“Iz Osake, Kina, Rusija i Indija mogu poslati snažan signal Zapadu”, tvrde ruski i kineski politolozi

Vladimir-Putin-Narendra-Modi
14 komentara

Tijekom sastanka s Vladimirom Putinom u Biškeku, na summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), indijski premijer Narendra Modi predložio je održavanje tripartitnog sastanka Rusija-Indija-Kina na marginama G20 u Osaki. Dva politikologa, ruski i kineski, razgovarali su sa Sputnikom o važnosti takvog događaja.

Novi summit Rusija-Indija-Kina mogao bi biti na marginama G20 u Osaki. Također je važno da se takav “sastanak održi pred očima američkog predsjednika Donalda Trumpa”, rekao je u intervjuu Igor Šatrov, zamjenik ravnatelja Ruskog nacionalnog instituta za razvoj suvremene misli.

“Takav bi događaj pokazao bliskost pozicija ove tri velike sile – Rusije, Kine i Indije, u kontekstu praktičnog kolapsa sustava međunarodne suradnje, ne samo politički nego i ekonomski”, nastavlja Šatrov.

Trgovinski ratovi koje su pokrenuli Sjedinjene Države ozbiljno ugržavaju sustav međunarodnih ekonomskih odnosa.

“Iz Osake, Kina, Rusija i Indija mogu poslati snažan signal Zapadu. U svakom slučaju, ako se takav sastanak održi, to će biti važan politički događaj. Također se ne smije isključiti da strane razvijaju zajednički odgovor na američke sankcije i raspravljaju o mogućoj preorijentaciji trgovinskih tokova kako bi se riješili problemi nastali uslijed protekcionizma SAD-a”, rekao je Šatrov.

Wu Enyuan, iz Centra za istraživanje Rusije, Istočne Europe i Središnje Azije na Kineskoj akademiji društvenih znanosti, posebno je naglasio važnost sličnog tripartitnog summita.

“Možemo samo podržati održavanje sastanka na vrhu Kina-Rusija-Indija, koji bi bio veliki svjetski događaj. Takvi susreti kineskih, indijskih i ruskih čelnika uvijek privlače pozornost cijelog svijeta, jer to nisu samo problemi Južne Azije i svega što se događa oko nje, već se radi o svijetskoj trgovini općenito ”, završava Enyuan.

Članovi G20 sastat će se u Osaki 28. i 29. lipnja, a Japan prvi put predsjedava ovom summitu.

SCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čoban Đuro
4 godine prije

Gledajući sa pozicije ČOBANA,pod utjecajem svakodnevnih vijesti ,moralo je do toga doči i hoće.Svrstani u NATO savez,nalazimo se na suprotnoj strani i nije mi svejedno to čitati ,ali ono što si zamišlja Amerika kao sila koja može diktirati svijetom nije u redu.Hrvatska je u povijesti puno puta ,da ne rećem uvijek bila na stani onih koji su i nju tlačili nikada nije mogla shvatiti da može sama ,pa i sada stvorivši svoju državu srljali smo odmah u EU,Nemam šanse biti svoj na svom kada me bez pitanja prodaju u roblje naši političari.Demokracije nema ni na papiru ,a kamo li u stvarnosti.

Z.A.
4 godine prije

Kina i Rusija su u savezu ceka se jos Indija.A kad se to desi ko moze ova tri diva pobjediti.Buducnost je njihova ako bude razumijevanja i sloge medju njima. Svijet ce drhtati pod njima.

Trubadur
4 godine prije

Evo, baš gledam na RT… Indija priprema, da uvede carine za 25 USrA proizvoda, kao odgovor na carina na čelik i aluminijum….. Nije to veoma velika ekonomska stvar, nego je to za Indiju, ogromna geopolitička stvar….

mla
4 godine prije

samo tako
4 godine prije

Znakovito da je inicijativa krenula iz Indije

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Bogu hvala divna vijest za cijeli normalni svijet.Tri stara naroda 3 ponajvvece civilizacije skoro 3 milijarde stanovnika ogromna prostranstva,ogromna kultura,ogromna bogastva….zele mir,razvoj,postovanje svih …Ovu vijest nevole samo zlotvori….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI