“Bez naglih odluka ili vojnih poteza”: Iran poziva Pakistan i Indiju da ostanu mirne glave u sukobu u Kašmiru

Specijalne indijske postrojbe
1 komentar

Iran je apelirao na Pakistan i Indiju da izbjegavaju nesmotrene poteze u sporu oko Kašmira, koji bi mogli prerasti u izravan vojni sukob i mogli bi biti pogubni za cijelu regiju.

“Vojni pristup u ovoj regiji dodatno će zakomplicirati situaciju”, rekao je šef iranskih oružanih snaga general-bojnik Mohammad Baqeri svom pakistanskom kolegi Qamar Javed Bajwai, tijekom telefonskog razgovora u subotu. Zapovjednik je također pozvao stranke da budu mirne i da izbjegavaju donošenje bilo kakvih “naglih odluka.”

Napetosti su u od ponedjeljka u porastu u Jammi i Kašmiru, od kada je New Delhi ukinuo ustavnu odredbu (članak 370) koja je omogućila ovom teritoriju vlastitu zastavu, ustav i autonomiju nad unutarnjom upravom.

Pretvaranje indijskog Kašmira iz države u teritorij kojeg kontrolira savez pomoći će pri okončanju terorizma i separatizma koje Pakistan izaziva već desetljećima, izjavio je indijski premijer Narendra Modi ranije ovog tjedna. Da bi ojačala svoj suverenitet i spriječila potencijalne terorističke akte i nasilje, Indija je poslala oko 35.000 vojnika u regiju.

Kao odgovor, Pakistan je oslabio svoje diplomatske odnose s New Delhijem i obustavio trgovinsku i željezničku vezu sa susjedom.

Kašmir, s pretežno muslimanskim stanovništvom, bio je središnja točka sporenja između Indije i Pakistana otkako su stekli neovisnost od Velike Britanije 1947. godine. Tri su rata vođena nad himalajskom regijom u posljednjih 40 godina, ali nisu se uspjeli promijeniti granice ili kontrola države.

Povezani članci:

Indija tvrdi da je spriječila pokušaj “infiltracije” pakistanske vojske u Kašmiru

Indija bacila lidere Kašmira u kućni pritvor i uvela policijski čas

‘Nitko neće pobijediti’: Imran Khan kaže kako će ‘cijeli svijet’ patiti ako se Kašmirski sukob pogorša

kašmir
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Mudar savjet sukobe treba deeaskalirati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI