fbpx

“Neposlušni Erdogan” bi mogao uzrokovati “protjerivanje” Turske iz NATO-a

turska garda

Prije više od 68 godina, 17. rujna 1950. godine, prva turska brigada napustila je luku Mersin na obali Mediterana i 26 dana kasnije je stigla u Busan u Južnu Koreju. Turska je, nakon Sjedinjenih Država, bila prva zemlja koja je odgovorila na poziv Ujedinjenih naroda za vojnu pomoć Južnoj Koreji nakon napada Sjeverne Koreje. Turska je poslala četiri brigade, ukupno 21 212 vojnika, u stranu zemlju udaljenu 7 785 kilometara. Do kraja Korejskog rata je Turska izgubila 741 vojnika. Na memorijalnom groblju Ujedinjenih naroda u Busanu su pokopana 462 turska vojnika.

Svi ti napori Turske bili su usmjereni na stjecanje punopravnog članstva u NATO paktu. Turska je to mjesto dobila 18. veljače 1952. godine. Tijekom Hladnog rata Turska je ostala vjeran saveznik Sjedinjenih Država i NATO-a, braneći jugoistočni bok saveza.

Međutim, kada je vlada Recepa Tayyipa Erdogana došla na vlast u studenom 2002. godine, situacija se dramatično promijenila. “Tursko povlačenje” se nije dogodilo u jednom danu.

U travnju 2009. godine su vojne jedinice iz Turske i Sirije prešle granicu i tijekom zajedničkih vojnih vježbi posjetile ispostave druge strane. To je bilo prvi put da je vojska NATO pakta provela vježbe sa sirijskom vojskom.

U rujnu 2010. turski i kineski zrakoplovi su proveli zajedničke vježbe u turskom zračnom prostoru. To su također prve zajedničke vojne vježbe formalno zrakoplovnih snaga NATO pakta s Kinom.

U 2011. godini je studija o transatlantskim tendencijama pokazala da u Turskoj postoji najniža razina potpore NATO paktu među njegovim  članicama, samo 37% u usporedbi s 53% u 2004.

Turska se 2012. godine kao partner u dijalogu pridružila Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), čiji su članovi tada bili Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Kasnije su u organizaciju ušli Pakistan i Indija.

U 2017. godini je jedan visoki kineski diplomat izjavio kako je Peking spreman razgovarati o članstvu Turske u SCO.

Turska je u rujnu 2013. objavila da je odabrala kinesku tvrtku CPMIEC za izgradnju svog prvog dalekometnog sustava zračne i raketne obrane, što je dio programa T-Loramids  vrijednog 3,5 milijardi dolara. Radilo se o sporazumu o izgradnji sustava HQ-9, kineske verzije ruskih sustava S-300. Kasnije je pod američkim pritiskom ovaj ugovor otkazan, ali se Erdogan obratio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za zamjenu i kupio protuzrakoplovne i proturaketne sustave dugog dometa S-400.

Unatoč sve većem pritisku Sjedinjenih Država, Zapada i NATO pakta, Erdogan i dalje hrabro brani “suverenu odluku Turske”. 7. ožujka je Erdogan kazao kako nikada neće odustati od sporazuma o S-400 i dodao kako bi Ankara mogla naknadno kupiti naprednije sustave S-500, koji se sada grade u Rusiji.

Washington i dalje upozorava saveznike u NATO paktu da će bilo koji sporazum s Rusijom imati “ozbiljne posljedice”. Vršitelj dužnosti glavnog povjerenika Pentagona Charles Summers izjavio je kako bi posljedice uključivale odbijanje prodaje Turskoj zrakoplova F-35 i sustava “Patriot”, te da bi to potkopalo američke vojne odnose s Ankarom. Osim toga, Tursku zbog kupnje sustava S-400 čekaju i sankcije u okviru američkog zakona CAATSA.

Izbor Turske u korist Rusije umjesto NATO-a sigurno će imati implikacije na nekoliko razina. Sjedinjene Države se mogu sosvetiti uklanjanjem Turske iz skupine koja gradi borbeni zrakoplov F-35, ali se Turska i u ovom slučaju može okrenuti Rusiji i steći borbeni zrakoplov sljedeće generacije, stvarajući raskol unutar NATO bloka. Prema Erdoganu, američka administracija i NATO si ne mogu priuštiti taj rizik. Međutim, ne radi se samo o nabavi vojne opreme, već i znakovima geostrateškog samoodređenja Turske.

S-400 je napredni sustav protuzračne obrane velike vatrene moći koji nema svoj pravi pandan na zapadu i u slučaju S-400, Turska je jednostavno rekla svojim zapadnim “saveznicima” da njih smatra prijetnjom njezinoj sigurnosti, a ne Rusiju.

Turska ima drugu najveću vojsku NATO pakta, i premda se njezina vojna ljubav prema Rusiji tek nazire, već potkopava vojne sposobnosti NATO pakta u suzbijanju Rusije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Ankara ima jače oružje u natezanjima sa Amerima: članstvo u NATO.
Geostrateški položaj Turske je nemjerljiv
I dobro će ga unovčiti.
Sačekajmo igru do kraja.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  čitalac

Dok igra dođe do kraja ,igrat ćese i u našem dvorištu ,tada naš nos bude zabijen u skloništima internet prekinut i dešavanja ćemo slušati pomoću eksplozija iznad onih koji budu imali mogućnost takovog smještaja.JADNE MOJE OVCE .

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  čitalac

samo što su amerikanci vrhunski bleferi. stoga turci moraju odgovarati njihovim oružjem…i nadmašiti ih.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Odgovore na pitanja tipa Što bi bilo da je bilo nikad ne možemo sa sigurnošću utvrditi, možemo samo pretpopstavljati. No, što bi to stvarno bilo s Krimom da NATO savez nije provocirao nasilnu smjenu Janukoviča i instalirao vlast po svojoj mjeri? Bi li i tad Rusija posegla za Krimom?
Ako je odgovor ‘Ne bi”, onda Turska ispravno zaključuje kako Rusija nije prijetnja njenoj sigurnosti. Erdogan je također ispravno shvatio da se prijetnja njegovoj sigurnosti nalazi u SAD. Vidio je to onog trena kad je jedva izvukao živu glavu (a i to zahvaljujući Putinovoj dojavi) pri pokušaju puča u Turskoj.
Turska je davno predala zahtjev za članstvo u EU te su SAD i EU imali dovoljno vremena za dobrovoljnu okupaciju Turske koja im se nudila ‘pristupanjem u EU’. Zapad je tu šansu propustio i Erdogan se okreće drugim mogućnostima za razvoj i sigurnost Turske. To što pritom svako malo odleti u oblake i sanja o Otomanskom carstvu je još uvijek njegov problem. Dok ga ne počne izvoziti. Zasad pokušava samo u Siriju.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik
“Ako je odgovor ‘Ne bi”, onda Turska ispravno zaključuje kako Rusija nije prijetnja njenoj sigurnosti. Erdogan je također ispravno shvatio da se prijetnja njegovoj sigurnosti nalazi u SAD.”
Nije tako jednostavno. Stvari treba gledati povijesno i dugoročno u budućnost. Rusija i Turska su vjekovni tekmeci. Trenutno imaju slične interese ali dugoročno će se stvari vratiti na povijesni odnos: antagonizam! Geostrateški, koji može prijeći i u otvoreni sukob
Zašto?
Prvenstveno zbog ovoga:
– Rusiji treba nesmetan izlaz u sredozemlje, a to joj priječi Turska. To je povijesni cilj Rusije kojega se nikada nije odrekla.
– Turska ima povijesne, etničke, geostrateške aspiracije na bivše srednjeazijske sovjetske republike naseljene turskim narodima, čega se ni ona nije nikada odrekla.
Velika smetnja strateškom partnerstvu, Ali nije nemoguće
Tako da Rusija nije ništa manji (ali ni veći) izazov za Tursku od zapada.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  čitalac

griješiš da je Turskoj podjednak takmac zapad i rusija, turskoj je SAD bio idealan saveznik, globalna sila koja je dovoljno daleko da ne može stvarno ugrožavati njene interese plus riješena smetnja u vidu grčke sa zapada zajedničkim članstvom u NATO-u, problemi su nastupili prvenstveno zbog loše politike EU, propustili su ako već ne mogu osigurati punopravno članstvo, a ono barem urediti nekakav poseban odnos između Turske i EU, kad je turska dobila konačnu odbijenicu krenulo je lagano klizanje iz sekularne u islamističku iz vojno dirigirane demokracije u neosultanat erdogana, takva Turska ima neke nove ambicije i postaje sve nepouzdaniji partner što i je izazov za NATO koji očito ne vodi dovoljno računa o izmijenjenim okolnostima u ovoj regiji, ali ponavljam to nije nužno dobra vijest za Rusiju, turska koja će solirati u vajnjskoj politici dugoročno može Rusiji samo stvarati probleme za razliku od hladnoga rata kada su granice i odgovornosti bile puno jasnije

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  čitalac

@čitalac sve je točno što navodiš. No možda je upravo ta geografska i etnografska realnost razlog za suradnju, a ne za antagonizam. Te dvije zemlje su sada poput hrvača u klinču, ili ako hoćeš miroljubiviju metaforu, kao igrači šaha u pat poziciji. Turska je prevelika da bi je Rusija mogla “okupirati” , i obratno. A i prošla su ta vremena kad je neko kraljevstvo napalo i okupiralo drugo pa čak ga i progutalo. Sad je u svijetu sve povezano. Ratovi između država, a pogotov tako velikih kao Turska i RF, ne mogu ostati izolirani. Znači, Turska i RF su “prijatelji”, jer im drugo ne preostaje. A ako bismo se već bavili političkom fantastikom, onda je Turskoj jedina opasnost zapravo Grčka (dakako ne sama, veća kao članica NATO-a) koja bi mogla smisliti povijesne i geografske razloge da otjera Turke s Bospora. Mislim da je upravo Grčka (ponavljam, ne sama već kao dio NATO-a) glavni razog da je Turska željela biti članicom NATO-a i da je to i dalje razlog što u njemu ostaje. Dakle, NATO, (u obličju Grčke) JE OPASNOST ZA TURSKU, a ne Rusija! Izlaskom iz NATO-a Ankara bi se morala strateški osloniti na Rusiju odnosno njen nuklearni kišobran ili… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  spartak

Zapljenom američkih resursa na teritoriju Turske ona postaje nuklearna sila, da li je to moguće, to ćemo vidjeti.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Mikojan

to nije moguće, Turci nemaju pristup nuklearnom oružju, ako ameri idu nose sve sa sobom, najvjerojatnije u Rumunjsku

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  spartak

@spartak. – rekoh da je sve ono velika smetnja strateškom partnerstvu ali i da nije nemoguće..
Turska je i sama željela u NATO samo i jedino zbog SSSR.
SSSR je night mare cijelome zapadu, zbog njega su padali u kolektivnu histeriju, paranoju. Raspad istog su slavili kao povijesnu prekretnicu. Možeš misliti kako su tek sada histerićni kada su konstatirali da baš i nije tako.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  spartak

Ne moze se Turska okupirati,ali se moze otkinuti evropski deo,kolonizovati ili vratiti Grckoj, i pomoci Kurdima da otkinu ceo jug i istok zemlje. Takva polovina Turske ne bi bila nikakva ozbiljna pretnja,niti su bez ekskluzivnih prava na Bosfor i Dardanele geopoliticki bitni.

Naravno,za ovakav scenario bi bio potreban neki kolosalan sukob i prestrojavanje sveta.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Ray

Ray , ne zovi vraga. To nikako ne bi moglo biti bez velikog !!!!! rata. Baš čitam Andrića – dajte i ostali.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ray

Ray
E to je to. Toga su političari u Turskoj bili svjesni oduvjek. Najviše Ataturk.
“Turska koja solira”…citiram jednog komentatora, opasnost je za okolinu i …za sebe.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  spartak

@spartak Albaniji i bez NATO Grčka nije prijetnja a posebice ne Turskoj!

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Cijelo vrijeme još od ZND-a i Jelcinja Rusija kontrolira fizički Sevastopol, tj. vojno – pomorsku bazu, najvažniju uz Gibraltar na euroazijskoj ploči, znači da nije janukovič frknuo ne bi imao razloga anektirati Krim, ovo je bila povijesna prilika da se i stvarno i simbolički Rusija vrati u rang velesile, a Trump da je pametan uložio bi jako puno u Tursku da mu ostane saveznik jer dok NATO kontrolira Bospor i Dardanele Rusija je više manje bezopasna u ovome dijelu Svijeta, čak i ako bi SAD pustiti niz vodu i Kurde i Siriju, Tartous nije niti može biti karta iste jačine kao Bospor-Dardanele, ali paralelno sa tom priču tu je i priča oko plina i plinovoda pa stvar onda ima jednu drugu dimenziju, pa su tu Jalta ili Simferopolj ipak sporedna stvar

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik
Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Mislim da nema šanse, ali nikad ne znaš sa ovim dvoličnim

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Znam da nije tema za ovdje ali Rusija je poslala vojsku u Venezuelu. Sletjela su dva aviona prvi je letio iz Rusije u Hmeimim pa u Venezuelu u njemu je bio general kopnene vojske i 99 vojnika a drugi avion je prvo letio u Dakar pa u Venezuelu i nosio je 35 tona nepoznatog tereta. Treba reci da su i Rusi potvrdili da je njihova vojska sletjela u Venezuelu ali nisu rekli zbog cega. Tako da postaje jako zanimljivo.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije
Reply to  fenix

Samo da im se ne sruše kao onaj u Siriji sa 39 vojnih časnika, od toga dva generala. Ili onaj sa ansamblom Aleksandrov.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Ne postoji “suverena” odluka o kupnji strateškog oružja kakvo je s-400, ako si član vojnog saveza onda se držiš određenih pravila igre što Turska pod Erdoganom konstantno krši, a to ne ide kada je hijerarhija jasna sa SAD-om na vrhu , ostali u lepezi ispod, tu nema soliranja, e sad u nekim stvarima Tursku mogu razumjeti, oni odavno žele riješiti problem PVO-a kojeg nemaju, SAD je odugovlačio godinama sa dealom oko Patriota tek onda se Turska okrenula drugdje, hoću reči da su u tom dijelu pokušali ostati odani NATO-u, Sirija je maksimalno zamutila vodu, tu je krenula solaža Erdogana, on je sa svojim milicijama, a i sa ISIL-om vršio agresiju na Siriju na vrlo podmukao način, a članica NATO-a?! valjda je kontao ako mogu drugi mogu i ja, stvar je za NATO šljakala dok nije SAD odlučio sa Kurdima primjeniti strategiju potpuno suprotno intersima Turske svoje saveznice, a tu je bio i onaj čudnovati poklušaj puča, tu je ljubav pukla, ali igra je daleko od gotove, nedavno je SAD demonstrirao sa finacijskim pritiskom na Tursku koliko je ona zapravi krhka, a sa druge strane nemojte skoro očekivati neki savez Turske i Rusije, niti Putin vjeruje Erodganu, niti Erdogan Putinu, na… Pročitaj više »

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  oddball

Koja to pravila krši Erdogan? Gdje piše da članice NATO-a ne smiju kupovati oružje od koga hoće? Stavi link od toga dokumenta, pravila, zakona ili bilo čega gdje to piše. Kako Grčka ima s 300?

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

nisu sva pravila napisana, ako ameri kažu da ne možeš onda ne možeš jer si u njihovom savezu, s-400 nije kalašnjikov, s-400 se mora kompletno integrirati u PZO sustav i ostale obrambene elemente, tu onda imaju pristup ruski tehničari, mislim jel treba objašnjavati zašto to ne ide?!

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

btw grci su svoj s300 nabavili prije više od 20 godina što je bila velika kontroverza za nato jer se sumničilo grke da kod njih cure kodovi za praćenje nato zrakoplova, a postojale su špekulacije i sa druge strane da su grci dali izraelu pristup tehnologiji što je besmislica jer je ukrajina puno bolje mjesto za skidanje ruske vojne tehnologije

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  oddball

A KOJE BI TOBILO PRAVILO VOJNOG SAVEZA “SVAKOG” da kupujuš oružje za otpis po cijeni skuplje nego novo, ok postoji i ova solucija ali to onda nije savez već “savez”-robovlasništvo-vazalstvo-višijevci-poltroni-satrapi-dupeuvlakači…. dakle smijem kupovati isključivo od jednog jedinog dobavljača, dok taj isti istovremeno pruža azil i koordinira… financira… obučava… daje obavještajne podatke… podržava… teorirsta koji želi državnim udarom preuzeti vlast u mojoj tj “savezničkoj” državi izuzetno-posebnih, stvarno dugoročnu politiku predlažete kolega, politiku sutra cu visit na trgu kao bivši “saveznik” koji je jučer krvario za interese SAD-a

Milan
Gost
Milan
1 godina prije

Erdogan je cisto zlo i zaboli me K za njega i za Tursku. Sta je sve radio u Siriji, podrzavao isis, rusio avijone itd. al evo sad kad je protiv Amerike za komentatore ovde sve je uredu, i covek heroj odjednom.. licemerjenje na m2

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Milan

Erdogan uglavnom radi za Tursku (i sebe), meni se jednino ne sviđa njegov jedan korak do vjerskog fanatizma, a tu je jako blizu, Ataturk će iskočiti iz groba od muke.

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
1 godina prije
Reply to  Mikojan

erdođani radi za braću i za nikoga drugog………………..

Maksim
Gost
Maksim
1 godina prije

Podmetnut ce Crna Gora svoja ledja ako ode Turska.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Senor Guaido loco Maricon skocio u more i pliva prema Turskoj. Valjda ce tamo pokusati biti presjednik kad ne upali u dragoj mu Venezueli.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Ovo koketiranje Turske sa istokom je znakovito za budućnost.Centar svijeta se seli na Istok,a Tursku se ne pušta u EU.Privlačnost Istoka će bit sve veća,a Evropa sve više periferija,ako nešto stubokom ne promijeni trendove.Ako Turska i ne promijeni stranu,u budućnosti to će bit sve izglednije.Ako se to desi,uz očekivano slabljenje Zapada,gubitak Turske znači pad južnog krila NATO-a,tj. prestanak izolacije Rusije u Crnom moru u slučaju sukoba i njezin izlazak na Mediteran a možda i dalje.Turski glavni problem,kurdsko pitanje,bi vremenom isto moglo bit sve izraženije,te jako utjecat na njihovo svrstavanje.

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ
1 godina prije

treba pokrenut križarsko-krstaške ratove i potjerat in nazad u stepu

tango
Gost
tango
1 godina prije

NEMOŽE U EU A MOŽE U NATO KOJE LICEMJERJE

dane
Gost
dane
1 godina prije

erdogan hoce da protera vaseljensku patrijarsiju na svetu goru i da ponovo otvori dzamiju aja sofija.nije mi zao vaseljenske patrijarsije i ovako je najverniji americki igrac,veran americi koliko u kasnom srednjem veku oyomanskoj imperiji.amerika vise ne odgovara novoj staroj turskoj politici neoosmanizma.smatra da vece sanse ima u saradnji sa kinom i rusijom,mada turska obavestajna sluzba MIT na linku drzi ujgure u kini,a i ”prijateljstvo” sa rusijom bice kratkog veka.stari su to neprijatelji.turska ima ambiciju da ujedini turkofonske narode sve zajeedno sa ujgurima u kini.takodje zeli veliki deo uticaja da ima na balkanu,preko bosne i narocito kosova i albanije

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije

Zar netko zbilja misli da Turska želi izaći iz NATO saveza i da bi je amerikanci samo tako pustili da ode????

POVEZANE VIJESTI

Izbornik