‘Nitko neće pobijediti’: Imran Khan kaže kako će ‘cijeli svijet’ patiti ako se Kašmirski sukob pogorša

Donald Trump Imran Khan
4 komentara

Imran Khan, koji traži bliskiju vezu s Donaldom Trumpom, pozvao je američkog predsjednika da posreduje u mirovnom sporazumu s Indijom, ali New Delhi inzistira na tome da se želi s Pakistanom dogovoriti bez posrednika.

Premijer Pakistana Imran Khan upozorio je Indiju da ne zaoštrava kašmirsku krizu, rekavši da daljnja eskalacija napetosti u spornoj regiji neće ostaviti pobjednika.

Govoreći u parlamentu u utorak, Khan je rekao: “Ako se dogodi ubrzanje događaja prema sukobima, nitko neće biti pobjednik i obje će strane na kraju snositi posljedice, kao i cijeli svijet.”

Indijska vlada u ponedjeljak je odlučila da državi Jammu i Kašmir oduzme poseban status i podijeli je na dva odvojena teritorija unije.

“Rezultat indijskih akcija dodatno će potpaliti nemire u Kašmiru dok gledaju kako im njihova neotuđiva prava i garancije oduzima brutalna sila”, upozorio je Khan, a citirao ga je pakistanski PTV News. “To će pogoršati otpor Kašmira i stvoriti kaos.”

Obvezao se da će “slučaj Kašmira” predstaviti Ujedinjenim narodima i žaliti se na ono što je nazvao “rasističkim” postupanjem prema manjinama u Indiji, pod vladavinom stranke Bharatiya Janata (BJP).

“Svijet bi trebao razumjeti da politika umirenja neće uspjeti”, rekao je Khan, pozivajući se na britansku politiku prema nacističkoj Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata. „Molimo međunarodnu zajednicu da je primijeti.“

Vlada predvođena BJP-om u ponedjeljak je uredbom predsjednika opozvala članak nacionalnog ustava koji stanovnicima Jammua i Kašmira daje posebne privilegije, uključujući pravo na izradu vlastitih zakona, posjedovanje imovine i obnašanje državnih dužnosti.

Teritorij Unije Jammu i Kašmir, bit će jedno od dva teritorija koji će zamijeniti istoimenu državu, imat će zakonodavnu skupštinu umjesto vlastite, autonomnije Saborske skupštine, dok će planinsko područje Ladakh postati teritorij bez zakonodavnog tijela.

Dio Kašmira, kojim upravlja Indija, ranije je stavljen pod sigurnosno zatvaranje, a New Delhi je rasporedio tisuće dodatnih vojnika, uveo ograničenje u obliku policijskog sata za bolnice i obrazovne ustanove, obustavio komunikacijske službe i stavio kašmirske čelnike u kućni pritvor.

Vlada je objasnila kako ima obavještajne podatke koji ukazuju da militanti, koje podržava Pakistan, planiraju napad na hodočašće koje je u tijeku, a također je rekla hodočasnicima i turistima da napuste regiju.

Indija i Pakistan polagali su svoje pravo za Kašmir od kraja britanske vladavine 1947., ali kontroliraju samo dijelove bivše države. Jammu i Kašmir – jedina indijska država u kojoj živi većina muslimana – već su nekoliko desetljeća žarište islamističke pobune. New Delhi optužuje Islamabad za podršku teroristima koji traže odcjepljenje od Indije, što Pakistan negira.

Pakistan je ukidanje indijskog specijalnog statusa Jammu i Kašmiru nazvao “nezakonitim i destabilizirajućim”, a obećao je “iskoristiti svaku mogućnost” kako bi se suprotstavio tom potezu.

Premijer Pakistana Imran Khan ranije je rekao da je spreman na mirovne pregovore s Indijom s Donaldom Trumpom kao posrednikom, ali New Delhi inzistira na tome da se to pitanje riješi samo bilateralno.

kašmirNapeto stanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Indija će biti pobjednik
ako pobjedi,
a bjede i bjednika na obe strane će samo biti više ?

Iza_horizonta
4 godine prije

Biće sve dobro.

Max
4 godine prije

Treba smirit ovo dok se još može. Svaka eskalacija je fatalna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI