Europska unija želi Balkan, ali ni drugi akteri ne stoje po strani

Balkan - 3D karta
48 komentara

Balkan je uvijek bilo pozornica velikih događaja koji su obilježili povijest europskog kontinenta. Značaj ove regije nije toliko vezan za prirodna bogatstva, koliko zbog strateškog položaja Balkana kao mosta između Europe i Rusije, te između Europe i Turske i dalje prema Bliskom istoku. Iako često marginalizirana, ova je regija u stvari stoljećima pravi centar europske povijesti i sukoba među silama sa svih kontinenata.

Iako se u nas spore gdje počinje i gdje završava Balkan, za geopolitičare se on proteže od Ljubljane do Sofije i na njemu svi akteri suvremene svjetske politike, bez iznimke, i dalje crtaju svoje granice, pokušavajući uvući Balkan u svoju sferu utjecaja.

U ovom velikoj geopolitičkom nadmetanju Europska unija ne može odustati od želje da bude glavni akter. Upravo iz tog razloga ne čudi što se na nedavnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu raspravljalo o tome kako balkansku regiju uključiti u svoju sferu utjecaja, stavljajući u središe svojih budućih planova “europeizaciju Balkana”, odnosno za ulazak, jedne za drugom, svih država regije u veliki “kontejner Bruxellesa“.

Nema sumnje da je to teška zadaća, jer se Europa nikada nije znala baviti slojevitom stvarnošću u regiji, ali ni s multipolarnim svijetom koji je danas na Balkanu prisutan možda više nego u mnogim drugim regijama u svijetu.

Iz tih razloga danas postoje zemlje koje posebno zanimaju Europsku uniju i šire, a svaka, sama po sebi, predstavlja delikatan diplomatski problem. To su Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.

U Makedoniji je odbijanje predsjednika Ivanova da prizna takozvanu “Platformu iz Tirane” kao odraz jedinstva albanskog naroda i kulture protumačeno kao negiranje prava albanskoj manjini za autonomijom, što je ubrzo izazvalo ulične prosvjede koji u kratkom roku mogu dovesti do svih vrsta posljedica, pa i etničkog sukoba u zemlji.

Crna Gora je zemlja koja prolazi kroz tešku tranziciju ka NATO savezu, zbog čega živi u dubokom razdoru između opozicije koja ne priznaje posljednje izbore i vlade koja, unatoč svemu, želi zemlju okrenuti Zapadu.

Oporba, koju se prejednostavno opisuje i smatra “proruskom”, radi sve što je moguće da spriječi ulazak u NATO, ali istovremeno mora računati na odlučnost Europske unije da zemlju u svim područjima uvuče u svoju sferu utjecaja.

Srbija je uvijek bila trn u oku za proeuropske ciljeve mnogih balkanskih zemalja, a trenutke proživljava dramatične u ionako teškim odnosima s Kosovom, što ima veliki utjecaj na diplomatske odnose između onih koji priznaju neovisnost Prištine i zemalja koje brane politiku Beograda, a to je u prvom redu Rusija. No, neovisnost Kosova nisu priznale ni neke zemlje Europske unije – Slovačka, Cipar, Grčka, Rumunjska i Španjolska, što stvara dodatne probleme planu Bruxellesa u stabilizaciji potencijalnog žarišta budućih sukoba.

Mnoge zemlje su priznanje pune autonomije vidjele kao najlakši put do neovisnosti, zato oprezno pristupaju problemu Kosova.

Nedavno su EU i NATO rekli kako su izuzetno zabrinuti zbog odluke vlade u Prištini da Kosovske sigurnosne snage, inače odjel ministarstva unutarnjih poslova, pretvori u službene oružane snage od 5000 tisuća aktivnih boraca i 2000 rezervista.

Ako čelnik kosovskih Albanaca, Hashim Thaçi, ne odustane od ove ideje, glavni tajnik NATO pakta, Jens Stoltenberg, doveo je u pitanje daljnjeg ostanaka NATO snaga na Kosovu.

Jasno je da je odluka Hashima Thaçija da naoruža Kosovo jednim dijelom izazvana slanjem 30 tenkova, šest ruskih zrakoplova MiG29 Srbiji, što može biti i alarm za uzbunu ne samo za područje Balkana, nego i za cjelokupnu međunarodnu diplomatsku arenu, koja će ozbiljno početi sumnjati u sposobnost EU da jamči mir Balkanu, što je zadaća koju je Bruxelles preuzeo na sebe.

Na temelju toga, nije teško shvatiti zašto je Europska unija nedavno govorila o “opasnosti od vanjskih utjecaja u Europi i za uspješno provođenje plana pridruživanja cijelog Balkana EU”.

Alternativa Europskoj uniji su, prije svega, Rusija i Sjedinjene Države, ali i Turska i Kina, koje je EU prepoznala kao ključne neprijatelje procesa koji u kratkom roku regiju može pretvoriti u pravo bojište na kojem će se rješavati pitanja mnogo važnija od ulaska preostalih zemalja regije u Europsku uniju.

Dokaz da Balkan nije samo europski problem je i posljednja turneja čelnice europske diplomacije Federice Mogherini na Balkanu, gdje je u nacionalnim parlamentima primijetila da se vodi zagovor ulaska u EU i onih koji se tom scenariju protive.

Ako je u Makedoniji visoka predstavnica EU govorila pred polupraznim parlamentom, u Beogradu je od strane radikala i ne pretjerano važne stranke Dveri dočekana s parolama i pjesmama o srpskom savezu s Rusijom. Međutim, bez obzira na rezultat, sve navedeno još jednom dokazuje da Europska unija neće odustati od intervencije na Balkanu, jer ovuda prolazi granica s Rusijom i Bliskim istokom.

U tom kontekstu treba promatrati i izjavu Hashima Thaçija “kako Kosovo treba vojsku“, koja je, naravno, razljutila Beograd.

Međutim, želja Prištine da stvori redovitu vojsku nije ideja rođena u posljednjih nekoliko dana, nego se radi o projektu kojeg vlada u Prištini intenzivno istražuje od 2014. godine. Već tada je Hashim Thaçi, tadašnji premijer, tvrdio kako želi osnovati ne samo Ministarstvo obrane Kosova, nego i redovnu vojsku s punom borbenom obukom. Čak i tada su vojne ambicije Prištine uzrokovale znatnu zabrinutost među i protivnicima i među saveznicima Kosova.

Konkretno, NATO pakt, saveznik Kosova i glavni arhitekt neovisnosti republike, odmah je blokirao uspostavu redovne vojske, koja je trebala zamijeniti Kosovske sigurnosne snage (KSF). NATO je tada priopćio da bi to predstavljalo radikalnu promjenu u radu, s obzirom da su KSF nevojna sila, nego policija, korisna u stabilizaciji teritorija Kosova.

Jednako kao i Europska unija, ne poznajući slojevitom stvarnost u regiji, a posebno na jugu Srbije i Kosovu, NATO je računao da će Kosovske sigurnosne snage biti primjer integracije za različite etničke manjine u policijske strukture sa širim ovlastima.

Naravno, sve to treba biti vođeno pod paskom NATO pakta, koji bi brinuo o sustavu i obuci ovih snaga, ali one bi održavale vojnu kontrolu nad teritorijem i na granici sa Srbijom. Dakle, Kosovo je “nezavisno” koliko to dozvoli NATO, što i nije neka tajna.

Srbija je, naravno, uvijek čvrsto osuđivala kosovsku ideju u redovnoj vojsci. Razlozi su jasni. To su u prvom redu željezna volja Beograda da ne prizna neovisnost Kosova, jer bilo koja vlada da to učini bi trajno izgubila legitimitet u zemlji. No, stvaranje redovne vojske na Kosovu bi dovelo i do revolucije u odnosima s Prištinom i sporazumima s kojima su Srbija i NATO pristali da održe ovaj krhki mir.

Sada, tri godine nakon tih izjava, opet se otvara isto pitanje. Priština je najavila aktiviranje procesa reguliranja snaga sigurnosti na Kosovu, a plan bi se mogao početi provoditi već u drugoj polovici 2017.

Prema Prištini, to je potrebno “kako bi se Kosovo obranilo i bilo sposobno zaštititi od zajedničkih operacijama na teritoriji Srbije u srpskih i ruskih vojnika”. Kosovski izvori daju veliku pozornost manevrima koje rusko zrakoplovstvo provodi na teritoriju Srbije i želi se “osigurati od mogućeg napada”. Međutim, Srbija slične vježbe na svom teritoriju provodi i s vojnicima NATO pakta.

NATO je, barem deklarativno, protiv osnivanja vojske Kosova, a Beograd je odmah pozvao na intervenciju međunarodne zajednice da blokira sve slične pokušaje Prištine. Za srbijanske vlasti bi taj čin označio kraj svakog pokušaja normalizacije odnosa s Prištinom i vjerojatno bi bio prvi korak u eskalaciju napetosti koje bi ponovno mogle dovesti do rata između Srba i kosovskih Albanaca.

Rusija, sa svoje strane, ima puno razloga da stane iza Srbije, koja je njezina ključna figura na šahovskoj ploči Balkana.

Ako je Kosovo i bilo najveća teritorijalna pobjeda NATO pakta na Balkanu, trenutna odluka Prištine negira valjanost rezolucije međunarodne zajednice kojom su ograničene zadaće Kosovskih sigurnosnih snaga bi mogla biti velika odskočna daska za jačanje ne samo saveza Rusije s Beogradom, nego i veliki plus za Kremlj u diplomatskom ratu protiv Washingtona. Ruske bi vlasti imale čvrst argument kako se američki saveznici ne drže međunarodnih obveza i provode planove kojima se protive čak i Bruxelles i Washington.

Ne bez razloga je vlada Srbije odmah zatražila intervenciju Europske unije, Sjedinjenih Država i Rusije da zaustave ovaj tragičan izbor Kosova, a Putin bi mogao iskoristiti trenutne slabosti američke geopolitike i dokazati kako vjerni atlantistički saveznici žele zaustaviti težak mirovni proces na Balkanu.

balkanHashim ThaçikosovoPlatforma iz Tirane
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Filip
7 godine prije

Bas je l

mars
7 godine prije

Divno je vratiti se svom prirodnom stanju. 45 godina smo bili subjekat međunarodne politike i to poprilično uticajan, a sada smo opet objekat te iste politike kao što smo vjekovima i bili. Ostaje nam jedino da u nekom sex-šopu globalnih odnosa kupimo velike količine vazelina kako bi lakše podnijeli seksualne egzibizicije (da ne kažem silovanja) koje sprovode razne Kurte i Murte kako im se već digne i koje će i u budućnosti sprovoditi nad nama, bez izuzetka.

Ivan1
7 godine prije

Postoje i sile koje žele kontrolu nad EU, poput KSA i Amerike. Mogherini je koliko znamo prosaudijski orijentirana. Tako da ne možemo EU gledat kao neovisnu u šahovskoj ploči Balkana. EU priznaje Kosovo što nije put prema miru na Balkanu, kao što vidimo nemire u Makedoniji i podršci ratobornim Albancima. Takva se situacija lako može izmanipulirat.
Tako da imamo raznorazna proljeća, borba za potlačene, traženje većih prava. Dovođenje NATO sila na Balkan je ključni cilj ovih sila. Vidjeli smo da povećana prisutnost NATO-a u istočnoj Europi nije pridonijela miru, nego što više NATO snaga to se Europa više trese. Tako je i s pokušajima uvlačenja Crne Gore u NATO pakt, gdje narod to izričito ne želi. I Turska je u NATO-u, pa koliko problema s Grčkom, ili građanski rat s Kurdima unutar i van zemlje.
Tako da je sve to puno kompliciranije, ili bi se moglo dodatno zakomplicirat.

rus
7 godine prije

pa ako postoji spomenik drazi u sad-u i ako su francuzi i ameri ga nagrađivali onda je to pravi dokaz da je covjek zlocinac par ekselans. što se tiče kosova, za srbiju je to gotova priča. nemožeš vraćati teritorij na kojem nemaš svoga stanovništva, ili ga imaš u zanemarivim postotcima. To vas je tito zajebo što im je dopustio da se krenu razmnožavati. Nešto slično kao što eu čelnici danas dopuštaju muslimanima.

Arkaj
7 godine prije

@Savio, u zabludi si kad Dražu Mihailovića svrstavaš u antifašiste. Uvijek mi je bilo zaprepašćujuće kako hrvatski i srpski nacionalisti uspijevaju zatvoriti oči pred činjenicama i nijekati očito, da su povjesni predhodnici ideologija koje oni danas zastupaju bili direktni ili kao u slučaju Draže Mihailovića slabo prikriveni saradnici i pomagači fašističkih okupatora. Zvati četnike Draže Mihailovića antifašistima isto je što i zvati militante Al Nusra fronta borcima za demokraciju. Uostalom postoji vrlo jednostavan način da se odredi na čijoj strani su četnici ratovali. Treba samo točno odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja: koliko su njemačkih i talijanskih okupatora ubili u borbama, da li su ih okupatori doživljavali kao prijetnju i da li su pokretali ofenzive kako bi ih suzbili….Danas su svi arhivi iz tog doba već odavno otvoreni pa uistinu nije nikakav problem naći dokaze….

Georgij Žukov
7 godine prije

“Ni jedna naša republika ne bi bila ništa, da nismo svi zajedno!” J.B.TITO

P.S. Cak i mrtav Tito vise nam vrijedi, vise nas miri i povezuje od svih danasnjih politicara nacionalnih partija.

Georgij Žukov
7 godine prije

Ovaj balkanski prostor ostaje i ostati ce ono sto je uvijek bio – prostor trenja ili dodira, prostor pretenzija jacih suvereniteta i silnica geopolitickih sudara” velikih”. Ne treba nikada zaboraviti da se velike sile, ako ne ratuju, ali i kad ratuju medju sobom, uvijek nagadjaju preko glava malih naroda.

Tito je postao veliki drzavnik upravo zbog toga sto je o tome imao preciznu svijest i protok misli koje su znale neutralizirati nagodbe i diktate velikih na racun malih naroda i to ne samo na brdovitom balkanu (SFRJ)vec citavim planetom(Pokret nesvrstanih) .

U tom je smislu ucinio za polozaj naroda Jugoslavije vise nego itko ikada u nasoj blizoj i daljoj povijesti. ali narodi Jugoslavije nazalost ni danas 37 g nakon njegove smrti, te cinjenice nisu svjesni.

No kako ce vrijeme prolaziti TITO ce se vracati sve veci i veci .

MilanCZ
7 godine prije

Kompletní Balkán ide u ruské ruke sa bugarskom,albanijom i rumunjskom,tu Jos ide i Hrvatska..preko agrokora rusi uzimaju hrvatsku,svidjelo se to někom ili ne, pisao sám tu pár Půta,ucite Ruski i cirilicu, trebati ce vám,mnogi su mě ismijavali,svasta se iza kulisa u moskvi,pragu dá cuti.

marshal
7 godine prije

Bratstvo i jedinstvo je jedini stit i jedina brana koja moze zastiti ovaj narod od grabezljivaca sa istoka i sa zapada.

Sve osim bratstva i jedinstva je propast za nas kraj i za nase narode.

dalmata
7 godine prije

Pod uslovom da (bar)vecina Srba (a po svemu sudeci je tako)nece da cuje za EU i NATO,a kako moraju imat cvrstog saveznika(a boga mi Rus je usa Siriski rat,na strani saveznika,iako cili NATO i US(r)ojih predakaA stoju na drugoj strani.ZA Srbe dokazani test”ako si mi prijatelj,mpja si odgovornost da te cuvam”.Kosovo je Srbima vazno da dokazu da imaju muda i da ih nije strah nikoga(ato ima ogromnu cijenu).Dirigirani(od strane “demokratskog zapada,koji se drzi one “lako je sa tudin K—– lupat po kupini)ce vrlo brzo stat ako Srbi imaju petlju svojih predaka,odjebu zapad i stanu uz Ruse.U tom momentu sve je prosto ko pasulj.Srbima ne treba cilo Kosovo.samo ono sta je srpaka zemlja.Zasto’zasto trosit miljarde i imat zmiju u njedrima?!To je momenat kad Srbi nece ni mislit o Kosovu,ali ce Albanci sanjat Srbe,jer nemaju sanse ekonomski opstat.Da su njiovo vrli prijatelji Svabe,Yenki,EU tili sta napravit imali su dovoljno vrimena isredstava.Kosovo gori… Čitaj više »

Baba
7 godine prije

ogranicenost i crno-bijeli nacin razmisljanja nazalost u 99.9% slucajeva dovode do tipicne razine komunikacije “mi dobri” – “vi losi” sa jako malim sansama za medjusobno razumjevanje…

Weteran
7 godine prije

Srbi jesu najveći remetilački faktor na Balkanu !???
Neće da slušaju, nepokorni, vole slobodu, tvrdoglavi, … !?
Takvu populaciju Gospodari Novca i Globalna Plutokratija ne može da toleriše.

Hash
7 godine prije

A sta je to po tebi “četništvo”?

Hash
7 godine prije

A šta si čuo o Manjači i šta znaš o tom “logoru”? Sigurno znas i broj stradalih. To je moj komsiluk pa ti mogu objasniti.

Hash
7 godine prije

Dobro jutro

Jupiter
7 godine prije

Kosovo i Bosna su teritorije pod protektoratom međunarodne zajednice. Naivno je verovati da Kosovo vodi samostalnu politiku.Odlike i glavne poteze vuku tvorci koji su između ostalog prisutni vojno na terenu, i dobro svesni šta bi se sesilo da povuku svoje vojne snage.
Kosovu i tvorcima se žuri,postoji mogućnost promene geopolitičkih interesa na Balkanu
a to će mnogo toga da promenu.

Savio
7 godine prije

Nehumano je bilo etnicko ciscenje Srba sa Kosova u nekoliko faza. I otimanje necega sto vjekovima pripada jednom narodu, i sto je njegova svetinja, je takodje nehumano.
Kao sto je nehumana bila i akcija Oluja.
Sto se mene tice, neka zive dole, ali ce morati kada dodje vrijeme da priznaju Kosovo kao dio Srbije, pa neka zive kao Skoti u Britaniji, neka imaju siroku autonomiju, ali Kosovo mora biti dio Srbije.

Savio
7 godine prije

Od mene nikada nece doci ni jedna losa rijec o Hrvatima, ilo bilo kome. Ja takve stvari ne zapocinjem, vec ih izbjegavam, jer ne zelim svadju, niti da povrijedim bilo koga Ali kada vidim da neko vrijedja moj narod, bilo ko, ne samo Hrvat, onda cu svakako da odgovorim, imam i vise nego dovoljno argumenata za to

Božidar Šostarec
7 godine prije

Bravo! Odlična analiza sadašnjosti kojoj manjka malo povijesti i nekadašnje prijateljske veze Tita s Enver Hodžom. Kad je Tito shvatio tendencijo k stvaranju “velike Albanije” a ne k brataskim balkanskim repubikalma ujedinejinima u ” jednu državu” je bilo ljubavi kraj, kao štoj je bilo isto s Bugarskom- zar ne poštovani g. Latin! Još malo povjesne i gljublje analize ne bi škodilo da dođemo do mogučega kraja analize, jer Balkan je bio i biti će “bure barut”. Kada bi vaš vispreni duh malo pošao i u tu dubiozu bilo bi mnogo toga jasnije, zar ne!? S poštovanjem – Darko

Žegarni
7 godine prije

Suština posta je da nas se zavađava da bi nas se izrabljivalo. Korisne budale su oni koji stalno započinju svađe koje na prvi pogled nikamo vode. Sada dali je vlak četnicki jer je služio provokaciji ili nije jer su na njemu bili stoljećima stare ikone a u vlaku Četnici (koji na svoju sramotu i sramotu svih Srba sebe tako zovu) je drugorazredno pitanje.
Pitanje je čemu toliki novac trošiti u jednoj tako siromašnoj zemlji za tako sitne provokacije? Neshvatljivo je da se ima milione za takve stvari i meni još neshvatljivije da u Srbiji to nikome ne smeta.

Savio
7 godine prije

Koji svoj mnogo veci, pa ne postoji veci grijeh od Jasenovca u istoriji ovog dijela svijeta.
Samo Jadovno je jedinstven slucaj u istoriji svijeta, ne postoji drugi primjer koncentracionog logora za djecu, zabiljezen u istorji.

Nego, bolje da se ti ljecis, ti si poceo komentar sa svojom Srbofobijom.

Savio
7 godine prije

“Cetnik simbolima nasarani vlak ”

Jos jedan primjer tvoje Srbofobije.

Od kada su ikone, i natpis Kosovo je Srbija, na bilo koji nacin cetbicki simboli.
Time je bio ukrasen taj voz
Ako tebi smetaju ikone i natpisi Kosvo je Srbija, tebi onda smeta sve srpsko, i istina sama po sebi.
A bice da je to zaista tako.

Inace ja sam bio protiv slanja tog voza, kada dodje vrijeme neka se salju tenkovi, neka se Kosovovvrati silom, ako nece milom, a slati voz je besmisleno.

Čađo
7 godine prije

Ova rasprava zorno pokazuje i dokazuje zasto nas drugi je*u sa takom lakocom!
Dok se mi svadjamo “cija ovca pase ciju travu” vukovi nam poklase stado a razbojnici pokradose imanje…
Sva ova “pusta naoruzavanja” su samo pijesak u oci za dnevnopoliticko prepucavanje i podizanje tenzija…
Hrvatska se naoruzava!!!
Usrat cu se od smjeha!!
Hrvatska nema tvornicu municije nego nabavlja iz bosne….
Toliko o ozbiljnosti strateskog pristupa,
A bit ce po onoj staroj “vezi konja gdje ti aga kaze”…

Deda Brada
7 godine prije

@Profesor Ako već pominješ jednačenje suglasnika po zvučnosti, onda treba srbski. P, kao i T, su bezvučni suglasnici, S je zvučni. To ti je isto kao kada bi rekao da je pravilno reći PRETSEDNIK, a nije, već je pravilno PREDSEDNIK. Lingvisti su se kod reči srb(p)ski nešto malo zaneli, ili su namerno hteli da izbace stari i tradicionalni SRBSKI izgovor (uticaj komunizma na rasrbljivanje srbskog naroda).

Željko
7 godine prije

Koliko je ” lijepo ” u EU , pola ” države ” nam vikendom ide se opskrbiti svime i svačim u Srbiju , Mađarsku i B i H !!

Ive
6 godine prije

Hebali vas; cetnici, ustase, balije i slicna gamad, pokazite mi ljude od cojstva, ljudskosti i dostojansva.
Ima li itko normalan da shavti da je sve to krvozedna zgadija, kamo puste srece da se ti i takvi nikada nisu pojavili. Zivo mi se fucka za nacije za religije za filozofska ubijedjenja dok pored zivi i dovoljava i meni zivjeti.
A svi ovi bi htijeli Balkan da sluzi njihovim interesima a ne da oni sluze interesu Balkna. Svi bi nesto htijeli ali nista ili malo daju, a ubacili su oglodale kosti da se balkanci oko njih kolju i da nemogu da se sloze oko suzivota, jer svaki dio Balkana bi drugog gazdu sluzio a nebi bio sam gazda na svome, svak umire od zelje da prisvoji okupira nesto od onih pored i da na tudjem bude gazda. ZIVI I PUSTI DRUGE ZIVJETI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI