Victoria Nuland upozorava na NATO-ove baze za obuku u Ukrajini

Victoria Nuland - NATO i Ukrajina
9 komentara

Prisutnost zapadnih instruktora “izravno bi implicirala” blok predvođen SAD-om, rekla je umirovljena diplomatkinja

Bivša američka diplomatkinja Victoria Nuland tvrdila je da bi službeno slanje zapadnih instruktora u Ukrajinu stvorilo nepotrebne rizike – jer NATO već pruža “ogromnu količinu” obuke za snage Kijeva na teritoriju država članica.

Suočen s velikim nedostatkom vojnika, Kijev je navodno zatražio od SAD-a i NATO-a da pomognu u obuci oko 150.000 novih vojnika unutar Ukrajine, kako bi ih mogli brže poslati na frontu, izvijestio je prošli tjedan New York Times.

U intervjuu za ABC u nedjelju, Nuland – koja je bila odgovorna za Ukrajinu u svojoj ulozi u State Departmentu – priznala je da obnovljena ruska ofenziva otežava ukrajinskim vojnicima da “siđu s fronta” i obučavaju se u inozemstvu. Međutim, upozorila je protiv slanja zapadnih instruktora.

“Brinem se da će NATO baze za obuku unutar Ukrajine postati meta Vladimira Putina. I to izravno implicira NATO na terenu, što bi moglo… eskalirati rat u drugom smjeru i natjerati Putina da misli da bi teritorij NATO-a mogao biti poštena igra za njega,” rekla je Nuland.

Bijela kuća više je puta inzistirala da neće rasporediti američke trupe – čak ni instruktore – u Ukrajini. Umirovljena američka diplomatkinja ustvrdila je da “i dalje ima najviše smisla većinu obuke obavljati izvan Ukrajine, ali davati savjete unutar Ukrajine.”

Vojni blok predvođen SAD-om obučava ukrajinske vojnike na teritoriju država članica uključujući UK, Njemačku i Poljsku, učeći ih kako koristiti oružje koje je donio zapad. Europski dužnosnici ranije su priznali prisutnost određenog vojnog osoblja u Ukrajini od izbijanja sukoba 2022., ne pojašnjavajući jesu li oni obučavali lokalne snage.

Međutim, u ponedjeljak je estonska premijerka Kaja Kallas ustvrdila da vojno osoblje iz nekih zemalja članica NATO-a već obučava ukrajinske vojnike unutar zemlje. Inzistirala je da to neće dovesti do izravnog sukoba s Rusijom jer osoblje to radi “na vlastiti rizik”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi je pokrenuo pitanje slanja NATO trupa u Ukrajinu još u veljači, nazvavši to idejom koju ne treba odbaciti. Estonija i Litva su od tada izrazile potporu slanju instruktora ili trupa za potporu, kako bi se ukrajinski vojnici oslobodili za borbenu dužnost.

Početkom svibnja rusko ministarstvo obrane procijenilo je da su gubici ukrajinske vojske samo ove godine premašili 111.000. Kijev sada namjerava mobilizirati stotine tisuća dodatnih vojnika prema novom zakonu kojim se suzbija izbjegavanje vojnog roka.

Tijekom proteklih šest tjedana ruske su snage zauzele više teritorija nego što je Ukrajina uspjela zauzeti u šest mjeseci svoje neuspjele protuofenzive prošle godine, priznao je Washington Post prošli tjedan, pozivajući se na brojke Instituta za proučavanje rata, DC think tank koji vodi Kimberly Kagan – šogorica Victorije Nuland.

NATOukrajinaVictoria Nuland
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Za razliku od Norveške, koja za sebe zadržava između 27 i 78 odsto ukupne vrednosti proizvedene nafte i gasa, u Srbiji je rudna renta od TRI DO PET odsto za ugalj do sedam procenata za naftu i gas, s tim što je za NIS ona tri procenta. Na stranu što po sadašnjim propisima litijum i bor ne bi ni smeli da se iskopavaju, piše nedeljnik Radar…” Zašto je ovaj komentar tu? Zato što je Nulandica isto što i Rotschild koji je vlasnik Rio Tinta. Ovo su jedini… hazari koji nas trebaju zanimati. Ne radi se samo o postocima. Privatne kompanije za sebe zadržavaju podatke o nalazištima !!! “Norveški model se zasniva na koncesijama i detaljno je objašnjen u publikaciji Global Oil and Gas Tax Guide konsultantske i revizorske kompanije Ernst & Young, zajedno sa koncesionim modelima za naftu i gas u još 83 države sveta, uključujući i nama dve susedne… Čitaj više »

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Evo Đurića, prvo ambasadora u USA, sada ministra vanjskih poslova Srbije. Židovska obitelj. Sudjelovao u svrgavanju Miloševića. Bio baš u zanimljivom razdoblju zadužen za Kosovo. Kad su Srbima savjetovali da ne idu na izbore. “Đurić was born in 1983 in Belgrade and is of Jewish descent through his maternal grandmother neurophysiologist Mira Šenberger, married Pašić, His grandfather on his mother’s side, Dr Najdan Pašić was a … and one of the founders of the University of Belgrade Faculty of Political Sciences… Đurić’s great-granduncle is Nikola Pašić who served as Prime Minister of Serbia and Yugoslavia in the first half of the 20th century. Đurić enrolled as a student of a 4-year program of the Faculty of law in 2002, and graduated 8 years later, in 2010. Đurić speaks Serbian and English fluently, he lived in Israel and speaks Hebrew, and basic French… He joined Otpor movement in 2000, and became… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Nove mete za Iskandere.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Za Nulandovu (pravo prezime djeda iz Besarabije Nudelman, kasnije amerikanizirano na Nuland) znamo da je Zidovka, ali i ova njezina šogorica Kimberly Kagan koja se spominje na kraju teksta je isto Zidovka – kćerka je Kalmana Kesslera, knjigovođe i školskog učitelja iz New Yorka. Povijesna regija Besarabija je većim dijelom u današnjoj Moldaviji, manjim u Ukrajini. Ne bi Nulandova američke vojne instruktore slala u Ukrajinu, dovoljno je da domaće topovsko meso masovno gine za ciljeve izuzetnih, šteta je da pogine koji njihov pripadnik tamo… Nego, sjećate se kako je Plenkovića boljelo i još ga boli kada nije dobio potrebnu podršku 2/3 Sabora krajem 2022. godine za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj? Nedostajalo mu je svega četiri glasa. Sada će u kratkom roku sigurno opet ići na glasanje o tome u Saboru, kada ima podršku DP-a. Tada su DP-ovci Penava, Bartulica, Mlinarić Ćipe, Dretar i Spajić glasali kontra obuke. Ova prva… Čitaj više »

Grdi
2 mjeseci prije

Ta zena je potpuno poremecena .. pratite joj oci dok govori ….. ima oci ludakinje ….

Zlovenac
2 mjeseci prije

Moraju unutar Ukrajine inače biježe ko pacovi. I oni skontali, da gube glavu za američku gamat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI