Putin je porazio američki plan za Rusiju

Victoria Nuland
43 komentara

Rusija Vladimira Putina „nije Rusija kakvu smo želeli“, rekla je za CNN vršilac dužnosti zamjenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland. Nulandova je objasnila da Vašington želi u Kremlju pokornog lidera koji bi “pozapadnjavao” zemlju.

“Iskreno, nismo želeli Rusiju”, rekla je Nuland za CNN Christiane Amanpour u četvrtak. “Htjeli smo partnera koji će biti zapadnjački, koji će biti evropski. Ali to nije ono što je Putin uradio.”

Putinov prethodnik, Boris Jeljcin, uživao je podršku Vašingtona dok je nadgledao užurbanu privatizaciju ruske ekonomije 1990-ih. Jeljcinove reforme su dovele do porasta takozvanih ‘oligarha’, koji su gomilali ogromna bogatstva prodajući ruske prirodne resurse zapadnim kupcima, dok se većina stanovništva suočavala sa smanjenjem životnog veka, rastućim stopama kriminala i ubistava i kolapsom rublje .

Putinu, koji je prvi put stupio na dužnost 2000. godine, mnogi su zaslužni za kroćenje oligarha, nametanje javnog reda i preokretanje ekonomskog i društvenog pada iz 1990-ih. Putin je u početku tražio prijateljske odnose sa Zapadom, rekavši američkom novinaru Tuckeru Carlsonu ranije ovog mjeseca da je pitao tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona da li bi Rusija jednog dana mogla da se pridruži NATO-u, ali je bio odbijen.

Putin se ipak obratio Klintonovom nasljedniku, Georgeu W. Bushu, s prijedlogom da SAD, Rusija i Evropa zajednički stvore sistem odbrane od raketa. Dok je Bušov tim u početku izrazio interesovanje, Putin je rekao da su nam „na kraju samo rekli da se izgubimo“.

Kombinacija proširenja NATO-a, američke podrške džihadističkim grupama na Kavkazu i Nulandove orkestracije državnog udara u Ukrajini 2014. jasno je stavila do znanja da SAD i njihovi saveznici nisu zainteresirani za saradnju, rekao je Putin Carlsonu.

Nuland je rekla Amanpouru da je Putin “uništio sopstvenu zemlju” intervencijom u Ukrajini i da će SAD “nastaviti da mu stežu obruč”, verovatno snabdevanjem Kijeva oružjem i uvođenjem dodatnih ekonomskih sankcija Moskvi.

Međutim, uzastopne runde sankcija nisu uspjele da „razbiju” rusku ekonomiju, kao što je američki predsjednik Joe Biden predvidio 2022. godine. Umjesto toga, Međunarodni monetarni fond predviđa da će ruska ekonomija rasti za 2,6% 2024. godine, dok će američka povećati za 2,1%.

Isto tako, neviđeni priliv zapadnog oružja nije uspio da spasi ukrajinsku ljetnu kontraofanzivu od neuspjeha. Operacija je propala u jesen nakon što je Kijev izgubio oko 160.000 ljudi i nije uspio da povrati nijednu svoju izgubljenu teritoriju, prema ruskom ministarstvu odbrane.

Ruski zvaničnici su više puta govorili da su spremni da pregovaraju o okončanju sukoba, ali da Ukrajina mora prihvatiti gubitak svojih bivših teritorija i posvetiti se neutralnosti.

rusijaSADVictoria Nuland
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rukola
2 mjeseci prije

Je, bas ce Rusima biti dobro sa Kinezima, cekaj da se izmjesaju.

Zvone
2 mjeseci prije

Sigurno da nije jer bi ona željela Rusiju koja se može nesmetano pljačkati.

avnoj
2 mjeseci prije

Nek westernziraju Saudi Arabia, cijelu Latinsku Ameriku….. A zasto se boje westernizacije Kine, tamo uvode sankcije da ne bi ekonomski rasla. Ukratko tko zna sto ona misli pod tim nekog westernizirati

držnedaj
2 mjeseci prije

A vidi cionke, ona bi Rusiju po svojoj mjeri..bdosta je bilo što ste evrop ukrali…

Cr En
2 mjeseci prije

Wester nizacija znaci instaliranje americkog guvernera za Rusiju svakih pet godina nesto kao u Hrv

Josip
2 mjeseci prije

Jebemo vam mater usranu americku.

tuf
2 mjeseci prije

Nekako mi se čini da je Putin više napravio za suverenost i boljitak Rusije nego što su svi američki predsjednici u međuvremenu napravili za SAD. Pogledajte SAD prije 20 godina i danas. Pogledajte Rusiju prije 20 godina i danas. ‘Change my mind’.

Gad
2 mjeseci prije

Sotonski nakot se batrga.

Bruno
2 mjeseci prije

Normalno je da im je Jeljcin odgovarao. Pucao je iz tenkova po svom parlamentu. Bio je idealan. Najbolje se vidi po Klintinovoj reakciji, burnom napadu smijeha, dok seJeljcin ljulja ko na vjetru, pijan. I nije Biden procjenio da će sankcije uništiti Rusiju, već ova majka , tata, domaćica izuzrtno visoke inteligencije. Divila se sama sebi dok je djelila sednviče i čaj glupim ukraincima. Ovaj oblačni hermafrodit (oblačan jer živi u oblacima), koji je završio prestižne američke vojne i špijunske škole, iz pouzdanih izvora zna da je Putin na koljenima. Vjeruje da je čak i izdajnik Kalson, slikao Prado u Španjolskoj, pa rekao da je to moskovski metro. Pa svi znaju da su američki metroi najbolje stanište. Pijanaca drogeraša, razbojnika. Niko nema bolji. Prodavnice pune svega su iz prošlog stoljeća, slikane negdje u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji. ( Velikojsamo po ubijanju Indijanaca, Aboriđina, Indijaca i crnaca.) Pa pročitajte bilo koje novine… Čitaj više »

Darko
2 mjeseci prije

Ovako to izgleda kada se glupa krmača umjesto kurca primi politike i ratovanja..

Dux
2 mjeseci prije

Amerika je hemeroid na šupku planeta, lagano je pri kraju jer već ide većini svijeta na živce, proći će još vremena, ali će sigurno u jednom trenutku biti odstranjena.

abc
2 mjeseci prije

Zapadni zločinci više i ne kriju kakve su imali planove sa Rusijom. Sve polako dolazi na vidjelo. Putin nije nikad izjavio, da želi od zapada stvoriti Rusiju.

Max
2 mjeseci prije

Baš Ruse briga što ova želi.

Telac Sitnog Zuba
2 mjeseci prije

Zadnji puta sam za ovdje na slici gospoju Nudelman (pravo prezime njenog starog) zalijepio tekst pjesme Jewish Princess od legendarnog Frank Zappe ali je cenzuriran pa si poslusajte a probat cu ga u slijedecem komentaru opet zalipit jer ne vidim razloga za cenzuru pa bi volio da mi Logicari objasne ako sam u krivu zasto je teks ove pjesme od njih cenzuriran???

Telac Sitnog Zuba
2 mjeseci prije

Usput, danas zapadni (Niskozemski radio mediji) sire propagandu da je Nevaljani navodno ubijen u zadnjem momentu pre no sta je trebao biti razmjenjen za navodno nekog ruskog spijuna a “put – in” nije dopustio da se to dogodi nego ga je dao smaknuti…..

Ime
2 mjeseci prije

Kao citas inace, kosovaru…

Dante
2 mjeseci prije

Nije ga ni bilo..
Ovo je stogodisnji ekonomski ciklus,sve ostalo je laz…

Captain
2 mjeseci prije

Vidim neki se ovdje bacaju ratom i bili bi veliki ratnici 🤣
Prošao sam nešto od toga i nije to za kur*enje.
Rusija na ovom prostoru sigurno neće napasti nikoga.
Pitanje svih pitanja tko će dalje pokušavati napasti Rusiju preko npr slavenskih naroda.
Ja više za ovu državu i ovu poltronsku vlast ne bi išao ni 2 minute ratovati.
Kada bi eventualno i došlo do toga puštam sve i odlazim u prvom redu,bez srama.
Dovoljno sam star i dovoljno sam doživio da vidim apsurdnost i uzaludnost svega.

Perun
2 mjeseci prije

изјава подсекретара Стејт департмента за политичка питања Викторије Нуланд, која је рекла да “Русија у садашњем стању не одговара слици коју би САД желеле да виде, а и није земља са којом би желеле да сарађују”….. ova gospoja ima PTSP kada ovo izjavljuje ,to su njeni mokri djevojački snovi i puste želje u zrelom dobu …sva je nekako nalik na onu drugu veliku americku žabu Hilari Cli.nton..iz iste su USA bare valjda radi toga a i krekecu na istoj frekvenciji …

Perun
2 mjeseci prije

Ponašanje ženskih psihopata je podosta suptilno i manje očito od muških psihopata i stoga ih se teže prepoznaje. Mali, ali sve veći broj dokaza govori u prilog tome da su žene psihopati sklone verbalnom izražavanju nasilja, ne fizičkom nasilju ,mada ponekad i toga ima .U zadnje vrijeme u sve vecoj mjeri….tako vam je i kod ove Viktorija Nuland,zamjenice američkog državnog sekretara (citaj americke žabe koja kreira toksičnu politicku atmosferu na obje strane atlantske bare )….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI