Za propali referendum u Makedoniji su krivi Rusi – Narodu ne treba dati da odlučuje

Prosvjedi u Makedoniji ne diktatu
85 komentara

Nakon propalog referenduma o promjeni  imena zemlje, kako bi Makedonija što prije ušla u NATO, kasnije i Europsku uniju, europski i NATO dužnosnici su poručili kako se nadaju da će u sljedećih tjedan dana postići dogovor u Sobranju i da će se postići dogovor oko sporazuma o preimenovanju zemlje u Sjevernu Makedoniju.

Objavljeno je i kako je Washington dao 8 milijuna dolara za kampanju kako bi referendum uspio, a Velika Britanija je snosila troškove organiziranja i održavanja glasanja. De facto oktroirani premijer Makedonije Zoran Zaev je priznao kako nema saznanja da se Rusija uplitala u proces održavanja referenduma, ali je za The Guardian na kraju glavni pobjednik ipak Vladimir Putin.

Iako je apsolutna većina onih koji su glasali u Makedoniji dala potporu preimenovanju zemlje, odaziv na referendumu je bio samo 36%. The Guardian smatra kako će to dovesti do novih poteškoća u procesu integracije zemlje u EU i NATO, što znači da će korist od svega imati Moskva, koja je zainteresirana za neslaganje i povećane napetosti na Zapadu.

Nesklonost Makedonaca da pristanu na preimenovanje zemlje čini se isključivo kao lokalna stvar. Međutim, prema The Guardianu, rezultat referenduma u Makedoniji se smatra važnom pobjedom Vladimira Putina, korak natrag za Europsku uniju i NATO.

“Osim toga, ovo je još jedan alarmantan primjer kako Rusija može i želi utjecati na demokratske procese u zapadnim zemljama”, piše The Guardian, koji je Makedoniju već svrstao na Zapad, ne geografski, naravno, nego geopolitički, što je daleko od istine.

Novinari britanskog lista su izrazili ovaj stav, iako nitko od makedonskih i europskih dužnosnika nije izjavio da se Moskva uplitala ili znatnije utjecala na referendumski proces.

Prema riječima zapadnih dužnosnika, Rusija je bila zainteresirana za smanjenje odziva na ovom referendumu. Zbog toga se više od 90% onih koji su izašli na glasačka mjesta izjasnilo za preimenovanje zemlje, ali je odaziv bio samo 36%, što nije dovoljno da rezultat referenduma bude “obvezujući” za parlament. Ono to ne bi bio ni da je uspio, jer je referendum bio savjetodavan, ali bi taj scenarij ipak dao vjetar u leđa politici Zorana Zaeva i Radmile Šekerinske, dvije istaknute marionete Bruxellesa čija je politička agenda ulazak u NATO, kasnije i Europsku uniju pod svaku cijenu.

Prema analitičarima iz zapadnih zemalja, “porast nestabilnosti i neslaganje su dio planova Moskve”.

“Da je referendum bio uspješan, riješio bi razlike između Makedonije i Grčke, koja blokira pristupanje Makedonije Europskoj uniji i NATO paktu. Moskva, kao i na drugim mjestima na Balkanu, pokušava se oduprijeti širenju zapadnog utjecaja”, piše autor članka Simon Tisdall.

Prema britanskom novinaru, Moskva je u Makedoniji koristila iste metode kao i tijekom predsjedničke kampanje u Sjedinjenim Državama 2016. godine. Navodno je provodila kampanje dezinformacije, širila lažne vijesti, provodila kibernetičke napade, te koristila lažne stranice na Facebooku i Twitteru.

Rusija pobija ove optužbe, ali gotovo nepotrebno, jer dokaza za njih praktično nema.

Kao primjer subverzivnih radnji, autor članka navodi neke stranice na društvenim mrežama koje pozivaju na bojkot, sukobe nogometnih navijača i sukobe protivnika preimenovanja zemlje s policijom. Ovo su prilično mršavi argumenti, jer je stranice za bojkot službeno podigao VMRO-DPMNE, predsjednik države je na bojkot referenduma pozvao u govoru na općoj skupštini Ujedinjenih naroda, a nema sumnje da su brojne pristaše očuvanja ustavnog imena zemlje samoinicijativno podigli stranice za bojkotiranje referenduma.

Sukobi nogometnih huligana, jednih protiv drugih ili s policijom, kao oblik borbe protiv referenduma je nešto novo, posebice ako to napiše novinar uz Velike Britanije, gdje je nasilje izbačeno s nogometnih stadiona, ali se preselilo na ulice i unaprijed dogovorena mjesta između vođe dvije navijačke skupine, gdje redovito odmjeravaju snage. No, sve je dobro ako se piše pod sloganom “Russia  did it“.

Ipak, bilo je neke koristi, jer je ovu kolumnu o referendumu u Makedoniji, za kojeg nije znao je li savjetodavan ili obvezujući, autor članka Simon Tisdall je dobio “zasluženi” honorar.

“Iskupio” se na kraju kada je naveo kako je, kako bi potaknula Makedonce da pristanu preimenovati zemlju, došli čelnica europske diplomacije Federica Mogherini, američki ministar obrane James Mattis, njemačka kancelarka Angela Merkel i glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg.

Osim toga, Sjedinjene Države su izdvojile 8 milijuna dolara za Makedoniju kako bi učinila pravu stvar, a referendum je financirala Velika Britanija, piše The Guardian.

“Svatko je pokušao jamčiti Makedoncima da će njihova sigurnost i prosperitet biti bolji s bliskom integracijom sa Zapadom. No, Moskva se sa svojim idejama, potrošnjom i manevrima pokazala jačom”, piše autor članka.

Simon Tisdall tvrdi kako je Moskva u Makedoniji pokušala iskoristiti “nacionalističke” i “populističke” osjećaje, ali još nije jasno je li djelovanje Moskve utjecalo na ravnotežu snaga.

Paradoks je da, bez obzira na to kako se njihova zemlja zvala, većina Makedonaca podupire ideju ulaska u EU i NATO, piše The Guardian.

“Međutim, sada se na tom putu zastalo, dok je borbi protiv Europe za moć i utjecaj Rusija ponovno stekla još jedan zgoditak”, za The Guardian zaključuje Simon Tisdall.

Makedonski referendum – Tko je narod da odlučuje?

Makedonija - budućnost

Uz uobičajeni komentar na bilo što da se dogodi u svijetu , puno opasnije je razmišljanje glavnog urednika makedonskog lista “Sloboden pečat”, Branka Geroskog koji je za makedonske “Vijesti” rekao kako je poruka ovog referenduma da političari moraju preuzeti odgovornost, a ne dati narodu da odlučuje.

“Ono što se događalo u Makedoniji ovih dana dobra je pouka za ostale zemlje u regiji koje će rješavati svoje probleme na putu ka EU i NATO savezu. Tu prije svega mislim na stanje u Srbiji i pregovore s Kosovom. Poruka je jednostavna i jasna, važno je da političari preuzmu svoj dio odgovornosti, a ne da naprijed gurnu narod da rješava probleme u njihovo ime. Ne kažem da se to dogodilo u Makedoniji, ali po mom razumijevanju, vlast i ljudi iz vlasti su trebali preuzeti cjelokupnu odgovornost. Narod je njih izabrao i za njih glasao, svima su bila puna usta Europe i NATO saveza kad se treba glasati, a kada dođe vrijeme, kažu da mora odlučivati narod”, kazao je Geroski, koji je ovim riječima potvrdio da je zagovornik procesa ulaska u NATO, što je za Zaeva i Šekerinsku trenutno prioritet, odlukama vlade i parlamenta i da je opasno poigravati se s referendumom o ovako ozbiljnim pitanjima.

Sada se i ide u tom smjeru Europska komisija i NATO očekuju odluku Sobranja, a direktorica mreže Politikon Jovana Marović kaže “kako se i prije održavanja referenduma znalo da je ključno glasanje u parlamentu”, kao i da je podrška daljoj demokratizaciji, koja je nakon glasanja stigla iz EU, NATO pakta i Sjedinjenih Država “znak da ni Makedonija ni ostatak Zapadnog Balkana neće biti pušteni niz vodu”.

Dakle, sve je već odlučeno, samo se traži model kako to provesti u djelo, uz neizostavnu, pomalo dosadnu tezu o “ruskom uplitanju”, i to u istom političkom procesu u kojem su osobno sudjelovali Federica Mogherini, James Mattis, Angela Merkel, Jens Stoltenberg i mnogi drugi, a kojeg su obilni financirali SAD i Velika Britanija.

Europska komisijaNATOVMRO-DPMNE
Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
5 godine prije

Zasto nitko ne postavlja pitanje – zbog cega se o EU i NATOu odlucuje u paketu?

Podravec
5 godine prije

Ovo je već idiotizam najgore vrste, to što radi ,,zapadni ,, tisak i mediji! Pa zar njima nije palo na pamet da Makedonski narod bojkotom referenduma ne želi mijenjati ime države i da ga se na silu gura u kojekakve ,,euroatlantske,, i ine asocijacije i da taj narod želi vlastitom voljom odlučiti o svojoj sudbini?Pa ,naravno, NIJE im palo na pamet, jer ,da ti padne nešto na pamet, tu istu pamet moraš imati , a na nesreću, na zapadu je odavna NEMA ! Iopet je Rusija kriva za svako (zapadno!) sranje koje se dogodi pod kapom nebeskom! Englezi i njihovi mediji koji su napravili sranje širom Afrike i Azije su najmanje kvalificirani da govore o tome!

rodoljub
5 godine prije

Na referendumu nije proslo. Ukoliko ne prodje ni u parlamentu, Zaev ce , uz podrsku Deep State – EU , VB , USA , formirati “Komisiju” (po ugledu na EU) koja ce “u ime naroda” doneti odluku . Klasicna demokratija zvana “DEEP STATE ZAPAD” .

blago
5 godine prije

Neznam tko je kriv,ali gradjani Makedonije su definitivno pogriješili.Ta mala siromašna zemlja rascjepkana narodima i vjerom je imala jedinu šansu da se što prije dovuče pod kišobran NATO-a.Što god govorili medjunarodni zvaničnici činjenica je da Makedoniji predstoji razlaz,ali pretpostavljam krvavi,jer mnogo je interesa okolnih država da privuku “svoj” narod sebi,a prema tome i dio teritorija.Onih 36 % koji su glasovali za promjenu imana(velike stvari zvati se Makedonija ili Sjeverna Makedonija) i što brži ulazak u NATO i EU vjerojatno neće tako lako dozvoliti da ih susjedi komadaju,a oni što žele “otići” svakako će koristiti silu i pomoć “matične” države,a to znači gradjanski rat.Žao mi onih 36 % ,a ostali nek dobiju što žele,a to je rat.

Arch
5 godine prije

Ulaziti ’20-tih godina ovog stoljeća u i NATO pakt je isto kao ’40-tih godina prošlog stoljeća paktirati sa silama osovine. Mizerija.

njonjo
5 godine prije

Bez brige. Sada će vodeći lideri “zapadne demokracije” odriješiti kesu i potkupiti desetak Sobranjevaca iz WMRO DPME i stvar riješena.

dalmata
5 godine prije

Naravo,dezurni krivcu su Rusi!?Da imaju trunku ljudskosti,a nemaju nista od ljudi,osim sta nosu kostim u liku ljudi,sh vatili bi da svi njihovi cirkusanti koji su napravili dir po Skoplju,dobro su pupusili i to daljinski.Jer ni ”R” od rusa nije bilo blizu,nesritne Makedonije,a,zamisli tek,zlocesti narod Makedonije daljinski zna ko je prijatelj,a ko (USrA.Eu,NATO) crno zlo.Ovih,oko 30% koji su bili ‘ ”za”,nista novo.To je uvik bija prosjek,u svakom narodu izdajica,clankolizaca i prodanih dusa koji vegetiraju na jaslama rezima.E,sad dolazi ”zapadna demokracija” do izrazaja.Vec se javno objavilo da je narod nesposoban,glup,zatupljen i da ne razumi,da mora bit rob dicne EU,NATO demokracije i da mora lipsat da oni mogu u nove ratove.Stvarno,cudno.I sta je ostalo narodu?Postoji samo jeda jezik koji olos razumi:ustanak.Kada je pitanje vrimena,a zasto je jasno

MilanCZ
5 godine prije

Urednistvo Logično poslao sma vam jedan clanak oko događanja vezano za Zachracenka,sa par fotografija,moj napisnai clanak,malo ga doradite i postavite ako imate interesa,zanimljiva informacija koje ce mnoge zanimati.

Siniša
5 godine prije

E ovo sa Makedonijom se zove “skolski primjer silovanja na suvo”…
Ubijedjen sam da su znali kako ce referendum propasti ali su svjesno isli na ovaj cirkus tipa 35% je vece od 65%.

MilanCZ
5 godine prije

The Guardian su novine koje direktno informiraju informaicje od engleskih obavjestajnih sluzbi.Nekad su te novine imale zanimljive informacije danas vise sluze dezinformacijama nego informacijama.Previse nevjerujte sto te novine pisu,citajte između redova njihovih informacija.Cilj te informacije ocito ima drugi karakter,kako i na koji nacin sada u Makedoniji realizirati haos,nemire kako bi mogli Maakedoniju postaviti onako kako njima odgovara.Mislim osobno d abi za Makedonce bilo najpametnije ulazak u EU jer nemaju sto izgubiti,da to malo mladih sto imaju,da se rijesi svoju zivotnu egzistenciju.Premalo je pravih informaicja oko svega toga da s emoze pravi mozaik svega toga sloziti.

eu kolonija
5 godine prije

vijesti iz umobolnice tj. velike britanije. ajvar je presudio. ajvar je jači I od eu I nato. makedonci su sačuvali svoj brand I kada se slobodni svijet navuče na makedonski ajvar a pogotovo rusi I kinezi makedonci će se obogatiti od prodaje ajvara

ps. ovim psihopatama iz the guardiana poručujem da je civilizacija u britaniju došla sa balkana preko rimskih legija I da stanu mirno kada govore o balkanu I makedoniji

Kjazer Soze
5 godine prije

,,Objavljeno je i kako je Washington dao 8 milijuna dolara za kampanju kako bi referendum uspio, a Velika Britanija je snosila troškove organiziranja i održavanja glasanja”

Zaključak : Vašington i V.B. rade za Ruse 🙂

Ja da sam na njihovom mjestu mene bi bilo sramota da lupam gluposti o ruskom mješanju,znači oni dali grdne pare za uspjeh referenduma a Rusi malo tipkali po tastaturi i sjebali im taj referendum…. i ko onda u svemu ovome ispada glup i nesposoban 🙂

Stephen
5 godine prije

Tako je narodu ne treba dati da odlučuje !!??XX. Da bi referendum ispao “demokratski” tu rabotu treba prepustti MI-6 & CIA institucijama

DAWOR
5 godine prije

3 put hura za Rusiju…HURA,HURA,HURA !!!!! P.S. ….Branko Geroski..GLUP SI K’O KURAC…JEBALA TE COCA COLA

palermo
5 godine prije

U pravu ste – Rusija nije toliko moćna kako ju se na Zapadu prikazuje. Ona jedva da i sebi može pomoći.
Koja je budućnost Makedonije izvan EU-a i NATO-a? Grčka će ju daviti gdjegod stigne, Albanija će biti još agresivnija, iseljavanje će se nastaviti još većim tempom…
Referendum je ionako bio samo savjetodavan, tako da mu se pridaje prevelika pozornost.

Baba
5 godine prije

Čak i da uopšte ne znam o čemu se radi, dovoljan mi je popis dotičnih koji su došli da “poguraju stvar” (Mogherini,Mattis,Merkel,Stoltenberg) da mi sve bude jasno.

Petar
5 godine prije

Budite ozbiljni 🙁 šta su Rusi okupirali glasačka mjesta ?

njonjo
5 godine prije

The Guardian ( čuvar) je odavno glasilo britanskih torijevaca. Šteta, nekad ugledno glasilo. Ako uzmete u obzir da su Indenpendent (nezavisni) kupili Saudijci, onda možete pojmiti šta se događa s britanskim medijima. O BBC-u da ne govorim. A ono žutilo od raznih ” Sanova ” “Mailova” da ne pričam. I, da, gledajte HRT, tu ćete vidjeti najnovije, i objektivne vijesti iz zelje i svijeta. HA, HA, HA.

njonjo
5 godine prije

Hajde da budemo iskreni i objektivni. Makedonija je okružena NATO -om. Bugarska, Grčka, Crna Gora, i tzv Kosovo Republjik. Srbija je neutralna, a vrlo brzo će u NATO. I čemu panika. Rusiju ne zanima Makedonija i ajvar, već se malo diplomatski igra s “zapadom”. Rusija nikada neće nikoga prva napasti (imaju pregolemu zemlju i resurse za preživljavanje). I kaj NATO misli da bi ulaskom Ajvar Republjik u svoj savez stekao bilo kakvu “geostratešku” prednost. Znaju oni to, ali ovu pljusku koju su primili izlaznošću na referendum ne može oprati ni Minchausen u MSM.

makedonac
5 godine prije

Ja nisam izasao na referendum zbog promene moje pripadnosti . Drzavu mogu da zovu kao sto hoce ali nemoze moja nacionalna pripadnost da bude Makedonac-koji zivi u Severnu Makedoniju. Nemogu da menjaju istoriju da bi prikrili sva etnicka ciscenja egejske Makedonije (sjeverna Grcka) bombardovanje i testiranje napalm bombi prilikom gradzanskog rata u Grcku 1948 i druge cinjenice sto se tice istorije, kulture, jezik, obicaje i druge nacionalne vrjednosti. Da su promenili sami ime drzave OK. Ali oni hoce da nas obezlice, da nemamo ni poreklo, ni kulturu ni korenje. Trebali bi da postojimo kao nacija od 1944 pa naovamo. To se nadovezuje na bugarsku teoriju da smo mi poreklom bugari ali kominterna nas je stvorila iz politickih razloga. To nece nijedan makedonac da prihvati. Inace referendum je namesten. Realno bez punjenja kutija odziv nije veci od 30% a najveci falsifikat je u tome sto sigurno ima vise protiv nego sto… Čitaj više »

Flip
5 godine prije

Rusi hodali po ulicama i branili ljudima ici na izbore. Bili su odjeveni u klaun odjecu. Strasno. Trumpe ucini nesto.

bbbb
5 godine prije

Sad će novcem i ucjenama potkupiti/uplašiti onih 9 u skuštini koji će izglasati ono što je narod odbio.

HEKPCT
5 godine prije

Čekaj malo… Na Makedoniji se izredali Merkel, Mogerini, Matis, Stoltenberg, kurta, murta, a na kraju sve to nedovoljno i Rusija opet kriva. Bit će da ipak i jest kriva, samim time što postoji, ka lanterna u tmini 😉

Duki
5 godine prije

Dakle ,nitko se nije upitao što misle braća Bugari jer i oni isto smatraju da je Mak.=Bugarska ??
Najbolje da Makedonci sebe nazovu “sjeverni grci” onda bi svi valjda bili mirni !
E nećeš razobojniče ! Ne davajte se drugari !
I Aleksandar ne beše Severnomakedonski pa neste ni vije !!
Grci su povijesno bili i ostali …….
Od njih možete dobiti samo dio duga od 200 mlrd.€ pa vi srljajte !! Jebo vas prodani Zaev !!
Mi u lijepoj našoj smo 5 g.u eu i10 uNATO-u
i što ?APSOLUTNO NIŠTA,NULA.NIKS.
??????

Niko
5 godine prije

Ovi britanci zu ludji nego ameri svagdje vide ruse a trump je poceo optuzivati sada kineze za mjesanje u kaubojske izbore ocigledno ni jedni ni drugi ne mogu spavati svagdje vide i sanjaju ruse i kineze jer su svj sa esni da se blizi kraj vladavine zlocinacki udruzenja sa divljeg ,zapada

Zorule
5 godine prije

Malo se ponavljam ali zar Lavrov nije rekao nedavno da su trenutno zauzeti utjecajem na izbor u Kataloniji i da nemaju trenutno vremena za ostale pizdarije?
https://youtu.be/oK6btErCaYI
Premotati na 1:40

DLM
5 godine prije

sve sam moga ocekivati ali da ce logicno.com cenzurirati moj komentar e tome se nisam nadao!
Posto vam smetaju komentari i po svemu sudeci obuzeo vas je demokratski val, nadam se da ce vas uskoro zapljusnuti jos jedan demokratski talas kada vam pocne sezona referenduma sa 35% izlaznosti biti legalni a Brisel i vasington to pozdrave kao najvisi stupanj demonkracije.
Da budem ozbiljan mozda to zasluzujete, koristite se istim metodama cenzurom, a svi znamo da je cenzura najvisi stupanj slobode i demokracije, ovo bi bio moj posljednji moj komentar, tu negdi zavrsava nase druzenje!

Perica
5 godine prije

BIH, Makedonija i Crna Gora su republike bivše Jugoslavije koje su se trebale grčevito boriti i sačuvati Jugoslaviju….jedino u njoj su one mogle opstati

Satir und wasser
5 godine prije

Kad sam bio mali povracalo mi se gledajuci na TV brljezganje komunista na raznim sjednicama a mogu misliti sto je bilo po Sovjetskom Savezu. Ali ovi novi kvazi demokrati ili demonkrati brljezgaju jos bolesnije. Pazi oni uplacuju i mjesaju se u poslove balkan zemalja kada su im prcije za veliku nuzdu. Viva Makedonijata

Kile
5 godine prije

A normalno da su rusi krivi haha ko bi drugi, rusi pa tek onda alieni i predatori

Fitcher
5 godine prije

Znači ovaj novinarčić otvoreno priznaje da su Amerikanci i Britanci financirali ovaj referendum ali su Rusi ti koji su se mješali i utjecali na javno mnijenje u Makedoniji. S ovim dolazimo do jednostavnog zaključka. Ili su Rusi nevjerojatno uspješni ili je Zapad nevjerojatno nesposoban unatoč svim svojim novcima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI