Theresa May, SCO i nevjerojatni obrati u muslimanskom svijetu

SCO - Theresa May
10 komentara

Sigurno je da su proteklih dana oni koji prate međunarodnu politiku “uživali” znatno više od onih koji slijede nacionalnu. Poraz britanske premijerke Therese May, ulazak Pakistana i Indije u Šangajsku organizaciju za suradnju, brzo reorganiziranje “muslimanskog trokuta” što je više moguće i udaranje čvrstih temelja na kopnu takozvanom “šiitskom polumjesecu” su gotovo nevjerojatne stvari, a sve su se dogodile u nekoliko dana.

Za anglosaksonsku elitu su izbori u Velikoj Britaniji bili težak dan. Možda “torijevci” Therese May stvore koalicijsku vladu s konzervativcima Sjeverne Irske, ali s vrlo riskantnom većinom, što znači da su Britanci politički na mrtvoj točki, kako u pregovorima o Brexitu, ali i u pogledu vanjske politike. Podsjetimo da je Theresa May prije Trumpa posjetila Rijad, gdje je uz prodaju oružja sigurno odigrala važnu ulogu u izopćenju Katara od strane petromonarhija Perzijskog zaljeva. Legitimno se pitati i jesu li nedavni teroristički napadi u Velikoj Britaniji bili dio ili posljedica tih tajnih pregovora.

Theresi May je najveći saveznik bio američki predsjednik Trump, koji je, nakon što je se posvađao s Nijemcima, odnosno s Europskom unijom, sve “usamljeniji”.

Theresa May
Theresa May

SCO

Nakon toga dolazi “udar” s istoka i Pakistan i Indija, kao što je bilo planirano, službeno postaju članovi Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Zemlje SCO u smislu populacije sada broje gotovo polovicu svijeta, jer su u skupini Kina, Rusija, četiri srednjoazijske republike, Pakistan i Indija. Naravno, ne treba pretjerivati i tvrditi kako se stvorio kompaktni i skladan “Istočni blok” ili misliti da će Pakistan i Indija živjeti u ljubavi i skladu, što vrijedi i za Indiju i Kinu, ali se zemlje istoka organiziraju i one to rade na poseban način.

Ako Rusija snažno podupire Indiju u skupini, a Kina snažno podupire Pakistan, rezultat je na kraju bio da Indija i Pakistan, možda zbog različitih razloga, po prvo put zajedno sjede u istom tijelu. Ova vrsta odnosa je zapravo dokaz mogućih novih standarda multipolarnog svijeta. Sljedeća zemlja za koju se očekuje da će ući u SCO je Iran.

Astana - SCO 2017.
Astana – SCO 2017.

Novi “muslimanski trokut”?

Sada dolazimo do problema u Perzijskom zaljevu, gdje je nastao nevjerojatan “muslimanski trokut” kojeg čine Turska, Iran i Katar. O je nastao po drevnom principu prema kojem neprijatelj mog prijatelja postaje moj neprijatelj, što vrijedi za Tursku, ili da onaj koji ima istog neprijatelja kao i ja postaje moj prijatelj, što vrijedi za odnose Katara i Irana.

Ministar vanjskih poslova UAE je rekao da Katar ovim savezom vjerojatno piše tragične i smiješne stranice u povijesti Perzijskog zaljeva, ali ova izjava otkriva drugi veći problem, jer je Rijad sada paraliziran u stvaranju bilo kakvog ozbiljnijeg saveza i sve više tone u živi pijesak.

U svojim fantazijama o katarskom plinovodu preko Saudijske Arabije i Sirije, režim u Rijadu nije mogao ni zamisliti da bi mogao biti isključen iz projekta i da bi se on mogao ostvariti kroz suradnju Irana, Katara i Turske. Izgleda kao znanstvena fantastika, ali je u više analiza spomenut i ovaj scenarij.

U međuvremenu su zaljevski režimi  sastavili popis terorista povezanih s vrlo upitnom vanjskom politikom Katara i na njemu imamo jedan kamen spoticanja, takozvanog “imama NATO saveza”, Yousufa Al-Qaradawija.

Problem s Dohom nije samo podrška Katara Muslimanskom bratstvu, nego način na koji katarski režim provodi politiku islamizacije, čega se najviše boje plemenske starješine koji bez ikakvog legitimiteta od Britanaca na poklon dobili izmišljene arapske države.

Sada saudijski režim računa na pomoć Washingtona, što se idi na reklami Al-Arabiye, saudijske medijske kuće, a kojoj su američka i saudijska zastava i na dva jezika ispisan slogan “Zajedno ćemo prevladati”, što se odnosi na katarsku Al-Jazeeru.

Doha noću - Katar
Doha noću – Katar

Kopneni put Teheran – Sredozemno more

I četvrti događaj od posebne važnosti je izbijanje sirijske i iračke vojske na zajedničku granicu. Mjesto gdje su iračke snage došle do Sirije je posjetio premijer zemlje Haider Al-Abadi, a dva dana poslije i iranski general Qassem Suleimani. Na sirijskoj strani također sve teče po planu, a jedini spas za Saudijce i njihove saveznike je da američki Kongres odobri slanje stotina tisuća vojnika u sirijsku i iračku pustinju i da se uspostavi “čvrst bedem” na sirijsko iračkoj-granici, koji će spriječiti kopnenu vezu između Teherana i Sredozemnog mora.

Haider al-Abadi
Haider al-Abadi

Trenutno, sa situacijom u Kataru i oslabljenom vladajućom koalicijom u Londonu, malo je vjerojatno da će Kongres donijeti takvu odluku. Kao što smo rekli, dogodile su se vrlo zanimljive stvari, samo ih treba pokušati protumačiti na pravi način. Naravno, čak i navedeno zaljevski i mediji petromonarhija pokušavaju prikazati kao “pobjedu”, ali imaju malo toga čemu se mogu radovati.

nove članicePakisanSCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Agenda
6 godine prije

Sve u skladu s planovima.

Majkl Đordan
6 godine prije

Odlična stvar za svijet je što je Trump dobio izbore i pomrsio planove gospodarima kaosa koji sada vrijeme i energiju moraju trošiti na eliminiranje Trumpa iz Bijele kuće. To nije jednostavan zadatak i uključuje čak i rizik građanskog rata u SAD-u, a to naravno velemajstori poput Putina, Jinpinga i ostalih ne propuštaju iskoristiti.

Alen
6 godine prije

Turska se ponasa iznad svojih mogucnosti..

Antonio
6 godine prije

Britanija nije nikakav faktor. Nakon 70-tih godina proslog veka se ta prica zavrsila. Znate onu anegdotu iz tog vremena? Sto se vidi iz Meseca na zemju osim kineskog zida? Pune placeve neprodatih britanskih automobila.
Najbolje je za London da odrzi referendum i kako i Portoriko da postane dio SAD-a!
A Sangajska liga, e to je vec nesto sto ce polako da raste, raste… Ima dva dobra lidera Kina i Rusija…

MilanCZ
6 godine prije

Tisíců Půta sám pisao pá dá ponovim.Ide preformacija svijeta,Iran kao muslimanske država preuzimaju Sistem upravljanja nad svim muslimbanskih i arapskih država na.Kriza u Kataru,saudijskoj arabiji je izvedena sa ciljem dá Irán dosadasnjim moc sadijaca preuzme i zkompletnog arapskog svijeta.U Evropi ce bití osnovanih kalifat,doci ce do sukoba,mogla bi krv téci potocima,taj sukob rijesti ce Irán,nakon toga dolazi mír,eu bití se sigurno muslimanske država..sangajska organizací já ima za cilj smiriti rázně tenzije u euroaziji.Rusija ima ulogu glavnog igraca dá smíří ratnu igru u euroaziji jer jediná je sposobna to rijesti.zato,svakodnevno iskakanje ccn i slicnii medija protiv rusije je dokaz dá americká drzavna elita nezná o globalnoj politici nista,izgubili su potpunu kontrolu i zato im puna ústa rusa kojí su od globalista dobili zeleno svjetlo dá rijese neke stvari sto je do sadasnja americká elita posrala.rusima to uspijeva,od sirije pá Puno drugih stvari.siroka je to téma,zao mi je sto Logicno nemá chat… Čitaj više »

prvi od 7
6 godine prije

Milane koji ti je blog?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI