Američki geopolitički osjećaj hitnosti gurnuo je Viktoriju Nuland u Moskvu

32 komentara

U onom što je vjerojatno varljivo pozitivan razvoj politike između SAD-a i Rusije, dvije su zemlje ukinule ciljane sankcije kako bi zamjenici državnog tajnika SAD-a za politička pitanja Victoria Nuland posjetile Moskvu. Što znači da su sankcije ukinute sa samo jedne osobe sa svake strane.

Kao visoki dužnosnik State Departmenta, Nuland je aktivno sudjelovala u onome što se dogodilo u Ukrajini još 2014., točnije na Euro-Majdanu. U jeku prosvjeda u nekoliko je navrata posjetila Kijev.

Od 2019. pa nadalje potpuno joj je zabranjen ulazak u Rusiju. Njezin posjet 11. listopada bio je u potpunosti na inicijativu američke strane.

Nuland, koja je bila dio “vrlo uspješnih” napora za destabilizaciju u Kijevu, sada se šalje u Moskvu radi poticanja “stabilnih i predvidljivih” odnosa.

I kako bi to istaknula, Nuland je rekla da će se uz ruske dužnosnike sastati s predstavnicima gospodarstva, kao i s raznim pojedincima koji su diplomirali programe razmjene sa SAD-om, odnosno planira provjeriti “činove” američkih agenata utjecaja u Ruskoj Federaciji.

Zbunjujuće je, međutim, što je Victoria Nuland došla u takvoj žurbi, pa je američka strana brzo predložila sastanak i složila se s ukidanjem sankcija. Ona se neće sastati s vrhunskim ruskim političarima, poput ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova, već s njegovim zamjenicima i dužnosnicima iz predsjedničke administracije, ali ne i s Vladimirom Putinom.

Trenutačno nije pretjerano reći da SAD nemaju niti jednog šefa izvršne grane vlade u liku predsjednika Joea Bidena. Čini se da ove funkcije preuzima skupina pojedinaca, koja se naziva “duboko stanje”.

Vjerojatno je njezin posjet misija u ime te vrlo specifične skupine, jer su potrebni hitni pregovori. Događaji u Ukrajini, kao i u Afganistanu ili na Bliskom istoku samo su izgovor za sastanak. Nedavne napetosti između SAD-a i Kine i energetska kriza mnogo su značajnije žarište.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju iskoristiti energetsku krizu, jer je Kina jedna od njezinih glavnih žrtava. Washington čini sve kako bi Pekingu nanio konkurentsku štetu i ojačao vlastitu poziciju. Poboljšanje konkurentskih prednosti u odnosu na EU dolazi kao dodatni bonus.

Kina se sa svoje strane približava Rusiji, jer nema drugog izbora. Kao rezultat Sjevernog toka 2 i Sjedinjenih Država koje su Francuskoj, a ranije Afganistanu, pokazale da je nelojalni „saveznik“, EU će vjerojatno postati „miljenik“ Rusije. Ovo je zabrinjavajući razvoj situacije u Washingtonu u oba ova slučaja.

Sjedinjene Američke Države moraju se brzo kretati zbog političkih previranja unutar sebe i potkopavanja temelja svoje globalne hegemonije te bi razvoj mogao dovesti do konačnog pada umirućeg carstva.

Tek će se otkriti što će donijeti pregovori Victoria Nuland u Moskvi. Hoće li to biti neka vrsta ustupka u zamjenu za odstupanje Rusije od nekih poslova s ​​Kinom i Europskom unijom? Što Washington ima u trgovini? To ostaje upitno, jer Kremlj jasno razumije stratešku prednost i nužnost koju pruža njegovanje njegovih odnosa s Kinom i Europom.

rusijaSADVictoria Nuland
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

Victoria Nuland – pripadnica bezgrešnog naroda…
njen otac bio je Sherwin Bernard Nuland (pravo ime i prezime bilo mu je: Shepsel Ber Nudelman), sin ashkenazi useljenika iz Ukrajine..

Njen muž; Robert Kagan, također pripadnik bezgrešnog naroda– sin Donalda Kagana, ashkenazija porijeklom iz Litve.
I Kagan i supruga mu su članovi Rokefelerovog CFR-a…de fakto stvarne vlade SAD-a u sjeni. Kagan je jedan od najutjecajnih mućkaroša u američkoj politici, -onih koji vuku konce u sjeni iz pozadine..

Antiglobalist
2 godine prije

Vic dana -“duboko stanje” – hahahaha kad se prevodi preko gugla !!

Mrčikola
2 godine prije

Ide s kolačima ili bez njih?…da geopolitički osjećaj…o yebo ti Subaru kakvu zgodnu rođakinju, i tebi i onome tko te poslao, a i onome tko te pustio u Rusiju.

p.s. upućenima jasno zašto sam Subarua “upleo” u ovo. 😁

grunf
2 godine prije

Bilo….
Ribentrop – Molotov…
Trenutno….
Kolačić – Budalić

xda
2 godine prije

Zasto Rusija napada americke spijune koji imaju status diplomate sirom svijeta? Oko 200 americkih diplomata/spijuna je dobilo Havanski Sindrom.
Mnogi od njih su postali ivalidi.

EU radi na zakonu da se zabrani eksplotacija plina, ugljena, nafte i ruda iz arktickog podrucja.
Tako da ce sve to Rusiji propasti.

Ico
2 godine prije

5+ za komentar J.V.

2 godine prije

Ispod Milanetovog komentara sam ukazao na ozbiljnost situacije u odnosima Rusije i Amerike. Puštanje Nulandove da dođe samo naglašava tu ozbiljnost. Ovo nije pokušaj smirivanja, ovo je pokušaj sprečavanja katastrofe od strane Rusije a Amerika im samo šalje poruku preko Nulandove. Ona će vrlo brzo da se vrati a onda kreće zaoštravanje – bar mi sa tim imamo iskustva.
Da Holbruk nije krepao ne bi morali da maltretiraju Nulandovu.

Max
2 godine prije

Loš teatar.

davor
2 godine prije

Vjerovatno će dobiti neku prohladnu čekaonicu sa kaučem i napolitankama iz Istočne Njemačke, dok će se oni važniji i partnerskiji političari primati na najvišoj razini.

Scorpiorex
2 godine prije

Odavno govorim ,dace im usa Ukraine citavu u zamjenu za neutralnost u ratu sa kinom. Usa se vraća na velika vrata

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Rusijance i Srbijance kupis za olovku i litru francuskog konjaka.

Spartak
2 godine prije

Da svijetom vladaju pravde i pravednosti, ovoj mutikaši i njegom jednako takvom mužu bilo bi mjesto u zatvoru. U to doživotnom. Te kreature su, uz ostale slične, opasnost za mir u svijetu i opstanak civilizacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI