Rat u Kašmiru – SAD se neslužbeno svrstale na stranu New Delhija

Indija Pakistan Kašmir
21 komentar

Prekjučer je Indija odučila provesti osvetničke napade na kampove terorista skupine Jaish-e-Mohammad koji se nalaze na jugu Pakistana. Ova je skupina preuzela odgovornost za teroristički napad u kojem je u indijskom dijelu Kašmira ubijeno 40 indijskih policajaca, a New Delhi smatra da je Jaish-e-Mohammad pod kontrolom pakistanskih tajnih službi. Nakon napetosti koje su trajale od 14. veljače, indijsko zrakoplovstvo je s eskadrilom od 12 zrakoplova ušlo u pakistanski zračni prostor i navodno je bombardiralo kampove spomenute islamističke skupine.

Jučer je pakistanski premijer Imran Khan Indiji ponudio dijalog, ali se još uvijek čeka odgovor New Delhija. Teško je reći kako će postupiti indijski premijer Narendra Modi, ali u Indiji mnogi strahuju da će zbog predstojećih parlamentarnih izbora odbiti dijalog s Islamabadom i dodatno eskalirati situaciju, nadajući se bilo čemu što bi mogao prikazati kao vojnu pobjedu protiv sjevernog susjeda. Između ostalog, noćas je vojnom vrhu dao zeleno svjetlo za poduzimanje svih akcija protiv neprijatelja koje generali smatraju potrebnim.

S obzirom na to da govorimo o dvije azijske nuklearne sile, situacija nije obećavajuća. Ali s druge strane, neki su skloni tvrditi da su dvije zemlje desetljećima u ratu za Kašmir i da ova eskalacija nije ništa manja ili veća od prethodnih incidenata.

Indija i Pakistan su razmijenili neprijateljstva, a Islamabad je kazao kako je oborio dva indijska vojna zrakoplova, dok New Delhi priznaje pad jednog i tvrdi da su indijske snage oborile i jedan pakistanski borbeni zrakoplov. Washington je pozvao dvije države na izbjegavanje daljnje eskalacije, ali je podržao bombaški napad Indije na teroristički kamp u Pakistanu.

Pakistanski veleposlanik u SAD-u Asad Majeed Khan je izjavio kako je neuspjeh Washingtona da osudi Indiju zbog nedavnog napada na Pakistan određena podrška New Delhiju.

Kasmir
FOTO: Mapa Kašmira

“To se tumači i shvaća kao potvrda indijskog stava i to je ono što ih je još više ohrabrilo”, rekao je Asad Majeed Khan je novinarima u srijedu.

S obzirom na to da su Indija i Pakistan ušli u najtežu krizi u posljednjih nekoliko desetljeća, pakistanski veleposlanik je sugerirao da su SAD mogle odigrati veću ulogu u ublažavanju napetosti.

“Vjerojatno nijedna druga zemlja, koja bi mogla igrati neku ulogu, nije bolje pozicionirana od Sjedinjenih Država”, dodao je Khan.

Kao što smo naveli, Pakistan je jučer objavio da je srušio dva indijska vojna zrakoplova koji su ušli u njegov zračni prostor preko sporne kašmirske granice, a pakistanska vojska je zarobila jednog indijskog pilota. Indijsko ratno zrakoplovstvo je kasnije istog dana potvrdilo da je tijekom incidenta izgubilo jedan MiG-21, ali da je i oboren jedan pakistanski F-16.

Smatra se da je ovo prvi zračni napad Indije na Pakistan od 1971. godine, kada se vodio treći rat između dviju država koji je doveo do odcjepljenja Istočnog Pakistana, sada Bangladeša, te kada je uspostavljena takozvana kontrola kontrole u Kašmiru, koja se vremenom pretvorila u granicu i jednu od najmilitariziranijih zona na svijetu.

Komentirajući indijski zračni napad u utorak, američki državni tajnik Mike Pompeo ga je opisao kao “protuterorističku akciju” i pozvao Pakistan da poduzme “značajne akcije protiv terorističkih skupina koje djeluju na njegovom teritoriju”, istodobno pozivajući dvije zemlje da se odreknu daljnjih vojnih aktivnosti.

Prema indijskoj novinskoj agenciji ANI, Pompeo je indijskom savjetniku za nacionalnu sigurnost Ajitu Dovalu rekao da Washington podržava zračni napad na teroristički kamp skupine Jaish-e-Mohammad.

Washington optužuje Islamabad da ne čini ništa protiv terorista na svom teritoriju, bilo u Kašmiru ili na sjeveru zemlje uz granicu s Afganistanom, što je dovelo do velikih napetosti između Islamabada i Washingtona. Sjedinjene Države su prošle godine obustavile slanje 800 milijuna dolara vojne pomoći Pakistanu, optužujući zemlju za pružanje “sigurnog utočišta teroristima i militantima koji su aktivni u susjednom Afganistanu”.

Imran KhanJaish-e-MohammadNarendra Modi
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladimir
5 godine prije

SAD su zapalili vatru izmedju Indije I Pakistana jer ih je pakistanski novi ministar poslao u mp3 i poceo kupovati oruzje od Rusa. Indija jos nije rekla otvoreno Amerima basta.

Savchenko For President !
5 godine prije

pojest će ih pakistanci….nek nam skupe djelove miga 21

Siniša
5 godine prije

Neće biti rata…biće dihvan grupa.

tihobl
5 godine prije

Ameri podrzavaju induse, Kina ce onda morati Pakistan, a rusi kazu da su prijatelji i jednima i drugima. Eto mirovnih pregovora u Sociju.

J B TITO
5 godine prije

Mi se rijesavamo migova a indijski mig21 oborio f16 ja bas ne vjerujemo u to. Jel ima tko potvrdu za taj slučaj.

dr drug
5 godine prije

… mislim da je krsmenuo, ali ne s najavom

Retro
5 godine prije

Evo sad ce dezurni komentatori da navijaju za Pakistan jer ipak SAD su sa Indijom. Btw. Pakistan je jedna strasno islamisticka zemlja. Na njenog tlu se gaje, i izvoze bar tristo regionalnih i sto svjetskih teroristicko islamistickih organizacija. Oni rovare u Iranu, Indiji, a narocito u Afganistanu. Sjetite se ko je cuvao Bin Ladena. Posle njegove likvidacije, glavno pitanje u Pakistanskoj javnosti je bilo kako su mogli da dozvole da Amerikanci neometano izvedu jednu takvu operaciju. Eto toliko o njima.

Jole
5 godine prije

Moj sinko,dolar je bio najjači tamo negdje kod prvog napada na Irak,kad su iza njega stajale krstareće rakete.Na tvoju žalost,Rusi imaju još bolje krstareće i balističke rakete pa zato vrijednost usd jako pada.Dakle ne regulira dolar snaga gopodarstva,nego narodskim riječnikom rečeno,dobra toljaga.

Buzin
5 godine prije

Amerika je najvise i najljepsa a rusija nije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI