Nuland je rekla Zelenskom da ne smije otpuštati najvišeg generala

Victoria Nuland
14 komentara

Vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD Viktorija Nuland bila je nezadovoljna planom ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da otpusti generala Valerija Zalužnog i ponudila je da “izgladi” razlike između njih dvojice, objavio je u petak The Times.

Zelenski je u četvrtak smijenio Zalužnog s mjesta glavnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga. Nulandova je bila u Kijevu krajem januara, kada su glasine o skoroj smeni Zalužnog počele da dobijaju na snazi. Na sastanku sa američkom ambasadoricom u Kijevu Bridget Brink i ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom, navodno je ponudila pomoć u premošćavanju jaza između predsjednika i njegovog najvišeg vojnog vođe.

Pozivajući se na izvor upućen na sastanak, The Times je izvijestio da je Nulandova bila “nesrećna što Zalužni odlazi” i ponudila se da “izgladi nesporazume”.

Umerov je navodno rekao Nuland da je Zalužni “reagovao sa skepticizmom” na javne izjave i direktna naređenja Zelenskog, idući tako daleko da je direktno pregovarao sa zapadnim zemljama o isporuci oružja iza leđa Ministarstva odbrane.

Zelenski je bio nezadovoljan što general neće dati nikakve planove za svoje vojne kampanje 2024. godine, rekao je Umerov Nuland.

Glavni ruski delegat u pregovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja u Beču, Konstantin Gavrilov, identifikovao je aferu Zalužni kao razlog za Nulandinu posjetu mnogo prije Tajmsa.

“Nuland je doletjela tamo s dobrim razlogom, očigledno da sredi stvari i raščisti ovaj sukob između Zelenskog i Zalužnog i da sazna šta se zaista dešava i kako bi se sve moglo završiti”, rekao je Gavrilov za TV kanal Rossiya-24 1. februara. Takođe je predvideo da je pomirenje „malo verovatno“ jer su stvari između njih „otišle predaleko“.

Zvanično, SAD nisu ni podržale ni protivile se Zalužnijevoj zamjeni. Nekoliko dana nakon Nulandine posjete, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je američkim medijima da se “jednostavno nećemo umiješati u tu konkretnu odluku”.

Trenutno vršilac dužnosti zamjenice američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, Nuland je prethodno bila zadužena za evropske i evroazijske poslove u State Departmentu. U decembru 2013. godine posjetila je Ukrajinu kako bi podijelila pecivo naoružanim demonstrantima na centralnom trgu u Kijevu. Potom je snimljena kako raspravlja o tome kako da se “primalja” samo nekoliko dana prije državnog udara u februaru 2014. koji je zbacio izabranu ukrajinsku vladu i pokrenuo sukob s Rusijom oko Krima i Donbasa.

SADukrajinaVictoria NulandZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mango
2 mjeseci prije

Otrgao se glumac gazdi

Zvone
2 mjeseci prije

Jedno govno nije zadovoljno drugim govnom.

alexosijek
2 mjeseci prije

Nuland, a i muž joj, i sva ta neocon budalaština su – war criminals….Sve treba na sred mora neka sakupljau onaj kontinent plastike, ima puno kandidata i ovdje po Europi….Ako i kad pokupe, neka potonu. Nikakvi zatvori, suđenja i ostale gluposti sa takvima, nikakvo daljnje trošenje love i vremena. Na sred oceana, na plastiku i ostaviti tamo. Neka konačno rade nešto korisno – mada nikada ne mogu ispraviti ni djelić sekunde zla koje su posijeli po svijetu.

Buničar
2 mjeseci prije

Vidis ti malog kako se uzoholio..

BanOvan
2 mjeseci prije

Ovaj svršilac dužnosti mi se popeo na vrh …Scholza

Sparkling
2 mjeseci prije

Donesi im malo kolačića, možda će upaliti kao i prvi put.
A tako ti je to kad se netko petlja (Zalužni) u vrh piramide gdje se dijeli (pljačka) najveći dio kolača. Sve možeš samo mi vulo ne diraj. Ti ratuj a ja ću odlučiti koliko ću ti oružja poslati – kaže Zeleni.
A moraš malo i posrednika (dilera) namirit.
Koji je ovo smijeh od države. Kao da im je aDz bio učitelj kako treba krasti.
Lp

xyz
2 mjeseci prije

USA puštaju Ukrajinu nizbrdo i sad je dobar svaki izgovor, da operu svoje krvave ruke. A svi dobro znamo, da je Zelenski radio tačno ono što su mu naređivale USA.

Perun
2 mjeseci prije

ova dvogrba kamila ponudila je da se  “izgladi”  između njih dvojice, objavio je u petak The Times ( The semiT)…Viktorija Nuland bila je nezadovoljena od strane usrajinskog predsjednika Vadimira Zelenskog, jer zna samo sa klavirom , pa je popustila i pokušala da se zadovolji o..puštenim kod generala Valerija Zalužnog ….kao moja suseda za, pravog opicira sve bi dala i zrtvovala draga Fiktorija Nuland ,, Nuland je prethodno bila nag..užena i za evropske i evroazijske poslove u State Departmentu …to je tradicionalno jos od vremena Bila Cli.tona…ona je nesto poput ove njemacke gospoje ministarke Analene Berboook ..pravi talenat za diplomaciju….i cirkus ….

Гавран
2 mjeseci prije

NI (ukrajinsko NJET).
Postavljen je lako upravljivi robot, general Sirski. Zanimljivo da je njegova sva porodica je u Rusiji.
General SMRT kome je život sopstvenih vojnika potpuno beznačajan.
Hoće li posle njega i Nulandove ostati živih Ukr vojnika?

Max
2 mjeseci prije

Ili neće dobiti kolače.

Josip
2 mjeseci prije

Krmaco nepodojena primi se kuhinje ako i to znas..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI