Nulandova postavlja ultimatum Turskoj

Victoria Nuland
24 komentara

SAD će dozvoliti Turskoj da se vrati programu borbenih aviona F-35 samo ako pristane da odustane od ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400, rekla je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara Viktorija Nuland. Nuland je također sugerirala da bi Washington mogao čak i ukinuti sankcije svom NATO savezniku ako Ankara bude podložnija.

U razgovoru za televiziju CNNTurk u ponedjeljak, Nuland je rekla da bi Ankara mogla biti vraćena iz zamrzavanja projekta F-35 ako riješi spor, nakon što je Turska izbačena iz programa 2019. zbog nabavke S-400 od Rusije.

„Ako bismo mogli da prođemo kroz ovaj problem S-400, što bismo želeli da uradimo, SAD bi rado pozdravile Tursku nazad u porodicu F-35“, rekla je ona. “Ako uspijemo proći kroz ovo pitanje, onda će problem CAATSA nestati i možemo se vratiti u razgovor o F-35”,  dodala je Nuland, misleći na američke sankcije koje ciljaju na tursku industriju oružja.

Najavljujući kazne CAATSA 2020. godine, Washington je rekao da je obavijestio Ankaru da će kupovina S-400 “ugroziti sigurnost američke vojne tehnologije i osoblja i obezbijediti značajna sredstva ruskom odbrambenom sektoru”, nastavljajući podsjetiti svog saveznika na “ dostupnost alternativnih, NATO interoperabilnih sistema za ispunjavanje njegovih odbrambenih zahtjeva.” Pozvao je Tursku da “odmah riješi problem S-400”.

Iako ostaje nejasno da li će Ankara prihvatiti Nulandinu ponudu da se udalji od ruskog sistema protivvazdušne odbrane, zvaničnici su ranije odbacili tu ideju, a predsednik Recep Tayyip Erdogan je insistirao da je kupovina “gotova stvar”. Šef turske odbrambene industrije Haluk Gorgun kasnije je dodao da njegova zemlja „ sama pravi sisteme protivvazdušne odbrane“ , rekavši „ne trebaju nam S-300 ili S-400“.

Osim što je izbačena iz programa F-35, u okviru kojeg je Ankara proizvela stotine dijelova za avione, Bijela kuća je također odbila da odobri prodaju nadogradnje F-16 za turske zračne snage. Međutim, američki zvaničnici su prošle sedmice dali zeleno svjetlo za dogovor za 79 kompleta za modernizaciju, iako ostaje da se vidi da li taj potez podrazumijeva bilo kakvu širu promjenu američke politike prema svom NATO savezniku.

“Period od 15 dana počeo je u petak uveče. Nakon 15 dana ovaj period obavještenja će se završiti i onda ćemo nastaviti sa implementacijom”, nastavila je Nulandova. „Koliko sam shvatio, modernizacija počinje odmah. Iskreno, ne znam napamet kada će novi avioni biti spremni, ali je očigledno da je za SAD prioritet da Turska nabavi te avione što je prije moguće.”

Visoki američki diplomata je dalje sugerirao da je nedavno glasanje Ankare za članstvo Švedske u NATO-u zaključilo sporazum, navodeći:  „Veoma nam je drago što nam se Turska pridružila u izgovaranju „da“ Švedskoj.

erdoganF35SADturskaVictoria Nuland
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Nema ništa od toga.

tihobl
2 mjeseci prije

Ameri se i dalje boje S-400, a S-500 je u serijskoj proizvodnji.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

He, he.

Ili portal nema novije slike ovog čudovišta, ili se boji staviti ih…

U Nigeru su imali ritualna čišćenja iza nje…

Nekoime
2 mjeseci prije

Da li je netko ovoj babuskari rekao da Kina i Rusija proizvode bolje i jeftinije zrakoplove?

Josip
2 mjeseci prije

Gdje god u politiku zasjedne neka krmaca evo problema.

BanOvan
2 mjeseci prije

A da Sultan oplajvazi “ono nešto”, gore sa slidže i mir u kući.
Sultan može da skuplja F-35-ce sa dna Okeana jer ih je tamo sve više..

Pero
2 mjeseci prije

Vještica židovska (khazarska)inače je među vodečim propagatorima rata u Ukrajini odakle je i porijeklom.

abc
2 mjeseci prije

Afrikancima se ne sviđaju njeni kolačiči…..

Zvone
2 mjeseci prije

Pa nema nikoga da ovoj kučki zavije šiju.

македонец
2 mjeseci prije

ovo 💩govno od “žene” ima krv na sebi od ukrainaca i rusa 🤮. čisto zlo !

Darko
2 mjeseci prije

Tako to izgleda kad se politike primi glupa pička !!

Ico
2 mjeseci prije

Da li je “nevidljivi” F 35 je uočljiv za S 400?

Ico
2 mjeseci prije

Erdogan je Tursku učinio SUVERENOM

tatamata
2 mjeseci prije

ovi ameri svi isti , mladen je zivi svjedok … kako nulandica kaze turcima tako i kunta kinte sapce mladenu ,,,,, nagni se da ti zabijem , ako budes dobar dobit ce mazivo

ze d
2 mjeseci prije

čkomi vještice gubava
tolko su nevidljivi da ih duhovi moraju pilotirat

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Pa kad joj nitko nije deknuo šamar pa prisilno ubacio u zrakoplov – i treba tako sa Turcima 🤷

Karma
2 mjeseci prije

Cionisticka fukara, vjestica kabale. Hodajuce zlo hazarski olos. Zena koja je gurnila slavene rusije i ukre u klanje da bi mogla zadovoljit svoje demone Baala kojima sluzi.

Kalle balle
2 mjeseci prije

Svedska je popusila blagostanje i suverenitet ulaskom u lose drustvo nato vucibatina. Par masona predalo zemlju i baze amerima. Jbg media zdere mozgove pa cijepljeni ne bleje.
Atomski rat ili komet je spas za ovu stakor planetu budaletina

Kiro
2 mjeseci prije

Ajmo redom Nuland = hazarka
Ajmo dalje Boura (Pfizer) = hazar
… nastavite niz….
Jedini doprinos ti ludih hazara svijetu je 1.) Komunizam, 2.) Homosksualnost i 3.) Atomska bomba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI