Putin podržao Rohanija u važnim pitanjima za Islamsku Republiku

Iran - Rusija - Vladimir Putin - Hassan Rohani
19 komentara

Prije početke summita Šangajske organizacije za suradnju su u pratnji delegacija i ministara bilateralni sastanak održali iranski predsjednik Hassan Rohani i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je dao svoju punu potporu Iranu za budući status Islamske Republike kao punopravne članice u Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), čiji je summit počeo u kineskom gradu Qingdao.

Rohani je jučer održao kratak sastanak s Putinom na marginama summita i očekuje da će Peking i Moskva dati podršku Teheranu u eskalaciji napetosti između Irana i Sjedinjenih Država.

Putin i Rohani su također naglasili učinkovitu suradnju na ovom području i potrebu očuvanja nuklearnog sporazuma potpisanog između Irana i “Skupine 5+1”, iz koje su jednostrano istupile Sjedinjene Države i ponovo uvele sankcije Teheranu.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je izjavio kako bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom želio razgovarati o situaciji nakon američkog povlačenja s iranskog sporazuma.

Govoreći na početku subotnjeg sastanka s Putinom na marginama Šangajske organizacije za suradnju, Rohani je pozdravio bliske veze između Rusije i Irana. Iran ima status promatrača u SCO, a Putin je kazao kako će Moskva podupirati punopravno članstvo Irana.

Rohani je rekao da američki izlazak iz nuklearnog sporazuma s Iranom traži “važnu i ozbiljnu raspravu između dviju zemalja”.

Iranski predsjednik je također pozdravio suradnju Rusije i Irana u Siriji, rekavši kako je “uloga dvije zemlje u regiji vrlo značajna”.

The Washington Post javlja kako su Rusija i Iran čvrsto podupirali sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, pomažući mu da plamen rata preokrene u svoju korist.

Ruska agencija Sputnik javlja kako su ruski predsjednik i njegov iranski kolega raspravljali o nizu međunarodnih i regionalnih pitanja, uključujući situaciju oko iranskog nuklearnog sporazuma, ali detalji razgovora nisu objavljeni.

Ukratko, Iran je već dobio podršku Kine, koja je poručila kako je razvijati i jačati ekonomske odnose s Iranom, dok je Rusija podržala očuvanje nuklearnog sporazuma, te ekonomsku i vojnu suradnju s Islamskom Republikom.

 

NATONuklearni sporazumNuklearno oružjeŠangajska organizacija za suradnjuSankcijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miller
5 godine prije

Neki novi odgovori na Bilderbersku grupu…ne moze se ocekivati da Iran i Rusija daju neki drugi odgovor. Pa ni Kina. Stav Indije je ovdje najinteresantniji jer ona je u zadnje vrijeme promjenila pristup prema USA, tacnije otvorila se prema Rusiji.

Weteran
5 godine prije

Dobro je to što se čini, i još …..
Moskva sigurno radi na tome da Teheran umiri strasti i ublaži retoriku po pitanju Izraela?!
Pomiriti izrael i Teheran bio bi za Moskvu ogroman uspeh, i istovremeno tektonski poremećaj na prostoru Veliki Bliski Istok?!
To nam treba?
Izraelci i Persijanci, višemilenijumski znanci 🙂

dinaricus vulgaris
5 godine prije

iran je naš !

Laki Topalović
5 godine prije

Toliko laži u medijima, čak i nekim radikalno liberalnim ili konzervativno-panslavističkim protiv Irana ili iranskih radikala protiv Rusije, sve ni za što. Kao da oni nama govore što se dogovore iza zatvorenih vrata. Pratiti razvoj situacije i odmah je sve jasnije.

bbbb
5 godine prije

Četiri ciokaubojska zračna tankera u Kijevu.

MilnaCZ
5 godine prije

Kakvu komentáři, Majko Moja.Nerazumijete ví tomu,vidi se po komentarima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI