Kašmir, večiti sukob Indije i Pakistana

Karta, Pakistan, Indija, sukob, Kašmir
0
0

Kašmir je region koji se nalazi na graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine. Zauzima planinske terene severoistočnog dela Karakoruma, Kašmirske doline, kao i u dolini reka Inda i Ćenaba, koji se nalaze u zapadnom delu Himalajskog masiva.

Danas je region podeljen na tri dela: Pakistanski, u kome se nalazi severozapadni deo. Indijski, u kome se nalazi srednji i južni deo. Kineski, u kome se nalazi severoistočni deo. Zvanično, Indija nikada nije potvrdila podelu Kašmira, dok pakistanska strana priznaje Kašmir za spornu teritoriju.

U januaru 1947. godine Indija je dobila nezavisnost od Britanijske imperije. Pod očitim pritiskom Muslimanske lige odlučeno je da se stvori ne jedna, već dve države: Indija i Pakistan. Kada su određene okvirne granice odlučeno je da neke polu-autonomne oblasti mogu same da odluče o svojoj sudbini. Najduže su odlučivale 3 kneževine među koje spada i Kašmir.

U Kašmiru je vladar bio hinduista, a većina stanovništva su bili muslimani. Vladar Kašmira je odugovlačio sa odlukom, verovatno se nadajući da će da dobije nazavisnost ili barem autonomiju. Kada su severnu granicu Kašmira prešla naoružana muslimanska plemena, maharadža je to nazvao invazijom i zamolio Indiju za pomoć. Nekoliko dana kasnije kada je potpisan dokument o priključenju Kašmira Indiji, indijska vojska je došla na teritoriju Kašmira. Pakistan je protestovao protiv toga i do danas nije priznao Kašmir za deo Indije. Godine 1948. ustanovljena je linija prekida vatre koja je podelila Kašmir na severnu, pakistansku, i južnu, indijsku polovinu. Godine 1962, u sukob se umešala treća država, Kina. Ona je ušla u oružani sukob sa Indijom, poznat pod imenom Kinesko-indijski rat. Posledica ovog rata je okupacija regiona Aksai od strane Kine. Između 1965. i 1971. nastali su novi indijsko-pakistanski konflikti. Za vreme tih konflikata Indija je izvojevala značajnu pobedu na istoku Pakistana, tj. na terenu današnjeg Bangladeša. U Kašmiru je rat trajao sve do 1972. godine, kada je Indija vratila Pakistanu oduzete teritorije.

Sada ovaj sukob ima veći značaj jer su obe države postale nuklearne sile. Pakistan i Indija često razmenjuju vatru u oblasti Kašmir koja je podeljena između njih 1947. a na koju obe zemlje polažu prava u celini. Indija optužuje Pakistan da tajno podržava upade oružanih pobunjenika u deo Kašmira pod kontrolom Nju Delhija glavnog grada Indije, što Islamabad glavni grad Pakistana stalno demantuje. Druge velike vodeće sile sa nevericom posmatraju okrašaje u Indiji i Pakisatnu, strahujući od nuklearnog napada koji bi mogao da izazove po proceni agenacija do 12 miliona žrtava.

kašmirnuklerani ratpodelesukobteritorijavlast
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI