Mohammad Javad Zarif poziva svetsku zajednicu da prisili Izrael da uništi svoje nuklearne bombe

Izrael
17 komentara

Teheran i Tel Aviv uključili su se u višegodišnju raspravu o nuklearnim namerama jednih i drugih; izraelski zvaničnici optužuju Islamsku Republiku da pokušava da izgradi nuklearni arsenal za napad na Izrael, a Iran se suprotstavlja ističući da je Jevrejska država jedina država na Bliskom Istoku koja zapravo već ima nuklearno oružje.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif apelovao je na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael da se pridruži Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i eliminiše svoje zalihe nuklearnih sredstava.

“Međunarodna zajednica mora primorati Izrael – koji u svom DNK ima agresiju – da odmah pristupi NPT-u i uništi svoj nuklearni arsenal”, rekao je Zarif govoreći u unapred snimljenom virtuelnom obraćanju UN-u u petak.

„A s obzirom na šest decenija obmane i tajnog razvoja nuklearnog oružja, Izrael mora biti primoran da se podvrgne najnametljitijem režimu inspekcije koji poštuju članovi NPT-a“, dodao je on.

Optužujući SAD, koje je nazvao “svetskim usamljenim počiniocem nuklearnog napada”, da slepo podržavaju Izrael, “jedinog posednika nuklearnog arsenala u našem regionu”, Zarif se požalio na navodne pretnje Tel Aviva upotrebom nuklearnog oružja protiv drugih nacija.
Diplomata je takođe “bombardovao” Vašington zbog sopstvenih napora da stvori nove nuklearne bombe i snizio prag za njihovu upotrebu, i optužio Trampovu administraciju da je ‘oštetila’ NPT odlukom da se povuče iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa sa Rusijom, i iranski nuklearni sporazum.

Iranski zvaničnici su više puta optuživali Izrael i Sjedinjene Države da su „dve glavne prepreke“ četiri i po decenije staroj ideji o oružju za Bliski istok bez masovnog uništenja. Teheran je demontirao sopstvene zalihe hemijskog oružja sredinom 1990-ih pre ratifikacije Konvencije o hemijskom oružju 1997. godine (koju je Izrael potpisao, ali nije ratifikovao).

Izrael održava politiku „nuklearne dvosmislenosti“. Iako se smatra da ima zalihe između 80 i 400 nuklearnih bojevih glava koje se mogu isporučiti avionima, podmornicama i interkontinentalnom balističkom raketom Jericho III, Tel Aviv ne poriče niti potvrđuje svoj status nuklearne sile.

Tel Aviv je optužio Islamsku republiku da održava tajni program nuklearnog naoružanja i zatražio je “paralizujući” sankcije protiv te zemlje zbog navodnog kršenja obaveza Irana prema nuklearnom spoju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA). Premijer Benjamin Netaniahu takođe je više puta naglasio da Izrael “neće dozvoliti” Teheranu da postigne sposobnost nuklearnog naoružanja, i rekao da će Izrael “nastaviti metodično da deluje protiv iranskih pokušaja da se vojno učvrsti na našim granicama”.

U utorak, na spomen obilježju izraelskim vojnicima koji su poginuli tokom Jom Kipurskog rata u oktobru 1973. godine, Netaniahu je upozorio da Izrael “ne isključuje preventivni napad” protiv Irana, rekavši da će Tel Aviv biti “spreman za borbu” ako Teheran pokuša uspostavi prisustvo severno od Izraela.

iranIZRAELJCPOAMohammad Javad ZarifNPT ugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
3 godine prije

Nezgodno je što su se arapske zemlje zaklele na uništenje Izraela. Sklonost preživljavanju s vremenom se pretvorila u hegemoniju.

Togen
3 godine prije

Treba zabraniti i uništiti svo atomsko oružje i sve tvornice za proizvodnju istog.

Z.A.
3 godine prije

Bravo za ovaj post.

Kora
3 godine prije

“stoga admin Max ne traži me linkove jer prepisujem iz knjiga”

Ako govorite o Istini i Ljubavi, onda Vas neće smetati ako Vas ja ljubazno zatražim podatke o izdavačima, nazivima i autorima knjiga iz kojih prepisujete tekst koji ostavljate u svojim komentarima.

Z.A.
3 godine prije

Opet odlicno… Ljubav je najveca i najcisci oblik energije .Ne trazi nigdje ljubav van sebe u tebi je samo se ocisti i dopusti joj da izadje iz tvoje nutrine na svijetlost i onda zivis pravi zivot koji ti nikad nije bio uskracen … Bez ovog ostajes u tami na koju smo se navikli kao pijanci jer ne znamo i ne razumijemo ljubav jer ona je energija i samo na trenutak bljesne u nasoj tami da nas podsjeti da je tu…

fierufveirgebdfvneif
3 godine prije

Ovaj se pravi blesav ko fol ne zna da svijetom i Iranom upravljaju ovi koje kritizira a vjerojatno je i on te krvi.

Max
3 godine prije

Zariff je u pravu. Izrael prijeti Iranu zbog nuklearnog oružja a sam desetljećima ima nuklearno oružje izvan svakog sporazuma i kontrole.

nessy
3 godine prije

Zidovi ce dozvoliti kontrolu svojih nuklearnih postrojenja nikad, a atomsko oruzje ce unistiti odmah zatim.

nessy
3 godine prije

Odlican tekst za 24 sata.

Bosanac
3 godine prije

Zato mi ovdje imamo https://youtu.be/zk4vd2CBEcE

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Cia
3 godine prije

Pa posto cionisti ubijaju irnace nepostojecim virusom ne trebaju im nuklearne bombe koje su nepostojece isto ko i virus

Jarilo
3 godine prije

Iran je rekao istinu, samo mi svi znamo da nikakva međunarodna neće prisiliti Izrael da se odrekne nuklearnih bombi jer međunarodna zajednica i UN su sluge istih ljudi koji su stvorili Izrael. Stoga nema nikakvog smisla postavljati takve zahtjeve jer nikad se neće ostvariti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI