Xi protiv “obojenih revolucija”

Xi Jinping
19 komentara

Članovi Šangajske organizacije za suradnju trebali bi se oduprijeti pokušajima izvođenja pobuna izvana, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak u obraćanju na virtualnom summitu ŠOS-a.

“Neophodno je kategorički se suprotstaviti bilo kakvim pokušajima uplitanja izvana i inspirisati revolucije boja pod bilo kojim izgovorom”, naglasio je Xi.

Kineski lider je tijekom svog govora kritizirao i praksu uvođenja sankcija bez odobrenja UN-a i pozvao članice ŠOS-a da povećaju trgovinu nacionalnim valutama.

Šangajska organizacija za suradnju je evroazijska politička, ekonomska i sigurnosna organizacija koja ujedinjuje Kinu, Rusiju, Indiju, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan. To je trenutno najveći regionalni blok na svijetu u smislu geografskog obima i broja stanovnika. SCO je dodatno proširen tijekom sadašnjeg summita uz službeno uključivanje Irana.

Xi se u nekoliko navrata izjasnio protiv takozvanih ‘revolucija u boji’. Krajem prošle godine izjavio je da se Peking “kategorički protivi” pokušajima da se “podriva miran život ljudi” pod krinkom zaštite ljudskih prava.

Termin ‘revolucija u boji’ uglavnom se koristio za opisivanje pobuna u postsovjetskim državama, s ciljem rušenja vlada koje se suprotstavljaju interesima SAD-a i njihovih saveznika, ali se također primjenjuje na zemlje izvan regije. Većina pobuna uključivala je veliki stupanj podrške nevladinih organizacija koje financiraju SAD i američke obavještajne agencije.

Revolucija ruža u Gruziji 2003. i Narandžasta revolucija u Ukrajini, koja se dogodila godinu dana kasnije, dva su najpoznatija primjera.

kinaObojene revolucijeŠangajska organizacija za suradnjuxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Pa što čekate ?!

Dušan
9 mjeseci prije

Pod tim brat XI mislio na rusku te revoluciju koju Putin izvozi u Ukrajinu?? ALI I RUSI I NJIHOVA REVOLUCIJA ĆE TRAKTORISATI U RUSIJU I TAMO ĆE REVOLUCIJA POJESTI SVOJU DJECU!!! 👍👍🌍😁😁😎

Alibaba
9 mjeseci prije

Samo pred zid,i rafalno.

Tjeskoban Jelačić
9 mjeseci prije

Daltonist. Njegova revolucija je bila crvene boje.

hiber
9 mjeseci prije

Je li revolucija obojena crveno obojena? Unutarnja sigurno nije.🤣🤣🤣

tihobl
9 mjeseci prije

Anglosaksoni jos ne mogu da dodju sebi zbog propasti obojene revolucije u Hong Kongu. A onolike kisobrane su poslali. Boli ih taj neuspjeh jako. A tek ce da ih zaboli kineska poslovica: osveta se servira hladna.

Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Kineski covjek je toliko porobljen da kraj njih apokalipticki sf filmovi izgledaju smjesno! Nema sanse da bace zvaku na pod a kamoli dignu revoluciju!

Max
9 mjeseci prije

Jasno kad je to jedna od najubojutijih protivničkih strategija.

9 mjeseci prije

Ovo je najava da se kina aktivno uključuje u shebavanje usa obojenih revolucija…
Drugim riječima , obojenim je odzvonilo..

goran
9 mjeseci prije

pa dragi si ji ping,kad ti i ostale kvazi države svijeta ne bi padali na scenarije CIA onda bi mooooožda mogli nešto napravit.
dokle god se vi palite na njihove igrice nema vama naprijed.
nije srž problema obojena revolucija,nego onaj ko ih je režirao i zašto.

mali
9 mjeseci prije

kranje vreme da se stane na kraj hegomonij

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI