

Sangajska organizacija je zbog pomirenja osnovana, a Rusija im treba kao balanser. Rusi su rekli da ce u ratu izmedju Kine i Indije stati na stranu napadnutog. Zato sad na granici imamo incidente jer se gadjaju kamenjem, a niko se ne usudjuje da prvi zapuca. Imas klipove indijskih vojnika sa prackama kako razmjenjuju “vatru” sa kineskim.

Bez balansera britnaci bi zakuvali rat bez problema, zato sad svi presutno podrzavaju Rusiju.

Che
2 godine prije

Uvaženo društvo: Pakistan, Indija, Sjeverna Koreja i Sirija.

boro
2 godine prije

moj resperkt Pakistanu…klanjam vam se ko Alahu i mom bogu!

Niko
2 godine prije

Bit ce ih jos.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI