Ironija politike – “Sjevernu Makedoniju” i njen ulazak u NATO ne žele grčki nacionalisti

Zoran Zaev Makedonija
46 komentara

Sporazum s Makedonijom o preimenovanju zemlje u “Republiku Sjevernu Makedoniju”, kojeg je ratificirao parlament u Skopju, izazvao je raskol u grčkoj koalicijskoj vladi, izvijestio je švicarski SRF. U znak prosvjeda je grčki ministar obrane i čelnik Nezavisnih Grka podnio ostavku. Podsjetio je da je tisuće Grka ubijeno u borbi za Makedoniju, što ga prisiljava da žrtvuje svoj ministarski položaj.

Parlament Makedonije je u petak rekao “da” preimenovanju zemlje u Republiku Sjevernu Makedoniju, kako se ne bi miješala s istoimenom regijom Grčke. Sada odgovor čeka Grke. Ali i prije toga je vrh vlade u Ateni bio u plamenu. U znak prosvjeda protiv novog imena Makedonije ostavku je dao Panos Kammenos, grčki ministar obrane, ujedno i čelnik stranke Neovisni Grci u koalicijskoj vladi Alexisa Tsiprasa.

Panos Kammenos se od početka usprotivio sporazumu s Makedonijom. To ime pripada Grcima, rekao je.

“Tisuće ljudi je poginulo u borbi za Makedoniju. Ta činjenica me prisiljava da žrtvujem svoj položaj”, dodao je Kammenos u obrazloženju svoje ostavke.

No čini se da odlazak koalicijskog partnera s kojim je četiri godine bio u vladi neće značajno utjecati na Tsiprasa i on će vladati do kraja mandata u listopadu.

“Prihvatio sam njegovu ostavku i odlučio žurno vratiti povjerenje u našu vladu glasovanjem”, rekao je Tsipras, uvjeren da će očuvati vlast.

Za to Tsiprasu treba jednostavna većina od 151 glasa. Sa svojom strankom SYRIZA dobiva samo 145, dok Neovisni Grci (ANEL) imaju sedam mjesta. Još nije poznato hoće li Tsiprasa odbiti podržati svih sedam zastupnika. Međutim, mogu mu pomoći nezavisni parlamentarci ili oni koji pripadaju malim strankama, a glasovanje o povjerenju vladi će se održati u četvrtak.

Nakon toga bi parlament Grčke također trebao usvojiti prespanski sporazum i otvoriti Makedoniji vrata NATO pakta, formalno i Europske unije, iako je put eurointegracija za Skopje dug i neizvjestan. Za početak je važno Republiku Sjevernu Makedoniju ugurati u NATO.

Ironično, ali ako i postoje minimalne šanse da Makedonija izbjegne ovaj scenarij, sve alate za blokadu ulaska u rukama drže grčki nacionalisti.

Alexis TsiprasNATOSyrizaSYRIZA-ANEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
5 godine prije

Drugovi Od Gore se još nisu dogovorili o sudbini “Makedonije”?
Bojim se da svaki dogovor o sudbini Makedonije ide u pravcu njenog komadanja i dezingtegracije!?

Laki Topalović
5 godine prije

Možda ih na kraju grčki nacionalisti spase od zla, iako neće, bit će glasački inženjering i progurat će se Prespanski sporazum s grčkom opozicijom Pasok i oni drugi , kako se zovu

kli
5 godine prije

Kako su male,jadne i bjedne ove države nastale raspadom bivše EX YU.

Riddick
5 godine prije

Kako ce Bugari na ovo reagovati njih niko ne pita za misljenje a znate dobro Makedonci da ste im pola Makedonije uzeli ??? jadni Bugari ???

Bozon
5 godine prije

A sto se Grci ne sete i pregledaju malo arhive da vide koji je komunisticki vodja zabludeo i nazvao tu republiku Makedonijom? Posto to je onda to.

Did
5 godine prije

juga je bila zakon..bila je suverena zemlja i niko se nije mogo sprdat sa jugom

Be be
5 godine prije

Ovaj sluzbenik upire prstom u budaletinu i umire od smijeha. Kiki riki nation klimam klimam glavom. 🙂

Oko
5 godine prije

Jel Karolina Goceva sada postala Severna Karolina i kakva je USA reakcija?

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Mrcvarenje jednog naroda se nastavlja. Tuga, jad i čemer.

Georgij Žukov
5 godine prije

Granice SFR Jugoslavije bile su jedne od najbolje cuvanih u svijetu. Granicni pojas je prema tadašnjem zakonu SFRJ obuhvacao dio teritorije kopna, rijeka i jezera dubine sto metara duz granicne linije. Na moru je obuhvacao dio teritorijalnog mora sirine dvije milje duz granicne linije. Granicne jedinice JNA ili popularno granicari su bili pripadnici JNA koji su svoje zadatke obavljali na tzv. “Prvoj crti obrane Jugoslavije.” Kao glavni zadatak tih granicnih jedinica JNA bilo je cuvanje drzavne granice . U tu svrhu su postojale karaule, kao vojni objekti otvorenoga tipa. Granicari su 24 sata na dan bili na zadacima – danju i nocu, po sumama i brdima , na moru , po rijekama i jezerima i u svim vremenskim uslovima. Nekada u Jugoslaviju nije mogla ni ptica da uleti i to od vrhnike do prokletija , o granici sa albanijom i albancima kao nekom ozbiljnijem faktoru destabilizacije Jugoslavije necu da trosim… Čitaj više »

nije bitno tko
5 godine prije

Pod gornjom slikom trebalo bi stajati: “Pogledajte budalu prodanu”.

nije bitno tko
5 godine prije

NATO razbija Makedoniju, NATO razbija Srbiju. A BiH ostaje prisilom zapada država triju posvađana naroda, koji su međusobno ratovali i jedan nad drugima izvršili stravične masovne ratne zločine. BiH se ipak ne smije razpasti ili djeliti, a Srbija i Makedonija se mogu.

Fatih
5 godine prije

DOK JE MARSAL VLADAO BILI STE SVOJI NA SVOM.SAD VAS GRCKE FUKARE .UZE……
MJENJATE IME DOMOVINE RADI ULASKA U NATO…………..EBACE VAS LAZNI SOCIJALDEMOKRATI!!!

nije bitno tko
5 godine prije

Balkanski političari prodaju i izdavaju svoje države za par američkih dolara, a narod to više nego očito podržava, u nadi da če i njima čika McDonald pokloniti koji sendvić ili hamburger.

nije bitno tko
5 godine prije

Ja ne razumjem, kako srbski i makedonski narod mirno gledaju, kako jim NATO cepa države a istovremeno njihovi prodani političari prave molbe za prijem u NATO i EU.
Ja ne vidim u tome nikakve zdrave logike, pošto če u NATO i EU biti primljene raskomadane države, koje više neče imati teritorialnog suveriniteta i koje u realu neče više niti obstojati.

nessy
5 godine prije

Kazu da slika vrijedi tisucu rijeci. Pogledajte ovu dvojicu, slika kao da govori “ovo je moj sluga, on ce mi p**iti kad god mi se prohtije, i jos ce biti sretan zbog toga”. Jadna je nasa sudbina, vecina balkanskih politicara je takva, samo pitaju, “kada i gdje, gospodo veleumna zelite da Vam po**simo”. Pogledajte kako se Zaev zacrvenio, mozda u tom tipu postoji zrno srama, koje naravno, nikada nece uticati na njegovu politiku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI