SCO traži poštivanje suvereniteta Sirije i nuklearnog sporazuma s Iranom

sangaj
18 komentara

Čelnici država Šangajske organizacije za suradnju su na summitu u Kini potpisali zajedničku deklaraciju kojom se, između ostalog, još jednom je potvrđuje kako nema alternative političkom procesu u Siriji i pozvali su međunarodnu zajednicu i aktere u sukobu da ispune odredbe sporazuma u područjima zona za deeskalaciju sukoba.

Dokument su potpisali lideri Rusije, Kine, Indije, Pakistana, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

Deklaracija sadrži 17 dokumenata koji definiraju suradnju između zemalja u borbi protiv terorizma, droga, epidemija i onečišćenja.

Osim toga, zajednička izjava posebnu pozornost posvećuje situaciji u Siriji, Iranu, Ukrajini i na Korejskom poluotoku.

Sirija

Stoga su stranke ponovno potvrdile kako nema alternative političkom procesu u Siriji i pozvale na provedbu sporazuma u zonama deeskalacije sukoba. U dokumentu se navodi da u rješenju krize treba postupati u skladu s odredbama rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje potvrđuju nužnost poštivanja suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Iranski nuklearni sporazum

Osim toga, čelnici SCO su pozvali su sudionike Zajedničkog opsežnog plana djelovanja o iranskom nuklearnom programu na ispunjavanje obveza prema sporazumu, jer on jamči stabilnost svijetu i regiji.

Ukrajina

Također su podržali rješavanje ukrajinske krize političkim sredstvima i na temelju Sporazuma iz Minska.

Korejski poluotok

Stranke su također spomenule kontakte između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država i pozvali sve da pomognu u tom pregovaračkom procesu.

Deklaracija se također odnosi na borbu protiv terorizma. Čelnici zemalja SCO su zabilježili sve veću prijetnju povratku stranih terorističkih militanata. Stranke namjeravaju poboljšati mehanizme za razmjenu informacija o njima i njihovim kretanjima, te predložiti zajedničku borbu protiv sudjelovanja mladih u ekstremističkim skupinama.

Korištenje nacionalnih valuta u trgovini i investicijama

Sangaj sco
FOTO: Šangajska organizacija za saradnju

Dokument je posebnu pažnju posvetio gospodarskoj suradnji između zemalja SCO. Valja napomenuti da će stranke proučiti načine za što veće korištenje nacionalnih valuta u trgovinskim i investicijskim aktivnostima.

Sudionici summita SCO su također potpisali memorandum o razumijevanju o promicanju suradnje na području mikro, malih i srednjih poduzeća. Osim toga, članovi organizacije namjeravaju razviti suradnju na području turizma.

Osim toga, deklaracija također otvara temu sporta. Prema riječima sudionika summita, sport bi trebao biti izvan politike. Uočeno je da Svjetsko prvenstvo, međunarodni Wushu turnir, redoviti SCO maratoni i godišnji Međunarodni dani joge doprinose jačanju mira i prijateljstva među zemljama u svijetu.

SCO je stalna međuvladina međunarodna organizacija koja je osnovana 15. lipnja 2001. godine u Šangaju. Trenutno su punopravni članovi SCO Rusija, Kina, Indija, Pakistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan. Afganistan, Bjelorusija, Iran i Mongolija imaju status promatrača u Šangajskoj organizaciji za suradnju. Ove je godine, zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama, Iran na summitu bio u fokusu pozornosti i dobio je podršku svih članica.

Šangajska organizacija za suradnju
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Iran je još za trajanja sankcija dobio podršku iz Hrvatske. Naime, Adris grupa je u Iranu podigla tvornicu cigareta vrijednu 30 milijuna eura. Zlobnici bi rekli da je to u stvari napad na zdravlje Iranaca, agresija. Kako god, Adris je prodao duhanski biznis, uvalio taj vrući krumpir British Anerican Tobaccou. Hoće li zauzvrat dobiti podršku u čerupanju Agrokora, vidjet ćemo.
Što se tiče samog zasjedanja SCO i zaključka da će “stranke proučiti načine za što veće korištenje nacionalnih valuta u trgovinskim i investicijskim aktivnostima” – vjerojatno će im proučavanje donijeti zaključak da im je još uvijek najisplativije koristiti američki dolar.
Zanimljiv je i natpis ispod kojeg stoje ponositi sudionici sastanka. Najprije je napisano na kineskom pa na ruskom. Čisto da bi se znalo tko je prvi i komu se sad sudionici klanjaju.

Zadranin
5 godine prije

@ Son of Alerik

Sumit je bio u Kini, zato je prvi natpis na kineskom.

Drugo, korištenje domaćih valuta u međusobnoj trgovini je najisplativije, a ne korištenje američkog dolara.

Treće, nigdje se ne vidi natpis na engleskom, njemačkom, francuskom, portugalskom, španjolskom, talijanskom.. pa se tu još jednom vidi kome se NE KLANJAJU.

Eto ga.

Pljuc.

palermo
5 godine prije

A mislite da Tursku, SAD i Izrael kao direktne agresore na Siriju, i S. Arabiju, UAE i Katar kao one neizravne, uopće briga što ima za reći SCO u svezi i glede Sirije? Bojim se da (još) ne.
Rusiju van Bliskog istoka, znači i na ovim našim prostorima gledam kao na bilo koji drugi strani faktor. Svađa Rusa i Amera oko Agrokora zapravo najviše govori o Hrvatskoj – država u pokušaju.

Alen
5 godine prije

Potpuni raspad sistema u Jordanu: Hitan sastanak u Meki

bbbb
5 godine prije

Poštivat će iranski suverenitet ciokaubojgusari ako ga SCO zaštiti po bilo koju cijenu.

Ivo
5 godine prije

Rusija i Kina pomalo ali sigurno grade novi svjetski poredak. Petrodolaru je odzvonilo, vojna nadmoć amera je znatno erodirala, a njihovi vazali (osim balkanskih kvazidržavica) se bune i gledaju pobjeći.

Kako god da bude, gore od ovoga ne može. Civilizacija s Conchitom Wurst u glavnoj ulozi dokazano je dosegla stupanj degeneracije nakon kojeg slijedi samo neminovni pad.

Sokol
5 godine prije

Sve jasnije se ocrtavaju konture novog svjetskog poretka u kojem ce dominirati brzorastuce ekonomije. SCO i BRISC vrlo brzo ce imati daleko vecu tezinu od G6 vs 1 grupe. U tome ce im svesrdnu pomoc pruziti zuti umobolnik i sklerotizirana i dezorjentirana EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI