Nova vlada u Skopju ipak provodi albansku ”Platformu iz Tirane”

Makedonija
24 komentara

Nakon što je ranije novi premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio ”kako je spreman na ustupke Grčkoj oko imena zemlje, samo da Atena dozvoli prijem zemlje u EU i NATO”, sada je počeo ispunjavati obećanja dana strankama albanske koalicije, iako je predsjedniku Ivanovu prilikom dobivanja mandata za sastavljanje vlade dao jamstva da neće ispuniti odredbe takozvane ”Platforme iz Tirane”, jer bi one uništile jedinstvo zemlje i podijelile je na ”makedonski” i ”albanski” dio.

Kako javlja makedonska Televizija24, vlada Zorana Zaeva je usvojila zakon o jeziku i obilježjima, što je u dogovoru s albanskim stranakama iz koalicija trebala učiniti u prvih sto dana od preuzimanja vlasti.

Jučer je makedonska Televizija24 od vladinih izvora saznala da se na sjednici vlade u Skopju raspravlja o ovoj temi, ali novinari još uvijek nisu imali detalje s kojima bi izašli u javnost. Osim toga, na sjednici su predviđena i neka imenovanja državnih dužnosnika.

Kasnije je usvojen zakon koji nijednoj europskoj manjini ne daje tolika prava kakvu će imati Albanci u Makedoniji. Sam po sebi, zakon ne bi bio sporan da nije dio šire strategije koju su u Tirani prije formiranja koalicijske vlade dogovorili predstavnici albanskih stranaka iz Makedonije, albanski lider Edi Rama i vođa kosovskih Albanaca Hashim Thaçi, kojima je cilj ”’ujedinjenje svih albanskih zemalja, kroz ulazak u Europsku uniju ili na neki drugi način”.

Za sada se ne uvode dvojezične novčanice, vojni amblemi ili dvojezični dokumenti. O tome će odlučiti ”Venecijanska komisija” i uz njezino zeleno svijetlo će se to učiniti kasnije.

Međutim, u općinama u kojima su Albanci čine više od te 20% stanovništva će na policijskim odorama, među vatrogascima i zdravstvenim radnicima će biti natpisi  i na albanskom. Na novčanicama će biti prikazani kulturni simboli Albanaca, ali, za sada, ne i tekst na albanskom jeziku, prenosi TV24.

Unatoč neslaganjima između takozvanih ”socijaldemokrata” Zorana Zaeva i  najjače stranke makedonskih Albanaca, DUI, oko ovog rješenja, na kraju je sporazum ipak postignut. Naime, za ukupno pitanje uporabe albanskog jezika u Makedoniji će preporuku dati ”Venecijanska komisija”, a vlada se obvezala da će tu preporuku poštovati.

Zakonom se propisuje i da se u Sobranju Makedonije istakne zastava EU, a potpredsjednik makedonske vlade za europske integracije Bujar Osmani je rekao da je zakon o pravima Albanaca dio koalicijskog  sporazuma između Zorana Zaeva i Alija Ahmetija (DUI).

Ahmeti je nedavno tvrdio da će zakon imati odredbu o dvojezičnim novčanicama i amblemima na uniformama vojske i policije, ali je Zaev još kao lider oporbe rekao da je takvo što neustavno.

No, sada je sve poslano Venecijanskoj komisiji i njenu će preporuku Zaev poštovati, što je mudar politički potez kojim sa sebe skida odgovornost za rušenje ustavnog poretka Makedonije

Prvi  je odluku o ”djelomičnoj” dvojezičnosti u sredinama gdje makedonski Albanci čine više od 20% stanovništva pohvalio potpredsjednik vlade za europske integracije Bujar Osmani, koji je rekao ”kako bi novi zakon o jezicima trebao znatno poboljšati ravnopravnost albanskog kao drugog službenog jezika”.

Odluku je široko kritizirao oporbeni VMRO-DPMNE, čiji su zastupnici naveli kako je jučerašnji zakon samo uvod u dvojezičnu Makedoniju u kojoj će albanski biti drugi službeni jezik.

Ako se sve zaustavi na ovome, možda bi se šteta mogla i ograničiti. Međutim, zakon o jeziku je samo dio ”Platforme iz Tirane”, koja predviđa novu administrativnu podjelu Makedonije, odnosno, kantonizaciju i na kraju federalizaciju zemlje, koja bi s vremenom mogla prestati postojati kao jedinstvena, cjelovita i suverena država.

Platforma iz TiraneVMRO-DPMNE
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Mogu oni albancima dati svako jutro ispod jastuka jedan zlatnik ali albanci znaju svoj cilj i pametno rade na njemu – velika albanija….nakon što se u jednom trenutku desi krešendo sada ili za 5 god.srbija treba zatvoriti granicu i prepustiti je zaevu i njegovim drugarima da se međusobno preko nišana dogovore pa kom opanci kom obojci….za makedoncima ne valja plakati jer sami skočili sami se ubili i uostalom poslje rata više makedonaca neće ni biti već samo bugara u bugarskoj južnoj pokrajini. na teritoriju bivše republike makedonije.

Hahahahaha
6 godine prije

Makedonija vec odavno ne postoji kao niti ostale jugoslavenske republike tzv drzave

17 novembar
6 godine prije

izgleda da su se makedonci predali sto se prije rjesi u makedoni na red dolazi bosna i srbija

shumadinac
6 godine prije

Vidi iznenađenja…

Jirźi
6 godine prije

Albanci se neče zadovoljiti samo s jezikom njihov cilj je velika albanija do toga cilja bar ja tako mislim mogu doči jedino ratom a taj rat bi sigurno izgubili

dalmata
6 godine prije

Iz iskustva,Albanci su jaki kad je copor na jednoga.Klica svega zla nisu ni mesari USrA ni NATO placenici ni logor zvan EU.Klica je domaca peta kolona,kvislinzi i kolaboratori koji sluzu nakaze.A te klice ne bi bilo da narod bude narod.Ili cemo biti narod ili nas nema.Bolje da ginu ocevi nego sinovi,bolje grob nego sramotu u vjecnosti,jer su sinovi prokleli vlastite oceve koji su kukavicki pustili da njihov narastaj bude rob. U 2.sv. ratojuu Makedonija je (na podrucju SFRJ)zadnja krenula na ustanak.Ali je ustala i oslobodila svoju zemlju.Koliko vidim komentare,Makedonija i Makedonci su prvi otpisani.Je li je bas tako?!

Weteran
6 godine prije

Sintetičke i polusintetičke nacije imaju ograničen vek trajanja!?
Vrlo brzo ih recikliraju!?
Žao mi je što stradaju obični ljudi.

Zvrk
6 godine prije

znači propada oružana opcija na duže vrijeme

Vlastimir
6 godine prije

Ništa to nije čudno.Narodi koji dobiju izdaju svoje poreklo dugo ne traju.To se desilo Makedoncima a desiće se i Crnogorcima.

Jonce
6 godine prije

Bolje i prioritetnije je za sve vas da se pozabavite vasom polupropalom drzavom po svim parametrima, umesto da gurate nos u tudze dvoriste, jer kako stvari idu, vrlo brzo promenicete ime u Beogradski pasalak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI