fbpx

Makedonija pod svaku cijenu i bilo kojem scenariju mora biti ugurana u NATO

Zoran Zaev Makedonija

Makedonija ne može dobiti pozivnicu za ulazak u NATO sve dok ne riješi spor oko njezina državnog imena s Grčkom, izjavio je danas glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu nakon sastanka s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Stoltenberg je kazao kako će Makedonija biti pozvana u NATO čim budu dovršeni unutarnji procesi s Grčkom i zaključi se sporazum između Skopja i Atene.

“Bez okončanja tog procesa, ne vidim kako u doglednoj budućnosti Makedonija može ući u NATO”, izjavio je Jens Stoltenberg.

“Ovo je unutarnji proces i ne moram izgovoriti svoje mišljenje o tom pitanju. Pozivamo Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da započne pregovore o prijemu na NATO summitu u srpnju. Siguran sam u to da će nam se moći pridružiti u NATO-u čim njihovi unutarnji postupci budu završeni”, dodao je  Stoltenberg.

Istovremeno je istaknuo da čak i najpovoljnijim okolnostima nije moguće navesti točno vrijeme pristupanja Makedonije Sjevernoatlantskom savezu.

Podsjetimo da se spor između Makedonije i Grčke oko imena bivše jugoslavenske republike, koje je isto kao i ime sjeverne grčke regije, vodi već 25 godina.

Atena je tražila promjenu imena susjedne zemlje i suprotstavlja se njezinom pristupu Europskoj uniji i NATO paktu. Međutim, ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije, Nikos Kotzias i  Nikola Dimitrov, su 17. lipnja u društvu premijera Tsiprasa i Zaeva potpisali sporazum prema kojem bi se bivša jugoslavenska republika Makedonija preimenovala u Republiku Sjevernu Makedoniju, ali je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov odbio potpisati ovaj dokument.

Makedonija je pred novom velikom krizom

Albanska i makedonska zastava

No, Makedoniju najviše potresa kriza oko novog imena zemlje, problem kojeg Zoran Zaev želi riješiti kako bi zemlja što prije ušla u  NATO, dok Europska unija može pričekati.

Predsjednik Đorđe Ivanov je odbio potpisati sporazumu o promjeni imena zemlja, a Makedoniju potresaju prosvjedi nezadovoljnih građana sporazumom kojeg su u ime Makedonije i Grčke potpisali ministri vanjskih poslova dvije zemlje.

Epilog krize je prilično neizvjesna. Vladajuća koalicija sve češće spominje mogućnost opoziva Ivanova. Čime želi riješiti prepreke koje im stvara predsjednički ured.

Iako je najavljen kao “povijesni sporazum” i primjer rješavanja dugotrajnih sukoba, sporazum Zaev-Tsipras nosi svi prihvatili s optimizmom.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov je odbio je potpisati zakon kojim bi potvrdio sporazum, uz obrazloženje da je sporazum protuustavan i da u Sobranju nije usvojen u skladu s temeljnim dokumentom zemlje.

Đorđe Ivanov

FOTO: Đorđe Ivanov

“Jedan od stupova moje politike u izbornom programu za 2014. je bio da neću prihvatiti promjenu Ustava kako bi promijenio ustavno ime. Ne prihvaćam ideje i prijedloge koji će ugroziti makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota”, kazao je Ivanov i podsjetio da je za njegov izborni program glasalo više od pola milijuna građana Makedonije.

Odbijanje Ivanova da potpiše sporazum, prosvjedi nezadovoljnih u Makedoniji i Grčkoj su doveli do činjenice da je politički epilog krize neizvjestan.

Zakon o promjeni imena se prema Ustavu vratio u parlament, a ako ga parlament ponovo izglasa, predsjednik ga je dužan potpisati, objašnjava profesor međunarodnih odnosa Denko Maleski, prvi ministar vanjskih poslova Makedonije.

Međutim, ako Ivanov ne potpiše zakon ni nakon drugog glasovanja, onda je to njegova interpretacija pravnih i političkih čimbenika, dodaje Maleski.

“Budući da predsjednik to nije učinio u prethodnom slučaju, kada je bio u pitanju zakon o jezicima, vrlo je vjerojatno da to neće učiniti ni sada, što će vjerojatno zemlju gurnuti u krizu”, rekao je Maleski.

Sporazum o promjeni imena je dizajniran prije dolaska Zaeva na vlast

Izbori u Makedoniji

“Scenarij za usvajanje sporazuma je dizajniran prije nego što je Zaev i došao na vlast, kaže političarka Natalija Ivčeva.

Vlada Zaeva je sporazum dogovorila uz pomoć stranih čimbenika i neovisno o reakciji makedonskog predsjednika, sporazum se smatra konačnim.

Ako bude raspisan, referendum o sporazumu može biti obvezujući ili konzultativan, rekla je Ivčeva. Rezultati savjetodavnog referenduma ničim neće obvezati vladu da poštuje volju građana.

Međutim, premijer Zaev je izjavio kako će dati ostavku ako građani Makedonije sporazum odbiju. Međutim, Natalija Ivčeva tvrdi kako se Zaevu nikako ne može vjerovati.

“Ako imamo ideju o kakvoj se osobi radi, koja ujutro nešto kaže, a navečer to porekne, toj se osobine može vjerovati čak niti o pitanju referenduma. Referendum se ne bi smio ni održati, jer je takvo raspoloženje među ljudima. Ne možemo tako govoriti o imenu, našem identitetu, ustavu i našem jeziku “, rekao je Ivčeva.

Građani misle da se Građani misle da se referendum ne bi trebao održati ili da ga treba bojkotiratine bi trebao održati ili da ga treba bojkotirati, dok vlastima treba samo cenzus, nastavlja Ivčeva. Prema njezinim riječima, tko će glasovati za sporazum je sporedna stvar, obzirom da je sporazum konačan.

Makedonija se ni po čemu ne razlikuje od Ukrajine ili, bolje rečeno, od Crne Gore, koja se priključila NATO paktu protivno volji većine građana, tako da će vlada Zorana Zaeva i bez referenduma progurati ovaj posao.

Maleski i Ivčeva kažu kako je teško predvidjeti opasnost od eskalacije sukoba. Makedonsko-grčki sukob traje toliko dugo da građani žele rješenje, kaže Maleski, koji tvrdi da trenutno u Grčkoj i Makedoniji nacionalisti s obje strane kažu da postoji samo jedna istina o Makedoniji, njihova ili naša, što apsolutno nije istina.

“Postoji više istina o Makedoniji. Mislim da će cijela stvar imati dobar kraj”, rekao je Denko Maleski.

Natalija Ivčeva kaže da je situacija napeta i negativna atmosfera među građanima raste. S druge strane, policija samo silom uspijeva blokirati prosvjede.

“Koriste sve metode kojima bi prestrašili ljude. Blokiraju prosvjede, iako se održavaju bez ikakvih nereda. Kako će oni uspjeti, ne znam, ali znam da je situacija sve napetija”, kaže Ivčeva.

EU ne želi Makedoniju zbog korupcije i kriminala

skoplje

Uz sve navedeno, premijer Zoran Zaev se suočio s diplomatskim poniženjem u Luksemburgu, gdje su ministri vanjskih poslova zemalja EU ranije ovog tjedna odgodili odluku o otvaranju pregovora 2019. godine za Albaniju i Makedoniju. Naime, Francuska, Nizozemska i Danska su od Tirane i  Skopja tražili jasne dokaze o jačanju vladavine prava i rezultatima borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je izjavio novinarima da je 25 zemalja članica EU “dalo zeleno svjetlo” Albaniji i Makedoniji za pregovore 2019. godine, ali su Francuska, Nizozemska i Danska tražili da se odluka odgodi za sljedeću godinu, kada se utvrdi da su vlasti u Skopju i Tirani uspjele poboljšati stanje u području vladavine prava i suzbijanju korupcije i kriminala.

Kotzias je izjavio da je na sastanku zatražio pozitivnu odluku “zbog unutarnje situacije u obje zemlje, koje trebaju stabilnost i sigurnost, a ne nove probleme”.

Prema diplomatskim izvorima u Luksemburgu, Nizozemska je rekla kako, unatoč sporazumu Skopja i Atene u sporu oko imena, makedonske vlasti još uvijek ne zadovoljavaju osnovne kriterije za početak pregovora, posebno kada je riječ o vladavini prava i učinkovitosti državne uprave.

Francuska vjeruje da u Albaniji nije suzbijen organizirani kriminal.

U ovoj je situaciji znakovito da je premijer Zaev nakon ministarskog sastanka u Luksemburgu najavio kako Makedonija počinje pregovore 2019. godine, a službenim priopćenjem ga je demantirala EU.

Makedonski mediji su priopćili kako je EU demantirala vladu u Skopju o datumu početka pristupnih pregovora, nakon što su Zoran Zaev i njegovi ministri 26. lipnja euforično izvijestili da Makedonija pregovore počinje u lipnju 2019.

U tom kontekstu, EU je objavila izjavu kojoj stoji: “EU nije dala suglasnost za pristupne pregovore s bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom, ali je dala uvjetnu preporuku za početak pristupnih pregovora ako zemlja provede reforme koje zadovoljavaju kriterije koji se primjenjuju u EU.”

Makedonija NATO

Prema EU, reforme se odnose na poboljšanje pravosudnog sustava, smanjenje korupcije u zemlji, naravno, medijske reforme i slobode govora, reforme u poljoprivredi, zdravstva i niz drugih područja.

Nema sumnje da će NATO voditi svoju bitku za promjenu imena, neovisno o europskom putu Makedonije. To najvjerojatnije podrazumijeva opoziv predsjednika Ivanova, dok je referendum prilično riskantno rješenje, iako bi pristaše Zorana Zaeva uz glasove makedonskih Albanaca možda i uspjeli pobijediti.

Kako će se stvari odvijati teško je predvidjeti. Najgori scenarij je onaj koji je korišten da bi se Zoran Zaev doveo na vlast, kada su scenarij “Obojene revolucije” pratili teroristički napadi. Naime, prvi napad se dogodio u travnju 2015. u pograničnom selu Gošinci, općina Lipkovo, gdje je policijsku postaju napala naoružana albanska teroristička skupina od 40 ljudi s oznakama “Oslobodilačke vojske Kosova”.

Međutim, to je bio “napad upozorenja” bivšoj vladi premijera Nikole Gruevskog. Drugi napad, koji je u svibnju 2015. proveden u Kumanovu, trajao je dva dana i odnio 22 života. Od 70 do 100 terorista, koji su došli s Kosova, ubijeno je njih 14, a u borbi protiv ove skupine je smrtno stradalo 8 makedonskih policajaca, dok ih je 37 ranjeno. Iako se napad službeno smatra provokacijom albanskih terorista, proveden je u isto vrijeme kada se  zahuktavala kampanja svrgavanja s vlasti vlade Nikole Gruevskog. Većina makedonskih analitičara je uvjerena kako su ovi događaji povezani, jer Albanci s Kosova u to vrijeme nisu imali nikakvog interesa za destabilizaciju Makedonije, osim da napadi uzrokuju opći osjećaj straha i nesigurnosti samo kako bi se stvorili uvjeti za dolazak Zaeva na vlast, kojem je jedina zadaća što prije i po svaku cijenu ugurati Makedoniju u NATO pakt.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
73 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
17 novembar
Gost
17 novembar
2 godine prije

jedan zaev pravi dar mar od makedonije i niko mu nista ne moze . zalosno

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  17 novembar

Mislis da je Zaev sam,postoje gradjani Makedonije koji ne vole Makedoniju kao ni ja BiH ili kao neki ondasnju YUG;interesuje me kako nadju i od kuda toliki Zaevi koji sve rade da uniste svoju drzavu i porobe je za drugoga.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Siniša

….makedonija je umjetna država izmišljenog naroda što upravo svakodnevno njeni stanovnici dokazuju;…večina sjevernih makedonaca rado uzima bugarske pasoše i time potvrđuju bugarsku mantru da sjeverni makedonci kao narod ne postoje već su to listom bugari,ali ih je sticajem okolnosti broz prekrstio u makedonce a današnje sjeverne makedonce…upravo iz vlastitog gubitka samopouzdanja i vjere u vlastiti etnos traže stalno pokrovitelja da mu se priviju uz skute;…da su imali nacionalni ponos i samouvjerenost ne bi im teroristi OVK sjedili u vladi a vazalskom državom upravljali iz USA ambasade. koji rade na njihovu štetu i ukidanje državnosti….

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  igi

@igi, Ti opet svojim nacifasizmom! Ajmo polako. Sto tebi smeta Makedonija i Makedonci? Da li je tebi poznato da je danas 21 vek i da ljudi imaju stecena prava na samoopredeljenje i deklariranje onako kako vole. Ako se ti mozes izjasniti zasto sporis to isto pravo Makedoncima? Je li ti poznato da je to od prije 100 godina bio nacifasizam a i danas je isto opet nacifasizam pod okriljem cetvrtog rajha iliti EUropska?? Znam da za tebe i tebi slicne ne vazi pravilo argumentacije ili iznosenje istine, ona tebe ne zanima, ti samo pises svoju nacifasisticku propagandu. Tebi je to u redu isto kao sto je i svim clanicama EUropske da danas u 21 veku insistiraju da Makedonski narod sebe izbrise i rasturi svoju drzavu. Takvo sto moze traziti i pisati samo bolestan um i normalno “umjetne tvorbe” kao EUropska i NATO-korporacija koje su produkt upravo tako bolesnih umova-politike. Ovo sto govoris da u pucistickoj vljadi sede uglavnom kriminalci svih boja pa i sovinista je tocno, ali ako analiziras ko sve je protiv Makedonije i makedonske drzave bice ti puno jasnije (nijedna bivska YU republika nije imalo toliko neprijatelja i krvnika). Steta sto Broz i tebe nije prekrstio danas ne… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  DLM

DLM…nacifašizmom…koji hebeni nacifašizam…primjetio sam da je danas dovoljno priljepiti nekome etiketu fašista,nacista,komunjara,udbaš,srbočetnik,ustaša da bi argumentirao raspravu neoborivim činjenicama u svoju korist …kakav sam ja to nacista…propagiram li istrebljenje zbog vjere ,nacije,spola ili koječega drugoga…smatram li se nadčovjekom…vrijeđam li ikoga zbog nacije,spola ili rase…iznosim činjenice onako kako ih ja vidim a ti ih pobij svojim argumentima a ne ispraznim etiketiranjem…meni uopće ne smetaju makedonci naprotiv to je jedan dobrodušan čestit narod, a ako su izabrali da se zovu sjevernim makedoncima ja ću ih takvim zvati te time im dajem za pravo da se zovu kako žele…meni se čini da ti kuhca ne razumiješ što ja pišem…makedonci su izgubili državu u onom trenutku kada nisu skršili do kraja pobunu OVK terorista već su ih pretvorili u političko krilo, a kao šlag na tortu priznali su kosovo i pljunuli u srbe koji ih jedini u okruženju priznaju za državotvoran narod….srbi jesu puni negativnih političkih konotacija međutim kod njih postoji jedan pozitivan moment – uvijek su iskreni u svojim namjerama i s njima kao neprijatelj i prijatelj znaš što te čeka….sjeverni makedonci prije ili kasnije doživjet će sudbinu iračkih i sirijskih kurda jer su primili trojanskog konja u državu u vidu američke,britanske i bugarske… Pročitaj više »

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  igi

samo jos ovaj put, ako i nakon ovoga nastavis, e onda jbg. TVOJ ‘hebeni nacifasizam’, da tvoj komentar je vise nego sovinisticki i pun mrznje zato se slobodno moze reci da je nacifasisticki. Ne glumi ludilo evo sto si napisao “”….makedonija je umjetna država izmišljenog naroda…””” ako ovo nije NACIFASIZAM onda je ovo san i ne vidim kako bi mi razgovarali, ako osoba koja je napisala takav otvoreni nacifasisticki komentar, sebe dozivljava drugacije je problem nekog drugog… Gde si vidia i na cemu se referiras da Makedonci sami sebe nazivaju svernim makedoncima, evo ja sam Makedonac i otvoreno ti govorim da to nije slucaj vec da se radi i instaliranih pucista (koji uz pomoc SVIH malcinskih grupa(Vlasi, Arnauti, Cigani, Srbi, Turci i svi ostali rade punom parom na rasturanju Makedonija) koji bez legitimiteta i nelegalno zele to progurati, i sto cemo sad hoces se meni i svim drugima koji su Makedonci izviniti ili ces nas opet optuziti da lepimo etikete?! Sto se tice hibridnog tkz rata i UCK istina je da se radilo o propagandi (vise odgovara klasifikacija spec-rat) i da strana koja je pretvorila Makedoniju u nefunkcionalnu drzavu su zemlje Kvinte ili SADisti i EUropisti. Bio sam ucesnik tog… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  DLM

Cuj ti njega nazivas nacistom a za tebe su sve manjine antidrzavni element .drug ti si fasista

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  Kurjaca

@Kurjajaca, vidi ako ozbiljno poradis na sebi mozes dokazati da sam i fasist + fasist, ali to nece promjeniti CINJENICE! (i budi korektan ako zelis da i ja budem, nejga sam nazvao NACIFASISTOM, nacizam i fasizam nije isto iako imaju dosta toga zajednickog) A cinjenice govore upravo to, da i ti i onaj igi dozvoljavate sebi da Makedoncima sporite pravo na samoopredeljenje sto su i ko su, a to isto rade i politicke stranke ali i pojedinci manjina u Makedonija, kao sto ti nemas prava govoriti sto sam i ko sam isto tako i te manjine nemaju prava govoriti ko sam sto sam i koje cu ime nositi – je li to tebi razumljivo , koliko je tebi godina? Bar za ove moje tvrdnje ima dokaza koliko zelis (rat 2001 je zbog teritorija i protiv Makedonije i sa logistickom i svakakvom podrskom zna se koga), i sada ce ti isti ljudi meni izbirati ime, ma daj nosi se…. Recimo nasi Zorani nije Makedonac i nema nisto lose rekli bi ljudi, cak je i lider jedne partije (to sto je drzavnim udarom preuzeo vlast je druga stvar i to sto ti zelis da neko vlada Makedonijom koji je dosao drazvnim udarom… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  DLM

Drug ti si puko .Sve sto sam ja rekao je da si covjeka nazvao nacistom a ti mrzis sve komsije koji nisu Makedonci.Sam si rekao da svi manjinci rade protiv Makedonije ,pazi ne iz njihovih redova nego svi.Ja sam nacionalna manjina i kad cujem takve rijeci tocno znam sta znace i od koga dolaze.
Btw vecina ovdje ima simpatije prema Makedoniji i Makedoncima ali TI osobno imas previse negativnosti

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  DLM

…DLM…svaki moj natpis je u biti ujedno i protest i ljutnja naspram makedonske politike a ujedno i sitna provokacija povodom usvojenog termina sjever. makedonija….moja izjava o umjetnom narodu i umjetnoj državi je rezultat ljutnje prema svim onim makedoncima koji prihvataju bugarske pasoše i time se odriču vlastitog naroda i uz to ne podnosim licemjernost takvih likova koji su kući u skoplju največe samoproglašene patriote…..i na kraju moja je želja da makedonija bude makedonija a makedonci naravno makedonci i da odjebu strance koji im žele zlo…toliko.

Јас
Gost
Јас
2 godine prije
Reply to  igi

Можеби овој идиот е петар арсовски…на него ми личи стилот на пишување.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  igi

@ igi Stvar je “jasna” i svi smo mi: Hrvati, Slovenci, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci “izmišljeni” narodi jer to je mantra skoro svih Srba i SANU i onda se Srbi čude što nitko ne želi da živi ni u kojoj zajednici sa Srbijom!

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sinisa, Bosna nece plakati zsto sto je ti ne volis,ona prima pod svoje okrićje sve ljude dobre volje.Ostaje ponosna i gorda i prkosi svim nedacama. Znas kako kaze Krleza u svojoj pjesmi:”NIKO I NIKADA NIJE VIDIO BOSANCA DA KLECI IMOLI…Izbaci tu mrznju iz sebe i sigurno ces se osjecati bolje i plemenitije.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  28.juni

28. juni…u čemu se prepoznaje dobra volja…za što dobra volja…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  28.juni

Xahaxa ne mrzim ja prijatelju nikoga,kako si to zakljucio? Ne volim BiH,drzavu u kojoj su me na silu zadrzali oni kojima zajednicka YUG drzava nije valjala a sada mi prodaju tamo nekalve gradjanske ideje i zajednstva te bosanskog duha a sve im to u YUG isto nije valjalo…ne volim to licemjerje na kojemu je BiH sazdana. Ne mrzim nikoga,perfektno postuje neciju zelju za necim ali ne preko mojoh ledja….sve to nema veze sa mrznjom vec sa zivotom je vezano.

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
2 godine prije

Da se vrate Goce Delcev i Pitu Guli pa rasture ova govna!

goost
Gost
goost
2 godine prije

Da. Prvo onog svicarca što kaže da mu se pimpic digo kad je zabio gol

Croatia
Gost
Croatia
2 godine prije

Raznim bojama obojena revolucija, ko tu narod nešto pita. U banana drzavama vlast ne bira narod nego razni špekulanti i uvlakači koji odrade šta moraju i za to budu nagradeni a narod ko šta pita!!!!

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

“Šta da radimo sa BJRM” – i dalje je u glavama Onih Koji Odlučuju!?
I dalje je na stolu “A” i “B” scenario?
Narod koji nastanjuje navedenu teritoriju, ništa ne odlučuje! Kao ni lokalni, jeftino korumpirani, političari.
Makedonija je ključna za rešenje mnogih problema na Brdovitom Balkanu? U paketu je problem Kosovo?!

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

Babiću, ovaj put promašaj jer ,”od Crne Gore, koja se priključila NATO paktu protivno volji većine građana”, 28% Srba ne žali NATO, a Crnogorci oko 50 % i “manjine”: Albanci, Bošnjaci i Hrvati oko 22 % žele! MK ulazi u NATO, u proljeće 2019. i BiH a @ Siniša vi ste dobili odgovor jer krenite od sebe vi ne volite državu u kojoj živite! Za mene ex YU je bila velika Srbija, srećom pojavio se Tito, njega da nije bilo mi nesrbi ne bi postojali!

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  Željko

Pricas gluposti i neistine. Svi smo postojali i pre Tita, neko je imao fasisticku drzavu, neko nije, a neki su ziveli u granicama druge drzave. Tvoja srbofobija je odvratna.

Valter
Gost
Valter
2 godine prije
Reply to  rodoljub

@rodoljub Fašizam je vrlo rastezljiv i prijetvoran pojam. Može se zvati drugačije a da je opet fašizam. Može se zvati i komunizam pa da je u osnovi fašizam. Pa ni SAD koje se busaju o prsa ljudskim pravima nisu daleko od fašizma. Ljudska prava su gažena i u fašizmu ali i u komunizmu. Staljin je pobio više ljudi nego Hitler. Moj rodoljube sve je relativno, ništa nije tako crno-bijelo kako ti to pokušavaš prikazati

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Željko

Xahaxa ne znam ko je imao “radne logore” po exYUG;evo ti postYUG….Hrvatska gotovo pa ociscena,Federacija gotovo pa ociscena,Srpska gotovo pa ociscena i ljudi se slobodno vracaju a ministar vlade Srpske ratni komandant HVOa….Srbija,nadji koliko je ociscena;moglo bi se reci da ne bi Tita i Partizana ne bi ni Srba bilo. I kako velika Srbija kada je Srba bilo niti pola a navedinkoliko je predsednika drzave i SIVa te komandanata JNA i Partizana bilo Srba;gluposti pricas.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Željko

A sta si a ako nisi Srbin? Ili si turcin ili albanac

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Željko

Kakva je i cija danasnja tzv Crna Gora (a i tzv Makedonija) najbolje govori sledeca fotografija iz 2011. godine. Toliko o demokratiji, NATO-u i volji gradjana: http://www.vijesti.me/ekonomija/milo-djukanovic-snimljen-na-rodjendanskoj-zabavi-rotsilda-28138
http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/11/08/crna-gora-terra-rothschildiana-milo-dukanovic-snimljen-na-rodendanskoj-zabavi-rothschilda/

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Željko

A kako mislis BiH u nato ako Republika Srpska bude protiv,cisto pitam iz znatizelje…da nije neko preko novi promijenio ustav BiH?!

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Siniša

@ Siniša Elementarno znanje vam je slabo, pa vaš predstavnik, tj. član Predsjedništva BiH iz R.Srpske Nebojša Radmanović, iz Dodikovog!! SNSD,je potpisao sve u svezi sa članstvom BiH u NATO !

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Željko

Da podpisao je ali sta,ponovo se informisi. Pristupanje BiH NATOu mora dobiti odobrenje Srpske,podpisana je mapa/plan ili sta vec i nikako nije podpisana nekakava saglasnost o pristupu NATOu jer to mora ipak biti verifikovano glasom Srpske…

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Željko

…mogu li doznati iz kojeg referenduma sipaš navedene podatke o C.G…..inače za mene je YU bila velika antisrpska hrvatsko slovenačka diktatura….šef je bio hrvat a ideološki komesar slovenac kardelj….komunistima su srbi bili potrebni dok su krvarili po sutjesci i neretvi a nakon toga mic po mic prvo su ih zatukli na golom otoku a potom marginalizirali iz svih struktura vlasti….ranković,krcun,koča popović udarna pesnica KP u ratu očišćena je brozovom metlom a kao dar srbiji joža im je rascjepio državu na kosovo i vojvodinu iako im ta područja nije donio na svom bjelom konju nego su sami srbi od 14. do 18. krvarili za te pokrajine….od južne srpske pokrajine napravio republiku makedoniju…. što tito nije rascjepio hrvatsku pa dao autonomiju srbima iz hrvatske ili autonomiju istri koju je oteo italijanima…druga jugoslavija bio je antisrpski projekt – slaba srbija jaka jugoslavija….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  igi

Ostavimo se mi Jugoslavije. Koji podaci govore da su Crnogorci htjeli u NATO? Omjer stranka u parlamentu. Ma daj molim te.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@ Laki Topalović Znam da vas žulja “dva oka u glavi” CG najviše ali samo pogledajte posljednje predsjedničke i općinske izbore, pro NATO kandidati oko 70%, DPS “pomeo” DF u svim općinama i u Podgorici a uskoro će isto biti i u Budvi i u Kotoru u rujnu 2018.!

stefano
Gost
stefano
2 godine prije
Reply to  igi

igi vidiš ja kao hrvat koji je živio u yu 25 godina nisam ju isto volio i imam zato svoje razloge.Gledao si previše ratnih bitaka na televiziji pa ti je to mjerilo. Držiš se one teze gdje je i jedan srbin to je srbija pa tuđe teritorije svojataš kao svoje .Sjeti se kako je prošla zacrtana linija virovitica-karlobag proklet onaj ko želi tuđe, imate dovoljno svoje zemlje koja je prazna kao i moja , ostati će samo Beogradski pašaluk

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  stefano

Kako smo krenuli i da nam ostane pasaluk!
Elem,glede svojatanja….zadnje je da se Boka smatra Hrvatskim gradom .

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Siniša

@ Siniša Do rijeke Željeznice koja dijeli Bar od Šušnja je do 1918. bila granica južne Dalmacije od CG, Boka tek od 1945. pripada CG, Hrvati su bili apsolutna većina u Boki, Hrvati su i dalje prisutni u Boki, Tivat posebice, a ima ih i dalje i u Budvi, Petrovcu, Baru (Ratac, Šušanj, Sutomore etc.) to je kotorska nadbiskupija a preko rijeke Željeznice u Baru i dalje ka Ulcinju tzv. Crvena Hrvatska a to je barska nadbiskupija!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Željko

…granica južne dalmacije…bogo moj….njie tu bila nikakva granica južne dalmacije jer tu je bila granica dualne monarhije austro ugarske…slušaj ovo crvena hrvatska barska nadbiskupija…..dan danas katolička crkva tj. vatikan svojom teritorijalnom administracijom ne priznaje zadar za dio hrvatskog korpusa a ovaj mi priča basne iz stoljeća sedmog.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  stefano

@ U cijeloj ex YU sve je bilo srpsko, policija, JNA, turizam milijarde prikupljene u Hrvatskoj pravac BG, hrvatski nogometaši tjerani u BG, npr. favoriziranje BG klubova, uništavanje “Dinama”, a sada se to vidi što je Srbija u nogometu, a što je Hrvatska, novi svjetski prvak! U Bosanskom Brodu gdje sam živio do listopada 1992. sve direktori Srbi a činili tada jedva 1/3 stanovništva!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Željko

Xahaxaha a gdje danas idu milijarde od turizma,valja dodati da ke citava Yigoslavija gradila na Jadranu!? Gdje je danas Hrvatsko/Srpski klupski fudbal i gdje igraju igraci? Ja iz BL a vecina direktora,nacelnika Policije,doktora bilo Bosnjaci ali ne uvijek,periodicno bilo;o razvoju Srpskih sela da ne spominjem. Kako mislis JNA “Srpska”? “””Na čelu JNA bio je Veljko Kadijević, Hrvat po majci, rođen u Hrvatskoj, oženjen Hrvaticom. Njegovi zamjenici bili su Hrvat Josip Gregorić i Slovenac Stane Brovet. Od svih hrvatskih generala u JNA, tada je na hrvatsku stranu prešlo manje od 25 posto, dok je preko 75 posto hrvatskih generala ostalo u JNA do kraja rata u Vukovaru. U vrijeme bitke za Vukovar Glavni komandant štaba Centralne komande u Beogradu bio je Hrvat Andrija Silić, glavni komandant Ratnog vazduhoplovstva bio je Hrvat Zvonko Jurjević (koji je baš tada zamjenio Hrvata Antona Tusa), glavni komandant Jugoslavenske ratne mornarice Hrvat Božidar Grubišić, glavni komandant Centra visokih vojnih škola u Beogradu bio je Hrvat Ivan Radanović, glavni komandant Komandno štabne akademije Hrvat Tomislav Bjondić, glavni komandant Vojne akademije u Beogradu Hrvat Mate Pehar, dok je nešto prije rata u Vukovaru Aleksandar Vasiljević (porijeklom Bugarin) preuzeo KOS od Hrvata Milivoja Pavičevića, koji je i dalje ostao… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  stefano

…o čemu ti pišeš…kakve su mi ratne TV bitke mjerilo…znaš šta dragi moj stefano kada smo kod toga mjerilo su mi fotografije SS divizije prinz eugen snimljene na sutjesci 1943. a ne boris dvornik i bata…a tamo se može vidjeti i esesovci kako kruhom hrane izgladnjelu zarobljenu djecu partizane, a bogme i polugole ispalih grudiju mlade silovane partizanke kako leže na ledini s ubodnom ranom ispod rebara a koje je njemački fotograf djelom prekrio šinjelom…tuđe teritorije svojatam kao svoje…moje…gdje sam ja zastupao velikosrpske ideje…ako je istina koju iznosim velikosrpska onda sam ja zaista velikosrbin….da i na kraju kao velikohrvat opsjednut teritorijom ili što već spominješ beogradski pašaluk….

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  igi

@ Pogledajte crnogorske portale, CDM primjerice, jer moji prije dolaska u bosansku Posavinu su stoljećima živjeli u okolici Bara, Ratac, i vidjet ćete raspoloženje glede NATO i glede “pete kolone” u CG a svi znaju tko je to u CG! Pro NATO opcija je oko 3/4 državljana CG!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Željko

Ne znam, ali ako su htjeli zašto se Milo tako bojao referenduma. Ti navodiš ankete, a znamo kako se ankete “friziraju”.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Laki Topalović Milo je, naprotiv, želio referendum i tako lijepo je pobjegao od vas bez prolijevanja krvi jer vas je za razliku od Tuđmana i Izetbegovića znao najbolje! I Rugova je pametno odigrao!

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije
Reply to  Željko

@Zeljko
Kažeš Nesrbi, pa Nesrbi u svojoj zemlji više neće postojati kako je bjezanija krenula…samo znaš poslije rata su se ljudi vratili a sad više neće. Hajde pokaži prstom sad krivca za nestajanje Nesrba kad si toliko pametan 😉

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

Covece dobro si reka….I Srbi nestaju iz svojih drzava,jeza me uhvati kada vidim kao kvalitetni ljudi odlaze;cak i na Kosovu sve manje i manje naroda……pitanje je samo ko ce ostati da radi za ove derikoze ali nema veze sve dok nacionalni ponos stoji kao “stojko”!!

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Željko

Sjor ”zeljko” ni 10 % Srba ne zeli NATO,U Lipoj njihovoj nije ni bilo referenduma za prikljucak Nacistickoj AmerikanskojTeroristickoj Organizaciji(NATO) i zato je osudeni lopov i razbojnik Sanader sam potpisa.Ako pitas ,znaj i ovo.1918 god, u Londonu se Srbiji(kao pobjednici u 1.sv. ratu(nudila Istra,Dalmacija i Bosna.Srbi su to odbili.I ne samo to.Porazenu Rvasku(slugu Austro-Ugarske su primili u Kraljevinu SHS(Srba,Rvata i Slovenaca).!945.god,opet(zahvaljujuci Marselu Titu i Jugoslavenskim komunistima.ponovno porazena fasisticka NDH,bez ikakve ratne reperacije,opet je ptimljena u Jugoslaviju.Ostalo se zna(ili bi tribalo znat za suvislu pricu)A,danas ta ista lipa njihova je u istom fasistickom kolu.Cak ni odlazak po milijina(radno sposobnog stanovnistva)nije otriznilo takvu psihodeliju.Ko je sad kriv za masovnu ”bezaniju”?U dicnom,demokratskom saboru ne sidu ni Srbi,ni komunisti ni Rusi(ili opet prica o UDBU?!)Ka sta vidis ime”DALMATA” to je zato sta postujen ko su mi bili i caca i dida i pradida i sukundida.I svi su imali veliku(familijarnu)manu:Uvik su rekli istinu,ka ja sad.I zato nikad nisu,ni oni ni ja,bili munita(sitnis) ta trenutnu anti ljudsku politiku,koja nudi bajke o rvastini,dok pljacka,unistava isvoj i tudi rod,da najgori sljam moze punit zepe.Je,dikod bacu i koji mrvu onima koji ne vidu sumu od stabla,i koji su radi svoje umisljene,fiks ideje o Bogom danoj raci propisali izumiranje i… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  dalmata

@ tzv. “Dalmata” Ne krijte se pod hrvatskim pseudonimom, a povijest vam je slaba točka, to o čemu velite je “Londonska konferencija” iz 1915. ali nigdje nema traga tim “ponudama” vama, ništa nije potpisano samo nešto je onaj vaš Pašić, “čisto” srpsko prezime, govorio o tome!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  dalmata

…dalmata…iskreno i dobro zboriš.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovdje nam hitno treba netko od Makedonaca čitatelja, naravno, kad ne bi bilo budala koji tvrde da nisu nacija, pa će skrenuti u tu temu, a ne NATO

igi
Gost
igi
2 godine prije

….laki…ne znam koje si nacionalnosti…ali,da li bi ikada uzeo putovnicu države koja negira tvoj narod,kulturu,povjest….ako to uzimaš potvrđuješ vlastito narodno nepostojanje…međutim na ovim balkanski prostorima vlada neobjašnjiva paranoidna šizofrenija…evo npr. rehmetli alija ostavlja BIH u amanet turcima koji ih negiraju kao narod…pa ti bošnjaci moraju u turskoj mjenjati prezime i poturčiti se…a ovi im se opet privijaju uz skute….

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije
Reply to  igi

@Igi
Pitao si Lakija ali evo ti moj odgovor.
Normalno da bi uzeo takvu putovnicu ako mi ta zemlja daje bolje uvjete za život i veći osjećaj slobode. Šta mi vrijedi da se dičim tko sam i šta sam ako nemam za jesti i platiti račune zajedno s obitelji. Znaš onda ta moja ljubljena zemlja negira moje postojanje kao malog čovjeka,a čovjek čini narod,kulturu, povijest… Sve mi se čini da spadaš u kategoriju ljudi….moje govno bolje mrisi od tvoga zato što je to moje govno. Da te podsjetim govno je govno, bilo čije bilo i treba ići što dalje od govana.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

….sunseeker…upravo sam kod tebe prepoznao općepoznatu mantru sluganstva….da su svi bili poput tebe danas na prostoru ex juge,rumunjske,bugarske,grčke,mađarske ne bi bilo niti jednog kršćanina jer bi se svi poturčili za bolji obrok niti bi bilo kulture izuzev osmanlijske… u biti koji će vam kuhac u tom slučaju sjeverna makedonija pripojite se referendumom bugarskoj i budite dosljedni sebi…

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije
Reply to  igi

@Igi Nisi ti ništa prepoznao već si prstom u govno. Ali da ti lijepo pojasnim moj stav sluge kako kažeš…. Ne zanima me šta je bilo jer nmgu promijeniti neke stvari,a to znači ne zanimaju me turčin,ustashe, čede i općenito deklaracija tko je i šta je. Pokušavam živjeti svoj život što mogu realnije i biti zahvalan onome tko me napravio i otići od onih koji me sputavaju u mome životu radi svojih interesa….da prevedem ne želim biti rob države,zastave,ljudi,vjere i onoga što je bilo prije 100 godina,a sad se spominje.Te stvari me ne hrane i ne oblače. Vremena se lagano mijenjaju i ljudi postaju svjesniji i traže svoje pravo na život jer se danas teško živi u majici domovini. Mene država nije odgojila,nahranila ni obukla i imam pravo otići bilo gdje u svijet u potragu za pristojnim životom jer život je jedan i nemam se vremena baviti teškom politikom nesposobnih i potkupljenih političara. I šta trebam šutjeti kad me netko pita zašto ne živim u svojoj zemlji?? A ako kažem pravo stanje onda sam neprijatelj naroda svoga??? Pa o čemu ti pricas?? Znaš bitno je sto je sad i sta će sutra biti jer o razmišljanju kako sam se najeo… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

sun…nisi neprijatelj svog naroda…ali nisi ni prijatelj….,jednostavno si odustao zbog neprijatelja koji vladaju tvojom domovinom, a koji su te natjerali da odeš…međutim to je modus operendi gospodara svijeta koji danas uništavaju nacionalne države da bi lakše manipulacijom vladali određenim prostorom….raseli jedne doseli druge….

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije
Reply to  igi

@Igi
S time se slažem s tobom ali znaš jedan je život, treba i to uzeti u obzir…. Peace ✌

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  igi

Ja sam hrvatski državljanin, mješanog braka, s porijeklom s ćaćine strane, iz većinskog muslimanskog područja u Osmanskom carstvu gdje moji prezimenjaci imaju muslimanska imena, pa ne znam jesu li prešli na kršćanstvo kad su u 19. stoljeću kao zanatlije došli u tada Austrougrasku ili su i u Bosni bili kršćani, to nisam stigao pitati, pomrli su mi stari. Tako da je meni sve moje, ako je ljudsko. Ne gubim vrijeme na brojanje zrnaca, a znam dovoljno povijest , sve tri verzije i ono što držim da je točno, kao i ono što je svakom jasno da su nebuloze, bilo koju stranu da uzmeš. Nacija je ljudska kategorija, povijesna, što ne znači da ne postoji. Ako neko kaže za sebe da je Makedonac, onda je za mene Makedonac.

Oko
Gost
Oko
2 godine prije

Ali ne moze svojatati tudje. Jel si bio skoro u Skoplju? Monumenti ko u Moskvi I Vasingtonu,Filip,Aleksandar,keva Andjelina Dzoli…sve po 20m u visinu. Svako sa dve vijuge u glavi zna da ovi nasi Makedonci (Sloveni) veze nemaju sa Makedoncima Helenima a od raspada SFRJ je svako dete u Skoplju I Bitolju u skoli ucilo kako su njihovi preci jahali slonove u Indiji sa njihovim Aleksandrom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Oko

Ma kontam ja što ti pričaš i Makedonci Slaveni su uzeli ime pokrajine na koju su se naselili, jel tako. Ali su ako u nacionalnoj svijesti u procesu nastajanja nacije “postali” Makedonci, oni su Makedonci. rasprave jesu li Bugari ili što već nemaju logike, jer se oni smatraju Makedoncima. sad , hoće li se zbog NATO pakta pristati zvati Sjeverni Makedonci, nek se oni odluče. Hoće li Biti Makedonci ili bi u NATO.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…ispravak laki…ne makedonac već sjeverni makedonac.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Laki Topalović Da se složimo oko nečega danas!

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  igi

@ igi Lijevi bubreg bi vi dali za hrvatsku putovnicu i za posao na vama “mrskom” Zapadu!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Željko

…preseli se na index i tamo prosipaj svoje umotvorine…

IVE Oldtimer
Gost
IVE Oldtimer
2 godine prije

Smradovi Sjeverno Atlantski Teroristi i kriminalci, gutaju sve pred sobom da im vojna industrija prodaje igracke.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Sjeverna Koreja, Južni Sudan, Sjeverna Makedonija… trag i potpis su uvijek isti. Možda neka generacija nekad doživi države poput Sjeverna Engleska, Južna Katalonija, Sjeverni Maryland…

kocki
Gost
kocki
2 godine prije

Plan CIa -e,je bio da najuri Gruevskog, i da dovede Zaeva ,koji ke smeniti ime i ugurati ga u Nato Jos fali samo da prodze referendum,Vecina Makedonaca ke bojkotirati referenrum, tako da nece biti cenzusa od 50%+1.Makedonci su makedonci i nisu vestacka tvorba

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Laki … moj pobratime … a i svi ostali … “problem resis” jednostavno tako sto ga uopste ne resavas, i vec iz druge ili trece brzine saltas u rikverc, pa ondak “gas” ubacujes u petu brzinu. Rezultat? Dobijes sjebeni auto. Eto takvo je resenje nametnuto Bosni + CG + Srbiji + Makedoniji. Mogu Vam slobodno reci da vecina gradjana Makedonije je apsolutno protiv uopste debilnog stava MK rukovodstva da se uopste pregovara oko ovako kompleksnog pitanja koje ce itekako zabetonirati dalju 100% negativnu buducnost MK drzave. Nazalost postoje dosta ljudi koji su se sada itekako ofajdili podrskom ove nove kvislinske vlasti i takvi ljudi besramno vrse agitaciju gde god stignu (sve dok ne dobiju verbalno po nosu). Nazalost niti su Grci , niti su Makedonci, niti su Srbi, nit Crnogorci, nit svi narodi u BiH svesni sveooste situacije u njihovim drzavama, i da je vecina njihovih politicko-bezbednosno-ekonomskih “elita” itekako u sluzbi spoljasnjim faktorima. Da bude stvar jos frustrirajuca vecina nas koji se javno suprotstavlja ovakvim fenomenima, i ocekuje malo veci angazman Rusije i Kine (kao protivteza Otan & Soros kamarili), ove 2 drzave upravo igraju na kartu da se Otan & Soros sto vise izblamiraju u sukobu sa domicilnim stanovnistvom… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Hvala Bogu da si se javio pobratime Konstantine,da čujemo nešto iz prve ruke a ne da čitam ove budalaše gore ko je koga šikaniro ,čije je bila juga,čiji je bio fudbal,turizam,ko je nacija a ko ne,ko je koga više jeb*o..itd.

Severno Skopje alijas Konstantin
Gost
Severno Skopje alijas Konstantin
2 godine prije

Pozdrav Tadmure i svako Ti dobro ;o) … a i ostalim pobratimima iz ex yu ! ;o)

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  Konstantin

O, Konstantine (татко ми се викаше Костадин, затоа особена почит), kako si dosaa do toga da ljude instalirane nasilnim putem -drzavnim udarom – nazivas MK rukovodstvo? Na kojim-kakvim izborima i kojom procedurom su ti ljudi izabrani pa sebe nazivaju MK rukovodstvo? Mozda je ovo posledica toga sto odmah nakon drzavnog udara expresno dosla cestitaka od strane SADista i EUropista (a ljudi memorijom zlatne ribice su to vec zaboravile), e pa moj Konstantine na isti nacin ce biti resen i referendum, SADisti i EUropisti i ostale podguzne muhe ce i pre same objave rezultata proglasiti referendum uspesnim i cica mica gotova prica. Jedini nacin je borba prvo bojkotom tog referenduma a potom pusku u ruke pa u planine!
Kad ce vec jednom proci ova demonkracija da i mi pocnemo ziveti ko ljudi!
Moze li mi neko reci koja je ovo godina da se nisam probudio ranije no sto sam bio planirao, opet vidim demonkrata, sovinista i ostalog ljudskog otpada na sve strane, nista se nije godinama cistilo, izgleda, bice reseta, bude reseta!

Severno Skopje alijas Konstantin
Gost
Severno Skopje alijas Konstantin
2 godine prije
Reply to  DLM

Zdravo DLM … moj pocituvan pobratime. Te molam procitaj go uste ednas mojot komentar. Ti i jas isto razmisluvame, no sekoj od nas samo razlicno komentira! Ti posakuvam sekoe dobro kade i da si! ;o) By the way … cim je precednik Ivanov (ako se sekavas i on bese finansiran od Sorosovi fondacii + USAID pred da go ubacat u politika – pretsedatelski izbori) pristao i dao potpis Zajebu da formira vladu, a takodje i Gruevski + sva njegova kamarila pobegli u misje rupe i ostavili da se i u VRMO DPMNE instalira politicka opcija koja ce raditi sve sto im USA ambasador dirigirati, a ovi “novi klinci” sa najdemokratskim izabranim precednikom (Mickovskim) privlhvatili politicko rekomponovanje i u parlamentu itd …. ondak odgovor je : da! nazalost Zaevisti imaju sada legitimitet. PS. Zar ti nije cudno to sto je par politikanata + predsednik SOROS fondacije koji su sptoveli “sharenu revoluciju”, promenili plocu i sada ih vidis skoro po svim medijima kako su oni protiv ovog dogovora? Ima moj pobratime DLM jos dosta da napisem … vreme rucka (kasnim pobro …. “ubice me zena”) :o))))

DLM
Gost
DLM
2 godine prije

Sve gore sem MK rukovodstvo se ne odnosi na tvoj komentar, samo sam iskoristio priliku da nesto sire elaboriram znaci nije bilo upoceno tebi. Sto se tice tvog drugog upisa, cini mi se da si jednu stvar ispustio iz vida! -radi se o informacijama (doduse se ne mogu provjeriti jer su podosta skakljive) u kojima se naveliko govorilo da je kidnapovan sin pretsednika Ivanova kako bi bio prisiljen dodeliti mandat Zoranima. Gledano iz vise uglova danas ta informacija mi izgleda 100% tocna, jer Zorani su dali nekakve pisane garancije koje su trebale prikriti nasilstvo Kvinte i njihove bagre kao i zlocin kidnapovanja. To se zaista moglo odraditi jer tkz bezbjednosni sistem-sluzbe su pod totalnom kontrolom Kvinte, BND, MI6 i gazda alCIAda rade sto im se prohtje. Odmah nakon toga je procurila i vest da je britanski ambasador vrsio pritisak na pretsednika dr. Gjorgji Ivanova da pristane na kantonizaciju Makedonije (u nastupu Stefana Vlahov-Micov u debati, do danas nitko nije opovrgao sve ovo). Ovo sto se radi s Makedonijom je monstruozan zlocin – etnocid svoje vrste – koji nije vidjen u istoriji, a vidim da ima i podosta nacifasista unutra i u regiji koji sve to kordinirano podupiru, kud ces bolje… Pročitaj više »

Severno Skopje alijas Konstantin
Gost
Severno Skopje alijas Konstantin
2 godine prije
Reply to  DLM

DLM … zaboravio sam ds dodam “… ” za najdemokratski izabranog precednika u sklopu sada opozicione partije VMRO jer je “her Flick” (gdim Gruevski) sa svom ex vrhuskom + bratucedom uradio sve sto se od njih trazilo da omoguce da se formira nova vrhuska koja je direktno pod kontrolom sluzbi + stranih ambasada. Ako sam te dobro razumeo ti ne zivis u Makedoniji vec si u nekoj drugoj drzavi. Elem poznajem dosta “ljudi” koji su itekako dobro upuveni i u jednoj i u drugoj i u trecoj (t.z. disidenti iz ove 2 vladajuce MK stranke) i prvi put cujem (najiskreno) sada od tebe da su kidnspovali sina precednika Ivanova. Ako je podlegao tada tim pritiscima, cemu ondak ovakav sada stav da nece nikada podpisati ova MK-GR sporazum? Malo mi je ovo kontradiktorno pobratime. Ako je to hipoteticki tacno ondak ce predsednik Ivanov i ovo glatko podpisati sa ponovnim nekim izgovorom (da mu je dato lazno obecanje/garancije). Da skratim pricu, znas li zbog cega verujem da nam tek dolaze (svima u ex YU) tek “teski dani”? Preporucujem toplo svima vama da pogledate “Balkanski spijun” … i to veoma dobro pogledajte i slusajte poruke koje su PROROCKI IZRECENE u tom filmu! Ps.… Pročitaj više »

Potemkin
Gost
Potemkin
2 godine prije

Nije mi jasno zasto se stalno ponavlja mantra da se nekoga gura u nesto , kad je ocigledno da se taj neko u ovom slucaju makedonija , odnosno njena” legitimna” vlast sama gura u nato ,ispunjava uvjete ,domace zadatke , ceka pozivnice i tako dalje ,identicni scenario kao sto je bio slucaj sa slovenijom , hrvatskom , crnom gorom , sutra srbijom ……

Prvi i glavni uslov za pristup nato paktu je bilo rusenje Jugoslavije odnosno JNA, da ste tada o ovoj temi pisali imalo bi smisla , danas je to zbilja uzaludno , sve bivse republike izgubile su suverenitet u svojim republikama i slobodu nepovratno 1990 godine kada su plebiscitarno odlucili srusiti jugoslaviju i napustiti socijalisticko samoupravno uredjenje drzave .Povratka vise nema i ne moze biti , sadasnjost je refleksija te proslosti a buducnost ce biti refleksija ove sadasnjosti , pat -mat pozicija.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Nato je vojna alijansa koja služi interesima Amerikanaca , a ako je njihov interes rat u Avganistanu onda i nato članice moraju u Avganistan , pošto vojske danas nemaju naročito velike budžete , Amerikanci im savetuju da izbace neameričku opremu , da kupuju Američku makar i polovnu , da smanje broj tenkova i tipova oružija koje je potrebno za odbranu zemlje u sluičaju napada jer to oružije je jako teško transportovati na velike udaljenosti u mirovne misije, potencira se na ukidanju vojnog roka, stvaranju manje profesionalnije vojske koja u kojoj će svaki vojnik barem jednom tokom karijere morati da ide u mirovnu misiju gde ga Nato posalje ,imperativ je slanje vojnika u mirovne misije, na taj način se uništava sistem odbrane države u korist Američkih vojnih operacija u inostranstvu .
Nato neće učiniti Makedoniju dugoročno stabilnijom niti će povećati borbenu gotovost i arsenal vojne opreme već će probleme gurnuti pod tepih i koristiće ih za ucenjivanje po potrebi …
Makedoncima želim da istraju u borbi i da ne podležu trenutnom stanju stvari već da gledaju u budućnost koja će biti Multipolarna i već u dobroj meri jeste.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE
2 godine prije

Postoji li na svijetu veca kriminalno teroristicka organizacije od NATO-a? Ako je organizacija Kriminalna i Teroristicka sto su onda osobe koje vode NATO i u cijem interesu ga vode?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik