Uz vojsku birokrata u Skopju, EU krivi druge za uplitanje u poslove Makedonije

Nikola Gruevski
15 komentara

“Prvo demokratski prijenos vlasti, a zatim treba provesti dogovorene reforme”, uoči posjete Skopju 21. ožujka je za Deutsche Welle rekao povjerenik za proširenje Europske unije Johannes Hahn.

On poziva makedonske političare da se pridržavaju Sporazuma iz Pržina, ali upozorava “kako nitko ne smije misliti da će izborima i formiranjem nove vlade, svi problemi će biti riješeni”.

Johannes Hahn je rekao da miješanje albanskog premijera Edija Rame, koji se pojavio kao posrednik između albanskih političkih stranaka u Makedoniji i radio na takozvanoj “Platformi iz Tirane”, vidi kao kontraproduktivno.

“Svi mi koji smo dugo u politici znamo da su savjeti iz susjedstva rijetko dobro primljeni. Dakle, to je kontraproduktivno”, rekao je Hahn.

Naglasio je i povećano uplitanje Rusije u makedonsku politiku, što Hahn smatra dodatnim raspirivanjem onako nestabilne atmosfere.

Odbacio je kritike da je Europska unija izgubila utjecaj na Balkanu, a posebno u Makedoniji.

Johannes Hahn je kritizirao Europsku uniju što nije posvetila dovoljno pažnje u sporu oko imena s Grčkom, te izjavio kako neriješen spor uzrokuje “loše osjećaje” u Bruxellesu. Međutim, on smatra kako su se u međuvremenu “stvari promijenile”, iako ne otkriva u kom smjeru, prenosi makedonska agencija META.

Dakle povjerenik za proširenje Europske unije Johannes Hahn kao kontraproduktivno vidi uplitanje Tirane u unutarnje poslove Makedonije, dok zaboravlja da su se oko “Platforme iz Tirane” albanske stranke u Makedoniji konzultirale i s Hashimom Thaçijem i Prištinom. Vjerojatno ne griješi, jer makedonski predsjednik Ivanov upravo zbog toga nije htio dati mandat za sastavljanje vlade čelniku socijaldemokrata i koalicijskom partneru albanskih stranka Zoranu Zaevu.

Naravno, neizbježno je i upozorenje u ruskom uplitanju u unutarnje poslove Makedonije.

No, je li Johannes Hahn predstavnik jednog dijela biračkog tijela makedonskog naroda? Što su u Makedoniji radili američki veleposlanik u Skopju Jess Baley i pomoćnica bivšeg američkog državnog tajnika Johna Kerrya za europske i euroazijske poslove Victoria Nuland? Koliko je “produktivan” bio posao posebnog povjerenstva Europske komisije za Makedoniju koju je prevodio Reinhard Priebe koji su posredovali u rješavanju političke krize u Makedoniji? Koliko su stabilnosti u Makedoniji doprinijeli čelnici raznih zaklada i nevladinih udruga koji od početka 2015. ultimativno traže odstupanje Nikole Gruevskog s vlasti? Kakva je uloga posebne delegacije Europske unije za Makedoniju u kojoj su, kao čelnik, Samuel Žbogar, pomoćnica Paula Cejalvo Cabral, čelnik za pravosuđe u ljudska prava Lukaš Holub, potom, zaduženi za razne sektore, Nicola Bertolini, Jaromír Levíćek, Mauro Di Veroli, Veronika Outla i Bruno Cassiede?

Prozivanje Tirane, koja sa željom da podijeli Makedoniju i albanskoj manjini da gotovo status konstitutivnog naroda, Johannes Hahn možda i ne griješi. Međutim, ako se itko upliće u unutarnje poslove Makedonije i izaziva kaos u zemlji, onda su to bili Obamina administracija i još uvijek Bruxelles. Poteze novoizabranog predsjednika Trumpa na Balkanu tek treba vidjeti.

U vrijeme dok je su Victoria Nuland, Jess Baley, povjerenstvo kojeg je vodio Reinhard Priebe smirivali političku krizu, Makedoniju je potresala Obojena revolucije, dogodilo se nekoliko terorističkih napada u kojima je bilo mrtvih i ranjenih, prijevremeni izbori dogovoreni od strane svih političkih stranka su odgađani nekoliko puta i sada povjerenik Johannes Hahn ima hrabrosti reći da je uplitanje drugih u unutarnje poslove Makedonije – kontraproduktivno.

Makedonsko bure baruta – Vlast u Skopju odreduju Tirana i Priština

Johannes Hahnnikola gruevskiPlatforma iz TiraneVictoria Nuland
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Bez Narodnooslobodilackog pokreta na citavom podrucju Jugoslavije nema oslobodjenja . Protivnici mirnog suzivota i bratstva medju slavenskim narodima su poznati , to su sinovi i unuci istih onih saradnika okupatora i kvislinga iz 1941 g a to su :Nezavisna Drzava Hrvatska (ustase i domobrani), rezim Milana Nedica u Srbiji (Srpska drzavna straza), cetnici Draze Mihailovica, cetnici Koste Pecanca, Balisti, Bela grada u Sloveniji, rezim Sekule Drljevica u Crnoj Gori, Ljoticev „Zbor“ ,21. oruzana gorska divizija SS-a „Skanderbeg” .

SFSN!

bobrock
7 godine prije

Makedonija je žrtva velikoalbanskog nacionalizma i grčkog imperijalizma! Navalili bi na našu braću Makedonce kao zvijeri. E da nam je Jugoslavije i našeg Tite tih stvari ne bi bilo!
Bilo je časno živjeti s Titom i bilo je lijepo zvati se Jugoslavenom!

mars
7 godine prije

Sve što se dešava u Makedoniji je pokušaj da se još jedan klijent – Makedonska država – navede da dobrovoljno izvrši samoubistvo, pri čemu bi trebala da uvidi da je to za njeno dobro i da zbog toga osjeća i izrazi duboku zahvalnost onima koji je u to guraju. Ehej, nije to mala stvar, velika je čast ubiti se po njihovoj želji, ali Makedonci nekako nemaju taj fini senzibilitet da to uvide, te se ne daju pa ne daju. Valjda im još niko nije objasnio šta je to danas u trendu, ili što bi rekli – “IN”.

Srba
7 godine prije

jos uvek se velike sile nisu dogovorile sta ce biti sa Balkanom a ovi iz Brisela samo mlate praznu slamu. Industrija lazi. U Makedoniji su dve religije pravoslavlje i radikalni islam. Tesko je to pomiriti …Bez obuzdavanja Albanije mira tamo biti nece.

dalmata
7 godine prije

Uvik ista prica,stvorili su kolonije,glupavi narod se svada oko pete kolone i domacih izdajica(danas se to zovo euroatlanske integracije koje vodu tkz,demokratske stranke)a opstanka nema bez one “klin se klinom izbija”.Sve ono sta su nakalemili ono koji su doveli do ovoga,Makedonski narod(NAROD,bez obzira na naciju)mora to sve ignorirat.Za pocetak nema izlaza na rezimske izbore.Odbit placat sve poreze,hitno osnovat,kvartovske,gradske i medugradske nestranacke,vec narodne odbore,narodnu vlast.Proslo je 27 godina ropstva,i nema kraja dok se ne digne(za pocetak,dok se ne ustima mreza) izvodit akcije ponizenja i prezira prema okupatoru(EU;NATO;US(r)A) kako?! za pocetak pravite nuzdu u plasticne kese i bacajte govna na govna,na sve one tkz ustanove koje je stvorija okupator,posebno na sve one zgrade di su domace izdajice.Ako policija sluzi takav rezim i po njima:Zamislite koliko bi se stanovnistvo planeta veselilo da vidu u govnima Svabe,Yenkije i NATO junake.

Alen
7 godine prije

Na balkanu normale nema dok zapad visi nad nama..Usa,nato,eu.. Otjerati hovna i eto mira.. Ili da sacekamo ruse da oni rastjeraju bagru..

Ivan1
7 godine prije

Elita sve gleda kroz prizmu sukoba Zapada sa Rusijom. Oni ne vide granice pojedinih država samo zone utjecaja, što zovu mješanje u unutarnje poslove zemlje. Zato nije čudo da oni suvereniste prikazuju kao agente Kremlja, to jest strance u svojoj vlastitoj zemlji.
Granice država za njih jednostavno ne postoje, bili ili ne članice EU. Samo sfere utjecaja se računaju, a ne i osobni napredak , pojedine države.

subaru
7 godine prije

Kad je svaka balkanska kokoš pomislila da će joj biti bolje u svom “vlastitom” kokošinjcu, pod upravom “demokrata”, a ne u zajedničkom slobodnom jugokokošinjcu od tada je sve otišlo u vražiju mater. Eto vam sad kokoši nesite jaja trumanova.

Vladimir
7 godine prije

Edi Rama “posrednik između albanskih političkih stranaka u Makedoniji ”
ahahahaha koji vic..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI