Njemačka izdaje upozorenje o podršci Ukrajini

Christian Lindner
31 komentar

Njemačka ne može sama izdržavati troškove odbrane Ukrajine i druge članice EU će morati povećati svoje doprinose, insistira ministar finansija te zemlje Christian Lindner.

Pitanje gotovine za Ukrajinu došlo je do vrhunca nakon prekida američke pomoći i sve većih zahtjeva Kijeva za oružjem, nakon njegove neuspjele kontraofanzive.

“Ne može biti da Njemačka čini više da pomogne Ukrajini tako da drugi rade manje”, rekao je Lindner na događaju njemačkog istočnog poslovnog udruženja u utorak.

Njemačka ekonomija se prošle godine smanjila za 0,3 posto, prema podacima koje je prošle sedmice objavio njemački Savezni ured za statistiku (Destatis), povećavajući rizik od ekonomske kontrakcije u široj eurozoni.

Zemlju su zahvatili nastavljeni veliki protesti od početka januara, kada su farmeri počeli da blokiraju puteve i autoputeve nakon što je Berlin najavio smanjenje poljoprivrednih subvencija nedugo nakon što je detaljno objavio planove da skoro udvostruči svoju podršku Ukrajini 2024.

Prošle sedmice, kancelar Olaf Scholz rekao je da će Njemačka ove godine izdvojiti više od 7 milijardi eura (7,6 milijardi dolara) za vojnu pomoć Ukrajini. Berlin je pružio Kijevu pomoć od skoro 23 milijarde dolara u periodu između februara 2022. i novembra 2023. godine, prema Kilskom institutu za svjetsku ekonomiju, čime je Njemačka drugi najveći donator nakon SAD-a.

Scholz je također pozvao “saveznike zemlje u Evropskoj uniji da pojačaju svoje napore”  za finansiranje kijevske vojske, žaleći da su neke države članice čvrsto stisle podršku Ukrajini. On je ipak izjavio da je uvjeren da će blok pristati na paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura na predstojećem vanrednom samitu 1. februara.

Washington je prošle sedmice potvrdio da je njegova pomoć “zaustavljena” zbog sedmica političkih prepucavanja između republikanaca i demokrata. Paket vrijedan 60 milijardi dolara u oružju i vojnoj opremi za Kijev blokirala je GOP, koja zahtijeva da se Biden prvo pozabavi masovnom ilegalnom imigracijom prije nego što paket pomoći prođe.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius također je izrazio zabrinutost da bi doniranje previše oružja Kijevu oslabilo vlastite snage Berlina. Berlin takođe mora „paziti na sopstvene odbrambene sposobnosti“, što znači da ne može da ide „all in“ za Ukrajinu kako neki zahtevaju. “U suprotnom bismo i sami bili bespomoćni”, upozorio je.

Najviši ukrajinski zvaničnici sve više vrše pritisak na svoje zapadne pristalice da traže još više oružja, nakon neuspjeha u kontraofanzivi Kijeva. Rusija je dosljedno kritizirala zapadne isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da one nepotrebno produžavaju krvoproliće bez promjene ishoda sukoba.

Christian Lindnernjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
De.Bill Gates
3 mjeseci prije

Nijemci su bu – da – le !

Mutikaše i Smutljivci
3 mjeseci prije

Naravno, sve ce to stoka sitnog zuba platiti uveliko povecanim cijenama energije, hrane, stanovanja itd.

tihobl
3 mjeseci prije

Plenkovic ima oko 50 M-84, slovenci oko 25.
Mala je to cijena za odbranu evropskih vrijednosti.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

I Nijemcima dolazi iz guzice u glavu gdje ih vodi potpora Ukrajini i ekonomske sankcije Rusiji.
Bolje ikad nego nikad.

Ukrajina je gotova – financijska i vojna pomoć presušuje od svih.
Ostade razorena, raseljena, rasprodana i zadužena zemlja sa standardom na razini Burundija.

Mogu zahvaliti grobarima Ukrajine – Borisu Johnsonu i komičaru Zelenskom – zbog kojih su propali pregovori sa Rusima u Istanbulu u ožujku 2022. godine.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Madžari neće , Slovaci neće a i mnogi drugi se prave šašavi … Dakle … Izbacite ih iz EU 😁

Franjo Vinkovski
3 mjeseci prije

U svakom slučaju če morati Švabe same vaditi kestenje iz žeravice. A več su se jako opekli.

Čudan lik
3 mjeseci prije

Ne laje pas radi sela nego radi sebe…

Lindner bi slao milijarde Ukrajini koje bi nekom magijom završile na njegovom privatnom računu ali je malo nezgodno, s obzirom na masovne prosvjede svih branši u Njemačkoj, da samo Njemačka “donira” lovu pa zato traži lopove iz drugih država da mu se pridruže.

Ivan Bgd
3 mjeseci prije

Kako je jadno kad si okupirana zemlja… Nemci finansiraju Ukrajinu da ratuje protiv Rusije od koje im treba gas za energetsku stabilnost i funkcionisanje privrede!

Max
3 mjeseci prije

A čime?

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Baba, šta radi njemački ministar financija…
Bez ruku svira klavir.

P.S.
”Do kad svirate !?”
”Do kad imaš pare.”.
U restoranu, uz smiješak pokazujući zlatni zub, Ciganin Đorđe objasnio kako svijet funkcionira…

noppo
3 mjeseci prije

Ukratko, para nema više. Bakica sa kolaćima je otišla.

Nekoime
3 mjeseci prije

Vi bi ratovali s Rusima na tuđi račun?

Protiv Sistema
3 mjeseci prije

Izrazito glup i netalentiran narod. Dobro je da se desila Ukrajina tako da su sve maske pale.

Bruno
3 mjeseci prije

Pa vi ste zakuhali rat. Da je ona baba bila iskrena 2014 sa Minskim sporazumima, rata ne bi ni bilo. Što ste zasrali, sada kusajte! Ostale države naka raspišu referendum, pa ako je natpolovična većina sveukupnog stanovništva ZA šalji pare.

Bruno
3 mjeseci prije

Ma ko je taj Šolc? Je li išao on u školu? Pa taj nema pojma ni o čemu osim uvlačenja u guzicu onoj staroj budaletini Bajdenu. Kako može izdržati taj smrad? Izgleda da su on i Plenki pohađali istu školu. Za maloumnike.

Zvone
3 mjeseci prije

Ni ovaj put naci*ti neće pobjediti.

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

A svi ćemo kupovati oružje za sebe i Ukrajinu od amera. Hahahahahahahaha

Josip
3 mjeseci prije

Koji kurac se Njemacka petlja i grebe tamo gje ju ne svrbi?

Dux
3 mjeseci prije

Kako su samo anglosasi i ameri navukli EU, lagano im uvukli spolovilo odozadi da ovi nisu ni osjetili, jedino Mađari shvatili igru….ko vas hebe EU kad ste postali vazali….sad kukajte….a migranti svih zemalja lagano se ujedinjuju u EU….jad i bijeda europske politike….i usput jebo vas Klaus i Joe…..

Darko
3 mjeseci prije

Švabe gonite se u tri pičke materine.

abc
3 mjeseci prije

Mislili pokeraški nadmudrivati Rusiju pa na kraju ostali bez gača.

abc
3 mjeseci prije

Pa EU je rado pristala biti američka kurvetina. Čak je bila na to i ponosna. A sad polako shvača, da joj američka mušterija nije ništa platio, nego ju je čak i opljačkao.
Od kurvetine do klošarke je kratak put.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI