Počeo povijesni summit Šangajske organizacije za suradnju

Astana SCO
49 komentara

Šangajska organizacija za suradnju (SCO) je danas otvorila godišnji summit u Astani. Glavni događaji su zakazani za petak, a 8. lipnja će biti održani prigodni programi za sudionike skupa.

Gosti koji dolaze na događaj će u četvrtak prisustvovati koncertu planiranom u njihovu čast, a sutra će početi 17. sjednica Vijeća čelnika država članica Šangajske organizacije za suradnju.

SCO je međunarodna organizacija koju su 2001. osnovali lideri Kine, Rusije, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgistana i Uzbekistana. U lipnju 2016. godine je na summitu u Uzbekistanu potpisan memorandum o ulasku u organizaciju u Indije i Pakistana. Na ovogodišnjem summitu SCO u Astani će Indija i Pakistan postati punopravni članovi organizacije. Prije polaska u Kazahstan je Peking priopćio da će se zalagati da uskoro punopravni član SCO postane i Iran.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je doputovao u Astanu, gdje će sudjelovati na dvodnevnom summitu SCO. Za danas se planira susret Vladimira Putina s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Ranije je Jurij Ušakov rekao da će šefovi država raspravljati o suradnji između Moskve i Pekinga u okviru SCO i situaciji na Korejskom poluotoku. Što se tiče lidera SCO, oni će razmijeniti mišljenja o borbi protiv terorizma i situaciji na Bliskom istoku.

“Povijesni summit”

Pomoćnik ruskog predsjednika, Jurij Ušakov, napomenuo je kako će ključni događaj summita bit će pristupanje Indije i Pakistana u SCO.

Prema njegovim riječima, širenje organizacije će otvoriti novu eru u njenom poslovanju, te značajno povećati kredibilitet SCO u međunarodnim poslovima.

Ministar vanjskih poslova Kazahstana, Kairat Abdurahmanov, summit je nazvao “povijesnim”, ističući kako će se važnost SCO kao jedne od najvećih regionalnih organizacija nakon pristupanja Indije i Pakistana značajno povećati.

Abdurahmanov je također izvijestio kako se očekuje da će se na sastanku usvojiti niz važnih dokumenata. Šefovi država će potpisati “Deklaraciju iz Astane”, a SCO će usvojiti zajedničku “Konvenciju za borbu protiv ekstremizma”. Ukupno je za potpisivanje pripremljeno 11 dokumenata.

Očekuje se da će se pregovori održati u uskom i proširenom formatu. Također se očekuje da će lideri država procijeniti situaciju u SCO, te odrediti zadaće i perspektive razvoja organizacije.

Tijekom summita će predsjedanje Šangajskom organizacijom za suradnju od Kazahstana preuzeti Kina, gdje će se u ljeto 2018. održati sljedeći sastanak šefova država članica SCO.

Fokus na ekonomiju

Uoči summita u Astani se sastalo Gospodarsko vijeće SCO. Događaj je bio usmjeren na jačanje gospodarskih  potencijala i provođenja dugoročne strategije razvoja zemalja članica. Odvojena sjednica je bila posvećena širenju trgovinske, ekonomske i investicijske suradnje u okviru SCO.

Predsjednik Kazahstana, Nursultan Nazarbajev, ukazao je na potrebu jačanja gospodarske komponente u organizaciji. Prema njegovim riječima, sada su sve jasnije pozitivne dinamike unutar SCO zbog razvoja kineskog projekta “Novog Puta svile”, koji je podržan od strane svih članova organizacije, a posebno Kazahstana, bliskog susjeda Kine.

Šangajska organizacija za suradnjuSCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Svi americki sateliti su sigurno iznad i snimaju. Vasington ne dise, samo slusa sta se sprema. Udar na dolar ili…
Stvara se polako jak savez. Ali makedonsko se rukovodstvo klanja samo zapadu. Zajev je juce rekao kako je EU i NATO jedini zrak zivota. Joj kakve mi politicare imamo na Balkanu. Vizionare.
A ne vide da se polako raspada svjet koji nas je lagao o svetloj buducnosti.

Ivan1
6 godine prije

Okup civiliziranog svijeta.

StarDam
6 godine prije

S obzirom kako dovode u pitanje angloameričku dominaciju, bojim se da bi se i njima tamo mogli provući kakvi teroristi.

goltanco
6 godine prije

Ovo je dokaz americkim vazalima da je zemlja okrugla a ne plosnata.

Milan CZ
6 godine prije

Mnogima u komentarima vec ide na nerve pojam sto su globalisti.Da u kratkim crtama to pojasim,da imate malo vise informacija o svemu tome..Što su globalisti,to je sirok pojam,to su pojedinci koji vec desetljecima upravljaju drzavama u svijetu..imena im neznam,ali znam kako rukovode i prepoznajem njihovu taktiku..Globalisti ili globalna konceptualna moc prije nekih 300 godina za svoje sjediste izabralo je Svicarsku.Globlisti se dijele na dva krila atlanticka sjeverni i euroazijsko krilo-južni…Sto Putin poslijednje doba ima uspijeha lezi u tome sto ima potpuno podrsku od euroasijskog-južnog krila a sam Papa na zasjedanju G20 poslao dopis Putinu da on jedini može rijesiti krizu u Siriji.Sjeverno krilo ima glavu u Engleskoj a misice u americi,Anglosaksonska regionalna elita(amerikanska drzavna elita) sa sirijskom krizom zeljela na sve nacine izazvati krizu na bliskom istoku i kompletnom istoku a samim time zahraniti dolar i pax americana.Na svu srecu nisu uspijeli ali i svu srecu i po njih da… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Jeli neko izracunao koliko je to trziste.. Onako od oka ima 3 milijarde ljudi .. Organizaciju treba zastiti od fiktivnog/ mesetarskog zapadnog kapitala i financirati iskljucivo uzajamnim kreditima… A ne sumnjam da ce tako da bude i svijetla buducnost je pred njima..

Alen
6 godine prije

Ovde komotno se moze obrisari tekst o sco i umetnuti kakav o teorijama flat earth,nwo .. Pa dokle vise naprdjivati se zalutalim teorijama…

Avignon
6 godine prije

Jutros sam se probudio i nasao pored kreveta jednog globalistu, on gleda u mene a ja u njega, buljimo obo dvoje jedan u drugog.
On nije veci od kucnog misa ali u ljudskom obliku.
Uhvatim ga za usi pa ga podignem jako oprezno blize mojim ocima, nikad ne znas koji trik moze napraviti.
Gledam njegovu odjecu a on zamotan u americku zastavu, gledam mu bolje lice a ono ima oblik McCaina.
Tad ga uslijed odvratnosti zavitlam prema zidu a on zraku nestane.

Ovdje na logicno imamo vrstu odnosa
Symbiosis koji se pretvara u Mutualizam a to je odnos izmedju dva organizma koji zivu zajedno i obo dvoje imaju korist.
Mi citaoci dobijamo dobre clanke, dobro drustvo za popricati, zabaviti se i prosiriti spoznaju a Logicno dobije na reklamama. To ce biti buducnost svih novina.

Sinisa
6 godine prije

Primljeni Pakistan i Indija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI