fbpx

Nova vlada u Skopju ipak provodi albansku ”Platformu iz Tirane”

Makedonija

Nakon što je ranije novi premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio ”kako je spreman na ustupke Grčkoj oko imena zemlje, samo da Atena dozvoli prijem zemlje u EU i NATO”, sada je počeo ispunjavati obećanja dana strankama albanske koalicije, iako je predsjedniku Ivanovu prilikom dobivanja mandata za sastavljanje vlade dao jamstva da neće ispuniti odredbe takozvane ”Platforme iz Tirane”, jer bi one uništile jedinstvo zemlje i podijelile je na ”makedonski” i ”albanski” dio.

Kako javlja makedonska Televizija24, vlada Zorana Zaeva je usvojila zakon o jeziku i obilježjima, što je u dogovoru s albanskim stranakama iz koalicija trebala učiniti u prvih sto dana od preuzimanja vlasti.

Jučer je makedonska Televizija24 od vladinih izvora saznala da se na sjednici vlade u Skopju raspravlja o ovoj temi, ali novinari još uvijek nisu imali detalje s kojima bi izašli u javnost. Osim toga, na sjednici su predviđena i neka imenovanja državnih dužnosnika.

Kasnije je usvojen zakon koji nijednoj europskoj manjini ne daje tolika prava kakvu će imati Albanci u Makedoniji. Sam po sebi, zakon ne bi bio sporan da nije dio šire strategije koju su u Tirani prije formiranja koalicijske vlade dogovorili predstavnici albanskih stranaka iz Makedonije, albanski lider Edi Rama i vođa kosovskih Albanaca Hashim Thaçi, kojima je cilj ”’ujedinjenje svih albanskih zemalja, kroz ulazak u Europsku uniju ili na neki drugi način”.

Za sada se ne uvode dvojezične novčanice, vojni amblemi ili dvojezični dokumenti. O tome će odlučiti ”Venecijanska komisija” i uz njezino zeleno svijetlo će se to učiniti kasnije.

Međutim, u općinama u kojima su Albanci čine više od te 20% stanovništva će na policijskim odorama, među vatrogascima i zdravstvenim radnicima će biti natpisi  i na albanskom. Na novčanicama će biti prikazani kulturni simboli Albanaca, ali, za sada, ne i tekst na albanskom jeziku, prenosi TV24.

Unatoč neslaganjima između takozvanih ”socijaldemokrata” Zorana Zaeva i  najjače stranke makedonskih Albanaca, DUI, oko ovog rješenja, na kraju je sporazum ipak postignut. Naime, za ukupno pitanje uporabe albanskog jezika u Makedoniji će preporuku dati ”Venecijanska komisija”, a vlada se obvezala da će tu preporuku poštovati.

Zakonom se propisuje i da se u Sobranju Makedonije istakne zastava EU, a potpredsjednik makedonske vlade za europske integracije Bujar Osmani je rekao da je zakon o pravima Albanaca dio koalicijskog  sporazuma između Zorana Zaeva i Alija Ahmetija (DUI).

Ahmeti je nedavno tvrdio da će zakon imati odredbu o dvojezičnim novčanicama i amblemima na uniformama vojske i policije, ali je Zaev još kao lider oporbe rekao da je takvo što neustavno.

No, sada je sve poslano Venecijanskoj komisiji i njenu će preporuku Zaev poštovati, što je mudar politički potez kojim sa sebe skida odgovornost za rušenje ustavnog poretka Makedonije

Prvi  je odluku o ”djelomičnoj” dvojezičnosti u sredinama gdje makedonski Albanci čine više od 20% stanovništva pohvalio potpredsjednik vlade za europske integracije Bujar Osmani, koji je rekao ”kako bi novi zakon o jezicima trebao znatno poboljšati ravnopravnost albanskog kao drugog službenog jezika”.

Odluku je široko kritizirao oporbeni VMRO-DPMNE, čiji su zastupnici naveli kako je jučerašnji zakon samo uvod u dvojezičnu Makedoniju u kojoj će albanski biti drugi službeni jezik.

Ako se sve zaustavi na ovome, možda bi se šteta mogla i ograničiti. Međutim, zakon o jeziku je samo dio ”Platforme iz Tirane”, koja predviđa novu administrativnu podjelu Makedonije, odnosno, kantonizaciju i na kraju federalizaciju zemlje, koja bi s vremenom mogla prestati postojati kao jedinstvena, cjelovita i suverena država.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
3 godine prije

Mogu oni albancima dati svako jutro ispod jastuka jedan zlatnik ali albanci znaju svoj cilj i pametno rade na njemu – velika albanija….nakon što se u jednom trenutku desi krešendo sada ili za 5 god.srbija treba zatvoriti granicu i prepustiti je zaevu i njegovim drugarima da se međusobno preko nišana dogovore pa kom opanci kom obojci….za makedoncima ne valja plakati jer sami skočili sami se ubili i uostalom poslje rata više makedonaca neće ni biti već samo bugara u bugarskoj južnoj pokrajini. na teritoriju bivše republike makedonije.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  igi

A tebi vidim drago sto rasturaju Makedoniju! Pa dobro samo da se ne desi vec poznata stvar, prvo dosli po ove ja zadovoljan, onda dosli po one ja opet zadovoljan, kad dodjose po tebe e onda si se naguzio i opet zadovoljan. U kojoj skupini si ti? I opet siris nebuloze: albanci tacnije u Makedoniji su to arnauti su instrument i marioneta USA i EU na Balkanu i dok rade ono sto im gazda kaze bice ovako, no sto kad jednom i tome dodje kraj? Na Balkanu su sve bivse YU republike postale necije kolonije, Makedonija nije uspela da se uvece nikome u guzicu pa se desava ono sto gledamo, ali da ponovim smirite dozivljaj nakon Makedonije ste vi na redu! Sve ovo je samo jedan segment sireg plana zatvaranja juznog fronta kad se jednom to zavrsi opet ce neko na Staljingrad, sudeci po tvom razmisljanju ti ces u prve redove?
To da Makedonci ne postoje vec soljecima govore svi susedi Makedonije a ovi za inat nece da se odreknu makedonstine, a to samo znaci da svi ovi koji govore da nece biti Makedonaca pre nece njih biti nego Makedonaca, tako govori sadasnjost i proslost znaci i buducnost!

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  DLM

DLM..kako si naveo već su oni dolazili po neke i uzimali a ovi drugi ćutali i bili zadovoljni.Među njima su i Makedonci.Ne da su ti drugi ćutali nego su odobravali i pomagali.Mnogi koji sada liju suze nad Makedonijom.Licemjerje do bola.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  DLM

….drago mi nije – naprotiv;ali makedonci su iskopali i kopaju još dublju jamu u kojoj će završiti a prvu lopatu zemlje su iskopali kada nisu OVK rasturili do kraja kada su mogli već su po američkim savjetima išli u pregovore pa danas imaju ministre koji su ubijali makedonske policajce a druga lopata je bila kada su priznali kosovo….i od tada uzmiču sve dok ne završe u rupi i time pokazuju svoju slabost…ZAPAMTI da su odjebali amere 90 i neke i rasturili bandu po brdima danas bi makedonska situacija bila mnogo bolja….vaša politika je slična jelcinovoj kada je čečenima dao de facto državnost a ovi su se nakon toga poput kancera proširili po dagestanu…i danas umjesto da se okrenete rusima opet idete na noge svojim neprijateljima koji će vas servirati albancima za ručak….prije ili kasnije rat sa albancima je neizbježan a ako vi toga niste svjesni – nek vam bog pomogne…

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  igi

Nikom normalnom nije drago zbog ovoga. Ali ne mogu Shqiptari taj plan ostvariti bez rata. Makedonci su zaista pogriješili što ih nisu rasturili na vrijeme kad su mogli. Ovi su sad učvrstili položaje a tu je i Kosovo, nelegalna tvorevina ali de facto pod njihovom kontrolom. Ja razumijem da prosječan Makedonac u ovoj krizi gleda kako će preživjeti kao i svi mi ali ako im ovo nije dovoljno da izađu na ulice i maknu tog Zaeva onda ne znam što se čeka. Svako odugovlačenje vodi u sve veću katarstrofu. To je kao neka vrsta raka, još nije u metastazi ali ako se ništa ne poduzme moglo bi biti kasno. Žao mi je što ostali nisu svjesni da se u Makedoniji brane sve novostvorene državice jer ako padne Makedonija polako smo svi na redu, naseljavaju se vehabije po Bosni, EU će nam naseliti veterane Daesha da obave prljavi posao našeg istrebljenja. Neće to biti preko noći ali dok ljudi shvate da su na redu za klanje možda neće biti vremena da izmaknu nožu ali ipak pokušavam biti optimist.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  igi

IGI, tu si u pravu.Kada su Amerikanci napali Srbiju i Crnu Goru 1999g,Makedonci su dozvolili da se Američke trupe stacioniraju u Makedoniji.Sada im se to vraća,gde je sada Amerika da ih odbrani od Šiptara.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  DLM

DLM ( Kakvo je to ime?),ti ne poznaješ dovoljno život i filozofiju.Makedonci su do pre 1945g bili Srbi a onda im je Tito dao naciju.Doveo je dva lingvista iz Rusije da od nekoliko srbskih narečja u Makedoniji naprave makedonski jezik.Sada će novokomponovana Makedonska nacija da bude okupirana Šiptarima ili će ih okupirati Bugari i Grci.To se dešava sa narodima koji izdaju svoje poreklo.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

tupane @Vlastimire DLM si inicijali, inace koji si razred? A sada idi u biblioteki potrazi Geografiju za gimnazije iz 1873 g. izdata u Beogradu pa onda procitaj sto govore tvoji pametni i uceni Srbi o Makedoncima, kad to skuzis dodji opet ovde i mozemo produziti diskusiju. Ako imas disleksiju procitaj vise puta mozda ti stane jasno!
Kada su 1999 g. NATO znaci skupa i tvoji grcki pedero;iberali napali Srbiju i oteli vam Kosovo jedino je u Makedoniji napadnuta i opozarena USA ambasada, samo ti si tikvan koji radi upravo na to da siri mrznju izmedju Makedonaca i Srba upravo to tikvan ne kuzi da je upravo Grcka trazila da vam bombarduju rafinerije jer je kupila ovu u Skopje i htela je uzeti cilo ovo trziste.
Ma sto ja gubim vrime sa ovakvim moronima poput cetvorke gore, vi ste sigurno clanovi srpskog sovinistickog drustva i radite u interesu zapadnih gazdi zato ovako i pisete, jedino infantilci poput vas mogu falsifikovati istoriju i onda se pozivati samo na one stvari koji im idu u prilog.

@igi oslobodi se mrznje bice ti bolje, nit Makedonci nit Srbi biraju svoju vlast i zato smiri dozivljaje i ne…

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  DLM

DLM,malo si se više zaneo u ovoj priči a i nije kulturno vređati druge.Izgleda da ti kultura nije jača strana.Ja odlično poznajem novokomponovani makedonski narod,15 meseci sam služio vojsku u Kičevu i Prilepu.Makedonci su mekan ali dobar narod ali na žalost bugarska VMRO – struja je prevladala i koja se zasniva na Bugarskoj platformi da su Makedonci poreklom Bugari.Zajedno sa komunistima su radili na odvajanju Makedonaca od Srba koji su isti narod.To im je i uspelo.Moj priljatelj Srbin kaže da je njegov otac morao da pristane da postane Makedonac jer su makedonski vlasti time uslovili njegov opstanak.Alo zato je on napustio Makedoniju i došao u Srbiju.Što se tiče Grka pogrešno si informisan.Grci su jedini u regionu vršili demostracije i podržali Srbiju tokom bombardovanje 1999 dok je makedonska vlada pustila NATO trupe u Makedoniju.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Vlastimire ti si ocito prirodno glup, DA GLUP jer ne mogu vjerovati da samo glumis glupocu! Znaci prvo me vredjas da ja kao Makedonac sam novokomponovan, a kad te uputim na izvore koji govore sto misle tvoji prijatelji Srbi (ne oni bradati kojima si ti naklonjen) u 1871 g. za Makedoniju i Makedonce, ti onda to ignoriras ali i dalje vredjas da su Makedonci novokomponirani.
E pa onda jedino sto mogu zakljuciti je da si ti prirodno glup i tup. Onda se sluzis neistinom pa govoris bedastoce da je Grcka stala na stranu Srbije 1999 i sve u tom stilu, no to je vec poznato i u dobro znan stil da su Kiril i Metodije grci pa da su ti grci dali pismo Slovernima (glupi Sloveni nisu mogli sami stvoriti pismo pa su im eto dobri stari grci napravili pismo) – o takvim idiotarijama ne treba ni govoriti a moze se lako prepoznati i ko stoji iza svega toga.
Mene samo iritira kako danas u 21 veku pored interneta ima i dalje idiota koji govore i pisu to sto ti pises

Hahahahaha
Gost
Hahahahaha
3 godine prije

Makedonija vec odavno ne postoji kao niti ostale jugoslavenske republike tzv drzave

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

izgleda da su se makedonci predali sto se prije rjesi u makedoni na red dolazi bosna i srbija

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Vidi iznenađenja…

Jirźi
Gost
Jirźi
3 godine prije

Albanci se neče zadovoljiti samo s jezikom njihov cilj je velika albanija do toga cilja bar ja tako mislim mogu doči jedino ratom a taj rat bi sigurno izgubili

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  Jirźi

Dobice oni to bez rata. Za to ce se postarati americka korporativna mafija, NATO i CIA mafija .

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Jirźi

I te kako će ga dobiti….jer oni ne pjevaju s cajkama po splavovima već danas u grupama maskirani u ljubitelje prirode i koječega proučavaju teren i strateške točke od crne gore do makedonije…

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Iz iskustva,Albanci su jaki kad je copor na jednoga.Klica svega zla nisu ni mesari USrA ni NATO placenici ni logor zvan EU.Klica je domaca peta kolona,kvislinzi i kolaboratori koji sluzu nakaze.A te klice ne bi bilo da narod bude narod.Ili cemo biti narod ili nas nema.Bolje da ginu ocevi nego sinovi,bolje grob nego sramotu u vjecnosti,jer su sinovi prokleli vlastite oceve koji su kukavicki pustili da njihov narastaj bude rob. U 2.sv. ratojuu Makedonija je (na podrucju SFRJ)zadnja krenula na ustanak.Ali je ustala i oslobodila svoju zemlju.Koliko vidim komentare,Makedonija i Makedonci su prvi otpisani.Je li je bas tako?!

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  dalmata

DALMATA, tu si u pravu,Šiptari su jaki samo kada isu u većini,inače oni su “sitna boranija”.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Sintetičke i polusintetičke nacije imaju ograničen vek trajanja!?
Vrlo brzo ih recikliraju!?
Žao mi je što stradaju obični ljudi.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

znači propada oružana opcija na duže vrijeme

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Ništa to nije čudno.Narodi koji dobiju izdaju svoje poreklo dugo ne traju.To se desilo Makedoncima a desiće se i Crnogorcima.

Jonce
Gost
Jonce
3 godine prije

Bolje i prioritetnije je za sve vas da se pozabavite vasom polupropalom drzavom po svim parametrima, umesto da gurate nos u tudze dvoriste, jer kako stvari idu, vrlo brzo promenicete ime u Beogradski pasalak.

gsx
Gost
gsx
3 godine prije
Reply to  Jonce

Jonce gledaj ti za jednu generaciju stas će biti sa vama, ne da se neće podeliti Makedonija nego će se šiptari naseliti kao na Kosovu, i vi ćete biiti manjina…a pitaj Srbe sa Kosovo kako su živeli tamo gde su šiptari bili većina pre rata…

posmatrac
Gost
posmatrac
3 godine prije
Reply to  Jonce

Siroti Jonce, nama bar BG pasaluk ostade pod jednu sljivu da se zguramo, a vama ni shkupi nece ostat…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik