FDP ne želi koaliciju s Merkel – AfD traži nove izbore

Angela Merkel - Izbori 2017
9 komentara

Malo tko je računao s neuspjehom formiranja vlade. Sada je sve moguće: od manjinske vlade pa do novih izbora. Jedno je sigurno: Njemačka se nalazi na prekretnici, za Deutsche Welle je izjavila Ines Pohl.

Poslije Brexita i Donalda Trumpa, sad još i ovo. Angela Merkel, bar za sada, nije uspjela formirati vladu. U stabilnoj, gospodarski tako uspješnoj Njemačkoj, zemlji u srcu Europe, motoru Europske unije, osam tjedana poslije izbora za Bundestag je potpuno nejasno što će dalje biti.

Pred ponoć je Christian Lindner, šef FDP-a, obznanio kraj pregovora. Po načelu: bolje nikakva vladajuća koalicija nego – pogrešna.

Tim riječima su prethodili žilavi pregovori o potencijalnoj vladajućoj konstelaciji, koja je od samog početka bila više brak iz računa nego iz ljubavi. I koja se do  posljednjeg trenutka bavila detaljima, ne mogavši da iz razlika izvuče neki višak vrijednosti, zaključuje Ines Pohl.

Alternativa za Njemačku pozvala Merkel da podnese ostavku

afd

U međuvremenu se oglasila Alternativa za Njemačku (AfD), koja traži ostavku kancelarke i hitno raspisivanje novih izbora. Međutim, Angela Merkel i ostale stranke u Bundestagu se boje scenarija u kojem bi AfD dobio još više zastupničkih mjesta nego na izborima u rujnu.

Čelnici stranke Alternative za Njemačku, Alexander Gauland i Alice Weidel, pozvali su predsjednicu demokršćana Angelu Merkel da odstupi s mjesta od kancelarke Njemačke.

“Gospođa Merkel nije uspjela i vrijeme je da napusti mjesto kancelarke”, rekao je Gauland.

Kako su, nakon dugih pregovora, “Slobodni demokrati” odbili stvoriti vladajuću koaliciju sa strankom Angele Merkel, sada se razmatraju dvije opcije: Merkel može formirati manjinsku koaliciju i pokušati dobiti pojedinačne glasove zastupnika nekih oporbenih stranaka ili će se održati novi izbori za Bundestag.

 

AFDAlexander GaulandAlice WeidelAngel MerkelChristian Lindner
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Ovo se moze lako resiti.
Neka pozovu svog ambasadora iz Makedonije. On nama uvek kaze sta treba da radimo. Kakve koalcije da pravimo, kada treba na izbore da idemo… Ima Nemacka iskusnog diplomatu ti kod nas u MK. A sigurno je isti i u HR…

Laki Topalović
6 godine prije

Mislim da je baba Merkel danas ponudila ostavku

ohrana
6 godine prije

ovo je samo igra reality za mase merkelica i sulc ce zajedno a svi znamo da im je gazda isti oni su obicne lutke na koncu

Kajzer Soze
6 godine prije

Prije će biti da Merkelovoj stranci i nije odgovarala ova koalicija i da je činila sve da do nje i ne dođe nadajući se novim izborima !

Osoba C
6 godine prije

Angela se ”ofucala”?

tabula
6 godine prije

Što se ne ugleda na Plenkija, da bi ostao na vlasi, on bi koalirao i sa Klingoncima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI