SAD pripremaju ukrajinsku kontraofanzivu ‘mesecima’

Victoria Nuland
70 komentara

Podsekretarka američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland rekla je u četvrtak publici u Kijevu da Vašington pomaže u planiranju ukrajinske “kontraofanzive” protiv Rusije skoro pola godine.

“Čak i dok planirate kontraofanzivu, na kojoj radimo s vama nekih 4-5 mjeseci, već počinjemo naše razgovore sa ukrajinskom vladom i sa prijateljima u Kijevu – kako na civilnoj strani tako i na strani vojna strana – o dugoročnoj budućnosti Ukrajine”, rekla je Nuland Kijevskom sigurnosnom forumu putem video-linka iz State Departmenta.

Ona je dodala da će napad “vjerovatno početi i odvijati se istovremeno” sa događajima kao što je samit NATO-a u Litvaniji, zakazan za 11. jul.

Prema Nulandovim riječima, SAD također planiraju da buduća ukrajinska vojska odvrati Rusiju, tako da “gdje god i kako god se ovo završi – godinu, šest godina, 16 godina – mi to više nećemo raditi.” Ona je takođe naslikala ružičastu sliku budućnosti u kojoj će Ukrajina biti „motor revitalizacije Evrope“ i „dati demokratski primer cijelom svijetu“.

Forum je organizirala Fondacija Otvorena Ukrajina, koju je osnovao bivši ukrajinski premijer Arseny Yatseniuk, koji je moderirao panel na kojem je Nulandova govorila. Drugi panel je bio kosponzor Atlantskog vijeća, čiji su zvaničnici tvrdili da “transatlantsko jedinstvo i snažna podrška mogu pomoći Ukrajini da porazi Rusiju i obnovi evropsku sigurnost”.

Vlada u Kijevu mjesecima je najavljivala veliku „kontraofanzivu“ . Predsjednik Vladimir Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici tvrde da nisu imali dovoljno oružja, municije i opreme i da im je Zapad trebao poslati još. Od četvrtka su dva savjetnika Zelenskog dala izjave za javnost u kojima impliciraju da ofanziva još nije počela, dok je treći insistirao da je već u toku duž linije fronta duge 1.500 kilometara.

Nulandova je čuvena otputovala u Kijev kako bi podržala proteste na Majdanu u decembru 2013., dijeleći pecivo okupljenima koji su zahtijevali pakt sa EU. U telefonskom razgovoru u februaru 2014. razgovarala je o sastavu buduće ukrajinske vlade sa američkim ambasadorom u Kijevu Geoffreyjem Pyattom. Tri sedmice kasnije, nacionalisti će nasilno preuzeti vlast od predsjednika Viktora Janukoviča, što je izazvalo događaje koji bi doveli do ponovnog pridruživanja Krima Rusiji i sukoba u Donbasu.

Vrativši se u State Department 2021. godine kao dio administracije Joea Bidena, Nuland je ponovo postavljena na čelo za ukrajinsku politiku. Govoreći na događaju Carnegie fondacije u februaru , ona je rekla da bi osvajanje Krima i promjena režima u Moskvi bili idealan ishod trenutnog sukoba. Njena snaha Kimberly Kagan vodi Institut za proučavanje rata (ISW), vašingtonsku zagovaračku grupu koju zapadni mediji često citiraju o situaciji na ukrajinskoj liniji fronta.

rusijaSADukrajinaVictoria Nuland
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
10 mjeseci prije

Nema kolača, nema kontraofanzive, baba.

alexosijek
10 mjeseci prije

Jao, vještica Nuland na slici opet, pa kao da to nije samo po sebi dosta…”Fondacija Otvorena Ukrajina” (jel’ to u prijevodu nešto kao: Open Ukraine F….), pa Carnegie, pa Kagan…samo još fali Hillary kako bi objasnila Ukrajincima projekt naseljavanja Ukrajine i velikosvjetski globalni uspjeh koji je od 2014. do danas “implementiran” od strane ljudskog smeća u Ukrajini….Aaaaahhh…idem si neke slavonske pjesme pustiti i gledati povorku “Hod za život”…mir i dobro, lp

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

Ova Nula nd ili pak ona Magdalena sta izjavi da je koliko ono djece u Iraqu bilo vrijedno !!
Gadi mi e zivot kad vidim ove gnjusne face i spodobe !

a tek ona štriga Ursula (strega: vještica, od vulg. lat. striga, lat. strix: sova krvopija, noćna mora)

A tek Senilni prdonja i trećerazredni komičar na kokainu koji vode ovaj igrokaz.. Sprdačina

mali napoelon macaron ili pak onaj sta mu je struja frizuru namistila johnson !! ko iz neke uzasne low budget tragi komedije a zapravo sve realno i uzasno.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

a kako bi bilo da se konačno promijeni režim u USA? zašto ne?

držnedaj
10 mjeseci prije

Ova cio. nwo primadona kaže fu.k EU, kad su kabalci kuhali još u vrijeme janukovica ukrainski dramu… merkel udgovori; to nije akpcetirajuće .. he he lud zbunjenoga

Amar
10 mjeseci prije

Polako nemojte biti nestrpljivi gospodine Mišo jedini urednice ruskog portala LOGICNO, doci ce vrijeme da imas o cemu pisati. U vojsci imaju vojne tajne .

M.r H.F
10 mjeseci prije

Ova neznam kako da ju oslovim nebi htio koristiti ružne pridjeve ,tako da ću ju osloviti sa ova…. ova bi mogla bude li ikada došla u poziciju, bez problema izazvati nuklearni Holokaust ova nesmije doći nikad u poziciju da to uradi!!!

hiber
10 mjeseci prije

Putina je Xi doveo u poziciju bika na koridi. Sada ga polako pikaji pikadori. Raketa tamo, dron ovamo. Pa provale tik-tokera preko granice. Cijena plina je na 300 dolara, naftu moze prodati Indiji za 40-50 dolara u rupijama koje nema gdje potrošiti. Turska kad mu plati i ako mu plati. Ukrainska ofanziva samo što neće, ovdje vise u ulozi toreadora, a bik ce da se na kraju sam ubiti. Samo rusi mogu potrošiti jurišnu armiju od 80.000 vojnika na nekakvu ruševinu. Ironično je da su za tu lovu koju se sarčili na odštete mogli kupiti cijeli Donbas.

tihobl
10 mjeseci prije

… budućnosti u kojoj će Ukrajina biti „motor revitalizacije Evrope“ i „dati demokratski primer cijelom svijetu“.

Fino je rekla sta joj je cilj – opljackati Evropu toliko da Banderstan postane najbogatiji dio Evrope, a demokratiju svesti na rezim Zlenskog – kleptomanski fasizam u sluzbi korporacija. Kad sve zemlje budu kao Banderstan ona ce biti zadovoljna.

Herc
10 mjeseci prije

Čekalo se na leoparde,pume,tigrove te ko zna koje još živine,zatim na patriote,himarse, lišće da prolista , kiše da prestanu
Što je sad ?zelenski izgleda tupo i zbunjeno, Nešto će se počet događati kad neko od ovih faca dođe iznenada u kijev da zeleno svjetlo za napad koji znači totalni raspad ukro nato vojske

Ivan
10 mjeseci prije

Stvarno bi pod hitno trebalo napraviti proredu s kalasnjikovima u smerickim redovima politicara i istrijebiti korov te tako pomoci mutavim Amerikancima 🙂

Marko
10 mjeseci prije

ma da, recite na sam glas da krece kontra, da se oni pripreme, pa da bude što vise pokolja i da rat traje što duže.. kako se rijesiti mafije koja drzi cijeli svijet?!?!?

tihobl
10 mjeseci prije

Украјински медији шире лажне вести о штети на броду “Иван Хурс”  У великом броју трансукрајинских Телеграм канала, које надгледа СБУ, а које су одавно открили наши хакери, лажни се поново шире. Овог пута тема дезинформација била је ефемерна штета на руском извиђачком броду Иван Хурс. Тако су почеле да круже старе фотографије са рупом (у ствари, ово је фотографија оштећења америчког разарача Кол) и снимак са наводно запаљеним бродом. Све ово је, наравно, праћено љутитим коментарима на рачун Министарства одбране РФ.  Раније су брод „Иван Хурс“ напале украјинске поморске беспилотне летелице, али су сви дронови уништени, а циљеви погођени. Накнадна вест о штети, као и снимак максималног приближавања чамаца руском броду, који су такође ширили Украјинци, само је још један покушај да се остваре бар неки резултати, додуше на медијском плану, у како би још једном „угодили” западним господарима. Међутим, немају чему да се радују. Sjetite se da sam pisao da ce kontraofanziva biljeziti ogromne… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

Američka vojna misao očito je spala na niske grane.

tihobl
10 mjeseci prije

Jutros je ukropski dron pogodio zgradu u Krasnodarsku. Tesko je osteceno nekoliko klima uredjaja.

Perun
10 mjeseci prije

ova perverzna žaba Viktorija Nuland brani krvavu ostavštinu neokonske ideologije u USA (p.imperija zla )…ona je po meni demokratska američka vreća smeća koja služi za primjer velike budale ,u na cijelom američkom kontinetu a i šire …..američka fukara…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI